# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VIIKATE – Kuu Kaakon Yllä
| 18.01.2010

Suomi Finland Alakulo.

Fince rock güzel bir şey. Sözlerinden gıdım bir şey anlamıyoruz belki ama adamların müziği hoş. Neticede Fin işi hafif folk tandanslı melodiler ve bolca melankoli kağıt üzerinde bile hoş bir karışım oluşturuyor. Viikate de Fince rock mevzusunun Finlandiya dışında en bilinen isimlerinden biri. Rautalanka etkili kendilerine özgü bir yaklaşımları var mevzuya, ayrıca türün standartlarına göre bile bayağı melodikler. Hafif metal tandanslı olmalarından dolayı orada burada “Folk metal, melodik metal, vs” diye de anılıyorlar ki çok doğru değil, bildiğin taş gibi Fince rock grubudur Viikate.

9 yılda 8 albüm (Ep’ler hariç ki onlar da bolca) yapmalarından kelli yaratıcılık sıkıntısı çeken bir grup oldukları söylenemez Viikate için, ancak çıkardıkları albümlerin çizgileri bellidir genelde, neyle karşılacağınızı bilirsiniz ve bu sizi tatmin eder. Dolayısıyla “Kuu Kaakon Yllä”yı dinlemeden önce beklentim belliydi, gene standart yapıda, melodik bir Viikate albümü dinleyeceğimi zannediyordum, yanılmışım. Bu albüm standart bir Viikate albümünden çok daha fazlasını vaadediyor.

Bir kere albümün genel sound’u biraz daha sertleşmiş, metal tandansı iyice doruğa çıkmış. Bu albüme hakikaten de Fin işi melodik metal denebilir. Karakteristik Rautalanka havası duruyor, ama grubun punk yönü bu sefer daha ağır basıyor, ancak klasik Viikate melodileri hala yerli yerinde. Daha enteresanı grup görece olarak müziğin tonunu sertleştirmesine rağmen melankolisini de korumayı başarmış durumda. Bütün bu ince ayarlar sonucunda Viikate gene görece parantezinde içerik olarak en “derin” işini çıkarmış.

kuu_2

Esasında albümün derinliğini arttıran şarkılar albümün en sonunda yer alıyor, dolayısıyla intro ve outro’ları saymazsak ilk altı şarkı daha bir punk, daha bir metal ve daha direkt. Bu şarkılar Viikate’nin kendi sounduna nasıl bir ince ayar çektiğini bize gösterirken son iki şarkı klasik Viikate şarkı sürelerini çifte katlayarak “derin” Viikate nasıl olur onu anlamamazı sağlıyor.

Viikate standartlarında ele alındığında progresif demekten çekinmediğim Korpi mesela, bunalım girişinin ardından gaz devam edip karşılıklı sololarıyla mevzuyu bağlayan bir şarkı, şahane outro’su da cabası. Viikate tarihinin en uzun şarkısı olmakla birlikte aynı zamanda kesinlikle albümün doruk noktası. Akabinde gelen ultra melankolik ve melodik, albüme adını veren muhteşem şarkı Kuu Kaakon Yllä ile şahane bir ikili oluşturuyor bu iki şarkı ve albümü bildik Viikate eserlerinden bambaşka bir yere konumlandırıyorlar.

kuu_1

Son bir not da albümün prodüksiyonuyla alakalı. Bazı şarkılarda kullanılan korolar, yaylı düzenlemeleri, genel prodüksiyon kalitesi açısından benim dinlediğim üzerinde en emek harcanmış Viikate albümü budur. Grup elindeki şarkılardan maksimum fayda sağlamış, prodüksiyon adına hiçbir şeyden kaçınmamış, ortaya da böyle görkemli bir albüm çıkmış.

Esasında genelinde çok radikal değişiklikler barındırmayan, “çok iyi” bir Viikate albümü “Kuu Kaakon Yllä” ama Korpi ve Kuu Kaakon Yllä ile boyut atlayıp kendi kimliğini buluyor albüm, sınıf atlıyor.

kuu_kuu

Böylece genelde kafamda “arada dinlemelik eğlenceli güzel grup” formatında yer alan Viikate ilk defa “Kuu Kaakon Yllä” albümüyle saygımı da kazanmayı başarıyor. Kesinlikle 2009′un en iyi albümlerinden biri.

sambalici

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.91/10, Toplam oy: 11)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2009
Şirket
Ranka Recordings
Kadro
Kaarle Viikate (Kalle Virtanen): Vokal, gitar
Arvo Viikate (Ari Taiminen): Gitar
Ervo Viikate (Erkka Koskinen): Bas, klavye
Simeoni Viikate (Simo Kairistola): Davul
Şarkılar
1. Kouvostoliiton Laulu (I säk.)
2. Elämä Kuin
3. Kravattipakko
4. Eräs Kaunis Päivä
5. Avoimen Maan Äärellä
6. Aaveissa Vainko Olet Mun
7. Viina, Terva & Hauta
8. Korpi
9. Kuu Kaakon Yllä
10. Kouvostoliiton Laulu (IX säk.)
  Yorum alanı

“VIIKATE – Kuu Kaakon Yllä” yazısına 4 yorum var

  1. Ahmet Saraçoğlu says:

    Adlarını duyuyodum ama daha önce dinlememiştim. Tüm melankolik Fİn gruplar bir şekilde birbirlerini andırdıkları için bu da mesela Sentenced’ı anımsattı kimi yerlerde.

    Onun dışında, Rautalanka nedir, Alakulo nedir bunlar cevap bekleyen sorular.

    Sadece sayfadaki şarkıları dinledim ama güzel grupmuş. Neyse onların folk etkili rock yapan Viikate’si varsa bizim de Kim Bunlar?‘ımız vardı. Uzun uzun kamışlar… Hey de hey.

  2. Sambalici says:

    Rautalanka’yı kısaca açıklayacaktım unutmuşum bak, burada adam gibi yazayım uzun uzun. Bu Rautalanka denen mevzu 60′larda çok meşhur olmuş bir Fin usulü rock stili, bu Amerikalıların “surf rock” (misirlou, surfin’ usa, vs) ekolüne benziyor çok kabaca ama tamamen fin işi folk etkili minör gam ağırlıklı melodiler ile icra ediliyor. Bu melankolik Fin grupların birbirine benzemesi, hatta genel Fin işi rock/metal melodilerinin hep benzer olmasının nedeni bu Rautalanka, çok büyük etkisi varmış fin rock müziğinde. Bu dayılar da direkt o dönemden besleniyorlar.

    Alakulo da melankoli demekmiş, ölümüne damar yani heh.

  3. northern says:

    bu abileri yıllar önce amorphis’in in the beginning coverlarıyla duymuştum hey gidi ya.

    https://www.youtube.com/watch?v=FMKUETndDmo

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.