# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
UADA – Devoid of Light
| 08.07.2016

Büyüklerin ellerinden…

Eskileri günümüze getirmeye meraklı gruplar kervanı pek çeşitli konuklar barındırıyor. Bazısı sadece eskinin büyüklerini bire bir taklit edip “evet ya, X negzeldi :’)” dedirtirken, bazısı da eskinin ruhunu yaşatmaya çalıştığını hissettiren işler ortaya koyuyor.

Bugün sitemizde ağırladığımız ABD’li melodik black metal grubu UADA, bu klasmanın ikinci tarafında yer alıyor. Tıpkı WATAIN’in DISSECTION’ın ruhunu yaşatma iddiası gibi, UADA da doksanların ortası ile ikinci yarısı arasındaki İsveçli melodik black metal havasını günümüze getirme amacı güdüyor. Yaklaşımıyla da, müziğiyle de, karakteriyle de, sound’uyla da…

İlk albümü “Devoid of Light”ı kısa süre önce çıkaran UADA, kısa sürede adından söz ettirmeyi başardı. Bunu da yaptıkları müziğin samimiyetine borçlular diye düşünüyorum. Öncelikle belirtmek lâzım ki albümün kaydı ilk andan baya çarpıyor. Olumsuz anlamda. Özellikle son dönemde çıkan aşırı süper prodüksiyonlu bir albümün hemen ardından “Devoid of Light”ı açarsanız, bir anda “Bu ne yahu nasıl ama kim” olma ihtimaliniz yüksek.

Zira albüm doksanların ruhunu sound’uyla da getirme niyeti taşıyor ve her ne kadar ilk şarkının ileriki dakikalarından sonra buna alışsanız da, ilk çarptığı anda biraz suni bir kimlik taşıdığını düşündürtebilir.

Aşırı yırtıcı black metal vokalleri, melodik taramalar ve son derece canlı ve gerçek davullarla birlikte albüm, eskiyi anlamaktan ziyade eskinin ruhunu yaşatmaya çabaladığını çok net ifade ediyor. DISSECTION ve DAWN ruhu en çok yansıtılan gruplar olarak öne çıksalar da, ortada “DISSECTION bugün devam etse nasıl müzik yapardı” tarzı bir klonluk durumu yok. Bilakis, ruh olarak adını andığı gruplar aşikâr olsalar da, genel his ve atmosfer olarak DISSECTION’ın soğukluğundan ziyade DAWN (“Slaughtersun”)’vari bir kederli yırtıcılık daha baskın durumda.

Cillop sound arayışınız yoksa, yahut sound pırıl pırıl olmadıkça asla alışamam diyorsanız (ben ilk anda baya garipsedim ama daha ilk şarkı bitmeden alıştım), “UADA’ya mutlaka şans tanıyın, “Devoid of Light”ı dinleyin. Hiçbir kompleks yanı olmayan, formüller ve standartlar içinde ilerleyen, ancak zamanında yapılanların yarattığı fikirlerin ve şekillendirdiği anlayışların tutkuyla icra edildiğinde ortaya çıkardığı gücü, inancı görmek açısından gayet iyi bir çalışma.

Hepsini geçtim, çok iyi prodüksiyonun vasat müziği perdeleyip göz boyayabildiğini, ancak içten gelerek yapılan müziğin hiçbir engel tanımadan kendisini anlayacak kulaklara ulaştığını bir kez daha görmenizi ve sırf bu açıdan bile sunulan şeyi takdir etmenizi sağladığı için bile dinleyin.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.52/10, Toplam oy: 23)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2016
Şirket
Eisenwald Tonschmiede
Kadro
Mike Beck: Bas
Trevor Matthews: Davul
James Sloan: Gitar
Jake Superchi: Vokal, gitar
Şarkılar
1. Natus Eclipsim
2. Devoid of Light
3. S.N.M.
4. Our Pale Departure
5. Black Autumn, White Spring
  Yorum alanı

“UADA – Devoid of Light” yazısına 3 yorum var

  1. Horrendous says:

    Birisi de çıkıp “Mgła ulaaaaaağn” diye bağırmamış :(
    Niyeyse kapağı ortamlarda her görüşümde bu albümü değil de With Hearts Toward None açasım geliyor…

    P L A G U E

    @Horrendous, grup onerme bolumunde yapmisiz bu muhabbeti:)

  2. cotard delusion says:

    özellikle youtube’da mgla çakması diye yaftalanan, devoid of light kliplerine ise denilmedik şey bırakılmayan bir grup uada.
    ben albüme bayıldım. eğer hala şans vermediyseniz şans verin. kesinlikle buna değecek bir müzik yapıyor uada.
    8.5/10 çalışır.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.