# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
INQUISITION – Bloodshed Across the Empyrean Altar Beyond the Celestial Zenith
| 18.08.2016

Trilyonlarca şeytani meteorla harlanan kozmik çocuk ağlamaları.

Kozmik black metalin iki kişilik yıkım ekibi INQUISITION’ın yeni albümünden merhaba. 26 Ağustos’ta çıkacak olan albümü hiç geciktirmeden yazalım dedik. Bunun sebeplerinden biri INQUISITION’ın günümüzün en önemli black metal gruplarından biri oluşu; bir diğeri “Obscure Verses for the Multiverse“ün ardından bu albümün 3 yıldır büyük merakla beklenmesi; son ve en önemlisi olarak da bunu yapabiliyor olmamız.

“Obscure Verses for the Multiverse”ün black metal dünyasında yarattığı dalga, türü takip eden herkesin malûmu. INQUISITION’ın 2 kişilik bu gövde gösterisi, black metalin mistik, şeytani, kozmik yanını bir arada enfes bir karanlıkla sunması ve bunu sadece his olarak değil, teknik beceri ve yaratıcılıkla sunabilmesi; grubu değerli kılan başlıca unsurlar arasındaydı. 1988′den beri müzik yapmalarına rağmen ilk albümlerini 1998′de çıkaran INQUISITION; “Into the Infernal Regions of the Ancient Cult” adlı başlangıçlarıyla gayet sağlam bir giriş yapmış ve sonrasında da 2-3 yılda bir çıkan her albümüyle kalitesini konuşturmuştu.

44 yaşındaki gitarist, vokalist, basçı Dagon ve davulcu Incubus’tan oluşan INQUISITION’ı özel kılan başlıca şeyin, elbette ki iki kişiden oluşmalarının yanı sıra, grubun rif çeşitliliği konusunda black metal dünyasının sayılı özgün karakterlerinden birine sahip olmaları olduğunu düşünüyorum. Dagon’un rif yazma, melodilerle rifleri iç içe geçirme ve özellikle de duygular arası geçişlerde yaptığı çok zekice tercihler, INQUISITION müziğinin dünyayı aşıp tüm evrene saçılmasına imkân veriyor. Derinden gelen kurbağa/kaplumbağa arası ekolu vokallerin de eklenmesiyle oluşan kozmik his; INQUISITION müziğinin de temelini oluşturuyor.

Soğuk akorlar, buzlu melodiler çalarak black metal hissi yaratmanın hiç de zor olmadığı bir ortamda, INQUISITION’ın bu kozmik atmosferi verebilmesi, üstelik bunu tuhaf akort sistemleri veya akla gelmedik gitar oyunlarıyla değil de, büyük oranda türün temel taşlarıyla yapıyor oluşu takdire şayan.

Şimdi gelin albüm adını güzelce kopyalayıp yapıştırarak, yılın en iyi işlerinden biri olan “Bloodshed Across the Empyrean Altar Beyond the Celestial Zenith”in derinlerine inelim.

Aslında konu INQUISITION olunca iş derinlerden ziyade yukarılar, en yukarılar, kozmik ortamlar oluyor. “Bloodshed Across the Empyrean Altar Beyond the Celestial Zenith” de bunu net şekilde sergileyen bir diğer INQUISITION çalışması. Riflerdeki tekinsizlik, geleneksel unsurların yaratıcı biçimde tazelenmiş olarak sunulması ve böylece oluşan zenginlik, tıpkı “Obscure Verses for the Multiverse”te olduğu gibi “Bloodshed Across the Empyrean Altar Beyond the Celestial Zenith”in de en büyük silahı. Grup yaratmak istediği hissi çok iyi biliyor ve bunu olabildiğince kötücül, karakteristik ve varyasyonlu biçimde yapıyor. Bu sayede The Flames of Infinite Blackness Before Creation’ın girişindeki gitarların bend’li çığlıkları size sonsuz bir lanetlenmenin acısını kabullenmiş çocukların yakarışlarını, From Chaos They Came’in girişi size evrendeki tüm gezegenleri yok etmek için yola çıkan trilyonlarca meteoru falan çağrıştırabiliyor. Adını andığım ilk şarkının 1:20′sinde giren kısma da dikkat.

Albümün bir öncekine göre farklıarına değinecek olursak; “Bloodshed Across the Empyrean Altar Beyond the Celestial Zenith”in de “Obscure Verses for the Multiverse” gibi son derece akılda kalıcı ve atmosfer yaratmayı başaran bir çalışma olduğu ortada. Vokallerin biraz daha ön plana çıktığını ve Power From the Center of the Cosmic Black Spiral’ın sonundaki bölüm gibi başarıya ulaşan çeşitli denemelerin olduğunu da ekleyelim. Zevk sahibi davul yazımı ve black metal dünyasının sayılı rif yazarlarından olduğunu düşündüğüm Dagon’un gitarı eğip büktüğü rif anlayışı sayesinde, epey uzun çalma süresi olan albümün hiçbir anından sıkılmadığımı da belirteyim.

INQUISITION benzeri olmayan bir şey yapıyor ve her şeyden önemlisi, hepsinden değerlisi; ilham veriyor. Çok net ilham veriyor. Bildiğinizi düşündüğünüz, yıllardır elinizde avucunuzda tuttuğunuz bir şeyi, hiç eğip bükmeden, sadece yaratıcı fikirlerle daha ne şekillere sokabileceğiniz konusunda size dersler sunuyor.

Konu böylesi karanlık ve içlerde yanan alevlerle yaratılan bir sanat olunca, bundan daha değerli bir şey yok.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.08/10, Toplam oy: 65)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2016
Şirket
Season of Mist
Kadro
Dagon: Gitar, vokal, bas
Incubus: Davul
Şarkılar
1. Intro: The Force Before Darkness
2. From Chaos They Came
3. Wings of Anu
4. Vortex from the Celestial Flying Throne of Storms
5. A Black Aeon Shall Cleanse
6. The Flames of Infinite Blackness Before Creation
7. Mystical Blood
8. Through the Divine Spirit of Satan a Glorious Universe Is Known
9. Bloodshed Across the Empyrean Altar Beyond the Celestial Zenith
10. Power from the Center of the Cosmic Black Spiral
11. A Magnificent Crypt of Stars
12. Outro: The Invocation of the Absolute, the All, the Satan
13. Coda: Hymn to the Cosmic Zenith
  Yorum alanı

“INQUISITION – Bloodshed Across the Empyrean Altar Beyond the Celestial Zenith” yazısına 16 yorum var

  1. Melkor says:

    yine allah gibi bi albüm. albüme ismini veren şarkı nedir lan öyle? elim kolum boşaldı amk

  2. mysh says:

    İnquisition ve Behexen öyle albümler yaptı ki senemi şenlendirdi. Bu sene başka albüm dinlemesem bile olur.

    mysh

    @mysh, yav bide ben bu iki albümüde cd formatında çok istiyorum. Ankara’da yasıyorum bu islerden anlayan bir arkadaş varsa nasıl bir yola başvuracağımı soyleyebilir mi?

    Berca B.

    @mysh, ebay’den rahat rahat sipariş verebilirsin. %95 oranında eline ulaşıyor, ulaşmayanlarda da paranı iade alabiliyorsun. Güven oranı yüksek bir satıcıdan al yeter.

    mysh

    @Berca B., eyvallah üstat sagolasın

  3. P L A G U E says:

    Su an yeni dinliyorum, 5. Parcadayim… Sanirim bu album > ovftm…

    2016 bir harika dostum.

    P L A G U E

    @P L A G U E, oha. incubus reiz dalgayi masaya birakmis. Alan alsın mal burda demiş…track 8 ne lan oyle\m/

  4. Ya cidden çok iyi albüm be.

  5. şeyh hulud says:

    Sodom’la Inquisition aynı günde albüm çıkarır mı la şaka mısınız, hangisine saldıracağımı şaşırdım

  6. Buhtunnasr says:

    ilk kez döndürdüm baya iyiymiş birkaç kez daha dinlersem tam seveceğim gibi duruyor bu arada 2016 etiketi unutulmus galiba

  7. Ouz says:

    Albümün kıymetini şimdi anlamaya başladım. Hakikaten sağlam bir iş çıkarmış adamlar.

  8. Melkor says:

    bi sene sonra gelip, bi 10 daha bastım haha.

  9. P L A G U E says:

    Yine kuduz etti beni…gerçekten akıl almaz anlar var albümde.

    Çok büyüksünüz lan…

  10. Melkor says:

    6. şarkının 2:40 sonrası sanki gecenin bir vakti apartman boşluğuna çıkıp uluyormuşum gibi rahatlatıyor. komşular da tedirgin şekilde delikten bakıyolar gibi hissettiriyor ahah

  11. M says:

    Cok deli oyle böyle değil

  12. Melkor says:

    Yalvarırım allaha dönelim.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.