# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
KINGDOM OF SORROW – Behind the Blackest Tears
| 08.07.2010

Yılın en iyilerinden biri.

Relapse’ten gelen promolar arasında dikkatimi en çok çeken şey, içinde CROWBAR’ın şişmanı Kirk Windstein ile HATEBREED’in isyankâr çocuğu Jamey Jasta’yı barındıran bu karanlık kapaklı KINGDOM OF SORROW albümüydü. Neden mi? Çünkü içinde meşhur vardı. İçinde meşhur olmadıktan sonra ne dinlenen müziğin, ne izlenen filmin anlamı vardır. Ünlüler, şöhretler, işte hayatın anlamı budur. Hastasıyım meşhurun. Boşuna mı günde 21 saat televizyon izliyorum.

CROWBAR’ı da HATEBREED’i de biraz seven bir insan olarak, grupla aynı isimli ilk albümü çok tutmamıştım. İlk albümü itibariyle KINGDOM OF SORROW, Kirk Windstein ile Jamey Jasta’nın ortak bir projesi olmaktan çok bu iki ismin kendi gruplarının aynı albüme sokulmaya çalışılmış hali gibiydi. KINGDOM OF SORROW’dan ziyade CROWBREED veya HATEBAR olarak adlandırılabilecek, Jamey’nin CROWBAR şarkıları söylemeye, Windstein’in de HATEBREED şarkıları çalmaya çalıştığı bir albüm gibiydi. Ama şimdi…

Neyse ki ikilimiz amaçladıkları mutasyonu bu kez geçirebilmişler ve ilk albümdeki ücubik yaratıktan ziyade tam anlamıyla bir mutant olmayı, “Sludge metal ve hardcore” yerine, “sludgecore” yapmayı başarmışlar.

Windstein’ın CROWBAR ve DOWN’dan alışık olduğumuz düşük tonlu çamur gitarlarının domine ettiği albümde, kimi şarkılarda sadece Jasta, kimilerinde sadece Windstein, kimilerinde de bu ikisinin düet takıldığını görüyoruz. Çamur gitarı sevmem ben cillobiyet ararım diyenler iki önceki cümleden korkmasın. Cümleden korkan adamdan hayır gelmez zaten. Albümde tertemiz bir prodüksiyon var ve bu sayede gitarlar, çamur olmaktan ziyade kişilikli bir kirliliğe sahipler. Şişman adam metalinin öncüsü CROWBAR’ı bilenler, zaten Windstein’in o kamyon egzosu gitar tonuna aşinadırlar. Her neyse, bu ikisinin “Kendi gruplarımızdan referans alarak iki grubu ortak paydada birleştiren şarkılar yapalım” zihniyetinden çıkarak “KINGDOM OF SORROW müziği yapalım” demiş olması hayırlı bir karar olmuş. Kısacası CROWBAR ve/veya HATEBREED’i seviyor olmanız KINGDOM OF SORROW’u da seveceğiniz anlamına gelmiyor.

Müziğin derinine indiğimizde en baştan söylemek lazım ki “Behind the Blackest Tears” bu sene dinlediğim iyi albümlerden biri. Albüme dair yorumlarda hep farklı şarkıların öne çıkarıldığını görüyorsunuz ki bu da albümde öylesine şarkı olmadığının bir göstergesi. Tür adına hit diyebileceğimiz türde parçaların yer aldığı “Behind the Blackest Tears”da, özellikle basın bülteninde de üstünde durulan God’s Law In the Devil’s Land ve From Heroes to Dust, tek kelimeyle enfes şarkılar. Onlar haricindeki şarkıları da şu daha iyi, bu biraz bayık şeklinde ayıramıyor, albümü her açışımda baştan sona dinliyorum; ki bu olayı şimdiye kadar elli altmış kezden fazla yapmış olduğumu söyleyebilirim.

Sırf meşhurları yüzünden dinlediğimi söylediğim bu grubun diğer elemanlarını da hevesli yancılar sanmayın. İkinci gitar ve basta yine CROWBAR üyeleri, davulda ise UNEARTH’ten Derek Kerswill var. Hepsi de gayet kütür kütür bir performans sergilemişler. Özellikle Kerwill’in kimi şarkılardaki parlak fikirleri, şarkılara fark ettirmeden de olsa ufak dinamiklikler katmış (mesela Sleeping Beast’in sonundaki floor tom kullanımı). Albümün gerçek yıldızı ise şüphesiz Kirk abim. Fotoğraflarına her baktığımda çok kral bi muhabbeti olduğunu düşündüğüm sakal insanı Windstein, “tecrübe akan bu gözler bilsen neler gördü” havasındaki yanık vokalleri ve hem Güneyli hem de çağdaşlığı aynı anda barındıran rifleriyle “Behind the Blackest Tears”da parıl parıl parlıyor. Özellikle az önce adını verdiğim ve hemen üstte dinleyebileceğiniz From Heroes to Dust’ta tüm içini, tüm kederini döküyor Windstein.

DOWN seviyorsanız, PANTERA seviyorsanız, CROWBAR seviyorsanız, buradaki müziği de sevmeniz olası. Ama bu gruplardan haz etmiyor olsanız bile albümdeki -en azından bazı- şarkıları sevmeniz muhtemel. İlk albümle birlikte pek bir şey olacağı yok bunun diye düşündüğüm grup, bu albümüyle beni kazanmış oldu ve üçüncü albümlerini merakla bekleyen bir insana çevirdi.

Yeni CROWBAR albümüne az kaldığına, DOWN da yeni albüm üzerinde çalışıldığını açıkladığına göre, boru sesli gitarlı ve sakallı günler bizi bekliyor diyebiliriz.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.17/10, Toplam oy: 66)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2010
Şirket
Relapse
Kadro
Jamey Jasta: Vokal
Kirk Windstein: Gitar, vokal
Steve Gibb: Gitar
Matthew Brunson: Bas
Derek Kerswill: Davul
Şarkılar
01. Enlightened to Extinction
02. God's Law in the Devil's Land
03. Monuments of Ash
04. Behind the Blackest Tears
05. Envision the Divide
06. From Heroes to Dust
07. Along the Path to Ruin
08. With Barely a Breath
09. The Death We Owe
10. Sleeping Beast
11. Torchlight Procession
12. Salvation Denied
  Yorum alanı

“KINGDOM OF SORROW – Behind the Blackest Tears” yazısına 15 yorum var

  1. Berca B. says:

    Windstein’in zaten hastasıyım. Şarkılar da çok hoşuma gitti.

  2. like fire says:

    Bu sene çok iyi albümler çıkmadı yahu. ya da bize denk gelmedi. yılın albümlerinden birine bile 8 falan veriliyor ancak.

    Ahmet Saraçoğlu

    @like fire, 8 gayet yüksek bi not bence.

  3. like fire says:

    8 yüksek bi not zaten. yılın en iyi albümlerinden biri diyince 9 falan bekliyor insan. geçen sene için öyleydi. ben geçen seneyle kıyaslıyorum sadece. bi de benim notum bol sanırım :)

  4. kantele says:

    Yılın albümü İhsan abinin After’ıdır bence.

  5. umut says:

    süper albüm.

  6. ihsan says:

    kirk windstein demişken reisin sakalsız halini görmeden olmaz:
    http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs638.snc3/32012_386904114425_103364509425_4038451_7882870_n.jpg

    her haliyle yıkıcı vesselam:)

    rajeesh

    öyle çok daha iyimiş ama sakallarına kurban

  7. ismail vilehand says:

    “Yılın en iyilerinden biri.” kısmına kesinlikle katılmakla beraber, Hakan Taşıyan ve Azer Bülbül gibi adamlar bile bir araya gelseler From Heroes To Dust gibi şarkı çıkaramazlar ortaya.

    Jamey Jasta & Kirk Windstein > Hakan Taşıyan & Azer Bülbül

    Ahmet Saraçoğlu

    @ismail vilehand, 10 yıl olmuş albüm çıkalı, bu 10 yıl zarfında bu albümü toplam 5-6 kez dinlediysem From Heroes to Dust’ı en az 200 kez dinlemişimdir. Efsane şarkı.

    ismail vilehand

    @Ahmet Saraçoğlu, inanılmaz bir şarkı. Aklıma düştüğü zaman en az 10 defa üst üste dinlemeden rahat edemiyorum.

    Şarkının 2:13 sonrası cidden nadide bir sanat eseri. Kusursuz.

  8. FROM HEROES TO DUST.

    ismail vilehand

    @Ahmet Saraçoğlu, verme şu zehri gece gece.

    ismail vilehand

    2:13 sonrası…

  9. woodenpint says:

    Hayatımda en sevdiğim albümlerden biri gerçekten. Kadroya zaten söylenecek söz yok ama gitar tonlarını ayrı bir seviyorum. Favori şarkı seçemeyecek kadar çok sevsem de Monuments of Ash ve Behind The Blackest Tears’ın son dakikaları en sevdiğim kısımlar olabilir. Boru sesli gitarlı ezici öküz metalin hastasıyım.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.