# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
PAGAN REIGN – Огни мироздания EP
| 04.06.2022

Slav edebiyatının mitolojik kaynakları: “Slavlık var ya Slavlık, oğlum bak var ya…”

2006’da çıkardıkları dördüncü albümleri “Tverd: Ancient Fortress”ın ardından, o zamanki yazarımız Ömer’in yerinde deyişiyle “zirvede bırakan” Rus folk metal grubu PAGAN REIGN, yıllar sonra yeniden bir araya gelmiş ve 2018-2019 yıllarında birer albüm çıkararak biriktirdiği pek çok şey olduğunu göstermişti.

Salgın dönemini pas geçen grup, şimdi de yepyeni EP’si “Огни мироздания” ile karşımızda.

“Evrenin Işıkları” gibi bir anlamı olan “Огни мироздания”de PAGAN REIGN’in gerçekten de usta statüsünde olduğu folk metale dair gayet doyurucu örnekler görüyoruz.

Pagan metal ve black metalden de yararlanan grup, Slav paganizmine ilişkin temaları işlemeyi sürdürdüğü bu çalışmasında her zamanki gibi elli bin tane antin kuntin yerel çalgıya yer vererek PAGAN REIGN’in alametifarikası diyebileceğimiz müzikal pasajlar yaratmayı başarıyor.

Dombra, mandolin, flüt gibi sayısız etnik bağlamda karşımıza çıkan enstrümanların yanı sıra, Slav kültürüne özgü bir üflemeli çalgı olan zhaleika ve Karpatlara özgü bir Ukrayna flütü olan sopilka da EP’de karşımıza çıkan farklılıklar arasında.

PAGAN REIGN bu yan katkıların da yardımıyla gerçek, has folk metal seven kitleyi memnun edecek bir 24 dakika sunuyor.

Folk metalin daha civelek, danslı tarafını mı seversiniz yoksa daha kültürel, daha gelenek yaşatmalı tarafını mı tercih edersiniz bilmem ama PAGAN REIGN bunlardan ikincisini yapıyor ve ortaya Slav diyarlarında koşturma isteği uyandıran bir müzik çıkarıyor. Logosunda kolovrat benzeri bir sembole de yer veren grup, bu sembolün çeşitli ırkçı kullanımlarına ve çağrışımlarına rağmen olayı -en azından anladığım kadarıyla- paganizm, gelenek görenek, ataları yad etme noktasında tutuyor ve “Slavlık var ya Slavlık, oğlum bak var ya, üfff” şeklinde bir tatminden ziyade kültür aktarımı ve anlatımı üzerinden ilerliyor.

Destek görevi gören etnik enstrümanları kullanma noktasında son derece dengeli ve ne yaptığını bilir bir yaklaşım benimseyen PAGAN REIGN, bu sayede ARKONA ile NOKTURNAL MORTUM arası bir yerde duruyor ve son yıllarda daha ciddili takılmaya başlayan KORPIKLAANI ve türevi grupların içki içerek tavernada dinlenecek müzikleriyle kıyaslanamayacak düzeyde destansı, pastoral bir tarafa kayıyor. Folk metalin o neşeli tarafından hoşlanmayan dinleyiciler, farklı yerel enstrümanlardan çıkan tınılar duymaya da meraklılarsa “Огни мироздания”yı epey seveceklerdir.

13 yıl önce yazılan kritiğinin altında da bahsedildiği gibi, “Tverd: Ancient Fortress” ile pek çoklarına göre folk metal tarihinin en iyi albümlerinden birini çıkarmış bir gruptan söz ediyoruz. Son 4 yıl içinde çıkardıkları iki albümü olduğu gibi, “Огни мироздания” EP’sini de dinleyebilir ve bugünlerde çok sıkıntılı durumda olan iki ülkenin ortak kültürüne ilişkin güzellikleri metal bağlamında deneyimleyebilirsiniz.

Albümün okur notu: 12345678910 (4.70/10, Toplam oy: 10)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2022
Şirket
Yarko Music Production
Kadro
Orey: Vokal, gitar, dombra, mandolin, bas
Vetrodar: Gitar, mandolin, dombra, zhaleika, flüt, sopilka, gitar, bas
Rus: Davul
Şarkılar
1. Огни мироздания
2. Огни Китеж-града
3. Предание Светлого Яра
4. Рассвет (Live in Tokyo)
  Yorum alanı

“PAGAN REIGN – Огни мироздания EP” yazısına 1 yorum var

  1. lammoth says:

    “PAGAN REIGN – Tverd: Ancient Fortress” sitede okuduğum ilk kritiklerden biriydi. Aradan 12-13 sene geçmiş yaşlanıyor muyuz ya :(

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.