# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MELECHESH – Emissaries
| 16.02.2010

Sazlı sözlü black metal.

Levent MUKAN

Bir başka “black metal olan ama tam olarak olmayan” albümle daha karşınızdayım.

emissaries_1

Orphaned Land‘in “ORwarriOR”ı patlatması ile zaten doğu kafalarına yatkın olan bünyem iyice su kaynatınca “Ulan İsrail’de Lübnan’da bir bu adamlar mı var, başka adamlar yok mu?” serzenişi sonucu bu abileri keşfettim. Çok önce keşfedilmiş aslında da ben anca keşfedebildim aldığım oryantal gazla (çok ucuza benzin var oralarda malûm).

Melechesh tahmin edilebilir sebeplerle Hollanda’da ikamet etmekte olan, Kudüs’lü (buradan tahmin edebilirsiniz, oralarda pek sevilmiyor bu tarz müzik) bir black metal grubu. Bateristlerinin Hollanda’ya yerleşmeyi becerememesi dolayısıyla bateristleri dışında bütün grup Kudüs’ten çıkma. Oralardan son dinlediğim black metal grubu ile hoş anılarım olmadığından (Immortal Ayatollah), bayağı önyargılı olarak ve tırsa tırsa bari son albümlerinden gireyim diyerek daldım kendilerine ve “Emissaries”e.

emissaries_2

Ve albüm Rebirth of the Nemesis ile bodoslama olaya girince dedim bu incelenir hocam.

Grup tıpkı Orphaned Land gibi doğduğu büyüdüğü bölgenin müziğinin ekmeğini yiyor, çok da iyi yiyor. Ancak Orphaned Land’den ayrıldığı iki nokta, Orphaned Land’in zamanında ucundan dokunup bırakıverdiği black metali temel alması (belki Malevolent Creation’ımsı, Morbidanjel’imsi death metal ile hafif bir harmandan da bahsedebiliriz) ve albümdeki tek enstrümantal parçanın (The Scribes of Kur) haricinde neredeyse hiç etnik enstrüman barındırmaması. Bildiğimiz klasik iki gitar&bas&davul ile işlerini halletmişler, yani rifler üzerinden yürüyor doğu kafası. Ki benim hoşuma giden de bu havaları oldu.

emissaries_3

“Emissaries”de davullar da güzel, ama anladığım kadarıyla sadece albümde güzel çünkü makine gibi olduklarından (drum machine kast edilmiyor burada) canlı çalımında sıkıntı var gibi. Xul ilginç bir şekilde blast’leri fazla kaçırıp ritmi de kaçırmıyor, ama bu sefer eksik vurup bir sıkıntı var dedirtiyor. Zaten davulların asıl olayı zaten blast’lerden çok riflerin verdiği doğu havasını destekler nitelikte. Bizim hiç de yabancı olmadığımız doğu ritimleri ile bol bol süsleme yapıyor ki çok tatlı olmuş kendileri. Bizim göbek atasımız geliyor da ecnebi anlamıyor tabii bunları.

Bunun dışında bir de (bu grup sayesinde şu yaşımda keşfettiğime yandığım) The Tea Party coverı mevcut (Gyroscope), şarkının orjinalini henüz dinleme fırsatım olmadı ama cover olduğu söylenmese anlamam mümkün olmayacağından tarzlarına güzel oturttuklarını ve bu nedenle de güzel bir cover olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Burada küçük bir reklam arası verme gereği duyuyorum. The Tea Party KANADALI ve oryantal havaları Kanadalı bir grup için gereksiz derecede iyi bir şekilde müziğine harmanlamayı becermiş, eski bir rock grubu. Bir kliplerini koyayım, aa nerede çekmişler klibi hem.

Her neyse, bunlar dışında grup hakkında söylenebilecek çok fazla şey yok. Eski albümlerine henüz girememekle beraber kayıt kristal gibi, gitarlar temiz, vokal duyulur ve kalibreli, her şeyi yerli yerinde prodüksiyon açısından albümün.

emissaries_emissaries

Bu grup kimlere önerilir diye kafa yordum biraz da, black metalden tiksinmeyen ve Orphaned Land’in tarzından haz eden herkese olabilir gibi geldi. Nile sevenler mutlaka baksın zaten. Ha hiç mi sıkıntı yok albümde, “Scribes of Kur fazla uzamış be abim” diyebilirim. Diyeyim hatta.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.64/10, Toplam oy: 81)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2006
Şirket
Osmose Productions
Kadro
Ashmedi: Vokal, gitar
Moloch: Gitar
Al’hazred: Bas
Xul: Davul
Şarkılar
1. Rebirth of the Nemesis
2. Ladders to Sumeria
3. Deluge of Delusional Dreams
4. Touching the Spheres of Sephiroth
5. Gyroscope (The Tea Party cover)
6. Double Helixed Sceptre
7. The Scribes of Kur
8. Leper Jerusalem
9. Sand Grain Universe
10. Emissaries and the Mysterium Magnum
  Yorum alanı

“MELECHESH – Emissaries” yazısına 29 yorum var

  1. Burak Gür says:

    Oldukça başarılı bir grup. Hala sık sık dinlerim. Emissaries And The Mysterium Magnum’un 2.54′ünde başlayan melodi göbek attırır.
     
    Ha bir de bilmeyen kalmadıysa; http://www.youtube.com/watch?v=ibQYQ_q8cmQ

  2. Ahmet Saraçoğlu says:

    Türkiye’de çok daha bilinir bi grup olması lazım bunların aslında. Orphaned Land’i herkesin bilip de Melechesh’in bu kadar az bilinmesi ilginç. Doğu ezgilerini falan geçtim, bayağı iyi grup çünkü.

  3. Sambalici says:

    Melechesh bana Absu’nun ortadoğu şubesi, kardeş grubu gibi geliyor hep, bi ara burda da davul çalan Proscriptor yüzünden midir nedir. 

    Ashmedi’nin de Harun Kolçak ile olan projelerini merakla bekliyoruz eheh.

  4. Ahmet Saraçoğlu says:

    Bi de grubun geri kalanıyla Hollanda’ya gidemeyen davulcunun hüznü var. Tüm grup İsrail’den çıkıp her bi şeyi güzel Hollanda’ya gidiyo topluca, güzelce yerleşiyo oraya, davulcu bir başına kalıyo yazık. Adı da Lord Curse’müş zaten. E baya bi körs hakkaten.

  5. Exorsexist says:

    Sphynx’den daha iyi deği ama yinede melechesh’in yaratıcılıkta sınırlarını zorladığı bi albüm.

  6. Deniz K. says:

    Melecheshin yepyeni albumleri yaz sonunda piyasaya cikiyor. Kayitlari halen Istanbul Babajim studyolarinda Alp Turac, Peter Snapper, Reuben de Lautour gibi saglam isimler tarafindan yapilmakta.
    Albumdeki surpriz isimler Harun Kolcak ve Cahit Berkay!
    Cok saglam geliyorlar! Merakla bekliyoruz bakalim.. Ayrica Maryland Death Festte de sahne alacaklar. Umarim birileri youtube a video koyar!
    Ayrica birkac link:
    http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=on-mission-to-put-turkey-on-the-world8217s-metal-music-map-2010-05-13
    http://decibelmagazine.com/Content.aspx?ncid=365033

    Batuhan Bekmen

    @Deniz K., Oha Cahit Berkay. Oha.

    duraganyolcu

    @Batuhan Bekmen, Cahit Berkay mı? İlginç olmuş. Bir keresinde Cahit Berkay’ın tam olmasa da “metal amdan götten bir müziktir” tarzı bir konuşma yaptığını görmüştüm. Bir röportajdı sanırım.

    Ahmet Saraçoğlu

    @duraganyolcu, o satanizm olayları zamanındaki bir siyaset meydani’nda “Metal zeki insanların müziğidir” demişti yanlış hatırlamıyorsam.

    duraganyolcu

    @Ahmet Saraçoğlu, çok net hatırlamıyorum ama sanki kötülercesine bir şey söylemişti öyle kalmış aklımda. yamuluyor olabilirim.

    Batuhan Bekmen

    @duraganyolcu, Taner Öngür olmasın o?

  7. Deniz K. says:

    Mogollarin muzigi de metalin cok da uzagindan gecmiyor aslinda dusunecek olursaniz….

  8. Deniz K. says:

    Taner Ongurun bu talihsiz aciklamasini gormezden gelmek istiyorum….!!!

  9. hysteresis says:

    Cahit Berkay candır.

  10. Çok talihsiz açıklamalar cidden. Taner Öngür’e de saygım sonsuzdur. Ama metale laf yedirip yedirip, Irak’lı speed trash metal grubu geldiği zaman bi anda başka bişeyler olması da çok garibime gider. Neyse, sağlık olsun.

  11. Deniz K. says:

    Melechesh Maryland Death Fest fotolarini asagidaki linkten gorebilirsiniz:
    http://www.facebook.com/?ref=home#!/album.php?aid=2055384&id=1076787784

    Ayrica Youtubeda da festivale ait bircok Melechesh videosu mevcut ilgilenenlere duyurulur.

  12. Deniz K. says:

    http://hippikiz.com/kral-melecheshin-fotograflari-mehmet-turguttan/

    Sambalici

    mehmet turgut allahtan sade bir fotoğraf çekmiş bu sefer, yazıda dendiği gibi “provokatif ve iddialı” bir şeyler deneseydi koskoca melechesh’i çok fena hallerde görebilirdik aman aman.

  13. blackroseimmortal says:

    maboolun zikip atan versiyonu, 9 verdim…

  14. ismail vilehand says:

    Rebirth of the Nemesis dinlerken aklıma takıldı, bütün Melechesh albümlerinin ilk şarkısı fazla güzel sanki. yada Melechesh dünyanın en iyi gruplarından biri diye bana öyle geliyor. bilemiyorum.

  15. ismail vilehand says:

    fakat Rebirth of the Nemesis çok güze…. yukarıda yazmışım zaten. Melechesh dünyanın en mükemmel gruplarından biri ya. Net.

  16. Anubis says:

    Aeternam ile beraber başı çeken favori oryantal death metal gruplarımdan biri. Albüm çok güzel. Sand Grain Universe ve Double Helixed Sceptre albümdeki favori şarkılarım. 9/10

  17. Anubis says:

    Aeternam ile beraber başı çeken favori oryantal death metal gruplarımdan biri. Albüm çok güzel. Sand Grain Universe ve Double Helixed Sceptre albümdeki favori şarkılarım. 9/10.

  18. Rzeczom says:

    Harun Kolçak ile zamanında PA ile yapılan röportaj sayesinde grubu öğrenmiş, Gyroscope isimli parçalarına hayran kalmıştım.

    Dinlediğim ilk İsrailli grup olmalarının yanı sıra, bu topraklar kokan en iyi metal albümlerinden bir tanesi.

  19. deadhouse says:

    Hala Enki’yi dinliyorum. 8 sene oldu. En az 3 albüm çıkarmanız gerekirken çıkan albüm sayısı 0. Neden böyle.

    Goriahs

    @deadhouse, he ya ashmedi ye mesaj gönderdim cevap yok ama soruma herkes basmış like I. Belkide adam içeri filan girdi.

  20. Tuna says:

    Info: Ashmedi’nin babası Türkiye Ermenisiymiş. Hatta gerçek ismi Murat adamın. Bizden biri yani.

    Bu grubun ortadoğu esintili karanlık havasını gerçekten çok seviyorum. Keşke daha fazla albüm yapsalar.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.