#ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

BETWEEN THE BURIED AND ME – The Parallax: Hypersleep Dialogues EP

Ahmet Saraçoğlu | 15.04.2011

Ben çok deli uyurum.

Kısa süre sonra ülkemize gelecek olmasıyla milyonları sevince boğan BETWEEN THE BURIED AND ME, uzun süredir beklenen EP’sini nihayet piyasaya sürdü.

“The Parallax – Hypersleep Dialogues”, iki parçalık bir konseptin ilk ayağını oluşturan üç şarkılık bir çalışma. Diğer parçayı da albüm çıktığında görmüş olacağız; ki o da muhtemelen “The Parallax – Überfeed Predictions” gibi ineksel bir isme sahip olur.

Nasıl olacağı konusunda meraktan geberdiğim yeni GOROD EP’si ile birlikte bu sene en çok beklediğim EP olan “The Parallax – Hypersleep Dialogues”, grubun önceden yaptığı açıklamalara paralel giden, yani BETWEEN THE BURIED AND ME’nin daha bir ekstrem, daha bir deneysel yüzünü ortaya koyan bir ürün.

The Great Misdirect“e HÂLÂ ısınamamış bir ölümlü olarak, grubun “Colors“daki tadını bir nebze olsun yansıtabilecek bir ürün ortaya konması, yegâne dileğimdi. EP’ye baktığımzda gördüğümüz şeyse, içerik bakımından “…ve daha fazlası” olarak özetlenebilecek bir materyal. EP, “Colors” havasını yansıtmasının yanında, yeni birtakım güzellikleri de beraberinde getirmiş. Bunlar, zaten yeterince deneysel ve çılgın BETWEEN THE BURIED AND ME müziğine çığır atlatacak boyutta yenilikler değil elbet, ancak karşımızdaki müziği bazı yanlarından ötürü avangard olarak nitelersek bile, beisle iştagâl etmiş olmayız diye düşünüyorum.

Üç şarkı arasında müzikalite bakımından bir sıralama yapmamı imkânsız kılan çalışmada, “The Great Misdirect”te yer alan ve bana fazlasıyla uysal gelen kimi olaylara girilmemiş oluşu, şahsımı ziyadesiyle memnun etti. Grubun en sert halinde de, en yumuşak halinde de ne yaptığını çok iyi bildiği ortada olduğundan, albümde “deneme” olarak adlandırılabilecek hiçbir şeyin o haliyle kalmadığını, bunların denenmiş ve başarılmış unsurlara dönüştüklerini gönül rahatlığıyla söylemek mümkün.

Avangardlık nerede başlar nerede biter, göreceli bir soru belki ama, EP’de “Aha da avangard!” denebilecek düzeyde saçma kısımlar olduğunu söylersek abartmış olmayız. Grubun ilhâm kaynaklarının çeşitliliğini pek güzel yansıtan bu durum, aynı şarkı içinde QUEEN’i de, atıyorum bir IHSAHN’ı da duymanızı sağlayabiliyor. “QUEEN’i anladık, vokal çeşitliliği falan aşikâr, ama IHSAHN nereden çıktı be hafız, IHSAHN nereden çıktı be vicdansız?” derseniz, size ufak bir örnek verip koşarak kaçmayı bir görev biliyorum. Bakınız, Augment of Birth şarkısının 2. dakikasını açınız ve dinleyiniz. Şimdi de IHSAHN’ın Emancipation‘ının 30. saniyesini açınız. İlki, ikincisinin ekstremleştirilmiş hali değildir de nedir a dostlar? Değildir de nedir ha!!

“Kopya var” veya “etkilenilmiş” demiyorum; ancak bence bu gibi detaylar, BETWEEN THE BURIED AND ME’den duymadığımız, yahut az duyduğumuz soğuklukta tatlar yaratarak EP’nin arzulanan ekstremite dozunun artmasına ön ayak olmuşlar. Çok da iyi etmişler.

Vokal aranjmanı konusunda grubun kendi sınırlarını zorladığını söyleyerek devam edelim. Özellikle clean ve koro vokallerde gerçekten de üzerinde çok düşünülmüş bir çalışma olduğu kulaklardan kaçmıyor. Durmadan değişen rifler, iç içe geçmiş melodiler ve davul da eklenince, her zaman olduğu gibi ortaya zengin mi zengin bir müzik çıkıyor. Davul demişken, Blake Richardson’ın metal dünyasının en iyi davulcularından biri olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Adamın yapamayacağı bir şey yok adeta. Yaratıcılık bakımından, en büyük ilham kaynağı olduğunu söylediği Mike Portnoy’un özellikle son on yılının fersah fersah ötesine geçmeyi başarmış bir davulcu olarak görüyorum Richardson’ı.

Bu bireysel güzellikler cepte olsa da, asıl olay elbette grubun şarkı yazım becerilerinde. Sayısız rif, melodi ve ıvır zıvırı olanca karmaşıklıklarına rağmen çorbaya çevirmeyen grup, günümüzde adından en çok bahsettiren gruplardan biri olmayı da bu şekilde sağlıyor.

Velhasılı kelâm, “The Parallax: Hypersleep Dialogues” grubun iyi yolda olduğunu gösteren ve bir EP’den isteyebileceğiniz pek çok şeyi sunan başarılı bir çalışma. Dinleyin dinletin diyor, Eylül’ü iple çekmeye devam ediyoruz.

EP’deki üç şarkıyı da arsız gibi yazıya koyduğum için kendimden utandım bir an ama olsun maksat vatandaş müziğe doysun.

Not: Alttaki ilk 30 yorum EP haberiyle falan ilgilidir.

8/10
Albümün okur notu: (8,43/10, Toplam oy: 75)

Albüm bilgileri

BETWEEN THE BURIED AND ME – The Parallax: Hypersleep Dialogues EP
Çıkış tarihi
2011
Şirket
Metal Blade
Kadro
  • Tommy Rogers: Vokal, klavye
  • Paul Waggoner: Gitar
  • Dustie Waring: Gitar
  • Blake Richardson: Davul
  • Dan Briggs: Bas
Şarkılar
  1. Specular Reflection
  2. Augment Of Rebirth
  3. Lunar Wilderness

Yorumlar

“BETWEEN THE BURIED AND ME – The Parallax: Hypersleep Dialogues EP” için 49 yorum var

  1. Sambalici avatarı
    Sambalici

    br00tal bir çalışma gelecek benim anladığım.

    1. özgür avatarı
      özgür

      @Sambalici, dünyanın en saçma yorumu.

      1. Sambalici avatarı
        Sambalici

        @özgür, danke schön

  2. Hand Of Blood avatarı
    Hand Of Blood

    çıksın artık yeter tamam anladık iyi bişeyler olsun istiyosunuz (BTBAM sözün sana hişşşştt)

  3. followthecolors avatarı

    oha çok deneysel.

  4. ege/jokernthiefmother avatarı

    bu parça harika lan?! aklımı oynatıcam. deneysellik iyice ön planda sonunda. İNANILMAZ!1!!11!

  5. followthecolors avatarı

    hay ttnet gibi. altı üstü bi ses dosyası yüklenmedi gitti. ölücem meraktan -.-

    1. followthecolors avatarı

      @followthecolors, karar veremedim lan. great misdirect’te de böyle olmuştu.

  6. Ahmet Saraçoğlu avatarı

    Baya bi dolaplar dönüyo lan şarkıda.

  7. desqpio avatarı
    desqpio

    evet uyuyup kalana kadar dinleyeceğim şarkıyı şimdi ehah.

  8. harro avatarı
    harro

    Albüm porsuk formatında da satışa çıkmalı.

  9. Guinan avatarı
    Guinan

    :*

  10. fısıldayan deniz avatarı
    fısıldayan deniz

    baylar boktan bir soru ama yine de soracağım. opeth mi yoksa btbam mi.

    1. Zeynel avatarı
      Zeynel

      @fısıldayan deniz, Opeth

    2. summoning avatarı
      summoning

      @fısıldayan deniz, opeth’se beğen, btbam ise yorum yaz, hiçbiri ise paylaş..

    3. Exorsexist avatarı

      @fısıldayan deniz, septic flesh.

      1. summoning avatarı
        summoning

        @Exorsexist, bi roting değil.

  11. Burak Gür avatarı
    Burak Gür

    Onur btbam’ın yeni gitaristi olmuş lan.

    O değil şarkı güzel. Belirttim.

    1. Batuhan Bekmen avatarı

      @Burak Gür, Tesbit. (Y)

  12. heat avatarı
    heat

    oha lan pek sevmezdim bu grubu, mükemmel şarkıymış, bu yağmurlu fırtınalı havada bambaşka bir etki yarattı bende.

    hemen indirip hiç dinlemediğim diskografisinden alaska’yı gözüme kestirdim, feci hoşuma gitti

    1. Burak Gür avatarı
      Burak Gür

      @heat, colors dostum, colors…

    1. bloodshower avatarı

      @saklanan saman, sağdan 2. eleman “abi naptın oturulur mu öyle onun üstüne?” bakışı atmış

    2. Burak Canik avatarı
      Burak Canik

      @saklanan saman, +1 fakat nedense davulcularının tipine kılım çene yapısıyla alakalı galiba.

  13. blackroseimmortal avatarı
    blackroseimmortal

    progcore

  14. havitetty avatarı

    http://www.metalsucks.net/2011/03/31/exclusive-ep-stream-between-the-buried-and-mes-the-parallax-hypersleep-dialogues/ adresinden tüm EP’yi dinleyebiliyoruz. Çok acayip bir şey yapmışlar gene. Çok acayip.

  15. ege tekmen avatarı

    beklentilerimin her bi hücresi ayrı ayrı tatmin oldu. bunu uplatan batuhan da olsun. peh.

  16. Berker İlhan avatarı

    malum yere gelmiş ama yarına kaldı artık

  17. bloodshower avatarı
    bloodshower

    kimse niye yorum yazmıyor ya, ben dinledim, specular reflection harika bir şey olmuş, şarkı başındaki melodiyi şarkı sonunda da duymak btbam için alışık olmadığım bir şey ama çok yakışmış. 2. ve 3. parçalar da harika, şu lunar wilderness’de dinledikçe birşeyler ortaya çıkacakmış gibi duruyor ama hadi bakalım.

    sonuş olarak adamlar yapmış. colors tarafından datmin edilmiş biri olarak 2. datminlerimi yaşadım bununla.

    1. Ahmet Saraçoğlu avatarı

      @bloodshower, yeterince dinleyelim, yakında kritik olarak siteye kazandırırız.

  18. havitetty avatarı

    Muazzam lan. Tam da dinlerken kritiğe denk gelmek güzel oldu.

    10 bastım, acımadım.

  19. duraganyolcu avatarı
    duraganyolcu

    Specular Reflection parçasında 4.55’te başlayıp 6.30’dan biten bölüm mükemmelmiş.

  20. junkman avatarı
    junkman

    daha öceki albümleri daha iyiydi yurdumuzdada ağırlicaz bu yaz hazırlık kitabı fibi bişey olur bu albümde

  21. ali ihsan balı avatarı
    ali ihsan balı

    çok iyi olmuş bence EP. bu ayarda bişey gelirse -söylemesi çok zor ama- yeni albümde colors’ı geçebilirler. bu arada alt başlığa bittiğimi söyliyim.

  22. bloodshower avatarı

    unirock’ta hepsini çalarlar sanırım bunun? o zaman muazzam bir şey olabilir işte.

  23. bloodshower avatarı
    bloodshower

    albüm ne zaman çıkıyodu? revocation’da çıkardı şimdi sıra bunlarda.

  24. darth sidious avatarı

    Ben niye yorum yazmamışım bilmiyorum ama 2011’de çıkan sağlam albümlerdendir kanımca. 3 şarkıda da sonlarda olan clean vokalli kısımlara hasta oluyorum.

    Walking into a certain state of suffocation!

  25. Itachi avatarı
    Itachi

    Ben de 10’u basarım. Üzerine de Specular Reflection’da ki clean vokalleri yerim.

  26. mysh avatarı
    mysh

    beyler ortamlar…

  27. Jester avatarı

    BTBAM şu EP gibi albüm yapsa birkaç ay başka hiçbir şey dinlemem herhalde. Alaska’daki brutal vokalleri ve burdaki clean vokalleri bir arada yapabilirse Tommy favori vokalistim bile olabilir, ama bok var da yapmıyor işte.

    1. Wildchild avatarı

      @Jester, en iyi clean vokallerini son albümde gösterdi bence.

  28. owlbos avatarı
    owlbos

    Yıllardır bu eserin neden EP olarak yayınlandıgını sorguluyorum. (Kısa olduğu için diyeni dövüyoruz arkadaslar) üstelik diğer yarısı albümken bu nasıl EP olarak yayınlanıyor.. Çok anlamam bu şirket işlerinden ama nasıl bir mantık olabilir merak da etmiyor değilim…

    Benzer sorgulamalarımı bazı rap albümleri için de yapıyorum. Ulan adam ortaya taş gibi eser koymus albümlerini bile pataklıyor ama Mixtape olarak sunuluyor. Dediğim gibi pek araştırma bilgi sahibi flan değilim bu tarz mevzularda her dinlemede aklıma bu sorgular da gelmiyo değil.

    1. owlbos avatarı
      owlbos

      @owlbos, Buna benzer bir şeyi Cult of Luna’da yapmıştı zamanında. Ulan EP dediğin şey nasıl bir konseptin parçası olabiliyor. EP dediğin Exhumed – Worming’dir ne bilim.

    2. TanSolo avatarı

      @owlbos, grup zamanında bu çıkarken ister ep olarak ister lp olarak görün demişti. Ben şahsen yarım saat üstü olan müzik yayınlarını lp olarak gördüğümden (hatta duruma göre yarım saat altı olanları da albüm olarak görüyorum) bunu da albüm olarak görüyorum. Fakat sanırım ep olarak çıkarılmasının sebebi 5 şarkıdan az ve 35 dakikadan kısa olması. Sebebin bu olduğundan emin değilim ama tahminimce böyle bir durum var ortada.

      Bahsettiğin durumun en saçma örneği ise bence dso’da. kenose, the synarchy of molten bones’dan uzun olmasına rağmen kenose ep (36 dakika), tsomb (29 dakika) ise albüm. Öyle saçmalık mı olur mk.

  29. alican kina avatarı
    alican kina

    colorstan sonra grubun yaptığı en iyi ikinci iş. muazzam

    1. TanSolo avatarı

      @alican kina, kesinlikle öyle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir