# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
LETHARGY – It’s Hard to Write with a Little Hand
| 14.11.2021

MASTODON’un %50’sinin bundan çeyrek asır önce yaptığı teknik death metal manyaklığı.

Bugün Agresif Musiki’de konuştuğumuz MASTODON için şöyle bir geçmiş araştırması yaparken, grubun iki önemli elemanını kadrosunda barındıran LETHARGY’nin ilk ve tek albümünü henüz siteye kazandırmamış olduğumuzu fark ettim. Tüm MASTODON albümlerini yazdığımızdan, ben de LETHARGY’yi yazarak MASTODON kadrosunun %50’sinin yer aldığı bu albümle günün anlam ve önemini ucundan da olsa yakalayayım dedim.

LETHARGY 1992’de kurulan ve 1996’da bir albüm çıkarıp 1999’da dağılan bir teknik death metal grubu ve bu grubun gitaristlerinden biri son 20 yıldır MASTODON’la tarih yazmakta olan Bill Kelliher, diğeri ise yine MASTODON’un varlık sebeplerinden biri olan davulcu Brann Dailor. Bu ikisinin yanında, sonradan BRUTAL TRUTH ve NUCLEAR ASSAULT gibi önemli gruplarda yer alan gitarist/vokalist Erik Burke yer alıyor. Bas gitarda ise Brann Dailor’ın bu gruptan da önce çaldığı death metal grubu EVISCERATION’dan Adam Routier adlı arkadaş var.

LETHARGY “It’s Hard to Write with a Little Hand” adlı bu tek albümünde teknik death metali mizahi bir üslupla ele alıyor. Daha albüm adından ve kapaktaki minikten grubun ofansif mizaha gönül veren tavrını ve politik doğruculukla işinin olmadığını görmek mümkün. Lakin müziğin geneline baktığımızda LETHARGY kesinlikle zevzek bir müzik yapmıyor. Teknik death metal dendiğinde aklınıza OBSCURA, SPAWN OF POSSESION, BEYOND CREATION’dan başka bir şey gelmiyorsa LETHARGY kesinlikle bu tarz bir teknik death metal grubu değil. Onların tarzı daha ziyade math rock’la yoğrulmuş; yer yer -o kadar da manyak olmayan şekilde- ilk dönem THE DILLINGER ESCAPE PLAN’e benzeyen bir teknik death metal.

Grubun riflerine baktığımızda yer yer MASTODON’un ilk dönemlerini net şekilde hatırlatan bazı motifler görmek mümkün. “Remission”da falan MASTODON bambaşka bir şeye dönüşmüştü elbet ama kısmen “Lifesblood” ve özellikle de “Slick Leg” EP’lerindeki blast beat’li, delirmeli MASTODON’un birtakım izlerini “It’s Hard to Write with a Little Hand”de duyabiliyoruz. Bunun yanı sıra “Medley” gibi büyük oranda bir “rif salatası” şeklinde ilerleyen bazı şarkıların belirli yerlerinde DEATH etkisiyle karşılaşmak da mümkün. Özellikle armonik gitarlı kısımlarda Chuck Schuldiner’ın gitar yazımını görebiliyoruz ki bildiğimiz gibi bu armonik gitarlar sonradan MASTODON’un da yapı taşlarından birine dönüşerek kendi sound’unu buldu ve grubun genel karakterini oluşturan unsurlar arasında yer aldı.

Albümün kim tarafından yapıldığını bilmediğin prodüksiyonunun da son derece iyi olduğunu belirtmeden geçmeyeyim. Dailor’ın delişmen davullarından çılgın atan gitarlara ve her şeyiyle net duyulan baslara, “It’s Hard to Write with a Little Hand” yukarıdaki YouTube videosundan da duyulabileceği üzere günümüzde bile sıfır şikâyetle dinlenebilecek bir sound’a, prodüksiyona sahip. Bu açıdan da “adamlar zamanında kendilerince bir şeyler yapmış” düşüncesinin çok ötesinde, bugün bile taptaze gelen bir lezzette olduğunu vurgulamak isterim.

MASTODON’u MASTODON yapan 4 bileşenden ikisinin MASTODON öncesinde neler yaptığını merak ediyorsanız bakmanız gereken iki albümden ilki kesinlikle “It’s Hard to Write with a Little Hand”. Dailor/Kelliher ikilisi TODAY IS THE DAY’in 1999 çıkışlı albümü “In the Eyes of God”da da çaldılar ancak o albümde hem Kelliher bas çalıyordu hem de TODAY IS THE DAY zaten Steve Austin’in grubu olduğundan beste açısından ne kadar katkıları olduğu tartışılır. LETHARGY dağılmasaydı bu müzik neye evrilirdi bilinmez ama adamların 1996’da yaptığı şeyin gayet ileri görüşlü olduğunu söyleyebiliriz. Deli deli şeyler seviyorsanız hiç düşünmeden açıp dellenebilirsiniz.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.25/10, Toplam oy: 12)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1996
Şirket
Dirty Girl
Kadro
Erik Burke: Vokal, gitar
Bill Kelliher: Gitar
Adam Routier: Bas
Brann Dailor: Davul
Şarkılar
1. Careborne
2. Humor Me
3. Create
4. Spill
5. Erased
6. Medley
7. Spineless
8. Thread
9. Among
10. Humorless
Web
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.