# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CROWBAR – Zero and Below
| 11.03.2022

Toprağınız bol olsun.

Metal dünyasında gerek yaşı gerek duruşu itibarıyla “metalin tanımı” diyebileceğimiz, “baba” kavramının altını sonuna kadar dolduran efsane insanlar var.

Shane Embury bunlardan biri; Dan Lilker, Kevin Sharp, Kirk Windstein bunlardan biri.

Bugün bu isimler arasından en kel ve en babacan olanına, Kirk Windstein’e odaklanacağız.

1979’da ilk grubu SHELL SHOCK’ı kurduğunda 14 yaşında olan Windstein, çok kişinin tahmin edeceğinin aksine ABD değil İngiltere doğumlu bir insan.

New Orleans kökleri ve o bölgenin muazzam müzikal çeşitliliği içerisinden kendine “çamur”u seçen Windstein, sonradan DOWN ile “NOLA”yı (New Orleans, Louisiana) çıkarmak da dâhil olmak üzere özünü, toprağını sonuna dek yansıtan bir babayiğit.

“Levye” anlamına gelen ve kariyerinde 32 yılı geride bırakan CROWBAR, 1990’dan bu yana hiç ara vermeden sürdürdüğü ve sludge metalin mucitlerin biri olarak adını metal tarihine yazdırdığı kariyerinde hiç kötü albüm çıkarmamayı başaran ve her albümüyle dinleyicilerini tatmin etmeyi başaran bir grup.

Tüm dinleyiciler adına konuşuyormuş gibi olmayayım ama bu böyledir, çok da şey etmeye gerek yok.

6 yıllık uzun bir aranın ardından çıkan “Zero and Below”a baktığımızda CROWBAR’ın çok iyi bildiği ve belki de tek bildiği şeyi yine layıkıyla yaptığını ve sludge metal nedir, nasıl icra edilir dersi verdiğini görüyoruz. Albümdeki her bir şarkı minik sludge metal hit’leri olarak arka arkaya diziliyor, bazıları daha çok öne çıkıyor, hatta gelecekteki CROWBAR best of’larına girme potansiyeli taşıyor. Gruptaki tek orijinal üye Kirk Windstein olsa da CROWBAR’ın kimyası, doğallığı, organikliği görülesi düzeyde. Adamlar resmen nefes alır gibi sludge yapıyorlar ve “rifin gücü” ile yeterli miktarda çamuru bir araya getirerek ortaya yumruk gibi şarkılar çıkarıyorlar.

Albümdeki şarkılar gaz olanlar, kafası güzel takılanlar, doom’a kayanlar ve damara hitap edenler olarak dörde ayrılıyor. “The Fear that Binds You” ve “Bleeding from Every Hole” gibi gaz olanlarda kütür kütür riflerle kafaya çakan grup, “Reanimating a Lie” gibi daha rahat takılanlarda ise kafasını güzel seven dinleyicilerin daha çok keyif alabileceği sularda yüzüyor. “Denial of the Truth” ve “Crush Negativity” gibi şarkılarda tempoyu iyice düşüren CROWBAR doom metal tarafını yükseklere çıkarırken kapanış şarkısı “Zero and Below”da ise KINGDOM OF SORROW’un müthiş albümü “Behind the Blackest Tears”ın şaheser ötesi şarkısı “From Heroes to Dust” benzeri damar yolları açıyor, alkolü dumanı serumla doğrudan damara veriyor.

Lafı geçmişken, 2020 yılında doom metal tarzındaki solo albümü “Dream in Motion”ı çıkaran Windstein, DOWN’la 15 yıldır, KINGDOM OF SORROW’la ise 12 yıldır albüm yapmıyor. Solo albümünü ve CROWBAR’ı hallettiğine ve DOWN’la da cover EP’si planları olduğuna göre, umarım KINGDOM OF SORROW’a da sıra gelecektir. Neyse ki “Zero and Below” bu çok yönlülüğü sunuyor ve Windstein müziğinin her tür tarafını bize bir paket hâlinde sunarak sludge’a, perişanlığa doyuruyor.

Sludge metal noktasından değerlendirildiğinde “Zero and Below” gayet doyurucu bir albüm. Sürpriz var mı, yok. Şaheser düzeyinde bir şarkı var mı, açıkçası o da yok. Ancak 1979’dan beri müzik yapan, 43 yılını bu işe vermiş bir adamın elinden çıkan taş gibi metal içermesi dolayısıyla dinlenmesi gereken; rifleriyle coşturan vokalleriyle süründüren mis gibi bir albüm “Zero and Below”. Sludge metal nedir ne değildir diye düşünüyorsanız, işte budur.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.31/10, Toplam oy: 16)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2022
Şirket
MNRK Heavy
Kadro
Kirk Windstein: Vokal, gitar
Matthew Brunson: Gitar
Shane Wesley: Bas
Tommy Buckley: Davul
Şarkılar
1. The Fear That Binds You
2. Her Evil Is Sacred
3. Confess to Nothing
4. Chemical Godz
5. Denial of the Truth
6. Bleeding from Every Hole
7. It's Always Worth the Gain
8. Crush Negativity
9. Reanimating a Lie
10. Zero and Below
  Yorum alanı

“CROWBAR – Zero and Below” yazısına 4 yorum var

  1. ismail vilehand says:

    Yine ölmeden mezara koydular. Ne bitmez kederin varmış be Kirk baba.

  2. woodenpint says:

    Bildiğimiz sevdiğimiz Crowbar albümü olmuş ben beğendim gereğinden kat kat soğuk geçen 2022 Martında isabet oldu. İkinci albüm mükemmel olduğu için onu geçemeyecek olsalar da Kingdom of Sorrow’dan da yeni bir şeyler gelir umarım

  3. iamthecincihodjas says:

    Kirk baba hayal kırıklığına uğratmıyor. Notunuzun bolluğuna göre 7,5 biraz az geldi bana.

  4. woodenpint says:

    The Fear That Binds You’nun verse riffi Crowbar’ın yazdığı en iyi rifflerden biri. Odd Fellows Rest öncesi dönemden fırlamış gibi. Crowbar inanılmaz bi oluşum zaten, hiç teknik kasmadan ve belirli bir tarzın kalıplarının dışına çıkmadan 30 yıldır bu kadar istikrarlı iyi albümler çıkarıyor olmaları inanılmaz bi durum yani ne sludge sevdasıymış arkadaş. İlk albümden 20 yıl sonra çıkardıkları albümlerde bile en iyi şarkılarından bazıları var kalite belli bir seviyenin altına hiç düşmüyor albüm bazında. Rahat en sevdiğim 3-5 gruptan biri.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.