# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CIRITH GORGOR – Visions of Exalted Lucifer
| 17.04.2016

Hollanda şeytanı.

Oğuz Sel

İnsanların ortaya koydukları eser ya da yaptıkları iş noktasında sahip oldukları motivasyonu merak etmişimdir hep. Uzun süredir Cirith Gorgor albümlerini merakla ve heyecanla bekleyip dinleyenlerdenim ve yazıyı hazırlarken sahip olduğum motivasyon gruba duyduğum saygıdan ibaret. Keskin liriklerinden ziyade akılda kalıcı rifleriyle gönlümde taht kuran black metal gruplarından Cirith Gorgor, uzun süren sessizliğini bozdu ve 19 Şubat 2016 tarihinde yeni albümü “Visions of Exalted Lucifer”ı çıkardı.

Son birkaç albümdür sürekli vokal değiştiren grubun bu hâli, bana sanki başka bir grupmuş gibi gelse de ilk duyulduğu an “İşte bu Cirith Gorgor ellerinden çıkmış bir melodi!” dedirtecek işleri barındırmasından dolayı albümdeki vokal bahsini pas geçebilirim. “Visions of Exalted Lucifer”da dikkat çeken nokta, bazı melodilerin bilinçli bir şekilde döngü halinde tekrar ve tekrar çalınıyor olması.

Eski albümlerine “Legacy”, konserlerine ise “Ritual” diyen bir grubun bu yaptığını hafife almak bana düşmez, ancak grupla yeni tanışanlar böylesi şarkılardan kolaylıkla sıkılabilir; hatta ben bile yer yer bayılma kıvamına geldim. Esasında Cirith Gorgor rif zengini gruplardan biridir nazarımda. Bilhassa 2007 çıkışlı kendi isimlerini taşıyan albümde yer alan 7 parçanın melodilerini kesip biçseler temizinden 20 parça çıkardı.

Salvator ile haşin bir giriş yapan albüm bu şarkıyla albümün gidişatının adeta özetini yapıyor. Melodilerde eskisi gibi geniş bir çeşitlilik olmasa da piyasadaki pek çok black metal grubunu tokatlayacak tınıları duyabilirsiniz. Dikkatimi çeken diğer iki eser Of Black Dimensions… ve …and Demonic Wisdom adlı birbirine ana melodi açısından bağlı parçalar. Genel olarak bol blast beat’li şarkılardan hoşlansam da, böyle ağır aksak gidip gümbür gümbür yapıya dönüşen şarkılara da hastayım.

Grubu tebrik etmek istediğim bir konu var, o da gidip albümde bana göre en zayıf parçaya, yani Wille Zur Macht’a klip çekmeleri. Diyecek söz bulamıyorum maalesef. Albümün ağır toplarından biri kesinlikle Rite of Purification – Vanished from This World. Kapanışta ise bence albümün en iyi parçası olan Into the Nameless Void var. Tepeden tırnağa Cirith Gorgor tınılarıyla bezeli parça uzun süresine rağmen kendini arka arkaya dinlettirebiliyor.

Şimdi gelelim sonuç kısmına. Elimizde Cirith Gorgor’un bolca kadro değişikliğinden sonra çıkardığı 7 şarkıdan oluşan bir albüm var. Evet, “Visions of Exalted Lucifer” black metal adına çığır açan veyeri göğü oynatacak bir albüm olmasa da dinlenebilir yapıdaki bir çalışma olmuş. Albümdeki kayıt kalitesi ve enstruman dengesinin iyi yakalanmış olması albümün değerini artırıyor.Öte yandan eserin gayet makul bir iTunes fiyatı var ve gruba destek olmak isteyenler için açıkçası güzel bir fırsat.

6,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.83/10, Toplam oy: 6)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2016
Şirket
Hammerheart Records
Kadro
Levithmong: Davul, vokal
Marchosias: Gitar
Satanael: Vokal
Valtyr: Bas
Valefor: Gitar
Şarkılar
1. Salvator
2. A Vision of Exalted Lucifer
3. Of Black Dimensions...
4. ...and Demonic Wisdom
5. Wille zur Macht
6. Rite of Purification - Vanished from This World
7. Into the Nameless Void
  Yorum alanı

“CIRITH GORGOR – Visions of Exalted Lucifer” yazısına 1 yorum var

  1. Ş. Yıldırım says:

    Özellikle 2007de çıkmış grupla aynı adı taşıyan albümlerini çok seviyorum. Sonrasında öteki kayıtlara da kaydım. Bunu da onun verdiği hislerin rehberliğinde dinlemeye karar verdim, fena bir albüm değil ancak özellikle 2007dekiyle pek boy ölçüşecek kalibrede değil. Denildiği gibi grupta fazla değişiklik varsa bunu makul görebiliriz. Benden de 7/10 olsun o vakit.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.