# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
BENIGHTED – Obscene Repressed
| 29.04.2020

Ekstrem metalde bu yılki çözüm ortaklarınızdan.

Fransa’nın zehirli black metal ortamın her ne kadar metal ortamının son 20 yılına damga vursa da ülke elbette ki her alanda kaliteli gruplar çıkardı, çıkarıyor. Türünün en iyi örneklerinden biri de şüphesiz ki BDM/grindcore kırması müziğiyle yıllardır ortalığa pisleyen BENIGHTED.

Sahne duruşlarından şarkı sözlerine genel bir manyaklık, psikopatlık ihtiva eden bu Saint-Étienne bebeleri üretken kariyerlerini “Obscene Repressed” ile sürdürüyorlar. 2006’daki “Identisick” vasıtasıyla tanıştığım ve o günden beri puştluklarının takipçisi olduğum grup çaktırmadan enfes albümler yaparak ilgili kitleyi ihya etmeyi yıllardır başarıyor.

BENIGHTED müziğini, türü takip eden ve grubu henüz duymamış bir dinleyiciye dinlettiğinizde size muhtemelen “Fakir CATTLE DECAPITATION’ı” gibi bir yorum yapacaktır. BENIGHTED gerçekten de CATTLE DECAPITATION’ın müzikal karakterine benzer bir delilik sergiliyor ve durmadan değişen riflerle dinleyiciyi sarsmayı, iki kulağından tutup ağzının ortasına kafayı koymayı amaçlıyor. CATTLE DECAPITATION işlediği konular kapsamında kendi irin saçan zehrine, manyaklığına sahipken; BENIGHTED ise olaya daha bel altı noktalardan yaklaşıyor.

Şarkılarında zevkle inleyen kadınlar da duyuyoruz, işkence gören birinin haykırışlarını da, vokalistin kusmasını da. Manyaklık, delilik diyoruz ama adamlar esasında çocuk psikolojisi de dâhil olmak üzere ciddi alt metni olan konulardan bahsediyorlar. Şarkılarında işledikleri temalar “şöyle keseriz, şöyle biçeriz” görünümü altında bunları düşünen insanların psikolojilerini, bunlarla yüzleşen kişilerin korkularını yansıtmayı amaçlıyorlar.

BENIGHTED’ın ciddiye alınmasını ve tehditkâr olmasını sağlayan şeylerin başında adamların cidden hayvan gibi çalıyor olmaları geliyor. Gitaristler jilet gibi yardırıyor ve sürekli değişen riflerle şarkıları şekilde şekle sokuyorlar. Bir psikiyatri kliniğinde çalışan ve grubun kuruluşundan bu yana değişmeyen tek üyesi olan vokalist Julien Truchan bu tarz bir müzikte kullanılabilecek her tür vokali yaparak adeta gövde gösterisi yapıyor. Pig squeal, shriek, inhale, exhale, grunt, harsh, aklınıza ne gelirse “Obscene Repressed”de mevcut.

Fransa’nın en yetenekli davulcularından biri olan ve yeteneğiyle doğru orantılı olarak aynı anda bin tane grubun albümünde davul çalan Kévin Paradis’i de kadrosunda bulunduran BENIGHTED, bu sayede çok daha ateş eden bir kimliğe bürünüyor. Takip edenler bilir, Paradis ekstrem metal konusunda gerçekten de dünyanın en iyilerinden biri. Bir grubu merak eder ve kadroda onu görürseniz, hiç tereddüt etmeden dinleyebilirsiniz. Çok etkin kullandığı YouTube kanalı da ekstrem metal davulculuğuna ilgi duyanlar için tavsiye edilir.

Grup genel olarak tüm sorunları şiddetle çözmeye meyilli olsa da ara ara tekinsiz beklenmedikliklerini sergilemekten de geri kalmıyor. Cayır cayır ortalığı yıkarken bir anda “Muzzle”ın 01.30 civarında giren türde şekil şukul hareketler de duyabiliyorsunuz. Grubun mizahi ruh hastası tarafını da yine şarkı adlarından ve temalarından görmek mümkün. Bu kadar ciddi, ezici müzik yapan bir grup olarak “Mom, I Love You the Wrong Way” gibi pis bir tebessüm eşliğinde sunulan şarkıları da tereddüt etmeden kullanıyorlar. Bu ve bunun gibi cinsel içerikli şarkılar zaten grubun kariyeri boyunca karşımıza çıktılar, çıkıyorlar.

Tüm bu nümayiş içerisindeki en önemli olaylardan biri de BENIGHTED’ın bu ekstremlik içerisine akılda kalıcı ve hit potansiyelli şarkılar yapmakta sıkıntı yaşamaması. Grubun en bilindik şarkılarından biri olan “Experience Your Flesh” gibi, bu albümde de “Implore the Negative” diye bir hayvanlık var mesela; neyse ki bu durumun adamlar da farkında ki ikinci single olarak onu yayınlamışlardı. Bu albümden bir şarkı seç dense şahsen “Implore the Negative”i bu albümün kulu ve elçisi olarak nitelendirebilirim, ki beli ki grup şarkıya epey güveniyor ki şarkıda HATEBREED’den Jamey Jasta’yı konuk etmişler.

Akılda kalıcı, çok yönlü, zengin bir ekstrem metal dinlemek istiyorsanız BENIGHTED kesinlikle çok iyi bir tercih. Geçmişi de öküzlüklerle dolu olan grubu CATTLE DECAPITATION tarzı beste yapılarını sevenler başta olmak üzere ekstrem şeyler seven herkese önerebilirim. Zamanında “Icon”, “Asylum Cave”, “Carnivore Sublime” gibi balyoz gibi işlere imza atan grup, bana sorarsanız bir önceki “Necrobreed”in kısmen göstermelik sertliğinin üstüne çıkan daha katmanlı, daha sofistike ve daha zeki bir albümle yılın hatırı sayılır işlerinden birine imza atıyor.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.10/10, Toplam oy: 20)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2020
Şirket
Season of Mist
Kadro
Julien: Vokal Manu: Gitar
Fabien: Gitar
Pierre: Bas, geri vokal
Kevin: Davul

Konuk:
Jamey Jasta: Vokal (6)
Sebastian Grihm: Vokal (4)
Karsten Jäger: Vokal (10)
Şarkılar
1. Obscene Repressed
2. Nails
3. Brutus
4. The Starving Beast
5. Smoke Through the Skull
6. Implore the Negative
7. Muzzle
8. Casual Piece of Meat
9. Scarecrow
10. Mom, I Love You the Wrong Way
11. Undivided Dismemberment
12. Bound to Facial Plague
  Yorum alanı

“BENIGHTED – Obscene Repressed” yazısına 10 yorum var

  1. burock1988 says:

    Hiç sevmediğim bir tür olmasına rağmen bence bu yıl çıkan metal albümleri içinden en iyisi diyebilirim.

  2. Ugur says:

    Benighted, Aborted ve Cattle Decapitation.Şu üçünün yaptığı herhangi bir şeyi dinlerken insan zevkten ölür lan.

  3. Börbır says:

    Ekstrem türleri sevmeyenler çok şey kaybediyor. Şöyle kuduz bir albümü çılgın temasını vokallerini davullarını baslarını duydukça iyice çıldırıyorum. Özellikle Pig Squealler ve Blast Beatler çok iyi kullanılmış

    Albümün temasını merak edenler için:
    https://www.facebook.com/1523709714521028/posts/new-track-next-week-making-of-the-cover-story-of-the-album-hey-fellows-we-have-3/3134256500133000/

  4. Mert Nalvuran says:

    Benighted Cattle Decapitation’ı öttürür.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Mert Nalvuran, Cattle’la kapışılabilir ama kimse öttüremez bence. Cattle Decap ağır taştır, altında kalırsınız.

  5. Yazıda da vurguladım ama “Implore the Negative” cidden tam bir hayvanlık.

  6. Exorsexist says:

    Ikinci kez adam gibi oturup dinliyorum ve müthiş beğendim grup çalışmasını. Benighted gerçekten her albümde daha deli coşuyor ve Julien vokal konusunda kendisi acaip geliştiriyor.
    Implore the Negative, casual piece of meat, mom, I love you the wrong way fena şarkılar.

  7. Exorsexist says:

    Casual piece of meat’deki 1.45den sonra başlayan breeeeeeeeeeeee şeklindeki vokalde çıldırıyorum, kapanışı ayrı Bi müthiş . Benighted ilk kez bu kadar ciddi çalışma yapmış. Kevin’in davuluna hayran kaldım.

  8. Darkstone says:

    2020′nin en gaz albümlerinden

  9. Ali Osman says:

    Saf hayvanlık amk

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.