# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DE DOUĂSPREZECE STATUI ALE STĂRILOR DE UMBRĂ ALE SUFLETULUI – Groaza EP
| 16.04.2019

Üçüncü Heykel: Korku

Oğuz Sel

Aklınızdan uzun isimli bir metal grubu geçirin. Durun tahmin edeyim, o grup; Acidic Vaginal Liquid Explosion Generated By Mass Amounts Of Filthy Fecal Fisting And Sadistic Septic Syphilic Sodomy Inside The Infected Maggot Infested Womb Of A Molested Nun Dying Under The Roof Of A Burning Church While A Priest Watches And Ejaculates In Immense Perverse Pleasure Over His First Fresh Fetus ya da kısa hâliyle XavlegbmaofffassssitimiwoamndutroabcwapwaeiippohfffX idi değil mi? Hep derim, altıncı hislerim kuvvetli benim.

Neyse ki bugünkü konuğumuzun adı o kadar uzun değil; De Douăsprezece Statui ale Stărilor de Umbră ale Sufletului yani Ruh Gölgelerinin On İki Heykeli. Oluşumun beyni konumundaki Gaizka’nın bir başka grubunun “Los palos y las piedras podrán romper mis huesos, pero las palabras harán que me parta el puto culo” şeklindeki albüm adıyla kıyaslayınca hakikaten kısa kalıyor bu oluşumun ismi.

İspanya’nın bağrından kopup gelen bu tek kişilik black metal projesini yürüten Gaizka isimli kardeşimiz kusura bakmasın ama ilk etapta yaptığı müziği parodi olarak değerlendirdim, başta güldüm geçtim ama baktım ki adam ciddi. Bandcamp sayfası var, 2019’un ilk ayından itibaren düzenli olarak her ay bir EP yayınlamış, tek şarkıdan oluşan EP’lerin süreleri öyle kısa falan da değil, en aşağı 17 dakika civarında. Anladığım kadarıyla müzisyen, 2019 boyunca her ay bir EP yayınlayacak ve oluşuma adını veren konsepti parça parça tamamlayacak, on ikinci EP’den sonra ne olur, bekleyip göreceğiz. EP’lerden ilki “Tristeţea” üzüntüyü ele alırken ikinci EP “Disperarea” umutsuzluğu, üçüncü ve şimdilik son EP “Groaza” ise korkuyu konu ediniyor; ama nasıl?

Gaizka kişisi, ortaya koyduğu eserlerde, vermek istediği mesajı liriklerden ziyâde oluşturduğu müziklerle vermeyi planlıyor. Zira vokaller ilk EP’den bu yana kısa süreli bağırmalar şeklinde, süresi 20 dakikaya ulaşan ve hatta geçen şarkılar, zaman zaman kendi içinde tutarlılık göstererek dinleyene bir şeyler hissettirebiliyor. Neden böyle bir cümle kurduğuma gelince, “Groaza”, az önce dediğim gibi bende bu oluşumun parodi bir grup olduğu etkisi bıraktı maalesef.

Raw black metal tarzına en yakın olan ilk EP’nin ardından gelen “Disperarea” kafa ütüleyen bir bas kullanımı, özelliksiz şarkı yazımı, kendini tekrar etmeyi dinleyici için farklı bir deneyim olmaktan çıkarıp yorucu ve sıkıcı bir işe dönüştürürken “Groaza”, “Disperarea”nın yaptığına 5 ekleyip çıkan sonucu 3 ile çarpıyor. Ritim yapısından tutun enstrümantasyona, vokallerden tutun kompozisyonun kötülüğüne kadar pek çok unsur, “Groaza”yı -kötü anlamında- korkunç bir hâle getiriyor. Vokallerin zaten bir şeyler anlatmadığını söylemiştim, bu EP’de de değişen bir şey yok. Rahmetli Bülent Kayabaş’ın oynadığı Karateci Kız filminden alınan “Çok Gerçekçi Ölüm Sahnesi” videosuna eklenen haykırma sesi, EP boyunca kulaklarınızda yankılanacak, saniyeler ilerledikçe EP’nin bu sahne için biçilmiş kaftan olduğunu düşünmeye başlayacaksınız, emin olun.

Muhtemelen bu ayın sonlarında dördüncü heykeli temsilen bir EP daha gelecektir ama çok çok özel bir durum olmadığı müddetçe, De Douăsprezece Statui ale Stărilor de Umbră ale Sufletului’nin başka bir eserine zaman ayırmayacağım. Bazı yabancı yayınların, oluşumun eserleri için; “şöyle kafa koparıyor”, “böyle böbrekteki taşı düşürtüyor”, “aklım gitti valla hacı” gibi abartılı sözlerine temkinle yaklaşmanızı öneriyor, bir sonraki yazıda görüşmek üzere diyerek satırlarıma burada son veriyorum.

Albümün okur notu: 12345678910 (3.95/10, Toplam oy: 19)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2019
Şirket
El Emeği Göz Nûru Plakçılık
Kadro
Gaizka: Her şey
Şarkılar
1. Groaza
  Yorum alanı

“DE DOUĂSPREZECE STATUI ALE STĂRILOR DE UMBRĂ ALE SUFLETULUI – Groaza EP” yazısına 13 yorum var

  1. Siyah forma says:

    harbi bayık, kafa ütüleyici, zaman kaybı bir grup ama bundan 5 beterleri var…mesela; mgla, gorgoroth, taake ve watain… bana işkence etmek isteseler pop müzik veya bu 4 gruptan birinin albümünü dinletsinler.hemen şakırım bülbül gibi…

    eskiden Emperor sevmezdim ‘BM’ değil bu, senfonik metal falan derdim…bu 4 grubun meydanı boş bulup black metalin içine sçtığını görünce Emperor sevmeye başladım.güzel albümlermiş valla… hele bunların yanında başyapıt sayılır.

    Yahu black metal’in ilk kuralı, enstürmanı istersen gtüne sok! sen ruha aban, duyguyu dibine kadar ver.bir farklılık yaratmak istiyorsan bunu müziğin yapısına değil, ruhuna yansıt…bu gruplarda hissiyat sıfır… hiç birşey yok, içi boş! 1 saat boyunca ha bunları dinlemişsin ha boş duvara bakmışsın aynı…

    Hail to
    Darkthrone, Mayhem, Burzum, Dissection, Arckanum, Ulver, Marduk, İmmortal, Satyricon, İmpaled Nazarene, Morbid, Carpathian Forest, Bathory, Hellhammer, Celtic Frost, Possessed, Sodom, Mercyful Fate, Venom, Destruction, Tormentor -ESKİ METAL! mezara kadar…

    -ee onlar şimdi morukladı, feyzbuktan arkadaşlarımla onlarımı paylaşıcam? bana dinozor derler:( -öncelikle illa 500bin tane BM grubu dinlemek zorunda değilsin… birsürü güzel farklı müzik türü var.elektronik,punk,prog rock,post-punk,post-rock,alt türlerin bile alt türleri…keşfedilecek muhteşem şeyler var.
    dejanere olmuş ve içi boşaltılmış şeylerden uzak durup,iyiyle dandiğin ayrımına vardığın sürece müzikten istediğini alırsın.

    (yazıyı yazan Oğuz arkadaşım sana değil, genç metalci arkadaşlara yönelik bir serzeniş veya nasihat niteliğinde yazdığımı belirteyim.)

    Not:Gorgoroth tüm zamanların en dandik grubudur.varoluştan 1 müzik grubunu silme hakkım olsa bunları silerdim..

    lefthandpath

    @Siyah forma, böyle sikko bir yorum okumayalı yıllar oldu.

    trivago

    @Siyah forma, gorgoroth’a bok atıp satyricon’u ulver’i falan beğenip yazman komik duruyor. satyricon’da ulver’de davayı satmıştır bunu sende biliyorsun. gorgoroth çok süper bir grup olmasada tarzından hiç bir zaman taviz vermedi. en melodik albümlerinde bile black metal yaptılar. under the sign of hell albümünü dinleyip beğenmeyen adam black metalden anlamıyordur zevkler ve renkler muhabbeti zerre umrumda değil.

    Nox

    @trivago, hocam bağlaç olan de, da eklerini kasıtlı olarak mı bitişik yazıyorsunuz?

    Ş. Yıldırım

    @Siyah forma, abi biz biraz eğleniyoruz kendi çapımızda ya kusura bakmazsan. Hani insanların dinleyicilik anlayışına bu kadar acımasızlık etmesen mi acaba? Şu grubu yeryüzünden silerdim filan gibi sözler çok talihsiz bence.
    Ayrıca dinozor gibi görünmüyor ben baya seviyorum dediğin gruplara da yeni dalganın takipçileri ayılıp bayılmaya devan ediyor bil istedim, bir seven sen değilsin yani şu dünyada.
    Genç metalci arkadaşlara nasihat demişsin ama bu yaptığın nasihat değil saldırıdır bu arada
    Aslında eleştiri değil saldırı olduğu için cevap da vermemek gerek ama bir yandan da şu eskisi yenisi saçmalığı hakkında konuşmak da lazım daha geniş şekilde

  2. Siyah forma says:

    @Ş. Yıldırım, yav arkadaş! iyi ki bişi dedik… herkesin nefret ettiği bir iki grup vardır,benim de gorgoroth ve smiths o ikisine katlanamam ben.
    kesin senin de vardır öyle bir iki grup. insan sevmediği şeyleri de söyleyebilmeli,neyi sevdiğin kadar neleri sevmediğin de önemli,-kişiyi düşmanından tanırsın…

    Nasihat kısmına gelince genç arkadaşların iyi müzik dinlemesini çok istiyorum.çok olumsuz manzaralara şahit oldum son yıllarda,işi içinde herşey olan çorbaya çevirmek üzereler.
    ben de dedim ki dejenere’den uzak durup,iyiyle sıradanı ayırdığın sürece, müzikten istediğini alırsın… Nasihat’ım budur. doğru değil mi bu şimdi?

    Ş. Yıldırım

    @Siyah forma, abi zaten ne demek istediğini anladım ben, bence okuyan herkes de anlamıştır. Ama üslubun saldırgan göründüğü için mesajının önüne geçiyor demek benim yazdığım cevabın özeti.
    Dejenere kısmına katılıyorum elbet

  3. Ouz says:

    Beşinci ve altıncı heykeller de gelmiş:

    https://tinyurl.com/yyc3uqsl

    https://tinyurl.com/y4orwq8x

    killyourselfchuck

    @Ouz, o heykelleri alıp, ispanya’ya gidip onun… eline vereceksin de aslında, neyse.

    Ouz

    @killyourselfchuck, İki hafta önce sekizinci heykel de çıkmış. Nakliyatı ne kadar erken tamamlarsak işimiz o kadar kolay olacak. :)

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.