# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
JAKUZİ – Hata Payı
| 10.04.2019

“Hata Payı” bırakılan hatasız bir eser.

Ant Arın Şermet

Jakuzi için yerli sahnenin son birkaç senede en parlayan grubu desek abartmış olmayız. 2017’de çıkan “Fantezi Müzik”le kemik bir dinleyici grubu oluşturan grup 1.5 senedir konserlerde çıkacak yeni albümünden parçalar çalmış ve dinleyicilerini adeta ‘aç kurtlara’ çevirmişti. Bu doğrultuda çıkan ilk tekli “Şüphe” çok fazla kişiye direkt ulaşma şansına erişti. Bununla da sınırlı kalmayıp “38.İstanbul Film Festivali’nin” jingle’ı olmayı başardı.

Jakuzi’yi değerlendirmek için “Fantezi Müzik” ve “Hata Payı”nı ele aldığımızda olumlu olarak göze çarpan ilk nokta, derin ve etkileyici söz yazarlığı. İlk albümün en etkileyici şarkısı kabul edilen “Koca Bir Saçmalık” bu üst düzey şarkı sözü yazarlığının bir yansıması.

“Hata Payı” ile söz yazarlığını daha da geliştiren Jakuzi, türünü tam olarak belirlemektense biraz daha karanlık bir çizgiye kaymayı tercih etmiş. Bu amacın yansıması olarak synth tonlarını Bauhaus, The Cure gibi grupların da kullandığı karanlık etkiye bırakmış. Yani, synthpop grubu olarak kabul edilen Jakuzi, bu tercihinden sonra darkwave sulara kaymış denebilir. Yerli sahneden türdaşı She Past Away’in “Belirdi Gece” albümüyle aynı sohbetlerde anılacak bir çalışmanın sonucunda tabii ki…

Peki, bu kadar överek giriş yapmamı sağlayan ne yaptı Jakuzi? 40 dakika içinde biri enstrümantal 11 şarkının her biriyle ayrı ayrı etkiledi.

Öncelikle albümün en güçlü parçalarıyla giriş yapmak istiyorum ki bu da hemen hemen albümün yarısına denk geliyor. “Toz”, “Ne Teselli Ne Avuntu”, “Şüphe”, “İstemezdim”, “Kalbim Köprü Gibi”, “Bir Şey Olur” ve “Gördüğüm Rüya”.

Bu şarkılar arasından hepsine ayrı paragraflar yazıp yazının ritmini düşürmek istemediğim için favorim olan “Toz” hakkında ayrı bir bölüm yazmayı tercih ediyorum.

Depeche Mode’vari bir vokal ve müzik alt yapısına sahip “Toz”. İlk albümde tarzını tamamen Ian Curtis’e yaklaştıran Kutay Soyocak’ın yeni albümde ve özellikle şarkının klibinde Dave Gahan’ı andırması olumlu bir ayrıntı olarak notlarım arasına girdi. İlk kez Mart 2018’de Salon IKSV’de dinlediğim bu şarkıyı o günden beri merakla bekliyordum. Bundaki en önemli etkense şarkının son kısmında giren bölüm ve tam anlayamadığım ama mantık yürüttüğüm sözlerdi. Sonrasında şarkı çıkınca anlamaya çalıştığım sözlerin, bilsem bile öyle kolay anlaşılamayacağı ortaya çıktı ve bu durum beni etkilemeye yetti. Bahsettiğim dize ise;

“Olmaz dediklerim daha şimdiden eskidi
Bütün o çaba anlamını yitirdi.”

The Cure, Joy Division, Bauhaus, Depeche Mode gibi gruplardan dinlemeye alışık olduğum benzer sözleri kendi dilimde ve o vokal tarzıyla duymak çok etkileyici oldu.

Albümün bana göre tek hayal kırıklığı ikinci tekli olarak yayınlanan “Yangın” oldu. Önceki albümdeki “Aptal Bir İnat”a benzettiğim bu parçada diğer şarkılara göre daha yavan kalmış bir söz ve müzik dikkat çekiyordu ve bu durum kırdığım yarım puanın sebebi oldu.

Albümün şu ana kadar en az dikkat çeken şarkısına geldiğimizde karşımıza çıkan şarkı enstrümantal “Hâlâ Berbat” oldu. Jakuzi’nin ilk enstrümantal şarkısında Avusturyalı müzisyen Falco’nun seksenlerde yaptığı işlere benzer bir sound kullanımı dikkat çekiyor.

Umut Sarıkaya’nın “Bekledim, gelmedin” karikatürü gibi bir süreç sonunda kavuştuğumuz “Hata Payı”, değeri anlaşılması gereken ve bana göre değeri anlaşılacak bir iş. Rus edebiyatı hakkında her zaman; “Bunlar o kadar kıymetli eserler ki Ruslar çok şanslı. Bu eserleri ana dilinde okuyabiliyorlar.” denir. Bazı kitapları ana dilimizde okuduğumuz bazı grupları ana dilimizde dinlediğimiz için ne kadar şanslı olduğumuzu bilmeliyiz. Aksi halde bırakılan hata payı, pay olmaktan çıkar ve koca bir saçmalığa dönüşür.

9,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.66/10, Toplam oy: 41)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2019
Şirket
City Slang
Kadro
Kutay Soyocak
Can Kalyoncu
Meriç Erseçgen
Ahmetcan Gökçeer
Şarkılar
1. Sana Göre Bir Şey Yok
2. Şüphe
3. Yangın
4. Gördüğüm Rüya
5. Kalbim Köprü Gibi
6. Hâlâ Berbat
7. Kendine Rağmen
8. İstemezdim
9. Toz
10. Bir Şey Olur
11. Ne Teselli Ne Avuntu
  Yorum alanı

“JAKUZİ – Hata Payı” yazısına 8 yorum var

  1. Siyah forma says:

    Abi 80′ler müziği gibi olan her halta the cure,jd,bauhaus demeyin. bunun ne benzerliği var ya o gruplarla?

    Cure 3 farklı müzik yaptı post-punk,dream-pop ve alternatif rock.yukardaki çalan grubun hiç bir yanı cure a benzemiyor..

    Bauhaus hafif funk etkileşimli post-punk yaptı,davul gitar bass üzerine basit etkili müzik. üstteki grupla hiç benzer bir tarafı da yok.

    Joy division hakkında söylenecek birşey yok zaten 500.000 taklit grubu vardır ama hiçbiri ona benzeyemez..bu grup da benzemiyor.

    saydığın isimlerden sadece depeche mode a benziyor,madem öyle depeche mode yazarsın sadece ,diğerlerini niye katıyorsun?

    Jakuzi grubu retro-wave dedikleri türü başarılı bir şekilde icra ediyor,şarkılarını da sevdim.okur notu 9 verecektim ama o benzetmeleri görünce 5 verdim…

    erdalbal

    @Siyah forma, biraz abartılı bir tepki olmamış mı?

    Siyah forma

    @erdalbal, tshirt’ü yırtıp, camı çerçeveyi indirmedim abi bunları yazarken…abartma yok normal tepki.

  2. Ouz says:

    Kendi adıma, bu alandaki yerli grup favorim, müzik/söz yazımı konusunda hâlâ She Past Away. Ama Jakuzi’nin de daha önce başka bir yorum vesilesiyle ifade ettiğim üzere fena olmayan işler yaptığı da açık.

    Albümün genelinden memnun kaldım, puanım 7,5. Fakat bence “Koca Bir Saçmalık” etkisi yaratacak bir şarkı yok albümde. Öte yandan “Kendine Rağmen”i, Bronski Beat’in “Smalltown Boy”una benzettim, belki selam çakılmıştır.

    Ekşi’deki olumsuz konser yorumlarının gerçek mi boklama mı olduğunu bilemediğim için pek girmiyorum o kısma ama konser işini her şekilde ciddiye almalarını bir dinleyici olarak tavsiye ederim. Bkz. Dünya turu yapmaktan memleketine uğrayamayan She Past Away.

    Siyah forma

    @Ouz, Hakkın var dostum.She Past Away, içindeki kızlarla beraber 5 jakuzi eder minimum.

  3. Sema göker says:

    Kutay hernekadar seni tanımıyorsamda tebrik ediyorum.
    Ben büyük bevat etmiş ananenin (Kadriye teyze) kardeşi Sıdıka
    Özkanın torunuyum, başarılarının devamını dilerim
    Sema Göker83PW

  4. deadlife says:

    Hata Payı ve Jakuzi tek ve en iyisi. Çok iyi yani.

  5. fantezi müzik birkaç şarkı dışında ilgimi çekmemişti fakat bu albüm mükemmel. 9/10. 1 puanı hata payından kırptım :).

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.