# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ROYAL BLOOD – Royal Blood
| 01.03.2016

Instagram Özel Kritiği 3.

Dün Instagram hesabımızdan sorduğumuz “Yarın sitede hangi albümün kritiği olsun?” sorumuza verilen cevaplar arasından 3 kez istenen ilk albüm olan ROYAL BLOOD – “Royal Blood” var bugün sitemizde. İngiliz garaj rock grubunun bu ilk albümünü, THE BRITISH SHORTHAIR grubundan Berzan Önen ve Hüseyin Karadeniz yazdı.

Berzan Önen (THE BRITISH SHORTHAIR)

Para bölünmesin.

Grubun en göze çarpan özelliği muhtemelen Kayserili oluşları. Mike’ın (bas/vokal) grubun daha kuruluş aşamasında Ben’e (davul) “Abi şimdi rızkımızı böldürmeyelim, gitarı da ben hallederim; unison munison gider her tür, sanki prokresif mi yapıyoruz yeaa MEHMEHMEH” dediğinden neredeyse eminim. Tabii siz benim at g.tüne soktuğuma bakmayın adamları; zira mecburi unison’luğun monotonluğunu muhteşor tonlar, setup’lar ve yaratıcı yaklaşımlar ile imha edebildiklerini düşünüyorum (bir yere kadar en azından).

Albümdeki sound gerçekten “büyük” ve “güçlü” (sübliminal), hele hele (bknz. Yalçın Küçük) yalnızca iki kişi oldukları göz önüne alınınca. Tabii bir de gerçek birer utanmaz gibi canlıda da (CANLI?!) bu sound’u yakalıyor olmaları insanı ayar etmiyor değil. İşin o bölümünü (teknik mevzular) Mösyö Hüseyin çok daha iyi anlatacaktır. Aslında tarzlarına göre sert sayılabilecek de bir sound’a sahipler, bu bazı parçalarda daha da öne çıkıyor (Out of the Black, Ten Tonne Skeleton gibi) ve insana “metal gibi ama metal olamayacak kadar da metal değil gibi” şeklinde sevimli akıl tutulmaları yaşatabiliyor. Tabii vokallerle, parça yapılarıyla dengeliyorlar bir miktar bunu.

Vokallerde feminen tınılar, özellikle güçlendiği yerlerdeki bariz Jack White esintileri, pop-vari yürüyüşler mevcut ve müzikle ilginç bir kontrast oluşturuyor (kötü-ilginç değil, lezzetli-ilginç). Tabii hani vokallerde “oktavlar üstüne oktavlar” (merhaba ses hakkında tek bildiği “oktav” olan güzel insan/küçük Cem), epik çok sesli partisyonlar, ses kullanımını yeniden tanımlayacak atraksiyonlar falan beklemeyin. Misal adam pes oktavlara (tekrar selam) dokunmamış bile. He, bu tırt olduğu anlamına gelmiyor; zira oluşturdukları “cool” tarzla ziyadesiyle uyumlu.

“Eski”den andırmalar olmasına rağmen, aynı zamanda kendine has tınlayan bir grup Royal Blood. Tarza getirdikleri farklı yaklaşımı kariyerlerinin devamında ne kadar koruyacaklarını merak etmekteyim.

Not: 7,5

Hüseyin Karadeniz (THE BRITISH SHORTHAIR)

YouTube’un bir anda ‘Royal Blood Fake Guitar’ videolarıyla dolması sanırım sound’un orijinalliğini göstermek açısından yeterli. Bunu sadece bas gitar ve davul ile yaratmak ve üstüne üstlük konserde de buna yakın tonlar elde etmek oldukça zor bir iş. Çok iyi yazılmış rifler ve bu riflere tam tadında ‘sonic’ dokunuşlar, muhteşem groove’lar albümün uzun süre kenara atılmadan dinleneceğini garanti ediyor. Albümdeki parçalar form açısından bütünlük gösteriyor. Parçalar genellikle 3 ya da 4 bölümden oluşuyor. Pedalların ve amfilerin yaratıcı kullanımları, tekrarlayan bölümleri sıkıcılıktan kurtarıyor. Bas gitar sinyalinin, hem bas hem de elektrik gitar amfilerine bölünmesi, nakaratlarda yeni amfilerin devreye sokulması, oktav ve harmonist pedallarının ne yaptığını bilen bir basçı tarafından kullanılması, grupta gitarist olmamasının açığını (neredeyse) kapatıyor.

Röportajlarında pedalboard’u ile ilgili çok fazla bilgi vermeyen Mike Kerr, bas gitarının sinyalini Boss Line Selector (LS-2) ile gitar ve bas amfilerine gönderiyor. Elektrik gitar lead’leri için bas sinyalini Boss Tuner (TU-3) ile kesiyor. Elektrik gitar amfilerine giden sinyali Electro Harmonix Octave Generator (POG-2) ile bir oktav tizleştirip ZVex Mastotron Fuzz Pedalı ile bozuyor. Ayrıca nakaratlarda devreye girecek amfileri de Palmer Triage Amplifier Selector ile kontrol ediyor.

Bu çok gaz riflere kontrpuan olacak melodilerin tek enstrümanla çalınamıyor olması bir eksiklik olabilir. Bir sonraki Royal Blood albümünde Mike’ın bir loop pedalını board’una ekleyerek, çok seslilik yaratmasını beklemek mantıklı olur sanırım.

Not: 8

(7,5+8)/2=7,75/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.24/10, Toplam oy: 17)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2014
Şirket
Warner Bros.
Kadro
Mike Kerr: Vokal, bas
Ben Thatcher: Davul
Şarkılar
1. Out of the Black
2. Come On Over
3. Figure It Out
4. You Can Be So Cruel
5. Blood Hands
6. Little Monster
7. Loose Change
8. Careless
9. Ten Tonne Skeleton
10. Better Strangers
  Yorum alanı

“ROYAL BLOOD – Royal Blood” yazısına 7 yorum var

  1. den4x says:

    Normalde hep görmezden geldiğim bu arkadaşları spotify haftalık keşifte önerince dinledim. Resmen bileklerinin hakkıyla sevdirdiler çünkü önyargım muazzamdı. Bunca metal şarkı arasında işi ne diyip benim de yaşadığım yazıda bahsedilen o akıl tutulması güzel anlatılmış :)
    Güzel kritik güzel albüm. Figure it out da kesin oynadığım bir bilgisayar oyununda bişeyde vardır,şarkıları önceden tanıyormuş hissi çok acayip.

    Osman Gümüş

    @den4x, PES 2016 parçası, albümü hiç dinlemedim ama PES 2016 oynarken diğer menü müziklerini kapatıp sadece bu parçayı çalmaya ayarlamıştım.

    den4x

    @Osman Gümüş, aynen PES 2016daymış. Hiç oynamadım nerdeyse diye bayağı şaşırmıştım ama ps cafede bi kerede aklıma kazınmış sonradan hatırladım :)

  2. Grolsch says:

    Verilen notlarda baya düşük. Bence 9′luk albüm yapmışlar.

  3. psylocke says:

    grup hakkinda bi fikrim yok muhtemelen de olmayacak hani bi gun bi sosyallesme ortaminda olur a denk gelmezsem ki o da uzak bi ihtimal neyse… ancak Mr. Berzan in yorumu bastan sona kelimesi kelimesine okudum, okurken kopmadim, kelime atlamadim, icim daralmadi yazisiyla hic bilmedigim bu guba dikkatimi cekti, cok keyifliydi gereksiz suslu kelimeler cumleler yok, ayrica da guldum, umarim baska kritiklerini de gorurum.
    vesile olmusken hakkaten artik insanlar kritik yapmakla blog yazisi yazmak ani defteri tutmak ayrimini yapsin, kimse kimsenin yazarken kendisiyle sevistigi cumleleri okumak zorunda degil

  4. azul says:

    Grup ile son zamanlarda tanıştım, hatta iki kişi olduklarını öğrendiğimde şarkılarını daha da beğenerek dinlediğimi fark ettim:)
    Yazı için ellerinize sağlık, hem eğlenceli hem de nüanslı-yerel geyiklerinizle gönüllere girdiniz:)) Alıştığımız kritiklerden farklı, interaktif yazı olmuş. Her yerde ağına düştüğümüz deli gibi bürokrasi, hiyerarşi ile uğraşırkene, nefes aldıran siteye, yazarlara selam olsun!

  5. Sizo says:

    Berzan ve Hüseyin in ellerine sağlık. Hüseyin albümle ilgili teknik bilgiyi Berzan ise güldürürken düşündüren kısmı yazmış. Çıkın artık şu ozöllöklö börzön orkodoş yozmosun kafalarından. Tanıdık bildik sınırlarınızın dışına çıkmayagörsün birileri, hemen tetiktesiniz saldırmak için.
    Not: kritik iyi olduğu gibi British Shorthair Royal Blood şarkılarını kendi sahnelerinde de çok başarılı yorumluyor. Eleştirel arkadaşlar bir izlesin derim!

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.