# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
!T.O.O.H.! – Free Speech
| 21.11.2020

İki deli bir araya gelmemeliydik.

Geçenlerde yazdığım MÖRK GRYNING yazısının başında, gruba bağlanmamı sağlayan tek şeyin bir şarkı olduğundan söz etmiş, bu şarkının beni bir MÖRK GRYNING hayranı yapmaya yettiğinden bahsetmiştim. Şeytan bazen gerçekten de ayrıntılarda gizli olabiliyor. Bugün bahsedeceğim Çek grup !T.O.O.H.!’u keşfetmemi ve duyar duymaz bayılmamı sağlayan şey bir albüm ya da bir şarkı değil, sadece bir rif olmuştu. Tarihler 2005’i gösterdiği sırada Kanada’da okurken grubun o sene çıkan “Order and Punishment” albümünün kapanış şarkısı “Kálí”nin 3.03’te başlayan rifini duymuş ve şarkının sonuna dek devam eden bu rif ve üstündeki soloyla !T.O.O.H.!’a vurulmuştum. O şarkıyı baştan sona dinlemenizi öneririm. Gerçekten numunelik bir eserdir.

!T.O.O.H.! Praglı bir progresif death metal/grindcore grubu. 2005’teki o albümü çıkardıktan sadece 2 ay sonra Earache Records albümü çıkaran alt şirketi Elitist Records’dan desteğini çektiği için adamların albümünün basımı durmuş ve grup da ticari sebeplerden dağılmak zorunda kalmıştı. Çekya gibi bu işin underground tarafının güçlü olduğu, ancak doğal olarak herhangi bir gelir elde edilemeyen bir ortamda; !T.O.O.H.!’un Çekçe icra ettiği bu avangart deli müziğinin bir karşılık bulması ve grubun yoluna devam etmesi takdir edilesi bir olay.

“The Obliteration of Humankind” anlamına gelen !T.O.O.H.!, Çekya olmasının yanı sıra gerçekten de sıra dışı bir anlayışla icra ediliyor. Progresif metal, death metal, grindcore gibi çeşitli türleri içinde barındıran !T.O.O.H.! müziği, bir şekilde bunların hiçbirine tam benzememeyi de başarıyor. Bu açıdan bakıldığında pek çokları için gerçekten de zor bir grupla ve “Free Speech” özelinde de zor bir albümle karşı karşıyayız.

Albümdeki müziğin sıra dışılığını ve acayipliğini birkaç şarkı ismiyle gösterebileceğimi ümit ediyorum. Albümdeki şarkılardan bazılarının Türkçe tercümeleri şu şekilde:

Kaçır, Fışkırt, Bekle
Et Benlerini Patlatacağım
Bay M’nin Boş Zamanları
Sihirli Sütler
Pek Çok Golf Deliğinin Sahibi Olan Dr. Hamka’nın Kızı İçin Çıkılan Son Av

Bu beş şarkı ismini okuyup “sizin yazacağınız şarkı ismine sokam” diye düşündüyseniz, albümdeki müziğin de bunlarla örtüştüğünü söyleyebilirim. İki kişiden oluşan !T.O.O.H.!, aklına eseni yapar gibi görünme konusunda gerçek bir bayrak taşıyan durumunda. Şarkıların genel yapıları öylesine rastgele yazılmış izlenimi veriyor ki dinlerken yerinizi yurdunuzu kaybedebiliyorsunuz. Bunu gerçek bir dehayla yaptıklarını söylemek zor. “Free Speech”te gerçekten de rastgele yazılmış gibi duran, gelişine vurulmuş pek çok fikir var. Bu sayede ortaya karışık bir manyaklık çıkıyor ve müziğin genelinde bir delilik hâli seziliyor.

Kullandıkları maddele… öhöm, rif ve melodilere baktığımızda grubun öyle ya da böyle WATCHTOWER’dan, dolayısıyla da Ron Jarzombek’ten etkilendiğini hissediyorum. Jarzombek’in kimi psikopat gam tercihleri, abuk subuk nota bileşenleri “Free Speech”te de etrafa saçılmış şekilde karşımıza çıkıyor. Albümü önceki !T.O.O.H.! çalışmalarından ayıran başlıca şey de bu melodilerin albümdeki yoğunluğu. Yukarıda bahsettiğim “Order and Punishment”ta çok daha düzenli bir death metal, girndcore karakteri sunan ve bunu yer yer delirme yer yer damarla zenginleştiren !T.O.O.H.!, “Free Speech”te daha deneysel, şizorfren bir kimliğe bürünüyor.

Tüm bunlardan ötürü albüm, metalin hangi türünü severseniz sevin size göre olmayabilir. “Free Speech”te x, y, z türleri icra ediliyor lakin x, y, z türlerini sevenlerin bu albümü seveceğiniz hiçbir garantisi yok. Albüm, tıpkı adı gibi özgürce konuşuyor, bağırıyor, çağırıyor, çıldırıyor, deliriyor. Bu yüzden de albümü belirli tür ya da grupları sevenlere değil, sadece kafayı kırmış insanlarca yapılan müzikleri sevenlere öneriyorum. Bu noktadaysanız bile albümü çok da sevebilirsiniz, hiç haz da etmeyebilirsiniz. Ben yine de bu zarı atmanızı ve albüme yarım saatlik bir şans vermenizi öneririm.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (4.44/10, Toplam oy: 16)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2020
Şirket
Lavadome Records
Kadro
Humanoid: Bas, gitar, vokal, programlama
Schizoid: Davul, vokal
Şarkılar
1. Pět neděl ve srubu
2. Unést, prcat a čekat
3. Nácek radikál
4. Kratochvíle pana M
5. Proto moudří v ústraní
6. Tfuj, Jirko!
7. Roztřískám jim papule
8. Zrozen k božským cílům
9. Pak jí ruce svážu
10. Čarovné mlíčí
11. Poslední hon dcery doktora Hamky, majitele nejedné golfové jamky
12. Komouš
  Yorum alanı

“!T.O.O.H.! – Free Speech” yazısına 3 yorum var

  1. chuck says:

    progresif death metal ve grind-core etiketleri heyecanlandırdı.

    şimdi dinlemeye başladım, manyak bir şeyler bekliyorum.

    chuck

    @chuck, 2-3 kere dinledikten sonra bıraktım. gerçekten de herkese hitap etmeyecek bir albüm ama iyiydi.

  2. Ouz says:

    “Order and Punishment”ı sanırım Bunaltı sayesinde bulup dinlemiştim o sıralar. Hakikaten süper albümdü. Bunu o kadar sevdiğimi söyleyemem.

    Bu arada neyse ki önceki EP kadar harikulade bir kapak yapmamışlar bu sefer.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.