# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
WINTER – Into Darkness
| 24.03.2023

Death/doom metal tarihinin ta 1990’da çıkmış kült cevherlerinden biri.

Metalin alt türlerinden ikisinin bir araya gelmesiyle oluşan death/doom metal denen tür bile kendi içerisinde farklı şekillerde icra edilebiliyor. Kimisi disEMBOWELMENT gibi ayrı ayrı death metal ve doom metal bölümlerini bir araya getiriyor, yavaş bölümler ve blast beat’ler aynı şarkıda karşımıza çıkıyor. Kimisi DAYLIGHT DIES gibi iki türü çok yoğun bir kederle ve melodik bir üslupla sunuyor, bazısı da Messiah Marcolin türevi bir doom metal vokali koysanız direkt doom metal olacak şekilde, sadece vokalleri death metalden ödünç alarak yapıyor.

Bugün bunların sonuncusunu tercih eden bir grupla, death/doom metal türünün ilk örneklerinden birini yaratan ABD’li kült grup WINTER’la birlikteyiz. WINTER 1988’de kurulan ve ilk ve tek albümü “Into Darkness”ı 1990’da çıkaran bir grup. Bu şekilde bakıldığında herhangi bir tuhaflık söz konusu değil. Ne var ki WINTER’ın burada yaptığı şey o döneme bakıldığında son derece vizyoner bir hamle olarak değerlendirilebilir. Türün tartışmasız en önemli albümlerinden biri olan “Transcendence into the Peripheral”ın çıkmasına bile daha 3 yıl varken, WINTER’daki üç adam doom metalin üzerine gayet derin, sert bir death metal vokali koymaya karar vermişler ve bu gizli cevher de bu şekilde ortaya çıkmış.

Prodüksiyon açısından bir dolu sorunu olan “Into Darkness”, yarattığı karanlıkla bu durumu bir şikâyet konusu olmaktan çıkarıyor. Albüm öylesine düşük tempo, öylesine perişan ki davulun kusursuz olmadığı kimi anlara falan zerre ehemmiyet vermiyorsunuz. Adamlar o dönemin imkânlarıyla yapabilecekleri en sert prodüksiyonu yapmışlar, gitarları düşük akort etmişler, her şeyi karartmışlar ve türün ilk mihenk taşlarından birini yaratmışlar.

“Into Darkness”ın var olmasını sağlayan gruplara baktığımızda CELTIC FROST ve CANDLEMASS gibi ilham verici grupları görüyoruz. WINTER buradan aldığı fikirlerle, doksanların ilk birkaç yılında ortamlara fırlayan ve bir anda kitle oluşturan PARADISE LOST, MY DYING BRIDE, ANATHEMA gibi isimlerin ilk dönemlerine yakın, hatta bu gruplara doğrudan örnek olan bir müzik yapıyor. Death metal tarafını yorumlayacak olursam en yakın durduğu referans AUTOPSY olabilir, ancak AUTOPSY’nin aksine WINTER neredeyse hiç celallenmiyor, oturduğu yerden kükremeyi ve söylenmeyi tercih ediyor.

WINTER’la ilgili enteresan konulardan biri de gruptaki 3 kişiden ikisinin, 1990’da çıkan bu albümün ardından dağılan WINTER sonrasında hiçbir grupta çalmamış olmaları. Albüm çıktığında genç yaştalarmış ve ikisi de 33 yıl boyunca yeni hiçbir metal grubunda yer almamışlar. Sebebi ne bilmiyorum, ama böyle bir albümde yer aldıktan sonra başka gruplarla da önemli işler yapabilirlerdi, ona şüphe yok. Hele vokalleri yapan John Alman bayağı bir harcanmış, öyle böyle değil.

Doom/death metal denen güzide türümüzün ilk örneklerinden biri olan “Into Darkness”, metalin çok da görünmeyen taraflarının köklerini araştırmaktan hoşlanan dinleyiciler için gayet iyi, önemli, hatta dinlenmesi elzem bir yapıt olarak karşımızda duruyor. Bahsi geçen dinleyicilerdenseniz, gereğini yapın.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.83/10, Toplam oy: 12)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1990
Şirket
Future Shock
Kadro
John Alman: Vokal, bas
Stephen Flam: Gitar
Joe Goncalves: Davul, sözler
Şarkılar
1. Oppression Freedom / Oppression (Reprise)
2. Servants of the Warsmen
3. Goden
4. Power and Might
5. Destiny
6. Eternal Frost
7. Into Darkness
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.