# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VAEOK – Vaeok EP
| 15.01.2020

Bir kendini ifade biçimi olarak black metal.

Hâlihazırda NIGHTBRINGER ve SARGEIST gibi iki ağır topta çalan, önceden de CRIMSON MOON ve KULT OV AZAZEL’de pena sallayan gitarist VJS ile mevcut KULT OV AZAZEL davulcusu MS’in yepyeni grubu VAEOK’un 7 Ocak’ta çıkan EP’siyle birlikteyiz bugün.

World Terror Committee’den çıkan bir black metal EP’si oluşu, VAEOK ve “Vaeok”la ilgili yeterli izlenim oluşturuyordur diye tahmin ediyorum. Dibine kadar zehir, dibine kadar öfke…

EP’deki black metal büyük oranda bu iki kavram üzerine kurulu. Melodiler, rifler, her şey kulağa son derece hırpani ve düşmanca geliyor. Melodilerde, akorlarda hissedilen net bir soğukluk, uzaklık var. İkinci dalga black metalin has uzuvlarını dibine dek kullanan VAEOK bunu bir şekilde kolay dinlenir bir formda sunuyor.

EP’yi dinlerken aklıma DARK FUNERAL da geliyor NORDJEVEL da. Bunun yanı sıra özellikle melodik tarafın ağır bastığı şarkılarda doksanlar sonu DIMMU BORGIR’i anımsatan bir hava da var. Misal “Atrox”ta bahsettiğim bu his net şekilde alınırken, sonrasındaki “Malaesthete”de ise belli oranda WATAIN sularında yüzülüyor. EP’nin genelindeki şirret havadan ise, örneğin “Oculus Infernum” dönemi KULT OF AZAZEL tadı almak mümkün.

Kesin olan bir şey varsa, o da VJS kişisinin bu projede NIGHTBRINGER’vari soyut karanlıklara girmeden özbeöz, has, black metal 101 denebilecek bir beste karakteri benimsemesi. EP’de son derece doksanlar sonu bir his var ve bence bu sayede EP’nin ömrü uzuyor. Bildiğimiz, alışık olduğumuz, sevdiğimiz şeyler farklı bir bakış açısıyla güncel şekilde sunuluyor ve bu da “Vaeok”un sevilesi bir şeye dönüşmesine ön ayak oluyor.

EP’yi ilk dinleyişimde şöyle bir durup düşündüm. Öyle ruh hastası gibi düşüncelere dalmadım tabii, 1-2 saniyelik bir düşünmeden bahsediyorum. EP’de black metal o kadar farklı şekillerde vücut buluyor ki, resmen bu müziğin bir ifade biçimi olduğu gerçeğini tokat gibi suratımıza çarpıyor.

EP son derece narin, kırılgan bir 2 dakikayla açılıyor, ardından gerçekten de zehir gibi, terör gibi şeyler püskürtüyor ve akabinde farklı suretlere bürünerek devam ediyor. Ortalarında melodik tarafını belirginleştiriyor, sonlarında ise klavye ağırlıklı atmosferik, ağır tempo yanını sergiliyor. Bu sayede black metalin insanın içindeki karanlığı yansıtmak için kullandığı bir dil olduğu gerçeğini bir kez daha görüyoruz.

VAEOK kendi adını taşıyan ilk EP’siyle 2020’nin açılışını yapan karanlık oluşumlardan biri ve yılın ilk ürünlerinden olması açısından tatmin edici, yıla umutla baktırıcı bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Tek boyutlu olmaması ve az zamanda çok iş yapmaya çalışmasından dolayı dinlemesi keyifli, sürükleyici, 21 dakikalık bir karanlık vadeden “Vaeok”a ayıracağınız zamana bence büyük oranda değecektir.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.14/10, Toplam oy: 7)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2020
Şirket
World Terror Committee
Kadro
VJS: Gitar, davul, bas, klavye
MS: Vokal, gitar, klavye, sözler
Şarkılar
1. Terricula Nox
2. Atrox
3. Malaesthete
4. Souls Void
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.