# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
TO CONCEAL THE HORNS – Kun Luovun EP
| 14.01.2019

Dakika bir gol bir.

Yeni hafta, yeni metal… Merhaba. Metalle dolu bir haftada daha birlikteyiz. Dün Antalya’da nefis bir hava vardı. Bugünse gökyüzü tekrar bulutlarla kaplandı ve görünüşe göre 2 gün boyunca aralıksız yağmur yağacak. Ben de bu haftaki kritik programını buna uygun olacak şekilde, kasvetli ve bir o kadar da tazeleyici bir işle, Finlandiya’dan bir black metal EP’siyle açayım dedim. Metal-Archives’da yazanlara bakılırsa TO CONCEAL THE HORNS epey yeni bir oluşum.

Agitathur Vexd adlı arkadaşın kurduğu bu tek kişilik proje, ilk ve tek çalışması olan “Kun Luovun”u birkaç gün önce piyasaya sürdü. TO CONCELA THE HORNS Agitathur Vexd’in ilk ve tek projesi olarak gözüküyor, dolayısıyla sonradan adını daha fazla duyacağımız heyecan verici bir şeyin doğumuna tanık oluyor olabiliriz. Bunu zaman gösterecek, biz şimdi elimizdekine bakalım.

Fincede “boş verdiğimde/pes ettiğimde” anlamına gelen “Kun Luovun”, yarım saat süresiyle TO CONCEAL THE HORNS’u gayet iyi anlamamızı sağlayan bir çalışma. Öncelikle belirtmeliyim ki, içinde “Horn” ifadesi geçen işleri genelde epey seviyorum. HORNS & HOOVES’un pek çok insanın kapağıyla aklına kazıdığı 2017 çıkışlı EP’si “Morbid Lust” hâlâ kulaklarımda…

TO CONCEAL THE HORNS’a dair övmek istediğim birinci konu, Agitathur’un son derece geniş bir black metal görüşünün olması. Burada deneysellikten, ileri görüşlülükten, türe her bir şeyin sokulmasından falan bahsetmiyorum. Agitathur’un “Kun Luovun”da sunduğu black metal, türü gayet yaratıcı ve zengin bir kimlikle ele alıyor ve pek çok şeyi doğru yaparak gayet iyi bir ilk intiba yaratıyor. Atonal olunacağı zaman atonal, kederli olunacağı zaman kederli, klavyeyle atmosfer yaratılacağı zaman buna uygun şeyler sunan; kısacası olaya lineer bakmayan ve bu sayede zenginleşen bir müzik söz konusu.

Baştaki kırılgan intornun ardından başlayan “The Abyssic Stream”, TO CONCEAL THE HORNS’la tanıştığımıza memnun olduğumuz ilk darbe olarak karşımıza çıkıyor. Finlandiya menşeli bir oluşum olsa da, coğrafi olarak değerlendirmemizi gerektirmeyen, daha genel bir black metal karakteri var. Bu proje Amerika’dan, Kanada’dan, Polonya’dan, Norveç’ten veya Fransa’dan çıksaydı da bu müziği yapabilirdi. Çeşitli anlarda Fransız etkisini de, Norveç etkisini de, Polonya etkisini de baskın şekilde duyabiliyoruz ve hepsi bir araya geldiklerinde bütünlüklü ve kişilikli bir black metal oluşturuyorlar.

Burada ilginç gelen konu, Agitathur’un gruba “BOYNUZLARI GİZLEMEK İÇİN” adını vermiş olması. Düşününce, bu tarz bir şeytan referansı kullanan bir oluşumun boynuzları gizlemek yerine bilakis öne çıkarmak, gözümüze sokmak isteyeceğini düşünürüz. Dolayısıyla boynuzlar kimden, neden gizlenmek isteniyor, biraz muallak geldi. Ha, gizleyip arkadan işler çevirmek anlamında kullanıldıysa bilemem, ama bence grup ismi daha iddialı olabilirmiş. Özellikle de böyle kaliteli bir müzik sunulduğu düşünüldüğünde.

“Kun Luovun”e dair olumsuz olarak söyleyebileceğim tel konu; davul programlamasının bazı anlarda doğallığını yitirmesi. Bu konuya dikkat etmeyen, önemsemeyen dinleyiciler için muhtemelen bir şey ifade etmeyecektir, ancak bazı orta tempo kısımlardaki hi-hat’ler ve EP’ye adını veren şarkıdaki blast beat’lerde doğallıktan bir nebze kopuluyor. Yine de bunlar EP’ye zarar verecek, EP’nin değerini düşürecek şeyler değil.

TO CONCEAL THE HORNS ilk çalışması “Kun Luovun” ile son derece iyi bir başlangıç yapıyor ve bahsettiğim birkaç ufak ayrıntı dışında her şeyiyle sağlam bir profil çiziyor. Agitathur Vexd belli ki yetenekli bir arkadaş ve umarım üretkenliğini artırarak sürdürür. İyi prodüksiyonlu, zengin karakterli black metal seviyorsanız 2019’un tür adına değerli EP’lerinden birini kaçırmayın.

Albümün okur notu: 12345678910 (8.00/10, Toplam oy: 6)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2019
Şirket
El Emeği Göz Nûru Plakçılık
Kadro
Agitathur Vexd: Her şey
Şarkılar
1. The Descent
2. The Abyssic Stream
3. Kun Luovun
4. Awakening
5. Apotheosis
  Yorum alanı

“TO CONCEAL THE HORNS – Kun Luovun EP” yazısına 2 yorum var

  1. Koralp says:

    İki kez çevirdim, hiç fena değil. Yapan kişinin ilk çalışması olması ise ileride daha güzel şeyler gelebileceğinin habercisi.

  2. necrobutcher says:

    yorumlarda “This kinda reminds me of Drudkh, in a good way.” yazıyor ben de kayıt kalitesi drudkhtan daha black diyerek arttırıyorum. evet bence de heyecanlanalım çok sevdim.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.