# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VANGELIS – 1492: Conquest of Paradise
| 16.01.2022

Soundtrack, Amerika, hayaller ve gerçekler.

Deniz Güneş (deadhouse)

Elektronik müzik üstadı Vangelis’in çok satan soundtrack albümü 1492:Conquest of Paradise, soundtrack’ler tarihinde önemli bir yer tutar. Albümle aynı adı taşıyan, bir nevi popüler kültür öğesi olmuş malum şarkı ile sınırlı değildir bu durum. Tüm albüm, şarkı farketmeksizin hem Vangelis’in, hem film müziği denen olgunun belirli tanımlarını oluşturur. Caz tabiriyle birer standart haline gelmiştir şarkılar.

Klasik, duygulu Vangelis tınısını parçaların tümünde hissetmemize rağmen albüm, oda korosu, Latince bölümler, flamenko esintiler, yaylılar ile zenginleştirilmiş ve bu sayede albüme ruhani bir hava katılmış.

Conquest of Paradise gelmiş geçmiş en kült parçalardandır. City of İsabel, insanı derin hayallere sürükler. Doğru zamanda dinlenildiğinde etkisi iki katına çıkar, boyut atlatır insana. Eternity’deki etnik, ilkel, doğayla bütünleşikçi hava, modernizme ve kapitalizme hapsolmuş zavallı insana dahi umut aşılar. Monastery of La Rabida’daki muhteşem synthesizer ve ardından gelen ilahi koro insanı şaşkına çeviriyor. Her türlü negatif duyguya rağmen müziğin üstatları, insanı yaşama bağlıyor.

Vangelis bu albümde, iki flamenko gitaristi, ses mühendisi Fransız Frederick Rousseau ve yine Fransız elektronik müzik uzmanı Xavier Belanger ve İngiliz oda korosu ile çalışmış. Geri kalan her şey kendisine ait. Vangelis film müziği konusunda en büyük üstatlardan biri. Blade Runner soundtrack albümü de kendisine ait. Birçok belgesel filmin müziklerini de bestelemiştir. Oldum olası film müziği, belgesel müziği besteleyen müzisyenlere hayranlık beslemişimdir. Herhalde müzisyenliğin iki katı hissiyat, çalışma, konsantrasyon ve yetenek gerektiriyor. Mesela Fransız besteci Maurice Jarre, The Message filminin soundtrack’i kendisine teklif edildiğinde, Arabistan çöllerinde çadırda bir süre geçirme şartı koşmuş. Acaba nasıl bir motivasyona ve yüksek manevi bir duyguya ulaşıyorlar ki böyle muhteşem ve filmle uyumlu bir hava yakalayabiliyorlar. Biz fanilerin anlayabileceği bir şey değil bu.

Albüme dönersek, bu albüm müziksever herkese tavsiye edilebilir. Ben yumuşak müzik dinleyemem, punktan, metalden vazgeçmem kafasında değilseniz gönül rahatlığıyla, bu aslında tanıdık ama çok da tanıdık olmayan harika albümü sizlere önerebilirim. Bence insanlık olarak, özellikle bu zamanlarda, maneviyata, durgunluğa, soluklanmaya, dinlenmeye, düşünmeye, biraz nefes almaya ihtiyacımız var. Durmaya ihtiyacımız var. Başımıza gelen tüm kötü şeylerin sorumlusu biziz. Sürekli başkalarını suçladık, ancak başkalarının bizlere zarar vermesine izin veren de bizdik. Negatif duyguları bizler üzerimize çektik. Maddede boğulup, hiç ölmeyecekmiş gibi yaşadık. Derinlikten vazgeçip yüzeyselliği ve içsel yıkımı tercih ettik. Belki de artık dışsal bir yıkıma da ihtiyacımız var.

1492:Conquest of Paradise, insan denen meçhul ırka bahşedilmiş mükemmel bir eser. Müzik ruhun gıdasıysa karşınızda çok lezzetli bir öğün var.

Amerika’nın keşfini anlatan bu nadide eser, insana tümüyle bir hayal-derinlik armağanı sunuyor. Belki de Vangelis, bu parçaları var ettiğinde, sadece Amerika’nın keşfini tahayyül etmemizi değil, doğayı, kendimizi, dünyamızı, ruhumuzu, evrenimizi de keşfetmemiz gerektiğini söylemek istiyor. Doğanın, evrenin bir parçası olduğumuzu ve bunu epeydir unutarak yaşadığımızı hatırlatmak istiyor.

Son şarkının son bölümünde Eternity parçası tekrarlanır, daha güzel bir kapanış hayal bile edilemez. Müzik orada dile gelir ve kendisini dille ifade edemeyen, kendisini yok oluşa sürükleyen insana sözsüz bir mesaj verir.

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.11/10, Toplam oy: 19)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1992
Şirket
Atlantic
Kadro
Vangelis: Her şey
Şarkılar
1. Opening
2. Conquest of Paradise
3. Monastery of La Rábida
4. City of Isabel
5. Light and Shadow
6. Deliverance
7. West Across the Ocean Sea
8. Eternity
9. Hispañola
10. Moxica and the Horse
11. Twenty Eighth Parallel
12. Pinta, Niña, Santa María (Into Eternity)
  Yorum alanı

“VANGELIS – 1492: Conquest of Paradise” yazısına 19 yorum var

  1. Deniz, eline sağlık.

    deadhouse

    @Ahmet Saraçoğlu, Sağ ol abi.

  2. Ugur says:

    Müthiş güzel bir yazı, site adına efsane bir katkı ve değişiklik olmuş.Ridley Scott üstadın filmine yazlıkta çok sıkıldığımız bir yaz akşamı tv’de denk gelmiştik 15 sene önce falan.Daha açılış jeneriğinden müziğinden pür dikkat kesildiğimizi hatırlıyorum.Yıllar sonra bu yazı vasıtasıyla tekrar izleyeceğim.

    Vangelis yukarıdaki yazıda yeteri kadar övülmüş zaten.Şu tarihi epik film çekme konusunda da sanırım Ridley babanın eline su dökebilecek pek insan yok ve yetişmiyor da.Ömrü yettiği kadar devam eder umarım.Başımızdan eksik olmasın.

    deadhouse

    @Ugur, Sağ ol. The Last Duel çok övüldü. Kötü film değil kesinlikle. İlgiyle seyrettim. Ancak övüldüğü kadar da iyi olduğunu düşünmüyorum.

  3. Raddor says:

    Vangelis dinleyen dayı diye bir şey var. Sizde mevcut mu bilmiyorum. Yanni, Depeche Mode, Mike Oldfield da sever. “Iron Maiden?” diye sorduğunuzda “gençliğimizde biz de dinledik yeğenim, şimdi kafa kaldırmıyor.” diye cevap verir.

    Bir gün ben de dayı olunca bu albümü başta sona dinleyeceğim.

    Erkan30

    @Raddor, süper yorum eline sağlık

    Raddor

    Vangelis’i duyduğum ilk yer:

    https://youtu.be/-VpW1Vq3pSs

    Horrendous

    @Raddor, Benim de bu, Hotpoint – Aristo reklamı.

    https://www.youtube.com/watch?v=2b50YPROLIc

    Raddor

    @Horrendous, bunu hatırladım ya kaç yılının reklamıydı bilemedim ama hatırladığımdan daha hoşmuş. Bu müziğin Vangelis’e ait olduğunu bilmiyordum.

    deadhouse

    @Raddor, Horrendous, Benim bu.

    https://youtu.be/UdPOCQGYwrk

  4. Yenal says:

    Bende soundtrack hastasıyımdır.Conan,Robocop…ve bunlar gibi harika müzikler.Overkill in konser başlangıcında Robocop un bestecisi üstad Basil Poledouris un bir eseri çalıyordu.Vangelis gibi hayal alemine sürükleyen yetenekli besteciler oldukça bende dinlemeye devam edeceğim.Thrash metal olsun diğer müzik türleri olsun aslında heyecan aksiyon benzeri duygulardan beslenip bizleri çoşturuyorlar.2 yada üç hafta sonra da Overkill den yeni bir albüm geliyor.Heyecanla bekliyorum.

  5. Horrendous says:

    Vangelis demişken, kanımca kariyerinin en iyi işi Aphrodites’s Child – 666 albümü. 2021 spoti listemin ilk sırasında bu şarkı yer alıyordu, paylaşmak istedim

    https://www.youtube.com/watch?v=3KCbqhJt16k

    Conquest of Paradise mezuniyet törenimin ilk yarım saati aralıksız loopta döndüğü için diz ağrısı, ucuz parfüm ve can sıkıntısı hatırlatıyor bana sadece :(

    Blade Runner film müzikleri hakkında en ufak bir fikrim yoktu, teşekkür ederim bu bilgiyi kattığın için. Tekno sevdiğini biliyorum, bu da benden gelsin;
    https://www.youtube.com/watch?v=xMEtaTIp60Y

    Fingolfin

    @Horrendous, Ben de Vangelis ve Demis Roussos’u birkaç parça hariç sevememiş biri olarak o albüme bayılırım.

    Horrendous

    @Fingolfin, Prog rock tarihinin en başarılı konsept albümlerinden biri olduğunu düşünüyorum. Geçen sene spotify’da gezinirken keşfettim. Uzun bir süre kimdir, neyin nesidir bakmadan defalarca ağzım açık dinledim. Araştırınca büyük bir geç kalmışlık hissi kapladı tabii. Manyak albüm ahali lütfen dinleyin

    https://www.youtube.com/watch?v=V4T_z6ajrM8

    deadhouse

    @Horrendous, Çok iyiymiş, teşekkürler paylaşım için.

  6. Rzeczom says:

    senin şu fularını yırtıcam artık.

    Yiğit

    @Rzeczom, merhaba ben volkan konak

    deadhouse

    @Rzeczom, Sen fularlı görmemişsin. Görüp görebileceğin en düz adamlardan biriyim.

  7. deadhouse says:

    Kritiğini yazdığım, müziklerini paylaştığım üstatlar tek tek ölüyor. Ruhun şad olsun.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.