# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VORGA – Striving Toward Oblivion
| 11.02.2022

Yıldızlararası black metal.

Erhan Yiğit

Selamlar, eğer 70′li yıllarda doğmuş olup Black metalin 90′larda ortaya çıkışına şahit olsaydım şu an çıkan Black metal albümlerine bakıp dünya gözüyle ”Bir tür ancak bu kadar iyi evrim geçirebilir” derdim muhtemelen. DARKTHRONE, MAYHEM, BATHORY gibi magnum opus gruplar türü daha başlangıçta arşa çıkarmış bulunsa da her müzik türünde olduğu gibi kökeniyle fazla alakası olmayıp yeni şeyler deneyerek çok süper işlerin altına imza atan gruplar da bulunuyor Black metalde. Eğer kendi gözlerimle bu evrime şahit olsaydım bu türü şu an sevdiğimden daha çok seviyor olurdum, buna eminim.

Geçtiğimiz yılın Black metal konusunda çok zayıf kaldığını düşünmemek ile birlikte müthiş olduğunu da söyleyemem. Benim için başta FERRITERIUM olmak üzere DER WEG EINER FREIHEIT, FUNERAL MIST, DJEVEL, MĀNBRYNE ve NINKHARSAG çok iyi albümlerle geldi ama 2022 black metalde bize çok daha fazlasını sunacak gibi görünüyor. Zira yılın daha başındayız ve türün çok sevilen gruplarından yeni albüm haberleri almaya başladık bile.

Gelecek olan Black metal albümleri bir kenarda dursun ortamlardaki taze gruplardan Almanyalı VORGA bu Şubat başı itibariyle ilk albümlerini sevenleriyle buluşturdu. Gerçi ilk albümlerini henüz yayınlamaları sebebiyle şu an fazla sevenleri olduğunu söyleyemeyiz ama neyse ki ”Striving Toward Oblivion” bu ilk aşamayı gruba başarıyla atlattıracak seviyede bir albüm.

Geçen yıl incelemesini yaptığım IMPERIALIST’in “Zenith” albümüne ve OTARGOS’un bu sene başında yazdığım “Fleshborer Soulflayer” albümüne göz atmış olanlar ”Striving Toward Oblivion”ın kapağına baktıkları zaman kendilerini neyin beklediğini aşağı yukarı anlar zaten. WOMBBATH ve ABYSSUS ile 2022′ye sert bir giriş yapan Transcending Obscurity Records kanatları altında piyasaya arz edilen ”Striving Toward Oblivion” bütünüyle iyi kotarılmış, hem türün gerekliliklerinin hem de albümün içeriğine konu olan uzay temasının başarıyla işlendiği, baştan sona dinlemesi şaşırtıcı derecede zevkli, sahip olduğu sound’u ile ne yaptığını bilirlik faktörünü de bünyesinde barındıran çok güzel bir Black metal albümü.

”Striving Toward Oblivion”a dair dikkat çeken ilk detay VORGA’nın beste anlayışı bakımından WATAIN’e yakın bir duruş sergilemesi. İlk şarkıdan itibaren kendisini hissettiren bu duruş albümün neredeyse tamamına hakim iken uzay ve teknoloji temalı albümlerin vazgeçilmez unsuru olan Thrash metal riflerini de yer yer duymak mümkün; Örneğin albümün açılış parçası Starless Sky’ın ortalarında duyduğumuz rifler bizlere VEKTOR’un rif stilini hatırlatıyor. Bununla birlikte ”Striving Toward Oblivion”ın nefis bir prodüksiyonun üzerine oturtulduğunu ve bu sayede albümü dinlerken alınan hazın ikiyle çarpılması gerektiğini söylemek isterim.

Thrash metal ve Black metal riflerinin adeta buluşma noktası olarak tarif edebileceğim, ileride benzer albümleri yazacağım zaman referansını vermekten kaçınmayacağım bir gitar işçiliğini barındıran ”Striving Toward Oblivion” selefi sayılabilecek ”Zenith” albümü gibi bir yerden sonra sıkıcı bir hale gelmiyor, ilk dinlemede gösterdiği görkemi albümü üçüncü ve dördüncü dinlemelerinde de koruyabiliyor.

Söz gelimi ”Striving Toward Oblivion” bu sene Black metal klasmanında kendisini bana sene sonunda ne kadar hatırlatır, ileride ne kadar değerlenir bilemem fakat doğru kitlesini bulduğu anda WATAIN ve VEKTOR gibi türünün önde gelen isimlerini çok seven takipçilerinin bu yıl gözdelerinden biri olması da içten değil. Zira ”Striving Toward Oblivion” gerçekten güzel bir albüm ve sahip olduğu tüm güzellikleriyle birilerinin dikkatini mutlaka çekecektir.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.00/10, Toplam oy: 15)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2022
Şirket
Transcending Obscurity Records
Kadro
Спейса: Vokal, bas
Atlas: Gitar
Jervas: Davul
Şarkılar
1. Starless Sky
2. Comet
3. Disgust
4. Stars My Destination
5. Last Transmission
6. Fool's Paradise
7. Taken
8. Death Manifesting
  Yorum alanı

“VORGA – Striving Toward Oblivion” yazısına 4 yorum var

  1. çaksu says:

    Alfred Bester’ın çılgın romanı Stars My Destination’da bi geminin adıydı Vorga. Oradan esinlenerek seçtiler belki ismi, uzay muzay temaları da görünce…

    Aynı cümlede Watain ve Vektor görünce insanın ağzı sulanıyo ya.

  2. TanSolo says:

    Çok silik ve sıkıcı buldum şahsen. Ne Watain karanlığı ne de Vektor kozmikliği aldım. Klişlerden uzaklaşmaya çalışırken hiçbir şeyi iyi yapamamışlar. Kötü de değil fakat tekrar dinleme isteği uyandıracak bir tarafı da yok bana kalırsa. Çok beğenen insanlar olmuş fakat ben sebebini çok anlayamadım. 5.5-6 falan veririm. Sene sonu da kesin hatırlamıyor olurum

  3. Zeitgeist says:

    Albümü henüz dinlemedim ama kapak her anlamıyla çok iyi olmuş. Uzay gemisi, gezegen vs vs konseptli bi albüm kapağının oldukça keskin hatlardan ziyade böyle daha organik duracak bir şekilde yapılmış olması çok hoşuma gitti.

  4. Aykut taştan says:

    Eline sağlık Erhanım. Güzel tatlış bir albüm ammavelakin, yakınsa zamanda çıkıcak The Spirit albümünü hayvanlar gibi merak ediyorum. Onların uzayı muzayı galaksisi bunların muzayınıı donlarında sallar çitileyip kuruması için tavana çiviler.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.