# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
TULUS – Fandens Kall
| 04.04.2023

35 yıldır Norveç ortamlarında dirsek çürütmüş adamlardan karakteristik, usta işi black metal.

TULUS ismini birçoğunuzun ilk kez duyduğunu tahmin ediyorum. Sorun değil, büyük oranda normal bir durum. TULUS 1991’de kurulan Norveçli bir black metal grubu. Elemanlar 2000 yılında faaliyetlerini durdurup KHOLD’u kurdular ve 2006’da da iki grubu birden idare etmeye karar verip TULUS’u tekrardan hizmete soktular.

TULUS’u en kolay şekilde tanıtmam gerekirse, hani Nocturno Culto’nun vokallerini üstlendiği SARKE diye nefis bir grup var ya, hah işte TULUS davulcusunun adı Sarke ve SARKE’nin kurucusu, esas adamı. Bu referanstan yola çıkarak TULUS’un da nasıl bir black metal yaptığını tahmin edebilirsiniz.

Yer yer hızlansa ve köpek gibi black metale dönüşse de TULUS’un black metalinde SARKE’ye çok benzeyen bir karakter var. Orta tempo, kendine özgü bir gizemi olan, farklı bir karanlık sunan grup özellikle rif yazım tarzı sayesinde alışıldık black metal gruplarından bir hayli ayrı bir klasmanda duruyor. Akıllara VED BUENS ENDE ve VIRUS gelebilir, albüme adını veren ilk şarkıdan rahatça duyulacağı üzere ENSLAVED gelebilir, SARKE referansından dolayı bir miktar DARKTHRONE gelebilir, zaten dediğim gibi çok baskın SARKE gelebilir.

Albüm kapağına baktığınızda aklınıza “Fandens Kall”in BLUT AUS NORD’un “Memoria Vetusta”ları veya pastoral bir albüm olduğu gelmesin. Hiç öyle dağ bayır black metali yok albümde. Grup karanlık folklor hikâyeleri anlatsa da gönüllere dokunan akustikler, folklorik melodiler falan beklemeyin. En fazla “Samuelsbrenna”nın ortalarındaki akustikler -ki onlar da karanlık- gibi şeyler duyacaksınız ancak müziğin o uğursuzluktan şaşmadığını şarkılar ilerledikçe göreceksiniz. Bir diğer önemli nokta da albümdeki vokaller. Sverre Stokland, yani Gard’ın “Fandens Kall”deki vokalleri bu tarz bir müziğin nasıl daha karanlık hâle getirilebileceği açısından tam anlamıyla numunelik. O kadar Norveçli, o kadar black metal, o kadar orman trolü havasındaki… Bahsedilen karanlık folklor temalarına mükemmel uyuyor. Cidden mükemmel.

SARKE başta olmak üzere adını andığım grupları sevenler TULUS’a da mutlaka baksın. Bu tarz heavy metal karakterli ama bir yandan da deneysel dokunuşlar barındıran black metal çalışmaları cidden çok lezzetli oluyor. Bir de üstüne yaklaşık 35 yıllık tecrübe eklenince, aynı albüm kapağındaki gibi sular bir türlü durmuyor, aktıkça akıyor.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.27/10, Toplam oy: 15)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
Soulseller Records
Kadro
Blodstrup: Vokal, gitar
Crowbel: Bas
Sarke: Davul

Konuk:
Anders Hunstad: Klavye
Lars-Erik Westby: Piyano
Lena Fløitmoen: Vokal
Şarkılar
1. Fandens kall
2. Lek
3. Slagmark
4. Allstøtt
5. Isråk
6. Samuelsbrenna
7. Sjelesmerte
8. Bloddråpesvermer
9. Snømyrkre
10. Barfrost
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.