# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
LIEGE LORD – Master Control
| 08.05.2022

Metal dünyası “sadece bilenin bildiği” çok fazla başyapıtla dolu ve ben bu durumdan ziyadesiyle şikâyetçiyim.

Başlıktan da anlamış olacağınız üzere bugün yine bundan uzun zaman önce çıkmış, büyük oranda geri planda kalmış ve sadece türle yakından ilgilenenlerin bildiği ve bilen herkesin de hastası olduğu harika bir albümle birlikteyiz.

1982 yılında bir DECEIVER adıyla bir JUDAS PRIEST cover grubu olarak kurulan LEIGE LORD, 1985 ve 1987 yılında çıkardığı ilk iki albümüyle gayet iyi bir başlangıç yapmış ve o dönemde leblebi gibi sağa sola saçılan üst düzey power/speed metal gruplarından biri olarak ABD metal piyasasında adını duyurmuştu.

LIEGE LORD gerçek anlamda başyapıt sayılabilecek çalışmasını çıkardığında ise takvimler 1988’i gösteriyordu. “Master Control” adlı bu albüm speed metal, heavy metal ve power metal denen kavramların her türlü ansiklopedik karşılığını içinde barındıran ve her şarkısından alevler çıkan bir enerji deposu olarak metal dağarcığına kazandırılmış ve grup 1990 itibarıyla faaliyetlerini sonlandırmış, doksanların ilk yarısının öğüttüğü binlerce grup arasında yerini almıştı.

Grubun kurucu iki üyesinin dışında, LIEGE LORD’un dağılması sonrasında OVERKILL’e katılan ve grubun “The Killing Kind”, “From the Underground and Below” ve “Necroshine” albümlerinde gitar çalan Joe Comeau da “Master Control”da vokalist olarak arzıendam etmekteydi ve bu bileşim bir şekilde müthiş çekici, alev alev bir sonuç ortaya çıkmasını sağlamıştı. Acımasız rifler, muhteşem sololar ve Comeau’nun genç Bruce Dickinson’dan da tatlar barındıran vokalleri…

Her şarkısından oluk oluk seksenler sonu ruhunun aktığı “Master Control”ün en önemli özelliklerinden biri, grubun JUDAS PRIEST köklerine rağmen bu anlayışı birebir kopyalamaması ve o dönemin gruplarında sıklıkla görülen balladlı ya da yer yer AC/DC öykünmeli beste anlayışına yanaşmaması. “Master Control” başından sonuna kadar metal bir albüm ve bu kadar sürükleyici ve heyecan verici bir 42 dakika sunmasını da bu cayır cayırlığına borçlu. Bunları daha da yukarı çıkaran olaysa “Master Control”un son derece çekici, bangır bangır bir sound’unun olması. Bas gitarın rahatça ayrıştırılabildiği, davulların seksenler ruhunu yaşatacak şekilde mikslendiği ve özellikle de soloların mükemmelliğini gözümüze sokan bir lead gitar tonunun kullanıldığı albüm, bu tarafıyla da çekiciliğine çekicilik katıyor.

Son haftalarda 80’lerde çıkan heavy/power/speed metal albümleri arasından daha fazla insan tarafından bilinmesi gerektiğini düşündüklerimden bazılarını PA’ya kazandırmaya çalışıyorum. Eğer bu gruplar arasından sevdikleriniz varsa; onların yanı sıra HELSTAR, METAL CHURCH, SAVAGE GRACE, AGENT STEEL gibi grupları da seviyorsanız LIEGE LORD’u da mutlaka dinlemelisiniz. Grubu satmak için daha fazla bir şey dememe gerek yok. “Master Control” çok iyi. Çok çok iyi.

LIEGE LORD 32 yıldır herhangi bir şey yapmamış olsa da bu albümde çalan gitaristlerden biri, basçı ve vokalist 2012 yılında yeniden bir araya gelen grubun güncel kadrosunda yer alıyor. Bu bir araya gelişten bu yana, yani 10 yıldır herhangi bir materyal yayınlamayan grup ilginç şekilde 3 yıl önce eski NEVERMORE davulcusu Van Williams’ı kadrosuna kattı. Şu sıralarda bir şeyler yayınlama hazırlığında olup olmadıklarını bilmiyorum ama böyle bir şey olursa da gayet nefis olur, çünkü bu adamların bıraktığı son yer işte böyle, “Master Control” gibi kendi çapında başyapıt olarak görülebilecek bir power/speed metal cevheri.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.33/10, Toplam oy: 15)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1988
Şirket
Metal Blade Records
Kadro
Joseph Comeau: Vokal
Paul Nelson: Gitar
Tony Truglio: Gitar
Matt Vinci: Bas
Frank Cortese: Davul
Şarkılar
1. Fear Itself
2. Eye of the Storm
3. Master Control
4. Kill the King (RAINBOW cover'ı)
5. Soldiers' Fortune
6. Feel the Blade
7. Broken Wasteland
8. Rapture
9. Suspicion
10. Fallout
  Yorum alanı

“LIEGE LORD – Master Control” yazısına 1 yorum var

  1. şeyh hulud says:

    Underground Resistance serisi devam ediyor. Fenriz would be proud.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.