# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ARKONA – Goi, Rode, Goi!
| 22.11.2009

Önemli olan ruh güzelliği değil Rus güzelliği.

Edebiyatı, çetrefilli siyasi tarihi ve tabii ki kızlarıyla gönlümüze taht kuran Rusya’nın bir diğer güzelliği de Arkona. “Goi, Rode, Goi!”, grubun bir önceki albümünden tam iki yıl sonra gelen 79 dakikalık bir pagan destanı. 5. stüdyo albümleri olan bu çalışmaya, önceki albümün çıkmasından hemen sonra başladıkları aşikar. Sürece uzun parçalar bile inanılmaz bir sürükleyicilik taşıyor, albümün geneli beklenmedik çıkışlar ve tatlılığıyla bana bir haller getiren ayrıntılarla dolu. Black metale kaçan parçalar da var, safi oyun havaları da. Her halükarda feci tatmin edici ve her saniyesinden yaratıcılık fışkıran bir eser.

Sarı saçlarına deli gönlümü bağladığım Maria’nın daha kontrollü “çığrından çıkışları” ve olgunlaşan clean’lerine (güzel Türkçemiz!?) ilaveten, grup elemanlarının bireysel bazda daha iddialı performansı (özellikle davul) ve de prodüksiyonun alamet-i farikası vesilesiyle genel anlamda inanılmaz bir ilerleme var. Artık takım taklavatı mı değiştirdiler yoksa şirket değişikliğinin getirdiği bir sınıf atlama durumu mu bilmiyorum ama bu gelişme sadece müzikal yeteneğin oturması anlamında değil, yıllardır başka grupları olan koca koca adamlar kendileri. Meşhur hale geldikçe bu özenli tutum devam eder umarım, çünkü net iki albüm edecek bir dolgunluk var bu albümde. Klipler DVD’ler havada uçuşuyor, hakkınızda hayırlısı neyse…

Dikkat yerel enstrüman!

Coşku ve gururun bir arada bulunduğu folk metalle iştigal eden grupların akılda kalıcılık açısından asgari iki değişik enstrüman olmak üzere farklı tonlar ve pek tabii bunlarla hedeflenen melodilere albümlerinde yer veriyor oluşu malumunuz. Nitekim pek çok pagan/folk grubunun eserlerinden bu öğeleri çıkarınca, elimizde standart black metal ya da en iyi ihtimalle melodik death metal kalacaktır. Zamanında bunun black üstü folk versiyonuyla albümler çıkarmış olan grup, çeşniyi ana malzeme haline getirerek gayet sağlam ve feci saran parçalara imza atıyor. Saniye geçmiyor ki bir flüt, bir akordeon, efendime söyleyeyim bir balalayka duymayasınız.

goi_1

Peki nedir bu Arkona dedikleri… Arkona, bugün Almanya’ya bağlı Rügen adasında 12. yüzyılda bulunan ve o dönemde Avrupa’da yaşanan kanlı Hristiyanlaştırma olaylarında son teslim olan Slav pagan kalesi. Bakınız başpiskopos kaledeki putları nasıl da yıktırıyor:

goi_2

Türü nazarımda özel kılan başlıca husus tam olarak bu motivasyon. Bir death metal grubunun siyaset odaklı eserleri ve imajının dikkat çekip takdir toplaması misali; Avrupa kökenli pagan inanışlarından esinlenilen alt türleri icra edenlerin, sanatlarını tartışılası da olsa bir “iyi” ya da “kötü” üzerine kurmaları bana müzisyenliğe yaraşır bir bilinç gibi geliyor.

Gelelim albümün tanıtımında yere göğe sığdırılamayan Na Moey Zemle parçasına. Folk metalin devlerinden Månegarm ve Skyforger başta olmak üzere pek çok Avrupalı gruptan kişilerin gerek enstrüman, gerekse kendi dillerinde olmak üzere vokal desteği yaptığını görüyoruz.

goi_3

Parça bir hayli progresif ve içerik bakımından zengin. Lakin o kadronun bir araya gelmesi gibi kolay olduğunu sanmadığım organizasyon “Arkona” parçasında gerçekleşmiş olsaydı, daha manalı olurdu diye düşünüyorum. Parçada vokalist hanım kızımızın grupla alakalı olarak şimdiye kadar inkar ettiği “politik” bir girişim, bir çağrı söz konusu. Hristiyanlığa karşı pek de barışçıl olmayan bir mücadele ve kalenin dirilişinden bahsediliyor.

goi_4

Öte yandan grubun adını taşıyan parça olması itibariyle de tercih edilmesi hoş olabilirdi. Pagan/folk dedin mi zaten çalsın davullar yansın kiliseler yaklaşımı hakim kuzey kutbuna yakın oturan müzisyenlerde, o halde voltran! Biri satanizm mi dedi? Bu grup şeytanla haşır neşir olamayacak kadar güleryüzlü ve fingirdek, emin olabilirsiniz.

goi_5

Grubu henüz dinlememiş folk sempatizanlarının Yarilo parçasıyla mevzuya girmesini öneririm. Son derece neşeli ve bağımlılık yapan bir eser. Korpiklaani‘nin Wooden Pints parçasının klibindeki gibi içkiyi ağızla içmeyip dağıtma havası mevcut.

Son parça biraz yavaş olmakla beraber şahsi favorim. Beş dakikadan uzun kuşlu böcekli bir ambiyansla devam etmeseydi iç rahatlığıyla 10 vereceğim bir albüm olacaktı (10 verme olayından hoşlanmıyorum).

goi_goi

Eklemeden geçemeyeceğim, özellikle içinde -uşka eki ve vurgulu /r/ sesi geçen kelimeleri, clean ya da brutal olması farketmeksizin böyle bir hatundan duymak ayrı bir zevk.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.08/10, Toplam oy: 49)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2009
Şirket
Napalm Records
Kadro
Masha "Scream": Vokal
Sergei "Lazar": Gitar
Ruslan "Kniaz": Bas
Vlad "Artist": Davul
+
yaklaşık 20 konuk sanatçı.
Şarkılar
1. Goi, Rode, Goi!
2. Tropoiu Nevedannoi
3. Nevidal
4. Na Moey Zemle
5. Pritcha
6. V Tsepiakh Drevney Tainy
7. Yarilo
8. Liki Bessmertnykh Bogov
9. Kolo Navi
10. Korochun
11. Pamiat
12. Kupalets
13. Arkona
14. Nebo Hmuroe, Tuchi Mrachniye
  Yorum alanı

“ARKONA – Goi, Rode, Goi!” yazısına 12 yorum var

  1. duraganyolcu says:

    Albümü koşa koşa indircem. Kritik de tam anlamıyla mükemmel olmuş. Bir anda kendimi son derece profesyonel yazarların çıkardığı bir dergi okuyormuş gibi hissettim.

    PASİFAGRESİF RULEZZ!!

    realitypagan

    @duraganyolcu, halbuki gördüğün şey 10lu yaşlarında internet bilgisi taslayan ergen diye andığımız, egzantrik kelimelerle artistik yazılar yazmaya çalışan veletlerin kelime topluluklarından başka bişey değil…

    duraganyolcu

    @realitypagan, aman allahım! bunun nasıl farkında değildim ben. Artık her şey benim için daha farklı. Bu aydınlatma için sağ ol.

    Guzide Arslaner

    @realitypagan, realitypagan önderliğinde beyinleri formatlıyoruz, diplomaları yırtıyoruz kampanyasına siz de katılın!

    Ahmet Saraçoğlu

    @duraganyolcu, üstteki arkadaş sırrımızı çözdü, siteyi kapıyoruz.

    ben

    @Ahmet Saraçoğlu, Oh noes! Can i haz cheezburger?

    duraganyolcu

    @Ahmet Saraçoğlu, demek her şey böyleymiş ahmet? Neden? Neden her şey böyle bir tezgah, böyle bir kurmaca olmak zorunda? Neden biz insanlar hep böyleyiz?

  2. Ömer Kuş says:

    Yariloooo, yarilo yariiilooooooo!

    Evet albüm boyunca eşlik edebildiğimiz yegane kısım. Rusça öğrencem lan artık.

  3. ali ihsan balı says:

    grubun her ne kadar inkar etseler de rusya’daki ırkçı nazi çevreler tarafından kabullenme durumu var. mesela benim denk geldiğim bir videodaki bu neo naziler iki dağıstanlı genci olduruken arkadan Rus şarkısı çalıyodu mesela. videoyu tavsiye etmiyorum bu arada. hala gördüklerimin etkisinden çıkamadım.

    Ugur

    @ali ihsan balı, dünyanın her yerinde var öyle tipler.Hasan Mutlucan’ın söylediği kahramanlık türkülerinin darbe soundtracki’i olmasını andırıyor bu durum biraz.Adam napsın.

    Guzide Arslaner

    @ali ihsan balı, O videoyu ne yazık ki ben de izledim ve birkaç gün elim ayağım boşalmış şekilde gezdim. Sol görüşlü Amerikalı bir gazetecinin bloğunda izlemiştim, adam parçanın muhtemelen adı Rus olduğu için seçilmiş olduğunu, Arkona’yı araştırdığını falan yazmış. Hatta adama birileri mail atmış, böyle vahşet görüntülerine bu sevimli bir melodi ne alaka diye. Gereksiz bilgi köşemiz bugünlük bu kadar.

  4. SLAV says:

    Arkona kesınlıkle harıka bır gruptur geleneksel SLAV ezgılerını ve rock muzıgını cok ıyı bır sekılde icra edıyolar SİLA SLAVU!!!!!!

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.