# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DARKTHRONE – Panzerfaust
| 28.03.2018

Şeytani karanlığın içinde.

Cemil Okumuş

Her türde saygın olmayı başaran grupların en önemli özelliklerinden biri, müziklerinin özünü orijinallik yaratma takıntısıyla gereksiz ve yabancı unsurlar ile bozmadan özgünlüklerini müziklerinin temel yapısını geliştirip bu yapı içerisinde yeni biçimlere sokarak yapmaları ve tarzlarına ait olmayan unsurları da başarılı bir şekilde kendi tarzlarına aktarıp onları uyumlu bir destekleyici olarak kullanmalarıdır.

Darkthrone black metal icra ettiği tüm kariyeri boyunca bu ilkeyi çok iyi yerine getirerek sadece birkaç iyi albümle anılan bir grup değil, bir marka haline gelerek black metalin kurucularından biri oldu. Black metali sade bir biçimde ortaya koyan grup, bu sadeliği her defasında oldukça etkileyici bir şekilde bize ulaştırmayı başardı. Teknik denebilecek bir death metal albümü olan “Soulside Journey”nin ardından radikal bir değişiklikle black metale geçen grup, yaptığı müzik sade olduğunda da ne kadar etkileyici ve çarpıcı olduğunu göstererek yeteneğini kanıtlamıştı.

Darkthrone ilk üç black metal albümünü çıkardığı dönemde bu müziği her defasında daha saf daha yoğun ve daha sade hale getirmişti. Müziği basit olsa da bu müziğin içerisindeki zeka ve hissiyat o kadar kuvvetliydi ki bu albümler her zaman black metal tarihinin en iyileri arasında yer aldı. 1995 yılında ise grubun bir başka demirbaş albümü “Panzerfaust” yayınlandı. “Panzerfaust” Darkthrone’un kendisine kadar çıkardığı albümlerdeki birikiminin bir ürünü olarak ortaya çıkıyor ve kendi içinde belirgin bir farklılığa da sahip bulunuyordu.

Darkthrone bu albümde raw black metalin tüm olanaklarını kullanıyor, tüm parçaları bu tarzın sade güzelliğini yansıtacak ve her şeyi black metal havası içerisinde eritecek şekilde kullanıyordu. Parçalar raw black metal yapısına uygun olarak düz ve akıcı bir şekilde inşa edilmiş, bazı parçalarda belli ölçüde death metali andıran rifler ve double kick’li davul kullanılmıştı. Black metal standardının biraz dışında kabul edilebilecek bu unsurlar black metal yapısını hiç bozmayacak şekilde müziğin içine karışıyordu. Darkthrone sade bir müzikle güçlü bir his yaratılabileceğini bu albümde de kanıtlamıştı.

“Panzerfaust” grubun ilk üç black metal albümüne kıyasla daha dışa vurumcu bir izlenim ile kendini belli ediyordu. Darkthrone bu albümde bütünüyle karanlığa odaklı olmaktan ziyade daha açık hissedilen bir sound yaratmıştı. Albümün kaydı daha belirgin ve daha güçlüydü. Rifler daha melankolik hale gelmişti. Hem enstrümanlardaki hem de vokallerdeki duygu yoğunluğu belirgin biçimde ön plana çıkıyordu. Vokaller daha vahşi, daha güçlü, acıyı ve melankoliyi daha bir içten ve öfkeyle haykırır hale gelmişti. Davul tonu bu albümde daha belirginleşmiş, ritim hissi artmıştı. Darkthrone parçaların hem hızlı hem orta tempo yerlerinde parça ve duygu bütünlüğünü koruyan bir enstrüman kullanımı sergiliyor, karanlık enerjiyi, öfke ve bunalımı her an dinleyiciye ulaştırıp onun zihniyle bütünleştirmeyi başarıyordu. Hafiften teknik denebilecek bazı kısımlar da black metalin enstrüman kullanımının içine çok iyi enjekte edilmiş ve müziğin doğal bir parçası haline gelmişti. Tüm bu yönleriyle “Panzerfaust”, Darkthrone’un black metalin temel yapısına sadık kalınarak müziğin kendi imkanı içerisinde o müziğe özgü bir özgünlük kazanabileceğini ve güçlü bir hissiyata sahip olabileceğini kanıtlıyordu. “Panzerfaust”u özel bir yere koyan bir başka şey ise “Quintessence” parçasının şarkı sözlerinin Varg Vikernes tarafından yazılmış olmasıydı. İnsanın tüm hücrelerine işleyip kendinden geçiren bu hastalıklı parça Vikernes’in ruhunu albüme katmış ve Darkthrone’un zekâsı ve yeteneğiyle de birleşerek “Panzerfaust”un ölümsüz olmasını sağlayan etkenlerden biri olmuştu.

“Panzerfaust” raw black metal temelinde bu müzikle yaratılabilecek tüm kaos, karanlık, öfke, melankolik dışa vurum unsurlarını en güzel biçimde yansıtan bir albüm olarak Darkthrone diskografisindeki yerini aldı. Diğer taraftan Darkthrone “True Norwegian Black Metal” etiketini bu albümde de kullanmış ve böyle bir müziğin yaratılması konusunda Norveçli olmanın farklılığını ortaya koymuştu. “Panzerfaust” gerek Norveç black metal sahnesi için gerekse black metal tarihi için bu türün ruhunu en iyi yansıtan albümlerden biri.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.43/10, Toplam oy: 99)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1995
Şirket
Moonfog Productions
Kadro
Nocturno Culto: Vokal
Fenriz: Diğer her şey ve geri vokal
Şarkılar
1 - En vind av sorg
2 - Triumphant Gleam
3 - The Hordes of Nebulah
4 - Hans siste vinter
5 - Beholding thr Throne of Might
6 - Quintessence
7 - Sno og granskog (Utferd)
  Yorum alanı

“DARKTHRONE – Panzerfaust” yazısına 17 yorum var

  1. deadhouse says:

    Kritik çok iyi olmuş. Eline sağlık.

  2. necrobutcher says:

    vokallerdeki duygu yoğunluğu kısmına katılmıyorum. bu albümde ilk albümlerdeki derin vokal kayıtları yok bence. yani beni duygusal anlamda o kadar etkilemiyor. mesela en vind av sorg , transilvanian hunger olacakken bir nargaroth şarkısı olmuş çıkmış vokal kaydı yüzünden.

    bahadır

    @necrobutcher, Size göre duygu yoğunluğu olmayabilir ama bir başkası o duygu yoğunluğunu hissedebilir. kişiden kişiye değişir hissedişler. bir alttaki taake adlı arkadaşım da sürünmüş bak dinlerken.

  3. TAAKE says:

    Quintessence adamın ırzına geçer,hırpalar,yıpratır,ruhen çökertir,duvar yumruklatır,öldürmez sürüm sürüm süründürür.

  4. BM Kommando says:

    “Darkthrone “True Norwegian Black Metal” etiketini bu albümde de kullanmış ve böyle bir müziğin yaratılması konusunda Norveçli olmanın farklılığını ortaya koymuştu”

    9/10

  5. Shadowplay says:

    Hordes of Nebulah, hem sözleri hem müziği,her saniyesi ile tarif edilemeyecek kadar mükemmel bir şarkı.

  6. Depatre says:

    Çocukluğumun albümlerinden. Kapağını yediğim.

  7. Anubis says:

    Darkthrone un hiçbir black metal albümü 8 puanı geçemez bence . Bu adamlar ne zaman tarz değiştirdi asıl o zaman efsane oldular , tamam helvetede euronymousla pozlar falan kült herifler ama bence Arctic Thunder Darkthrone u bambaşka be abi

    Shadowplay

    @Anubis, Darkthrone 8′i geçemez, çünkü hiç 10′dan aşağı düşmedi..

    tahsin

    @Anubis, Siteyi yaklaşık 2 yıldır düzenli takip ediyorum ve şu ana kadar gördüğüm açık ara en gereksiz yorum.

  8. kaziklubey says:

    bu albümdeki vokaller ve riffler yüreğimi dağlıyor

  9. deadhouse says:

    Quintessence nasıl bir parça amk. Hangi kafayla yaptınız bunu? Döneminin fersah fersah ötesinde. Zamansız bir şarkı.

    eatthegun

    @deadhouse, Sözleri favori metal figürü Varg yazmış :D

    Raddor

    @deadhouse, ikidir en sevdiğim parçaları övüyorsun. Ben de hep popi parçaları seviyorum gerçi. Milyar kere dinlemişimdir. Fenriz kendi belgeselinde cool cool yürürken bu parça çalıyordu. Oraya da yakışmıştı.

    En vind av sorg da çok iyi. Panzerfaust en sevdiğim Darkthrone albümü.

    deadhouse

    @Raddor, Bence müzik tarihine geçecek kadar iyi bir vokal performansı var şarkıda. Bu vokali beğenmeyen gitsin Justin Bieber vokali dinlesin. Müziği kısıtlamak ne demek ya? Yok efendim böyle vokal olmazmış. Olur ananı sikeyim olur. Bal gibi de olur. Ben hayatım boyunca bu kadar özgür takılan bir vokal dinlemedim. Yaşam denilen, kavrayışımızın ötesine geçen bu dehşetin tüm karın ağrısının vücut bulmuş hali, bir haykırış var burada. Anlamayan dediğim gibi gidip Hollywood popu dinleyebilir. 18 yıldır dinliyorum bu şarkıyı. Ölene dek de dinleyeceğim.

    Raddor

    @deadhouse, ben de giriş rifini öveyim. Bu minimallik düzeyinde böylesine mükemmel bir rif çıkarabilmeleri şahane bir başarı. Sadece iki akor + küçük bir minor armoni oyunu. Devamında aynı rifi bir ton yukarı çıkartıp çal, bitti gitti. Muazzam.

    TAAKE

    @deadhouse, gerçekten öyle,hele vokali bayağı ikonik ve orjinal

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.