# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
THRÄNENKIND
04.03.2013

Black metalin müzikal yanını çok seviyoruz, ancak ideolojisinden hoşlanmıyoruz.

Kariyerinin erken bir döneminde post black metalden crust’a yumuşak bir geçiş yapan Alman grup THRÄNENKIND’den Nathanael ile grubundaki son gelişmeler, yeni albümleri ve black metal üzerine hoş bir söyleşi yaptık.

Merhaba Nathanael, zaman kaybetmeden sorulara geçelim. Henüz tanışmamış olanlar için müziğinizi tanımlar mısın?

THRÄNENKIND’in şu anki müziği, crustcore, post black metal, post-rock ve hardcore punk karışımından oluşuyor. Eski kayıtlarımızda çoğunlukla black metal ve shoegaze etkileri vardı, ama yeni albüm crust ve hardcore punk içeriyor ve aynı zamanda beş adet enstrümantal post rock parçası barındırıyor. Ancak odak noktamızın hâlâ atmosfer ve melankoli olduğunu belirtmeliyim.

Bir çevreye ait olmanın ve o çevrenin değerlerini savunmanın artık biraz gülünç bulunmaya başladığı Avrupa black metal ortamında THRÄNENKIND kendisini Avrupa ve dünya piyasasında nasıl konumlandırmayı planlıyor?

Ben ve grubum, bir çevreye ait olmak gibi şeylerle ilgilenmiyoruz. Ben bir bireyim ve pek çok farklı çevrenin pek çok farklı yanını seviyorum. Bu yüzden de THRÄNENKIND klişelerden oluşan bir black metal grubu ya da tipik bir hardcore/crust/punk grubu değil. Müziğimizde bunlardan çeşitli öğeleri bir araya getirmeye çalışıyoruz. Bence insanların farklı müzik türlerine, farklı görüşlere ve yaklaşımlara karşı açık fikirli olmaları gerekiyor. Bir çevrenin alışılagelmiş kalıplarına uymaya çalışmak yapmak istediğim bir şey değil. Farklı zevkleri olan insanların müziğimizi beğenmesi cidden hoşuma giderdi. Bunun haricinde, herhangi bir ekonomik piyasa ya da benzeri şeylere ilgi duymuyoruz, çünkü çeşitli sorunlar ve konulara eğilmek ve bunu atmosferik bir şekilde yansıtmak istediğimiz için müzik yapıyoruz. Üzerinden para kazanabileceğimiz bir çeşit ürün yaratmak istemiyoruz.

Post-rock etkilenimli depresif black metal sevenler için Almanya önemli bir kaynak. Ancak gerçekçi olmak gerekirse Fransa ve İskandinavya bu konuda daha fazla öne çıkıyor. THRÄNENKIND’in yerel müziğine nasıl katkıda bulunacağını düşünüyorsun?

THRÄNENKIND olarak artık daha az depresif black metal ve daha fazla crust punk yapmaya çalışacağız. Sonuç yine de atmosferik ve bir hayli melankolik olacak, ancak hardcore/punkın dobra yanlarını da barındıracak. Özellikle vokallerin ve şarkı sözlerinin artık depresif olmayacağını söylemeliyim. Dinleyicilerimizi modern insanlık ve doğa, kapitalistleşmiş yaşamın baskıcı mekanizmaları gibi bu gezegendeki herkesi ilgilendiren konular hakkında düşünmeye sevk etmek istiyoruz.

Müziğinizin büyük bir hayranı olarak, yayınladıklarınızın niteliği ve niceliğini ve diğer birkaç hususu dikkate aldığımda grubun henüz evrim ve gelişim aşamasında olduğunu düşünüyorum. Her şey planladığınız ve arzu ettiğiniz yönde ilerlerse, THRÄNENKIND’i ilk albümü sonrasında ve önümüzdeki birkaç yılda nerede görüyorsun?

Tabii ki albümümüzün ve genel anlamda yaptığımız müziğin beğenilmesini umuyorum. Kendini müzikle ifade eden insanlarız, birileri de buna önem veriyorsa, hayatlarına bir şey katabiliyorsak amacımıza ulaşmışız demektir.

Yakın zamanda kadroda bazı değişiklikler oldu. Bu süreçten ve grubun kariyerine olan etkilerinden bahseder misin?

Öncelikle belirtmeliyim ki, THRÄNENKIND geçen sene nihayet tam bir kadroya ulaştı. Başlangıçta grup sadece Pesten’den ve benden ibaretti. Pesten kişisel sebeplerden ötürü gruptan ayrıldı ve ben de birkaç arkadaşımla grubu devam ettirdim. Artık biri yeni bir vocalist olmak üzere beş kişiden oluşan gerçek bir grup haline geldik. Birkaç istisna haricinde müziği ve sözleri yazan benim, Nils’in de harika bir vocalist olduğunu düşünüyorum. Kendisini şahsen çok severim ve sesini duyduğumda THRÄNENKIND’e çok uygun olduğunu düşündüm. Tam olarak ilk albümümüzde olmasını istediğim türden vokal yapıyor.

Bestelerin ve şarkı sözlerin acı-tatlı bir his ve belli belirsiz bir iyimserlik barındırıyor. Bu insancıl yaratımın ilham kaynakları ve daha karanlık bir yol yerine bu yaklaşımı benimsemenin sebebi nedir?

Bundan bahsetmen benim için gerçekten çok önemli. Her zaman bu “acı-tatlı” hissi yaratmaya çalıştım. Bence dünyayı olduğundan daha karanlık bir hale getirmenin bir faydası yok. Dünyanın geleceğini ve insanlığın onu getireceği hali düşündükçe buna cidden ihtiyacımız yok diye düşünüyorum. Bu duyguları vermek istiyorum, bu yüzden de şarkılarımızın içine bu umut ışığını yedirmeye çalışıyorum. Dünya ölüyor olsa ve ben de berbat hissediyor olsam bile, dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için elimden geleni yapıyorum ve hislerimi olumluya çevirmek istiyorum. Bu tavır müziğimize de çok iyi uyuyor. Umutsuzluk kadar rahatsız edici bir şey olamaz ve daha iyi bir yarına uyanmak da aslında insanların elinde. Bu yüzden de bu umudu aşılamak, bir başlangıç noktasına vurgu yapmak istiyorum.

EP’deki kadın vokalistin çok doğal ve samimi bir sesi var, ancak şahsen fısıltıya benzeyen vokal kısımlarını daha çok seviyorum. Yeni vokaliste eşlik etmek üzere kendisiyle ya da başka bir kadın vokalistle çalışmaya devam edecek misin?

Hayır, denemek istediğimiz bir şeydi ve sonuçtan da çok memnunuz, ancak önümüzdeki albümlerde kadın vokal olmasını planlamıyoruz. Belki ufak konuşma bölümleri olabilir ama normal vocal olmayacaktır. Hiçbir zaman grubun üyesi olmadı, sadece bize eşlik eden bir arkadaşımız olarak katkıda bulundu.

Facebook’ta sloganlar içeren bir logo yayınladınız ve bu bir hayli tepki aldı. İşin aslını bizimle paylaşır mısın?

“İşin aslı” gayet basit. Öncelikle söylemeliyim ki, crust, punk ve hardcore çevrelerine biraz daha yakın hissediyoruz, onların olumlu dünya görüşlerini paylaşıyoruz. Bu tarz logolar, black metal çevrelerine nazaran bu çevrelerde daha yaygın. Black metalin müzikal yanını çok seviyoruz, ancak ideolojisinden hoşlanmıyoruz. Bu logoyu yaptım, çünkü black metal çevrelerinde hoş bulmadığım pek çok fikir ve görüş bulunuyor. Bu ortamlarda tahammülsüz olmak çok havalı bir şey olarak kabul ediliyor, elitist davranmak ve kendini diğerlerinden üstün görmek çok iyi bir şey sayılır. Pek çok insan Nazi grupları dinlemekte sakınca görmez, çünkü dinledikleri müziğin harika olduğunu düşünür. Bu yüzden de insanlara bazı konulardaki duruşumuzu ve görüşümüzü göstermek istedim. Bu logoda “THRÄNENKIND: çevreci, antifaşist, uyuşturucudan uzak, anarşist, vegan, straight edge black metal” yazıyor. Bu gezegenin ekosistemlerini savunmanın gerçekten önemli olduğunu düşünüyoruz, grup üyelerinin bazıları alkol ve sigara kullanmıyor, hiçbirimiz uyuşturucu kullanmıyoruz, bazılarımız vegan ve faşizme ya da ırkçılığa hiçbir şekilde hoşgörü göstermemek gibi pek çok konuda da fikir birliğindeyiz. Belki de kendimizi bir black metal grubu olarak lanse etmek bir hataydı. Müziğimiz hiçbir zaman klasik black metal olmadı ve şimdi hardcore punk, postrock veya crustcore türlerine yakınız. Bir black metal grubu olarak sınıflandırılmak da istemiyoruz. Sadece müzik yapıyoruz ve söylediğim gibi belirli bir çevreye ait olmak istemiyoruz. Bir grup insanı çok rahatsız ettik sanırım. Bu bana garip geliyor, çünkü logomuzda yer alan değer ve görüşlerin kimseye zararı yok ve logo kesinlikle birilerine saldırmak amacıyla tasarlanmadı. İnsanlara, inandığımız değerleri yansıttık, hepsi bu. Hoşlarına gitmiyorsa başka grupları ya da başka müzik türlerini dinleyebilirler. Kimseyi bizi dinlemeye zorlamıyoruz. Herkes istediği grubu dinleyip dinlememe tercihinde özgürdür.

İlk EP’niz bir konsepte sahipti ve yeni albümünüzün konseptini de “babalarının cenazesine giden iki kardeşin yolculuğu: bu yolculukta eski arkadaşlarıyla, hatıralarıyla karşılaşır, trajedi, umut, ölüm ve gizemli bir yabancı ile tanışırlar” olarak açıkladınız. Konsept albümleri seviyor ve destekliyorum, müzisyenleri sınırladığı fikrine katılmıyorum. Bu konudaki görüşlerini paylaşır mısın?

Benim için parçalarımla bir hikaye anlatmak her zaman önemli olmuştur, dinleyiciye üzerine düşünecek bir şeyler vermekten hoşlanıyorum. Bence bunu başarmanın en iyi yolu da konsept albüm yapmak. İlk albümümüz olan “The Elk”te, bu iki kardeşin yolculuğunun yanı sıra, bazı derin düşünceler, ekopolitik sorunlar, insanlık ve dünyamızın geleceği hakkında da bazı göndermeler bulacaksınız.

Sizi etkilemiş olan bazı konsept albümleri paylaşır mısın? (Varsa metal olmayanlar da dâhil.)

FALL OF EFRAFA’nın tüm albümleri. Her birinin birer başyapıt olduğunu düşünüyorum. Harika bir müzik, harika sözler, harika bir atmosfer. Tamamen kusursuz.

Bildiğim kadarıyla sadece birkaç konser verdiniz. Bunun sebebi fırsatların azlığı ya da sizin şartlarınız mıydı? Küçük bir barda, derinliği olan bir müzik yapmak hoş olmayabilir. Türünüz bağlamında konser kavramı hakkında ne düşünüyorsun?

Uzun zamandır konser verecek bir kadromuz olmadı. Ancak önümüzdeki yıllarda daha fazla konser vermeyi planlıyoruz. Bence konser çok önemli bir konu. Canlı bir performans müziğin gerçek büyüsünün insanlara ulaşmasını, hayal dünyanızı, enerjinizi ve öfkenizi paylaşmanızı sağlıyor. Sahneye çıkmak çok heyecan verici bir deneyim; hem biz müzisyenler, hem de seyirciler açısından. Bunu kaçırmak istemem.

EP’nin görsellerinin sana ait olduğunu biliyorum. O yıl gördüğüm en etkileyici görseldi. Bu konuda profesyonel deneyimin ya da eğitimin var mı?

Sanat benim için her zaman önemli olmuştur. Kendimi bildim bileli sanata ilgiliyim. Üniversitede sanat okudum ve resim yapmayı çok seviyorum. Yani evet, sanat ve rankle, fotoğraf vb. aracılığıyla kendini ifade etmek benim için önemli.

Hepsi bu kadardı, ilk albümünüzde ve sonrasında iyi şanslar dilerim! Çok teşekkürler.

Grubum hakkında konuşma fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim.

Röportaj ve tercüme
Güzide Arslaner

etiketler:
  Yorum alanı

“THRÄNENKIND” yazısına 84 yorum var

  1. earth's skin says:

    “THRÄNENKIND’in şu anki müziği, crustcore, post black metal, post-rock ve hardcore punk karışımından oluşuyor.”

    Sevdiğim bir grup olsa da trendden trende koştukları bir gerçek.

  2. owlboss says:

    ”Black metalin müzikal yanını çok seviyoruz, ancak ideolojisinden hoşlanmıyoruz.” hımmm.

    serdar91

    @owlboss, benimde aklımda soru işareti bırakan kısım buydu doğrusu.

  3. ismail vilehand says:

    vegan ve straight edge fikirlerinin tam zıttı biçimde yaşıyor olsam da, bu görüşe gönül veren grupları çok seviyor ve takdir ediyorum.

    Berca B.

    @ismail vilehand, tam olarak aynı hislerdeyim.

  4. Nightwing says:

    Gittiii Black Metal elden gitti. 2000 lerde Cof Dimmu gibi gruplara Black Metal’i çoluğun çocuğun ergenin tikinin emonun eline düşürdü diye sövüyoduk şimdi de post rock, crust punk cart curt alakasız akımları Black Metal’e sokan gruplara…

    Grubu dinledim fena değil. Bu gibi gruplar müzik olarak güzel müzik yapsalarda, ben açıksözlüğümdür post rock, crust, progresif cart curt alakasız türlerin son yıllarda Black Metal’e sokulması hoşuma gitmiyor. Derdim bu grup değil, bu modaya. Buna denk geldim patladım.

    Not: Metal yobazıyım.

    noise

    Black metalin “yıkılmaz” dediğimiz tüm kaleleri yavaş yavaş yıkılıyor. Ne yapacağız bilmiyorum reyiz.

    Bak Liturgy vardır misal. Temiz yüzlü çocuklar. Biri de çıkıp “siz napıonuzzz hacilarrr” demiyor. Esefle kınıyorum. http://youtu.be/NN8FqUAEPbQ

    Mert

    @noise, neyseki yıkılıyor o kaleler(surlar sınırlar diyim ben), metal müzik sıkışıp kalmıyor, biz de mükemmel albümler dinliyoruz.

    noise

    @Mert,

    http://www.pasifagresif.com/2013/03/metalde-tur-sinirlarinin-kalkmasi/comment-page-1/#comment-94856

    Ben Nightwing’e takılıyorum. Arada takılırım öyle. Aldırış etmiyor artık :)

    Seninle aynı görüşteyim yani.

    Nightwing

    @noise, Çözdüm olm ben sizi takmıyorum artık.

    Mert

    @noise, anladım, ben de karşı görüş belirtmek gibi değil de, görüşümü oraya belirtmiştim.

    saw you drown

    @Nightwing, Post rock ve progresif rock’a kabulüm. Bu türler her ne kadar black metalin müzikal yapısını etkilese de black metalin doğasında, ruhunda bir değişiklik yaratmıyor. Aynı karanlık hava devam ediyor. Ancak crust ve punk konusunda katılıyorum. Crust ve punk türlerinin black metalde kullanılması çok can sıkıcı gerçekten. Müzikte ki en önemli şey ruhtur bana göre. Punk gibi türler black metalin ruhunu sikiyor resmen. O yüzden darkthrone’un yeni halinden nefret ederim.

    earth's skin

    @saw you drown, “Punk gibi türler black metalin ruhunu sikiyor resmen.”

    Ha ha ha.

    saw you drown

    @earth’s skin, Asıl sana ha ha ha. Neden gülüyorsun ki. Sana şimdi black metalin amacını ideolojisini mi açıklayayım biliyorsundur zaten. Punk gibi eğlence odaklı sikiş sokuş içelim keyfimize bakalım dünya sikimizde değil temalı bir müzik türünün…karanlık, soğuk, nefret, acı, umutsuzluk konulu bir müzik türüne serpiştirilmesi kadar saçma birşey olamaz. Bu konuyu tartyışmak bile çok saçma. Lüzumu yok!

    ismail vilehand

    “Punk gibi eğlence odaklı sikiş sokuş içelim keyfimize bakalım dünya sikimizde değil temalı bir müzik türünün” kısmı baya bi muhteşem yalnız. zaten punk akımındaki anarşi, nihilizm, otorite karşıtlığı falan hep içmek ve sikişmek için ortaya atılmış şeyler. bahane yani.

    Jumbo

    @ismail vilehand, Evet aynen öyle. İçmek ve sokuşmak, anarşizm üzerinden imaj yapmak = Punk.

    Punkın anarşizmi laftadır, imajdadır.. Ya da müzik sözlerindedir

    earth's skin

    @Jumbo, size punk diye Yalın falan mı dinlettiler ya?

    saw you drown

    @Jumbo, Punk müzik güzide Progressive Rock müziğini bitirip insanların düşünme yetisini alıp hayvanlaştıran ve saçma sapan vegan, straight edge adlı yaşam türlerini başlatan bir müzik türüdür!

    Ayrıca dediğin gibi punk müzikte anarşizm ve nihilizm düşünceleri sadece imajda ve müzik sözlerindedir. Bir eylem bir hareket yoktur. Oysa Norveç Black Metal’i gibi sadece düşüncede kalmayıp bunu eyleme ve türlü siyasi, dini, kültürel harekete dökebilecek kadar da asil olamamıştır!

    Mert

    @Jumbo, hiç punk müzik dinlemem, yalnız thrash metalden tut grindcore’a, metal müziğin birçok alanına işlemiş, bir sürü insanın duygularına tercüman olmuş bir müziği bu şekilde özetlemek gerçekten çok talihsiz.

    earth's skin

    @saw you drown, punk hakkında pek bir şey bilmediğin ortada. Veganlık, anarşizm, otonomizm, işgal evleri nedir, ne değildir bir öğren, aralarındaki ilişkiyi çöz, sonra konuşalım.

    earth's skin

    @earth’s skin, karanlık, soğuk, nefret, acı, umutsuzlukmuş. Bir gün tek başınıza Kadifekale’de, Çinçin’de, Tarlabaşı’nda vakit geçiremezsiniz.

    Mert

    @earth’s skin, dünyada da zaten sadece fiziksel şeyler insana acı veriyor değil mi, bu şekilde düşünürsen felsefeden sanata tüm düşünsel dinamikleri yok saymış olursun.

    Jester

    @saw you drown, Önce saçma olan konuları tartışabiliriz diyordun, şimdi lüzumu yok diyorsun. Ayrıca yine yardırmışsın.

    Osman

    @Jester, adam streakte :) Gel sikişelim pankçıyım ahaahaha

    TAAKE

    @saw you drown, mesala darkthrone dan başka satanic warmaster da kullanır punk soundunu ama gerçekten evil bir hava veriyor mu punk black metale bana göre de tartışmalı ve göreceli bir şey

    Nightwing

    @saw you drown, Bende tam tersi düşünüyorum. Punk en azından Black Metal’in bir nebze kökünde olan bir şey. Venom bu müziği uzaydan indirmedi sonuçta. O yüzden Darkthrone’nun şimdiki punk/speed/ heavy haliyle bi alıp veremediğim yok.

    Öbür türlü post-rocktı, progresifti, coredu bilmemneydi şunlar işin içine girince gerçekten fitil oluyorum.

    saw you drown

    @Nightwing, Venom menom beni ilgilendirmez. Kökler falan da umrumda değil venoma sokim nefret ederim zaten venomdan. Daha önce dediğim gibi ben müzikte ruha bakarım ve punk müzikle black metalin de gerek ruh gerek amaç olarak hiçbir alakası yok. Müzikal etmenler umrumda değil yani. Sakın isyan falanla da örnek vermeyin pop müzik hariç her müziğin amacı isyandır zaten.

    Jumbo

    @saw you drown, +1. Venom’un yaptığı tek şey Black Metal ismini vermektedir. Onun dışında sound ve black metal tekniği olarak hiçbir katkısı yoktur. Bir isim verdi diye, Black metali yaratanı Venom zannediyorlar. Black metalin kökünde punk olsa da, bu en fazla %5lik bir orandır ve Darkthrone gibi punk kökünden gelmiş adamların işidir. Yoksa Mayhem, Immortal veya Burzum punk etkisi yoktur. Bir darkthrone punkçı diye tüm black metal camiası punkçı yapılamaz.

    Nightwing

    @Jumbo, @ saw you drown’ınki gibi seversin sevmezsin ona bi şey diyemem ama Venom’a Black Metal’e isim dışında katkısı olmadı demek büyük bir hatadır.

    Venom’un müziğindeki dolaysızlık, nihilizm, anti-teknik doğrudan Black Metal’e etki etmiştir. Varan 1.

    Varan 2: O güne kadar din karşıtlığını Venom dışında hiç kimse bu kadar açıkça müziğinde belli etmemişti. Bir kaç yıl sonra Slayer bunun üstüne koymuş, daha sonra da başta Mayhem olmak üzere 2. akım Black Metal yani bildiğimiz Norveçli gruplar bu Venom’un çığır açtığı bu cesur anti-din içerikli sözleri iyice kullandılar. Varan 2.

    Varan 3: Günümüz Black Metalinin en büyük mimarlarından Mayhem’in ilk EP’si Deatchrush ağır Venom izleri taşır.

    Varan 4: Ulan en basitinden Black Metaldeki leş kayıt geleneği ilk Venomla başlamıştır. Daha ne diyim.

    Venom bana göre Black, sana göre değil, berikine göre Speed Metal bu ayrı konu. Ama tutupta Venom’a ”Black Metale katkısı yok” demek kabul edilemez.

    Mert

    @Nightwing, daha iyi açıklanamazdı.

    saw you drown

    @Jumbo, Hay ağzına sağlık! Venom kadar black metal ismini kötü taşımış bir grup yokur herhalde. Ayrıca darkthrone konusunda da katılıyorum. Darkthrone’da venom etkisi var diye black metal de punk etkisi varmış gibi bir hava yaratılıyor. Kesinlikle alakası yok. Burzum, ımmortal gibi gruplarda nasıl punk etkisi oluyor. Tanrı aşkına açıklasın biri bana. Ne teknik ne ruh olarak zerre alakası yok.

    TAAKE

    @saw you drown, + 666 ilk black metal grubu bathory dir,venom aynı slayer gibi satanic lyricli speed/thrash metal grubudur,venom un en büyük şansı black metal ismini keşfetmesi,aslında o sıralar morbid metal,evil metal,satanic metal gibi isimler kullanmış bazı gruplar ama black metal bu müziğin adı oldu sonuçta,ama hala black metale evil metal,satanic diyen antika metalci arkadaşım var :)

    saw you drown

    @TAAKE, Aynen abi. Bana göre de ilk black metal grubu bathory’dir. Rip quorthon!

    Rotten Angel

    @saw you drown, ”Kökler falan da umrumda değil venoma sokim nefret ederim zaten venomdan.”

    Bu kısma güldüm. Görüşüne saygı duymakla beraber :)

  5. Rotten Angel says:

    İlk albümleri metal-archives’da yok

  6. saw you drown says:

    ”Black metalin müzikal yanını çok seviyoruz, ancak ideolojisinden hoşlanmıyoruz.”

    Fuck.

  7. Samuel L. Jackson says:

    Black Metalin müzikal yönünden de, içine düştüğü pislik çukurundan da hoşlanmıyorum….

    Sonunda kafasına, orasına burasına sıkıp kendini gebertenler genelde bu black metalci zibidiler…

    Grupların çoğu da ‘poser’dan başka birşey değil… Norveç’in oranın buranın refah içinde büyümüş şımarık züppeleri kendilerini ‘sert’ ve ‘erkeksi’ hissetmek için müziği de çiğlikleri ile yozlaştırdılar…

    O black metalci birkaç arkadaşı bıraktım arabeskçisini, taverna müziği takılan birkaç gencin yanına bıraksak o suratlardaki ifadelerin ne olacağını hep merak ederim…

    yerim senin sertliğini be…

    Nightwing

    @Samuel L. Jackson, Şu sitede gördüğüm en kötü mesaj. Gerçekten.

    B U R Z U M

    @Nightwing, ciddiye alma abisi şaka yapmış o:):):):)

    Rotten Angel

    @Nightwing, Kötü olsun diye yazılmış zaten. Troll adam.

    Samuel L. Jackson

    @Rotten Angel, savunduğu müziğin içindeki tezatları göremeyecek kadar kördür black metalciler…

    Kendini çeşitleyip değişik mecralara kayan Melechesh tarzı black çeşnili gruplar bir yana öncelikle işlenen temalara bakın… Dinsel varlıklara karşıtlık en önde giden tema…

    Black Metalcilerin taparcasına dillerine doladıkları bir kelime var: ‘SATAN’ diye…Önce şeytanın ne olduğunu bilmen lazım.. Şeytan öncelikle islamiyet olsun, eski ahit’te olsun, yeni ahit’te olsun cennetten kovulmuş bir MELEK’tir….

    Bu açıdan Şeytan, batılıların ‘spiritual being’ diye tabir ettiği kavramın karşıtı değil, bizzatihi içinde yer alan bir varlıktır… Yani hem çıkıp ”ben yaratıcıya da, dinlere de inanmıyorum” diyeceksin((eyvallah böyle bir hakkın da var zaten)) hem de ‘satan’ da ‘satan’ diye black metal şarkıları eşliğinde böğürecek, horns up yapacaksın! yok öyle ikiyüzlülük…

    Bu tarz bir tutumda inat müziği müzik olmaktan çıkarıyor bana göre… Naziler Riefenstahl filmlerini ideolojilerine nasıl aparat olarak kullanmışlarsa, satanistler de müziği kendi ideolojilerine aparat olarak kullanmış oluyorlar böylece… Sanatın bu türlü manipülasyonu her zaman midemi bulandırmıştır…

    Eğer kuzey avrupa tarzı black metalden hoşlanıyorum, müziğini ve sözlerindeki felsefeyi benimsiyorum diyorsan, şeytan’a da inanamazsın…şeytan vardır diyemezsin… şeytan’a tapıyorum-inanıyorum vs diyemezsin…

    Çünkü diğer spiritual beings’ler yoktur diyorsan şeytan da yoktur demek zorundasın, şeytan var diyorsan diğer spiritüel varlıkların da varlığını kabul etmek zorundasın… Ruhani varlıkları kafana göre elemine edip ‘allah yok, ama şeytan var’ diyemezsin..şeytan da ruhanidir çünkü…

    Bu bakımdan şeytan’ın ruhani varlığına inanmayan onu orijininden kastılı biçimde koparıp, yaratıcı kavramını reddeden bir takım sözde satanistlerin yaptığı ‘satan’ kavramının anlamını saptırmaktan başka bir şey değildir.. Bu tür bir tutumun buram buram kurnazlık ve ikiyüzlülük koktuğunu düşünmüşümdür hep…

    Rotten Angel

    @Samuel L. Jackson, Satanizmin iki çeşidi var. Teistik satanizm ve Ateistik satanizm.

    Teistik satanizm, ortaçağ kökenli ruhani bir inançtır. Tanrı varlığı kabul edilir

    Ateistik satanizm, Laveyan satanizm veya Modern satanizm. Günümüz asıl satanist formudur. Şeytan’ın ruhani varlığına inanılmaz. Şeytan; dinlere, insanlara, ya da bir takım kurallara karşı bir felsefi görüşü simgeler. Bu yüzden Şeytan yüceltilirken aslında bu görüşler yüceltilir. Anton Szandor Lavey mesela insanın doğasını, Şeytan ile özdeşleştirmiştir. Yoksa o da temelde ateisttir ve Şeytan’ın ruhani varlığına inanmaz.

    Black metalde çoğu zaman böyledir.

    Samuel L. Jackson

    @Rotten Angel, yazdığım yorumun son kıtası bununla alakalı zaten… ben sadece isim vermedim…

    Rotten Angel

    @Samuel L. Jackson, ”Ruhani varlıkları kafana göre elemine edip ‘allah yok, ama şeytan var’ diyemezsin..şeytan da ruhanidir çünkü…”

    demişsin. Ona cevap olarak yazdım. Zaten günümüz satanizmi Şeytan’ın ruhani varlığını kabul etmez. Teistik satanizm, Şeytan’a ruhani olarak tapma inancı ortaçağda kaldı. O yüzden sinirlenmene gerek yok :)

    Bir tek Mayhem’ın gitaristi Euronymous ”Ben teistik satanistim. Boynuzlu bir şeytana inanıyorum. Diğer satanizm türleri saçmalık” demiştir. O da ne kadar samimi bilemem artık.

    Samuel L. Jackson

    @Rotten Angel, Satanizmin o türünün müzik ile bir alakası yok..

    Dediğim şey şu: Şeytan kavramı orjinal bağlamından kasıtlı olarak kopartılmış.. Mesele ideolojik ve bunun da Avrupa ve ABD’de egemen din olan ve özünde Hıristiyanlığa tepkisellik şeklinde ortaya çıkan Rock-Metal müzik ile bir ilgisi yok..

    Rock ve Metal’in bid’atik satanizmle uzaktan yakından alakası yok…Bid’atik satanizm’in yerleşik dinlerden muaf, aksine kendi başına budizm gibi yapay bir inanış ve hatta kendi dinini yaratma çabasında… O bağı kurmaya çalışan Black Metalciler olabilir ancak…

    Metal Müzik zaten özünde hıristiyanlığa karşı tepkisellikle alakalı bir olay..Bugün Heavy olsun, power olsun farketmez hemen pek çok grubun albümlerindeki 1-2 şarkı sözünde bu tepkisellik, ruhani varlıkları ti’ye alan, eleştiren bir yaklaşım vardır…Hatta John Lennon’un şarkı sözlerinde bile dini eleştiren tavır açıkça görülüyor…Imagine şarkısı bunun en önemli örneği…

    İşte, savaşlar için dinin aparat olarak kullanılması, onun getirdiği yıkım vs’dir bu müziğin kökenin de yatan.. Bugün Ortadoğu’nun adı mezhep çatışmalarıyla anılır, ama asıl mezhep mücadelesini Avrupalılar yüzyıllar boyunca yaşamıştır ve çok kanlı şavaşlara sahne olmuştur…Protestanlığın babası Martin Luther bile açık açık Yahudi ve Türk düşmanıdır(Türklere köpek demiştir)…Soykırıma kadar 150 yıl önce daha Hegel var… Bu adamlar filozof ve Avrupadaki dinsel ve toplumsal sorunlar yumağını da daha da karmaşıklaştırıyorlar düşünceleri ile..

    Sonuç olarak Avrupa kıtasında dinin ve dinle alakalı çekişmelerin yaptığı tahribatın boyutu insanları fırınlarda yakma çılgınlığına kadar gitmiş…Bu tarz müzikler işte bu ‘artık yeter’ demek ile alakalıdır… Hatta AB bile köken olarak o yıkılmışlığın yarattığı umutsuzluktan umuda geçiş üzerinde yükselmiştir… Yani WW2 olmasaydı iddia ediyorum AB diye bir şey olmazdı…

    Özetle: Metal-Rock müzik ilahi dinlerin(Yahudilik-Hıristiyanlık) yarattığı tahribat ile çok yakından alakalıdır ve Avrupanın ‘öteki’si konumundaki bizimle hiç alakası yoktur(belki bu yüzden Yunanistandan bile süper ötesi Firewind gibi gruplar çıkarken bizden birşey çıkmıyor, çıkamıyor, çıkacağını da sanmıyorum, çünkü ne yaparsan yap dış kapının dış mandalısın sen)..Şeytan kavramı da o ilahi dinlerin içindeki şeytandır, bid’atik şeytan değil..

    TAAKE

    @Samuel L. Jackson, yazını en az 5 kere falan okudum,zira bayağı ağır,black metal hakkındaki fikirlerin seni ilgilendirir,kişisel zevkin ve perspektifindir ama şeytan ve satnizm hakkındaki fikirlerinde çok eksik ve yanlışlık var,bir kere şeytan melek değil,cin soyundandır ve insan gibi irade verilen bir yaratıktır,ayrıca satanizmin bilinen 7 tane türü vardır,bilinenler dışında bir sürü türü daha vardır,witchcraft,karanlık okültizm ve kara büyü ve antikozmizm,dualizm ve gnostizm uç ve marjinal kollarını da kabul edersek zaten başlı başına bir kitap çıkar,rotten angel 2 tanesinden bahsetmiş,tabi bunun yanında anti-christianity,armageddon,sekülerizm,anti-religion akımlar,paganizm,kara büyü ve eski inançlar,misantrophy de black metalin konusu olabilir,bana sorarsanextreme her konu black metal de işlenebilir

    Samuel L. Jackson

    @TAAKE,

    Ufak yazım-imla vb hataları olsa da…:
    http://ktp.isam.org.tr/pdfdrg/D02034/1999_2/1999_2_GUNAYN.pdf
    http://ktp.isam.org.tr/pdfdrg/D099921/2003/2003_GUCA.pdf

    Wikipedia’dan okuyup okuyup yazmayın…
    http://www.haberturk.com/yazarlar/murat-bardakci/713789-nesil

    TAAKE

    @Samuel L. Jackson, valla bu verdiğin materyalleri yeni görüyorum,wikipediada hemen hemen hiç kullanmam,zaten netten alınan bilgi ikinci planda ve şüphelidir benim için,bu konuda bülent kısa yı fazlaca okudum,hatta sana da onu tavsiye edecektim,çünkü kendisi gerçek bir ökültist ve bu konuyu hemen hemen detaylarıyla ciddi bir şekilde yazan çok az kişiden biri türkiye de,aslında ben bu sitede yayınlamıştım onun tüm kitaplarını ama herhalde ya link,ya da da başka bir sebepten yayınlanmadı,bir de ben kendim bir dönem bu oalylarla da bayağı bir ilgilenmiştim,böyle şeylere kişisel karşı bir ilgim var,mesala kendimi black metalci olarak tanımlamama rağmen dini bilgim herkesi şaşırtır,bu da ilgi ve istekten kaynaklanıyor,yoksa artık bu tür şeylerla ilgienen insan kalmadı artık,bu arada verdiğin pdf lere bi bakiyim,bunlar genelde hep birbirinin aynı oluyor,yeni bir şey bulacağımı sanmam ama :),

    Rotten Angel

    @TAAKE, Şeytan sadece İslam inancında cindir. Bunuda belirteyim :)

    Birde İslam’dan satanizm çıkmaz. Çünkü İslam’da iyilik ve kötülüğün (hayır ve şer) hepsinin Allah’tan olduğu inancı vardır, Şeytan’ın İslam inancında hiçbir gücü yoktur. Gücü anca vesvese vermeye yeten zavallı bir cindir. Hatta buhari hadisinde okuduğuma göre, ezandan osurarak kaçıyor :)

    Hristiyanlıkta şeytan oldukça güçlü bir melektir. Şuan dünya’da kötülüğün daha fazla olduğunu düşünürsek, Şeytan önde götürüyor :) O yüzden hakiki satanizm hristiyanlıktan çıkar. oh yeah

    TAAKE

    @Rotten Angel, evet hristiyanlık şeytanı ile islam şeytanı biraz farklı,bir de lucifer flan varki ona hiç girmeyelim,yalnız şeytanın soyu,sopu ne kadar gücü olduğu falan hakkında bir çok alim bir çok şey söylemiş te,asıl benim dikkatimi çeken şey,şeytanın insan ile birlikte irade verilen tek yaratık olduğu,yani iyiyi ve kötüyü seçme gücü olduğu,ikisi de kötüyü seçmiştir diyordu bülent kısa hoca,bir de şeytan olmasaydı imtihan olmazdı ona çok gerek var diye şeytanı nerdeyse öven tasavvufçular ve şaytan aslında tanrıyı insanlardan kıskandı,o herkesten çok tektanrıcıydı diyen islam alimleri de var,bir de şeytan meytan yok,o insanların günah ve zalimlikleri için uydurduğu hayali bir varlık,bir klıf,bir günah keçisi diyen kitle var,bir de reha muhtar ve hürriyet gazetesi şeytan ve satanizmi var,onalara göre HIM dinlesen bile boku yedin,var oğlu var
    Şuan dünya’da kötülüğün daha fazla olduğunu düşünürsek, Şeytan önde götürüyor :) demişşsin,onu bırak tüm dünyayı üç-beş luciferian aile yönetiyor diyenler var panpa :(

    Rotten Angel

    @TAAKE, Bence Şeytan haklıydı. İnsanı falan kıskandığı için eğilmedi, Şeytan sadece tanrının önünde eğilirdi. Çünkü onun yaratanı ve tek itaat edeceği kişi oydu. İnsan önünde eğilseydi, bir nevi şirk koşacaktı. Şeytan, bu şekilde tanrıya; ona olan bağlının gücünü göstermek istedi, ”Ben senden başka kimsenin önünde eğilmem. Benim için tek önemli varlık sensin” demek istedi dolaylı yoldan. Ya da tanrının o an, onu sınav yaptığını düşündü. Tanrı, hemen Şeytan’ı huzurundan kovdu. Ayıp etti :D İşte bu yüzden haklının yanındayız metalciler olarak :D

    Neyse bu muhabbet kadar yeter :) Şu mesajı görmedin sanırım. Ona da bir bak: http://www.pasifagresif.com/2013/03/baht-thrown-to-the-sun-31-mart/comment-page-1/#comment-95771

    Şafak

    @TAAKE, Evet şeytanı sembolik olan gören tasavvufçularda var hatta hatırladığım kadarıyla tasavvuf yolunda ilerleyen insanlar aslında şeytanın insanın nefsinden başka bir şey olmadığını söylerler.Ne de olsa Allah’tan başka kulları kimse saptıramaz,yinede bir çok fikir var.

    Mert

    @Samuel L. Jackson, neler diyosun.

    violence

    @Samuel L. Jackson, o kadar yanlışsın ki düzeltmeye çalışmam bile.

    TAAKE

    @Samuel L. Jackson, harun abi sen misin?

    nekropvnk

    @Samuel L. Jackson, seni tanıdım. turancı müslüman metalcisin. en sevdiğim.

    Samuel L. Jackson

    @nekropvnk, hiç alakası yok benle bu yazdığının… Turancılığa da, milliyetçiliğe de, ırk kavramına da inanmam… Yeryüzünde yaşan tüm milliyetler birer karışımdan ibarettir…Bu ingiliz için de böyledir, Fransız için de böyledir, Alman için de böyledir..

    Ne Türklük, ne de Türk kavramı sadece Türk kültüründen ve Türkten ibaret değildir… Hint, Arap, Fars, Ermeni, Yunan kültürlerinin bir birleşimi-karışımıdır Anadolu dediğin..

    Hal böyleyken neyin Turancılığı??

  8. saw you drown says:

    Siz hep dimmu borgir’le büyüdünüz değil mi. Ne sanıyorsun black metal alemi poser gruplardan mı ibaret?

  9. patognomonic says:

    Yukarlarda epeyce punk’li black metal etiketi kullanılmış. .ortalama bir black dinleycisi ve black metalin ideolojisini kendine namus edinmemis biri olarak punk etkili black gruplarina bayiliyorum ben..abi koskoca lifelover ve amesoeurs gibi ornekler var ya.etmeyin eylemeyin derim ben

  10. Jester says:

    Sırf bir cümleden black metal tartışması çıktı lan. Potansiyele bak. Grubun albümünü de çok merak ettim, hiçbir yerde bulamadım. Üzgünüm müstakbel dinleyicinizi kaybettiniz.

  11. Arkadaşlar, tamam hepimiz black metali çok iyi biliyoruz, en büyük savunucusuyuz, ama “ADRESİM BU ÇIK GEL!!!!”lere varmasın olay. Böyle bir site değil Pasifagresif. On tane ünlemli cümleler falan geride kalsın artık ne olur. Gelen her mesajı yayımlasak, 5 dakikada bildiğin sikko metal forumuna dönüşecek ortalık.

    Ayrıca birine bir şeyi iyi bilmediğini veya hiç bilmediğini söylemek, “kişiliğe hakaret” değildir, o ayrımı iyi yapalım.

    Biraz da sakin olalım, bu kadar göreceli bir konuda bu denli heyecanlı olunca, karşı taraf bahsettiğimiz konuda fazla tecrübeli olmadığımızı düşünebilir/anlayabilir.

    Söyleyeyim dedim.

    saw you drown

    @Ahmet Saraçoğlu, ‘karanlık, soğuk, nefret, acı, umutsuzlukmuş. Bir gün tek başınıza Kadifekale’de, Çinçin’de, Tarlabaşı’nda vakit geçiremezsiniz.’

    Kişiliğe hakaret işte en büyük kanıt. Karşı taraf kim oluyor ki benim hakkımda karar verebiliyor?

    Ahmet Saraçoğlu

    @saw you drown, “vakit geçiremezsiniz” ifadesi senin hakkında bir kararın verildiği bir emir cümlesi değil farkındaysan, örnek verilmek suretiyle bir kanı belirtiliyor burada.

    Bu yorumu “kişiliğe hakaret” olarak değerlendirmek baya bir abartı olur diye düşünüyorum.

    saw you drown

    @Ahmet Saraçoğlu, Bana yazmış ama nasıl oluyor da benim hakkımda düşümüyor oluyor. Neyse tamam öyle olsun. Gereksiz şekilde uzatma derdinde değilim. Yalnız mümkünse @earth skin adlı kişi bana cevap vermesin.

  12. patognomonic says:

    Ulan hepinizi cok seviyorum be :) baya baya komik diyaloglar olmuş sonlara doğru. .komiklik derken kesinlikle alaycilik manasinda demiyorum, harbi super olmus bu roportaj alti yorumlari..ahmet abimden ricam bu kez yorumlari silmek gibi birseyin yapilmamasi

  13. sertaç says:

    bunca yıldır black metal dinliyorum toplamadığım cd dinlemediğim grup kalmasın diye hem zaman hem emek veriyorum ayrıca aynı süreç içinde din karşıtı ve politik görüş olarak anarşistim sanırım grubun bahsetmek istediğini net şekilde anlıyorum adamlar nazi ideolojisi ve ırkçılıktan dem vuruyor ve anarşizmin çoğunlukla bayraktarlığını yapan punk etkilenimli alana kayıyorlar bu kadar basit olay neden punk a laf ediliyor ideolojiler tartışılıyor anlamak mümkün değil ıstedıgınız polıtık goruse uye olabılır ıstedıgınız muzıgı dınleyebılır ve sanatınızı bunlardan etkılenerek yapabılırsınız. ben nazı gruplarada kulak kabartıyorum katılıyormuyum ıdeolojılerıne hayır bır ırkın bır ırka ustunlugune ınanmıyorum. dın karsıtlıgı ınsanın cektıgı acılar ölüm gibi temalar ve içinde yarattığı yapısalcı felsefe benim için black metali dinleme ve sevme nedenim.. nasıl ki bu işi sadece şımarıklıktan yapan poser black metal grupları var bu şekilde punk etkilenimli gruplarda var sımarık mtv punk muzıgı ve boktan ıcı bos ıdeolojılerı aynı black metaldekı gıbı.. kısacası her ıkı muzık dalında da poser guruplar vardır ve hepsı berbattır bu gruplar uzuerınden ne yorum yapılmalı ne de karsı saldıraya gecılmelı madem kı bu kadar kalıtelı bır sıtedeyız bıraz saygı duymalı ve kotuledıgımız muzıklerı ıdeolojılerı ıyı bılmelıyız….

    punk denınce akla su gelmelı bence …

    http://www.youtube.com/watch?v=ZmhcZUWVXp8

    yada turkıyeden ornekle bu

    http://www.youtube.com/watch?v=7EdZ52m2Ozo

    black metalden ornek vermıyorum cunku yeterınce ıyı grup bıldıgınıze emınım…

    yazdıklarımı ukalalık yada ahkam kesme olarak algılamayacagınızı umuyorum..

  14. komedi_komedi says:

    yau şu kapak fotoğrafının orijinali lazım, thranen kind yazısı olmayan şekilde, nerde bulabiliriz beyler fikri olan varmı.

  15. ali ihsan balı says:

    HAHAHA… hakkaten iyi muhabbet dönüyo buralarda.. Ulan Black Metalciler de olmasa PA’da kimse kavga falan etmeyecek. Çok ilginç gerçekten diğer her konu hakkında oldukça düzgün tartışmalar dönerken konu Black Metal oldu mu her şey br anda değişiyor. Hayır bakıyorum konuşulanlara da Turancılık, İslam, Hristiyanlık, Orta Çağ… Tarihin Arka Odası izlyormuşum gbi geliyor bazen. Çok iyi kesinlikle.. Editörlere kolay gelsin ne diyim :)))

    Rotten Angel

    @ali ihsan balı, Şu da çok iyidir, incele :)

    http://www.pasifagresif.com/2012/04/burzum-hvis-lyset-tar-oss/

    ali ihsan balı

    @Rotten Angel, Bak bu daha önce dikkatimi çekmemişti.. Aeonian_Lich’n umutsuzca laf anlatma çabaları, bunun üstüne diğerlerinin daha da coşması. Nightwing’in olaya yine ‘kusura bakma ama gördüğüm en kötü mesaj bu’ diyerek girmesi. Swedish’in küsmesi falan.. Bu da efsane kesinlikle.. Ama şu da var ki PA’da Black Metal üzerine tartışılan bütün konuların bir şekilde ‘turkishmusic.org’daki sezen aksu tartışması’na dönme ihtimali gayet yüksek..

  16. Güzide’yle röportajı hazırlarken “Kimse bu grubu bilmiyo, 2-3 yorum anca gelir” diye konuşuyoduk, nasıl olduysa PA tarihinin açık ara en çok yorum yapılan röportajı oldu. :)

    Rotten Angel

    @Ahmet Saraçoğlu, ”Black metalin müzikal yanını çok seviyoruz, ancak ideolojisinden hoşlanmıyoruz.” diye başlık atmışsınız. Pasifagresif’teki ”black metal” vs. ”anti-black metal” kitlesi göz önüne anıldığında tartışma çıkması kaçınılmaz. Birde devamında ”Varg vikernes’i de hiç sevmeyiz zaten” gibi bir cümle olsaydı, eminim bunun 3-4 katı tartışma dönerdi :)

    TAAKE

    @Rotten Angel, hahahahaha :)

  17. noise says:

    “Black Metal ist Krieg” gazı hala devam ediyor. Kanwulf görse ağlardı.

  18. Rotten Angel says:

    Konu ”Thranenkind röportajı”. Ama Martin Luther’ın türklere köpek demesinden girildi, kara büyü ve antikozmizm, dualizm ve gnostizmden devam edildi, adresini ver seni döverimden çıkıldı.

    Pasifagresif okumak kadar antidepresan etkisi yapan bir şey yok. Müthişsiniz hepiniz.

  19. Git gide daha da felaket yerlere kaymaya başlıyor bu black metal tartışmaları, artık “Şu üye düzgün yorum yapıyor, uzun yazmış ama iyi yazmıştır” diye, okumadan onayladığım tek bir yorum bile yok. Birbirine bir şey katmaya çalışan insan sayısı çok az, her şeyi en iyi bilen olduğunu iddia eden bir kalabalık var ortada. İnternet portallarında attığı bilgiç mesajlarla ahkam kesmeye çalışan kimse ciddiye alınmaz, alınmamalı. Bence bunu aklımızdan çıkarmayalım.

    Yazdıklarınızı okuduktan sonra mesaj atın, mümkünse sakin kafayla mesaj atın arkadaşlar.

    Bu konuyla alakasız tartışma mesajları da atmayın lütfen artık. Teşekkürler.

  20. Don Salvador says:

    Black metalin felsefesi hoş değil. Show olsada,olmasada hoş değil. Anarşist,şiddette ve uyuşturucuya karşı olmalarını takdir ettim bu grubun.

  21. Beleg says:

    Benim de mesajım bulunsun lan bu başlıkta. Yorumlar köşesinden takip etmek epey güçleşti. Ne black metalmiş arkadaş.

  22. TAAKE says:

    @ali ihsan balı, :)

  23. Yeni atılan ve röportaj ile alakasız bazı mesajları yayınlamıyorum, önceden atılan bazı mesajları da silmek zorunda kaldım. Bilginize.

  24. Birkaç gündür aklıma geliyorlardı, sitede bakınayım dedim az önce. Bu tam da bugün yayınlanmış

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.