# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Haberler
GOJIRA’dan klip
28.10.2021

Sphinx.

GOJIRA yeni albümü “Fortitude“u 30 Nisan’da çıkarmıştı.

Detaylar şöyle.

01. Born For One Thing
02. Amazonia
03. Another World
04. Hold On
05. New Found
06. Fortitude
07. The Chant
08. Sphinx
09. Into the Storm
10. The Trails
11. Grind

“Sphinx” klibi yayınlandı.

Albümden “The Chant”in klibi yayımlandı.

“Into the Storm” da Nisan ortasında yayımlanmıştı.

“Amazonia” da şöyle.

“Born for One Thing” de klibiyle birlikte yayımlandı.

“Another World” de Ağustos 2020′de yayımlanmıştı.

  Yorum alanı

“GOJIRA’dan klip” yazısına 241 yorum var

  1. Melkor says:

    Uzun zamandır bir önceki albümünde olan şarkının rock versiyonunu coverlayacak kadar kötü durumda olan bi grup görmemiştim. Belki de hiç görmemişimdir.

  2. deadhouse says:

    Yazık ya kimin çocuğuysa.

  3. deadhouse says:

    Kılavuzu karga (Anders Friden) olanın burnu boktan çıkmaz.

  4. Ugur says:

    The Shooting Star’ın atmosferi daha iyiydi.

  5. zinhar says:

    Shooting Star gibi besmele çekmiş ama main riff ve vokal melodi on numara cathy. Bu da güzel, boş yok. Shooting Star’a gereksiz öykünmesi olmasa geleceğin best of albümüne kafadan yazılır.

  6. gXnn says:

    valla ben yayınlanan şarkılardan baya baya razıyım.herkes ne bekliyordu ben tam olarak anlamadım. insanoglu sürekli olarak aynı şeyi üretemez arkadaşlar bu adamlar artık 40 yaşını devirdi. biraz bu gözle bakalım olaylara. dünyanın en iyi metal gruplarından birini istediğiniz kadar sert müzik yapmıyor artık diye itin götüne sokmaya gerek yok bence. şu ana kadar tek eleştirim vokallerine baya geri planda olması sadece. ilk baslarda baya alışamıyordum o yırtcılıgı alamıyordum fakat dinledikce onu da aşıyor album.onun dışında gayet memnunum yapılan işten.muhtemelen 10 üzerinden 7-8 lik bir album bana göre.

    gXnn

    @gXnn, haa bu arada album cıkmadan 4-5 şarkının yayınlanmasının genel ruhu öldürdüğü konusuna ben de katılıyorum. fakat dünya artık böyle maalesef. album yayınlama konusu artık para etmiyor . en büyük prodüksiyon şirketleri bile dinlenirlik için album değil de single çıkarmaya yönleniyorlar. bu adamlar da biraz para kazansın yahu. bu kadar yıldır gojira dinliyorsunuz kaç kuruş faydanız oldu bu adamlara eleştirirken bunları da düşünelim.

    Yiğit

    @gXnn, here we go again… Sorun 3-4 kez dinlendikten sonra bir daha açılmayacak şarkılar yapılması. Muhtemelen albümü 4-5 kez dinleyip hmm evet güzelmiş ya fena değil aslında diyip bir daha yüzüne bakmayacaz. Magma için yoo ben hala zevkle dinlerim diyen varsa saygı duyarım ama yeni Gojira pek de öyle açıp dinlenecek kalibrede müzik üretmiyor.

    deadhouse

    @gXnn, Kimse sert müzik ya da aynı müzik beklemiyor ki. Müziğin kendisi kötü. İsterlerse pop yapsınlar, iyiyse beğenirim. Sen iyi bulabilirsin tabii. Sen nasıl iyi buluyorsan bazıları da kötü buluyor.

  7. Kağan says:

    @deadhouse, aynen öyle yumuşamalarında bir sıkıntı yok sonuçta daha öncede sakin parçalar yaptılar born in winter vb gibi ama bu kadar niteliksiz, progresiflikten uzak değildi şu ana kadar yayınlanan tüm parçalar yaratıcılıktan çok uzak.

    Mehmet

    @Kağan, Yapmayın efendim, yayınlanan beş şarkıdan dördü ortalamanın çok üstünde. Amazonia mesela, başlangıçtaki kickler ve ride zili, nakarattaki riffler bence gayet yerinde ve kaliteli.

    Kağan

    @Mehmet, Amazonia bence de diğer şarkıların daha üzerinde ama son çıkan işleri gojiranın eski işleri ile karşılaştırınca özellikle riff yazımında ister istemez hayal kırıklığına uğradım.

    Mehmet

    @Kağan, Elbette her grubu ilk dinlediğimiz hali daha güzel geliyor ama hatırlamakta fayda var ki insanlar yaşlanıyor ve değişiyor. From Sirius to Mars’ı yapan Gojira ile şu anki Gojira bir değil, olamaz ve olmamalı da zaten. Riff konusuna gelecek olursak ben her yeni albümde grupların yeni bir tarza yelken açmalarını gerektiğini düşünürüm. The Chant mesela Gojira için deneysel bir şey. Bu ister istemez yaptıkları riffleri de etkiliyordur. Diğer türlü her albümde heavy-groove metal riffleri belli formüller ile sunulursa çok ”safe” albüm olurlar. Her anlamda yeni yaklaşım bence bir albümü daha değerli yapar.

  8. hf says:

    burada Gojira ne yaparsa kötülemeye bilenmiş bir kitle var sanırım. az sakin olmalı.

    eleştiri ; albümdeki şarkıların bazıları tekrar dinleme isteği uyandırmıyor veya bir süre sonra unutuluyor. şimdiye kadarki şarkılar kolay tüketilebilir durumdalar. albüm genelinde dinlendiğinde daha uzun ömürlü olmalarını bekliyorum.

  9. koca says:

    Kakalar gibi şarkı çıkartmak… Taksitle albüme girmek…

  10. Cem says:

    A Day To Remember’ın You’re Welcome albümü, grubu uzun süredir seven ve takip eden kitleyi epey hayal kırıklığına uğrattı. Finn McKenty, The Punk Rock MBA adlı kanalında bu albümü eleştirdiği videosunda albümün ADTR diskografisinde St. Anger albümüne tekabül ettiğinden ve ADTR gibi kitlesel ve finansal olarak büyük grupların bir “St. Anger” yayınlayıp bunu sistemlerinden atmalarının gerekliliğinden (ona göre) farklı açılardan bahsediyor. Gojira’nın yeni albümü de bu duruma applicable bir albüm olacak gibi görünüyor. “Siz yine sövün tabii ama bu kalibredeki gruplar için bir St. Anger yayınlamak düşünüldüğü kadar kötü bir şey değil.” görüşünü merak edenler için bahsi geçen video:

    https://www.youtube.com/watch?v=S5Zay-dynuU

  11. metal.tr says:

    Üstte bi arkadaşın yorumunu gördüm burada gojirayı kötülemeye çalışan bi kitle var diyodu katılıyorum buna. Adamlar yaşlanıyolar sesleri değişiyor düşünceleri değişiyor bunlarda yaptıkları müziğe yansıyor tabi bende son çıkan şarkıdan hatta şarkılardan eskilere nazaran çok memnun değilim ha güzel mi güzeller dinlenirler ama okadar da gömecek bişey yok.bide bu gojira bozdu yolundan çıktı diyenler var bu eleştiri ne olursa olsun yapılacaktı çünkü eski tarzda bi şarkı çıkarsalar şunu söyleyeceklerdi gojira sürekli aynı türde çıkarıyor farklı bişeyler istiyoruz vs. Ama farklı tarzda çıkarınca da neymiş efendim gojira bozdu yolundan döndü artık dinlenmez bide bu son çıkan şarkılara yabancıların yorumlarına bakıyorum herkes beğeniyor neredeyse sadece türkler beğenmiyor anlam veremiyorum

  12. Melkor says:

    Adamlar magmadan şarkı coverlayacak kadar rezil ve yıkık durumdalar. bu şartlarda kim niye gojirayı kötülemeye çalışsın. enerji harcamaya değmez. belki eleştirenler sizden daha çok seviyodur grubu. nasıl bi motivasyonla savunuyosunuz bilmiyorum ama herkesi kendiniz gibi zannetmeyin. yok yaşlanıyolar, para kazanmasınlar mı? kusura bakmayın da bunlar çok yıkık argümanlar. diyelim öyle bize ne aq. kulaklarımız kuru gürültü duyuyor napalım iyi mi diyelim.

    deadhouse

    @Melkor, Her zaman fanboylar olacaktır. Nasıl şarkı yaparlarsa yapsınlar Opeth, In Flames, Dream Theater, In Flames savunuculuğu yapan diğer fanboylardan farkları yok.

    hf

    metallica’da black albümden sonra çok bozdu yææ

    Boba Fett

    @deadhouse, Aman hocam In Flames bence türden bağımsız kötü müzik yapıyor ama Opeth ve Dream Theater gayet yardırıyor. Gojira’yı da merakla bekliyorum

    Opethsevenbiri

    @deadhouse, Adam In Flames’e o kadar bilenmiş ki iki defa yazmış. Ben de eski albümlerini mumla arasam da Opeth ve DT hala kötü müzik yapıyor diyemem(The Astonishing hariç) In Flames’in Allah belasını versin.

    deadhouse

    @Opethsevenbiri, Ahaha evet. Opeth ve DT kötü müzik yapıyor demiyorum. (Bana göre vasatı geçemiyorlar) Diyorum ki bu gruplar ne çıkartsa savunacak bir kitle var, iyi mi kötü mü diye bakmadan. Bilmiyorum, benim böyle bir gözlemim oldu şu ana dek.

  13. imagemaker says:

    Emeklilik zamanı gelmiş bunların :)

  14. unanimated says:

    The chant haaaaaaaayyyy amına koyayım ne boktan şarkısın ya. Bütün şarkı o malum kısımlarla kafa sikiyor

  15. Noumena says:

    Albüm konusunda o kadar ama o kadar hevessizim ki The Chant’ı dinlemedim. Yorumlara göre ne kadar boktan olsa da albümde dinleyeceğim onu. Çünkü harbiden nerdeyse albümün yarısını çıkarmış oldular. Yapacağınız işi sikeyim Gojira. Cidden bak

  16. Backbone says:

    Albüm çıktı, 5-6 kere dinledim.

    Bir şeyler yazmak için kritiği bekliyorum ama Magma’dan daha güzel olduğu kesin. New Found, Sphinx ve Grind eski gojira dinleyicilerini bi nebze kesecek şarkılar.

    metal.tr

    @Backbone, Tam olarak nerede dinlediniz?

    Yiğit

    @metal.tr, bugün öğle saatlerinde rutracker’a düştü.

    deadhouse

    @metal.tr, Malum sitelerde.

  17. owlbos says:

    Gojira’nın hedeflediğini düşündüğüm şeyi buram buram yansıtan bir albüm olmuş. Grup bence memnun böyle bir albüm sunmaktan ama bence net kötü albüm olmuş bu ya.

    metal.tr

    @owlbos, Grind, Sphinx ve New Found çok iyi olmuş. Grindin girişini explosiaya benzeten tek ben olamam herhalde detaylı diyinleyince yorumlara tekrar gelicem

    owlbos

    Magma’yı sevmem ama bi Silvera bi Stranded bu albümdeki her hangi bir şarkıdan daha hitti.

    deadhouse

    @owlbos, O iki şarkı bu albümün tamamından iyi. Gojira bence ilk albümden bu yana “arayışta” olan bir grup olmadı. Her zaman “direkt” bir müzik yaptı. Silvera ve Stranded dışındaki Magma parçaları ve bu albümün tamamı ne olduğu belli olmayan kimliksiz şarkılar. Gojira falan değil. Başka bir grup ve kişi Gojira’nın ruhunu ele geçirmiş. Gojira o grup ve kişiden daha sofistike olduğu için farklıymış gibi görünüyor. Fakat kafa aynı, mantalite aynı, amaçlanan aynı. Opeth’e şükrettim. 2008′den beri ilgili değilim müziklerine. Ancak diyorum ki değişim olacaksa böyle olsun. Sevmesem de işin içinde ucuzluk, kimliksizlik, farklı amaçlar olmasın. Linkin Park etkili, Alternatif rock soslu parçaları bize yeni müzik diye yutturmaya çalışıyorlar.

    owlbos

    @deadhouse, Abi o kadar güzel anlatmışsın ki… Gerçekten her cümlene imza atıyorum. Teşekkürler.

    Şimdi bok atıyorlar tayfası belki bulaşır, arkadaşlar FmTS hayatında en çok dinlediği 3 albümden biri olarak bu yorumu yapıyorum. Onun haricinde The Way of All Flesh gibi bir albüme 9.5/10 notu düşünen bir fan olarak… L’Enfant Sauvage’i bu kadar başarılı bulmasamda en azından bir 8i var bende. The Link mesela her ne kadar grubun favori olunacak bir albümü olmasada dibine kadar bütünlük ve kimlik sahibi, tatlış bişe. Ama Magma ve bu albüm gözümde fiyasko.

    Neyse umarım parayı bulurlar, daha da büyürler. Ben bağımı koparmaya başlasamda umarım bir halta yarar bu tarz şarkılar. Gerçi artık böyle bir piyasada her türlü iş yapar bu şarkılar.

  18. Opethsevenbiri says:

    Kalan 6 şarkı singlelardan çok daha iyi valla albüm Magmadan daha iyi olmuş diyebilirim.

    Opethsevenbiri

    @Opethsevenbiri, Valla Fortitude(şarkı olan) The Chant’i de daha iyi hale getirdi. Magmadan net daha iyi.

    Opethsevenbiri

    @Opethsevenbiri, İki defa valla kullanmam konu hakkında saatten dolayı çok sağlıklı düşünmediğime işaret ediyor olabilir. Yarın bi de ayık kafayla dinleyeceğim. Yine de eminim Magmadan iyi olduğuna.

  19. TanSolo says:

    Albüm şaşırttı ya. Prodüksiyonu hala zayıf ama teklilerinkine kıyasla daha iyi. Tekli olarak meh bulduğum şarkılar güzel, kötü bulduğum şarkılar fena değil gibi geldi. Bir şeyler denemişler ve kimliklerini de kaybetmemişler. Albümü beğenmedim ama teklilerle yaratılan izlenimin aksine o kadar da kötü bir albüm değil.

  20. Canoir says:

    Yayınlanan tüm single’ları dinlemiştim ve genel kanıyla aynı düşüncedeydim. Cuma 00.00 olunca açayım da albümü lk ve son kez dinleyeyim dedim. Kritiği gelince de altına sövüp sayarım diyordum. Ama ilginçtir 51 dk albüm su gibi aktı. Çok iyi bi albüm olduğunu düşündüğümden değil, ama fazla yüklenlecek bişey de yokmuş. Gojira yenilikçi olmayı bırakmış, eski ürettiği fikirleri daha cheesy bestelere enjekte etmiş. Cheesy bile ağır olur hatta, ortada “in flames”vari bir durum da yok. Gayet dinlenilebilir bir albüm. Hatta bence Magma’dan iyi. Albümün son parçası Grind favorim, eskilere çok yakın bir parça

  21. Grizwold says:

    @Opethsevenbiri, Fortitude konusunda kesinlikle haklısın aynısını düşündüm. Keşke intro olarak kullansalardı.

  22. gXnn says:

    Albumu 5 defa falan döndürdüm. puanım 8,5/10. cillop gibi album vallahi. vokalleri daha iyi kaydetmiş olsalar 9 verirdim.

  23. Noumena says:

    Albümde en çok Sphynx ve New Found ve Grind’i sevdim. Hatta en çok Grind’i sevmiş olabilirim. Teklilerden Amazonia’yı beğenmiştim sadece elde var 4. Diğer parçalar Magma’dan bile (evet bu cümleyi kurabiliyorum) vasat bana göre hele ki Fortitude’dan potpori The Chant’a geçiş ve Hold On bence albümün en dip noktaları olmuş. Albüme adını veren parçayı bu kadar gömdüm farkındayım ama sanırım ben Gojira’nın bu albümde vermek istediği ana fikri beğenmedim. 6/10 luk bir albüm

  24. Spacedementia says:

    Fortitude ve The Chant’i bir kenara alırsak güzel bir albüm olmuş bence. Single’lar daha iyi oturuyor albümü bütün olarak dinleyince. Sadece Magma değil Gojira’nın bütün diskografisinden izler taşıyor. Özellikle Sphinx sanki TWOAF den fırlamış gibi. Ben çeşitliliği olumlu buldum bu açıdan. En iyi Gojira albümü değil ama en kötüsü de değil. Beklentimi karşıladı diyebilirim.

    gXnn

    @Spacedementia, bence de adamlar bütün discografiden bişeyler koymus albume. Şunu başka grup yapınca her albumden tatlar var falan diye övülür burda. Gojira yapınca meh. Ayrıca albumun konseptini de eleştirenlerin çoğunun z kuşağından olduğuna eminin. Bu kadar gerçekçi ve güncel bir konsepti eleştirmen için dünya dertlerinin zerre kadar sikinde olmaması lazım.

    Opethsevenbiri

    @gXnn, Gen Z’nin bu tarz konulara özellikle bizim memlekette Y ve X’den çok daha duyarlı olduğuna eminim. 20+ ihtiyar bir Z olarak her kuşağın yaşadığı ergenliğin umursamamazlık, ilgisizlik ruh halinin dijitalin içine doğduk diye televizyonlarda, sosyal medyada sadece bizim kuşağın özelliğiymiş gibi davranılması beni artık çok rahatsız ediyor.

    Bunun bi tık üstü Apolitik yetiştirilmekle övünen X nesli.

  25. coolwater says:

    fortitude, joe’nun değişimini ateşleyen albüm olmuş…
    hold on ve the trails şarkılarını söylerken ruhani ritimini bulmuş gibi.
    sphinx ve grind ile eski zamanlarına selam vermişler,
    oldukça başarılı buldum, magma’ siyah beyaz sanat filmi yönetmeni gibiyken ;
    fortitude’da ise joe ruhunu yansıtmış resmen.. Mario gerçekten güzide bir eleman kült davul ritmi var.
    he bir de jean michel’i çok başarılı buldum bassı yardırıyor!

  26. Ece says:

    Hold On’a fena takılmış durumdayım, dk’lardır loop’ta şu an.

  27. deadhouse says:

    Bu kadar kötü bir prodüksiyon akıl alır gibi değil. Metallica’nın Death Magnetic’te başardığı berbat prodüksiyon ama büyük grup olayını Gojira da gerçekleştirmiş. Ben Joe’nun kafasına ulaşamadım. Artık eski Gojira yok mesajını net bir şekilde veriyorsun ama kafan çok karışık. Soft şarkılar mı yapayım. Nu-metal etkili mi olsun. Elektronik öğeler mi koyayım falan filan. Belli ki modern bir sound yakalamak istemişler, ama ortaya amaçlanan şey çıkmamış. Bir şeye benzetmeye çalışıyorum gerçekten olmuyor. Eski Gojira şarkılarından esintiler deniyor, evet gerçekten de öyle. Esintiler var sadece, Gojira ile alakası yok şarkıların. Hedeflenen Gojira ne bilmiyorum ama onunla da alakası yok. Eskiyi çöpe atacaksınız, yeni bir şey ortaya koymalısınız. Burada ne eski Gojira var ne de “yeni” bir Gojira var. Şarkılardan aklımda kalan kötü vokaller, kötü prodüksiyon, alakasız davul atakları, Mario iyi ama besteler kötü. Yazık olmuş adama. Magma bu albümden fersah fersah önde. Orada kötü ama amacı belli olan bir albüm vardı. Dinlerken ne dinlediğinizi biliyordunuz. Dinlenecek şey değil. Kandırmacalarla dolu bir albüm. Modern olalım, değişim yaratalım, eski şarkıları yapmayalım, kendimizi tekrar etmeyelim demişler. Niyetleri iyi olsa bile bunu oraya dökerken oldukça başarısız bir şekilde yapmışlar. Albümden son 30 yılın rock tarihinden, bakın metal demiyorum, onlarca örnek verebilirim. Alternatif rock, Grunge, Elektro-rock, Nu-metal ve daha bir sürü müzik akımı ve grup sayılabilir. 2000′lerden sonra türeyen ucuz rock gruplarının elinden çıkma parçalar var albümde. Tekniği boşversem bile ortada duygu yoğunluğu olarak görebileceğim bir performans yok. Hiç mi olumlu bir şey yok. Var. (Olumlu denirse) Bu adamlar iyi müzisyenler. Besteler ne kadar kötü olursa olsun, enstrüman hakimiyeti üst düzey, müziği bilen profesyonel ellerden çıkma olduğu belli. Bunu olumlu bir şey olarak lanse edecek değilim tabii. Ayrıca vokallere ayrı bir parantez açmak istiyorum. Sanki albüm tek şarkıdan oluşuyormuş da, vokaller de tek bir şarkının vokaliymiş gibi seziliyor. Arada neden sokulduğu belli olmayan kısa sololardan bahsetmiyorum bile. Çok çok kötü. 2.9/10

    Backbone

    @deadhouse,

    İlk sayfada “Magma skandal bir albümdü. 1 2 şarkı dışında bomboş, saçma şarkılarla doluydu.” yorumun var, ve Magma bu albümden fersah fersah önde yani öyle mi? O halde bu albümde hiç dinlenilebilir şarkı yok demek istiyorsun.

    Albümü FMTS ya da TWOAF ile kıyaslamıyoruz, kıyaslama şansımız yok. Belki L’Enfant Sauvage bile Fortitude’dan daha iyidir (ki bence şu an kafa kafaya albümler).

    Ama bunlara rağmen bence Gojira şu an yapabileceği en iyi albümü yapmış. Gönlümden daha iyisi geçer miydi, tabi ki. Fakat grup dağılsın, çöp albüm, mesaj yok vesaire tarzı yorumlar biraz abartı değil mi?

    Albümü dinlerken de bir kere bile In Flames ya da Anders aklıma gelmedi.

    deadhouse

    @Backbone, Evet hala aynı düşünüyorum. Magma skandal bir albüm olmasına rağmen bu albümden çok daha iyi. 2.9′u ayıp olmasın diye verdim. Hayatımda dinlediğim en kötü albümlerden biri bu.

  28. Boba Fett says:

    Çıkan hiçbir parçayı dinlemedim kendimi albüme sakladım, olumsuz yorumlar gözümü de korkutmuştu açıkçası ama albüm gayet iyi, neyi beğenmediniz insan merak etmiyor değil.

    Bunu yazarken şunu da ilave etmekte fayda görüyorum, ben gelecek albümün benzese benzese Magma’ya benzeyeceğini, elemanların yaşlandığını, 15 sene önceki işleri yapmayacaklarını, yapamayacaklarını bilerek ve her grubun her albümünün masterpiece olmayacağının, olamayacağının bilinciyle dinledim ve gayet memnun kaldım. Umarım bu albüm şöhret ve para konusunda Gojira’yı rahatlatır. Gayet memnun kaldım, tek sıkıntı bu kadar bekletmeye gerke yoktu bence.

  29. enemyofgod says:

    Single’lar çıktığında sadece Amazonia’yı beğenmiştim ama albümü baştan sona sindirince nihai sonuca ulaştım. Bu albüm cidden güzel. Magma’da yapılan deney başarıyla sonuçlanmış bu albümde. Kritik çıkınca onun altında da bol bol konuşurum zaten.

  30. Bu sabaha kadar korku doluydum ve kritiğini nasıl yazacağım diye düşünüyordum ama hiç beklediğim gibi çıkmadı. Daha dinlemem lazım ama ilk günden “Magma”dan daha çok sevdiğimi söyleyebilirim.

    gXnn

    @Ahmet Saraçoğlu, album itin götüne o kadar sokuldu ki saçma sapan yapay bir algı oluşturuldu resmen. Bence fmts ve twoaf den sonra yaptıkları en iyi album. Lenfant sauvage ve magmadan cok daha fazla dinleyeceğime şimdiden yemin edebilirim.

    Ahmet Saraçoğlu

    @gXnn, ben ilk 2 albümü de binlerce kez dinledim, onlara da bayılıyorum ama yeni albümü önceki iki albümden daha çok dinleyeceğime eminim ben de. Yayınlandığında pek bir şey ifade etmeyen The Chant bile albümde işleve sahip ve gayet de iyi geliyor şu an. Yine de ilk 3 şarkının albümün en zayıf şarkıları olduğunu düşünüyorum şu an için.

    İlker

    @Ahmet Saraçoğlu, Abi bir süredir bir şey merak ediyorum hazır denk gelmişken sorayım, lafın gelişi mi öyle söyledin yoksa gerçekten binlerce kez dinlemiş misindir ya sdfsgsdf. Çünkü birkaç sefer daha denk geldim bazı albümler hakkında yüzlerce/binlerce kez dinlediğim dediğini, bunlar çok büyük sayılar ve last.fm’e göre hayatta en çok dinlediğim albümleri bile onlarca kez falan dinlemişim, böyle yorumlar görünce acaba çok sevdiğim albümleri yeterince fazla dinlememiş miyim diyorum bazen.

    Ahmet Saraçoğlu

    @İlker, ahah, yok yahu 1000 kez dinlemek, hele ki son 11-12 yıldır haftanın 4 ila 7 günü kritik yazan biri için imkânsız bir şey. Anca 100-150 arası dinlemişimdir muhtemelen. Ama senin dediğin onlarca kez de bazı albümler için çok az. Ben bazen -eğer o hafta 5-6 konuk kritik çıkacaksa- bir albümü çok seversem sadece bir haftada 20-25 kez dinleyebiliyorum.

  31. Erhan Yiğit says:

    Albüm halinde dinleyince eli ayağı düzgün bir şeye dönüştü bir anda. Bütünlük olarak çok başarılı olmuş gerçekten. Üç oldu dönduruyorum su gibi akıyor. Hayal kırıklığı olarak çoktan belirlediğim bir albüm iken bir anda sene sonunda yazacağım bir albüme dönüşüverdi.

    Magmadan ve l’enfant sauvage’den daha çok beğendim.

  32. Albümün hüzün tarafını yaratan melodik anlayış en çok TWoAF’ye yakın duruyor bence. Into the Storm’un 18. saniyesinde başlayan kısımda arkada ilerleyen melodi, sonrasındaki Esoteric Surgery rifi ve diğer birtakım referanslar o albümü işaret ediyor gibi. Aynı şekilde L’enfant Sauvage’ı anımsatan pek çok şey de var. Daha yeni çıktı, dinlemek lazım tabii ama şahsen Silvera, Stranded gibi şarkılar duymak istemiyordum ve o taraflara dokunan olaylar olsa bile özbeöz Gojira’yı uzun zamandır yansıtmadığı kadar iyi yansıtan fikirler de var.

    Gerisi önümüzdeki haftaya, kritiğe.

    Ahmet Saraçoğlu

    Son olarak da Grind’ın son 3 dakikasındaki hava, Misþyrming’in son albümündeki “Hælið”in son 2 dakikasına yakın bir yerlerde duruyor. Benzer melodiler değil, sadece ambiyans açısından. Pek güzel ikisi de.

    Yiğit

    @Ahmet Saraçoğlu, aklını seveyim abi. Şimdi ne zamandır Misþyrming dinlemediğimi fark ettim ve günümün geri kalanını güzelleştirdin. Algleymi unutulacak albüm mü be

  33. Bora says:

    İki turda ense tüylerimden kendiliğinden döküldü, zevkten evde pişmiş kelle gibi geziyorum. Kırkı geçince de bir duygusallaşıyor insan yahu.

  34. Kastaga says:

    hüzün kelimesini görünce hemen atladım, ama pek de umduğum gibi çıkmadı. hemen kendimi ulcerate ile güvenli sulara attım.

  35. İlker says:

    Grubun son 15 yılda yaptığı en iyi işlerden biri bence, rahatlıkla söylüyorum bunu. Magma’nın ve L’enfant’ın da üzerine koyuyorum ki severim o albümleri de. Single olarak yayınlanan parçalara çok bayılmamıştım ama albüm içinde biri hariç hiçbirinden rahatsız olmadım. Valla hiç beklemiyordum bu kadar iyi çıkmasını albümün.

  36. Horrendous says:

    Demek ki neymiş, albüm çıkmadan yargısız infaz yapmayacakmışım. Tüm gruplar için aynı şeyi söyleyebilecek kadar sütten ağzım yandı artık .Yayınlanan şarkılardan etkilenip olumlu/olumsuz ne beklentiye girdiysem ters köşe yaşadım. Beklenti çıtasının seviyesi aldığın hazzı ters orantıda etkileyen psikolojik bir algı manipülasyonu aracı mı acaba diye düşünüyorum. Yüksek beklentiler, iş iyi olsa bile dahi yeteri kadar tatmin etmemekte. Tam tersi de olumlu sonuç veriyor. Plak şirketleri/gruplar bunu bilinçli mi yapıyor yoksa organik olarak mı gelişiyor bu ”beklenti ve karşılama süreci”? Çok ilginç.

    Yiğit

    @Horrendous, tabii ki var böyle bir şey. Hatta günümüzdeki hype kültürü öyle bir noktaya geldi ki bazı ürünlerin o hype’ı karşılaması imkansız bir konuma geliyor.
    Iron Maiden gibi bazı gruplar bilinçli yapıyor olabilir. Son maiden albümlerinde hep en dandik şarkılar single olarak salındı.

    Boba Fett

    @Horrendous, Ben bu beklenti işine kendimce bir çözüm buldum ve hiçbir tekliyi albüm çıkana kadar dinlemiyorum.

    Bir de bence bolluğun getirdiği bir dezavantaj olarak artık eskisi gibi fanboyluk fangirllik kalmadı ki bunun ben baya müzikten alınan zevki üst noktalara taşıdığını düşünüyorum. Eskiden bu kadar gruba, müziğe erişim yokken eldekilerle yetinmek durumundaydık hal böyle olunca dinlediğin parçaları bence, bana göre daha iyi keşfedip, özümseyebiliyordun şimdi tek parça da siktiri çekebiliyorsun koca gruba, bu da doyumsuzluğu getiriyor.

    1000 tane grup var, biraz farklı bir şey duyunca çok kolay sikmişim Gojira’sını da sanatsal gelişimini de Joe’nun değişimini de yaptığı işi de diyebiliyorsun. Korkunç.

  37. ytncl says:

    Sadece bir kez dinledim. İyi ile fena değil arası duruyor. Ancak ne olursa olsun, L’enfant Sauvage’la kıyas kabul etmem. Baya hakkı yeniyor bu albümün.

    Diğer yandan Into the Storm 1:02′den itibaren, bariz bir Esoteric Surgery göndermesi var.

    Noumena

    @ytncl, kesinlikle katılıyorum şu albümü Magma ile kıyaslayın ama Sauvage’la kıyaslanacak albüm değil yahu. Zevk meselesi tabi ama ne bileyim ya

  38. Ece says:

    Hold On’la çok sıkıntılı anlar yaşamaktayım dünden beri. 1.41′de giren rifle, intro’sundan çok farklı olacağını belli etmişti. Ayrıca baslarına da bitmiş durumdayım. Bu yıl en çok dinlediğim parçalardan biri olacak.

    Albümün Magma’nın çok üstünde olduğunu düşünüyorum ben de bu arada.

  39. Salata says:

    Grind bildiğin Refuse/Resist :)

  40. Melkor says:

    Singlelar o kadar kötüydü ve beklentiyi o kadar çok düşürdü ki albümde iki tane eski işlere benzer bir şeyler duyunca fazla abartılmaya başlandı. Magma sıkıcı ve tek düze bir albüm olsa da daha direk bi albümdü. Fortitude daha çeşitli ve renkli ama kötü prodüksiyonuyla çorba gibi olmuş. Benim aklımda grind’ın yarısında giren melodiler dışında bir şey kalmadı. Son olarak l’enfantın üzerinde diyenler siz çıldırmışsınız.

    unanimated

    @Melkor, tamamen katılıyorum. Asıl kötü olan gojira elemanlarının çıkan sonuçtan memnun kalması. Tamam sonuçta bu albümü seven insanlar illa olacak ya da belki ben bir şeyler kaçırıyorum ama yok abi bu albüm l’enfantın yanından geçemez

  41. Opethsevenbiri says:

    Grind’ın ikinci yarısı çok üzücü.

  42. Negro Lupus says:

    Bu albümle ile ilgili nerden başlasam bilemiyorum. Yerin dibine sokanlar da var , göklere çıkaranlar da ,ama ikisinin arası olan da var . Şunu kesinlikle iyi algılamak lazım herkesten her zaman aynı mükemmelliği bekleyemezsin eğer bekliyorsan sende bir sorun var demektir . Gojira ve en son albümü buna somut bir örnektir . From mars to sirius şaheserini son albüm ile kıyaslayanları görünce hayretler içinde kalıyorum. Ama hâlbuki Magma albümünden sonra Gojira yavaş yavaş yumuşayacağını hissettiriyordu . Joe Duplantier de ses kalmamış , ikincisi adamlar her geçen zaman yaşlanıyor ve değişen herşey gibi bu elemanların fikirleri dünya görüşleri ve daha nice etkenler değişiyor.Bu da çok doğal bir şekilde yaptıkları müziğe de yansıyor bu olası birşey ve abartılmaması gereken birşey . Ha Magma albümünden sonra bu kadar bir değişimi bende beklemiyordum cidden bende çok fazla şaşırdım lakin böyle olabiliyor . Albüme gelecek olursak beklentilerimin çok çok altında kaldığını rahatlıkla söyleyebilirim. Şarkılar da yeni birşey yok hepsi sanki önceki albümlerin şarkılarının derlenip toplanmış hali gibi. Onun dışında Sphinx ,Hold On ve Grind şarkıları güzel bence, Albüm şu anda baştan sona açıp tekrar tekrar dinletme isteği uyandırmadı ama ilerde olur mu bilemem .

  43. ihsanoird says:

    Albümü ilk 4 şarkı ve son 7 şakı olarak ayırıyorum. O kadar kötü başladı ki notunu çok erkenden önyargıyla düşük vermiştim, kalan şarkıları (özellikle new found, sphinx, the trails ve grind) uzun bir süre dinlerim gibi geliyor, yine de gojira’nın ilk 4 albümünü düşününce genel notu 6.5 falan olur bence.

    Magma’ya hiçbir zaman çok ısınamadım, ama Stranded gibi yeni dönemlerini yansıtan imza bir şarkı yapmak kolay değil, bence müthiş bir hit. Bilhassa yeni nesil dinleyicilerin aklına Gojira denince artık muhtemelen Stranded gelecek (nasıl ki In Flames diyince çoğunluğun aklına Only For the Weak geliyorsa)

  44. The Way of All Flesh > From Mars to Sirius > Terra Incognita > The Link > L’Enfant Sauvage > Fortitude > Magma

    Rzeczom

    @Alper Demiroğlu, TWOAF daha çok severim ama FMTS daha iyi bir albüm bence.

    Alper Demiroğlu

    @Rzeczom, Benim için de aralarında sadece yarım puanlık bir maneviyat farkı var ya, yoksa keşke tek derdimiz hangisinin daha iyi olduğunu gönül rahatlığıyla tartışmak olsaydı.

    Noumena

    @Alper Demiroğlu,

    From Mars to Sirius > The Way of All Flesh > Terra Incognita > L’enfant Sauvage > The Link > Magma > Fortitude

    Zeitgeist

    @Alper Demiroğlu, From Mars to Sirius > The Way of All Flesh > Terra Incognita > L’Enfant Sauvage > The Link > Maciste all Infierno > Magma > Fortitude

    Merdomerdo

    @Zeitgeist, From Mars to Sirius (9,5)> The Link (8,5)> L’Enfant Sauvage (8)> Terra Incognita (8)> Fortitude(7,5)> The Way of All Flesh (7,5)> Magma (6)

  45. Negro Lupus says:

    @Alper Demiroğlu, From Mars To Sirius >The Way Of All Flesh>L’enfant Sauvage>Magma>The Link>Terra İncognita>Fortitude

  46. nokturnal says:

    tek 1 single dinlememiş birisi olarak albumden oldukça keyif alıyorum. bütün olarak ele alınca bence hiç de fena olmamış.

  47. Cephalotripsy says:

    Gojiranin kendimce izahi soyle olur: oturup gojira diskografisi dinleyecegime death’ten bi sarki acarim yeter. Bence surekli tekrara dusen bi grup. Sahsen aksak ritm manyakligi olan biri olarak gojiranin sarkilarina 15 dk dan fazla tahammul edemiyorum. Bayiyor bi yerden sonra

  48. Noumena says:

    Sphinx’in klibinin yayınlanış zamanının Dune (ÇÖL gezegeni) rüzgarı estiği şu günlerde yayınlanması manidar değil mi? Ben mi aşırı fesatım ya da?

    oroborus

    @Noumena, abi kesinlikle, aynısını düşündüm. alakasız sayfaların çöl temalı içerik paylaştığına da denk geldim hatta.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.