# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VASTUM – Orificial Purge
| 03.01.2020

İmkânları olsa dahi çirkinliği sekteye uğratacak bir şey yapmamaya gayret ediyorlar.

INCANTATION, DEAD CONGREGATION ve arasındaki her tür pislik… VASTUM dendiğinde aklıma bu düşünce geliyor. “Hole Below” ile çıktığı yılın underground listelerinde cirit atan ABD’li death metal grubu VASTUM, dördüncü albümü “Orficial Purge”ü Ekim ayı sonunda çıkardı.

“Orifice”, vücut da dâhil olmak üzere çeşitli yerlerdeki delikleri ifade eden bir tabir. Bir borunun ağzı, bir yüzeydeki açıklık gibi. Mesela ağzımız, burun deliklerimiz, kulaklarımız, anüsümüz de birer “orifice”. VASTUM bu “Deliksel Temizlik/Arınma” ile ne kastediyor bilmiyorum ama epey tatsız şeyleri düşünerek bu ismi koydukları kesin.

“Hole Below” incelemesinde dediğim pek çok şey “Orificial Purge” için de geçerli aslında. Grup INCANTATION’ın sündürmeli, kahretmeli death metal kimliğinden besleniyor ve gelişimini daha süratli, vahşi düzlemlerde tamamlıyor. Yazının başında DEAD CONGREGATION demiş olsam da VASTUM’un genel olarak Yunan dostlarımızın ulaştığı hızlara ve vahşetlere ulaştığını söyleyemeyiz. Evet çok çirkin, çok pis ve huzursuzlar, ancak DEAD CONGREGATION bu dediklerimi çok daha ileri bir boyutta, adeta ruhani düzlemde yapıyor.

“Orificial Purge”ün bize neler sunduğuna baktığımızda grubun death metalin en çamursu, rezil rüsva yanını ısrarlı şekilde öne çıkardığını görüyoruz. Rİflerin, taramaların, soloların, vokal düzenlemelerinin ve hatta davulların hiçbir anında ortaya akılda kalıcı, kulağa hoş gelen bir şey çıkarma niyetleri yok. Bilakis, bu tarzda bir şey yazdıkları takdirde direkt görmezden geldiklerine ve daha çirkiniyle, sevimsiziyle değiştirdiklerine hiç şüphem yok.

Grubun yavaşladığı ve dinleyiciye can çekiştirmeye çalıştığı anlarda yer yer karambolü ve buhranı iyice körüklediğini, KRYPTS ve türevi Dark Descent gruplarını anımsatan bir hâle büründüğünü görüyoruz. Vokallerin tekdüze duygusuzluğu ve pek çoğu Kerry King okulundan çıkma soloların özellikle çirkin oluşu albüme tuhaf bir rahatsızlık veriyor. Bu rahatsızlığa tezat oluşturan tek şey “Abscess Inside Us”ın albümün geri kalanından farklı, armonik gitarlar içeren sevimli rifi. Böylesine perişan karakterli bir albümde bu tür bir fikre neden yer verdiler bilemiyorum ama albümün ulaşmak istediği garabet yapıya bir katkı vermediği ortada.

“Bir şarkı dinleyip kararımı vereyim” diyorsanız ben albüme adını veren şarkıyı öneririm. Black metal karakterli bir arpejle gerginliğini artıran şarkı, bence albümün zirve noktasını oluşturuyor.

“Orificial Purge” çok fazla çirkin bir albüm. Tek isteği, tek gayesi bu ve bunu sağlamak için belirli anlarda yaratıcılıktan ödün verdiklerini de hissediyorum. Adamlar bir duruş benimsemiş ve imkânları olsa dahi bunun dışına çıkmamaya gayret ediyorlar. Kıyaslama yaparsam ben “Hole Below”u daha heyecan verici, yoğun ve atmosferli bulmuştum, ama bu albüm de türün meraklılarını epey bir tatmin edecektir.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.60/10, Toplam oy: 10)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2019
Şirket
20 Buck Spin
Kadro
Daniel Butler: Vokal
Leila Abdul-Rauf: Gitar, vokal, ambiyans
Shelby Lermo: Gitar
Luca Indrio: Bas
Chad Gailey: Davul
Şarkılar
1. Dispossessed in Rapture (First Wound)
2. I on the Knife (Second Wound)
3. Abscess Inside Us
4. Orificial Purge
5. Reveries in Autophagia
6. His Sapphic Longing
  Yorum alanı

“VASTUM – Orificial Purge” yazısına 1 yorum var

  1. Rashid says:

    Pislik adına ne dersen var içinde albümün ama 6 şarkıdan oluşmasına rağmen bazı yerlerde iyice sıkılmıştım dinlediğim zaman. Biraz fazla tekdüze bir yapıdalar. Kritikde de bahsedildiği gibi aslında yer-yer iyice Dark Descent grubu modunda takılıyorlar ama işte Dark Descent elemanları bir şeyler yapıp albümlerinde farklılıklar yaratıyorlar. Orificial Purge’de o farklılığı duyamadım maalesef. Bu kadar mızmızlanmama bakmayın, tam olarak 7′lik bir albüm. Sadece albümden beklentim fazlaydı diye böyle negatif bir yorum çıktı ortaya :D

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.