# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
SUNN O))) – Kannon
| 09.12.2015

Acı ve Nefretin Üslupları #1

Kişisel olarak ortalama 2,5 aylık duraklamadan sonra yeniden merhaba arkadaşlar. Kritik yazamadığım bu süre içerisinde hayatımın bütün dinamikleri değişti, bununla birlikte yaşadığım il, ev, çalıştığım yer ve buna benzer her şey yenilendi diyebilirim. Bunca bir değişimin içerisinde ise ne adam akıllı müzik dinleyebildim, ne de kritik yazma rahatlığına sahip olabileceğim bir kafa rahatlığına erişebildim. İş bu sebeplerden ötürü 2,5 aydır 10-15 kişinin bildiği, Facebook’ta yalnızca eş dostun beğendiği birçok albümden mahrum kaldı güzelim sitemiz. Neyse ki belirli bir düzene girdim de, yeniden yazabiliyorum. Çok uzatmadan, bu uzun aradan sonra sizlere kritik etmek istediğim ilk albüm olarak, değişik fikirler ürünü olan, kimileri için oldukça yüce, kimileri içinse tamamen boş beleş işler yapan SUNN O)))’nun yeni albümü “Kannon”u yazma kararı aldım. Haydi başlayalım.

SUNN O))) kendine ait oldukça özel bir çizgisi olan ve bu çizginin dışına hiç çıkmayan, ancak kendilerinin tanıtılış biçiminde, örneğin hiç bilmeyen birine anlatılış biçiminde büyük yanlışlıklar yapılan bir grup. Doğru bakış açısına sahip biçimde dinlediğiniz vakit, yani karşılaşacağınız müziğe öncesinden bedeninizi hazırladığınız vakit, belki de hiçbir müzik türünün asla ve asla yaklaşamayacağı bir derinlik ve iç nefreti yüceltme haliyle karşılaşmanız mümkün. Hayır, SUNN O))) müziği baştan sona kadar tek tip gürültünün üzerine inşa edilmiş bir kompozisyon değil, kişinin belki de hiç olmadığı kadar samimi biçimde damarlarında yürüyen nefretiyle yüz yüze gelmesini sağlayacak bir üsluptur. Ayrıca “dinlendiren yağmur sesi sitesi” veya “bir buçuk saatlik doğa sesi” gibi başı sonu bir olmayan, kimilerince yalnız uzun yollarda, kimilerince gece uyurken açılan, geri kalan zamanlarda ise başvurulmayan, salt rahatlığı ve psikolojik terapiyi amaçlayan sesler gibi; bu müzik de yalnızca nefreti, bir takım ahlaki öğretilerle dizginlenmiş şiddet eğilimlerini ve ayarsız öfkeyi yüceltmeyi amaçlıyor. İşte “Kannon”a, hatta bütün SUNN O))) diskografisine bu amaçla yaklaşırsanız, o vakit anlam kazanıyor her şey.

“Kannon”, grubun önceki işlerine göre ne bir adım daha önde, ne de bir adım geride. Olamaz da zaten, çünkü ortada aşılması gereken bir seviye veyahut geliştirilmesi gereken bir nokta yok. Amaca uygun olduğu sürece, yani dinleyici müziğin içinde kaybolmaya başlayıp, nefretini sivrilterek, geçmiş günahları arasında tatlı tebessümlerle yürüyüşe koyulduğu sürece, eldeki materyal yeterli başarıya ulaşmış olacaktır.

Albüm ismini, merhamet tanrıçası olarak bilinen, ‘Dünyanın bütün seslerini işiten’ manasındaki “Guan Yin”in Japonca’daki söyleniş biçiminden almış. Şarkı sözlerinin tamamındaki “she” ile bu tanrıçaya ithaf ediliyor. “Kannon 1” şarkısında geçen;

“Her head split into 11 pieces
Her two arms shattered into pieces
Amitabha came to her aid
and appointed her thousand arms
an immortal”

Sözleri de tanrıçanın bazı yerlerde on bir başlı ve bin kollu olarak tasvir edilmesine bir gönderme olarak değerlendirilebilir. Bununla birlikte vokallerde MAYHEM ve birçok projede kendisiyle karşılaştığımız Atilla Csihar var ki zaten kendisi SUNN O))) elemanlarıyla bayağı yakın dost gibi görünüyor. Hemen her projede vokal olarak konuk olmuş. Kanaatimce oldukça isabetli bir buluşma, Atilla’nın malum vokalleri müziğin derinliğine derinlik katmış.

Belki de tek olumsuz yönü 33 dakika olması olan bir albüm için onca uzun yazmaya gerek yok, yavaş yavaş kapatırken SUNN O)))’nun kendi çizgisi içerisinde yeteri kadar üretken ve çalışkan olduğunun altını çizmek isterim. Bununla birlikte sene içerisinde verdikleri hemen hemen bütün konserleri Bandcamp adreslerinde satışa sunmaları da, konserlerin büyük çoğunlukla doğaçlama olarak geliştiğinin kanıtı niteliğinde. Bu tarz bir müziğin kolay yapıldığını düşünenler, bence yeniden düşünmeliler, zira iki arızalı notayı birbirine bağlayıp 12 dakika boyunca çalmaktan çok çok daha fazlası var. Son olarak içlerindeki gizli öfkeyi bilemek isteyenler, paha biçilemez bir yarım saat sizleri bekliyor.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.08/10, Toplam oy: 36)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2015
Şirket
Southern Lord Recordings
Kadro
Greg Anderson - Bas, gitar
Stephen O'Malley - Bas, gitar
Attila Csihar - Konuk vokal
Şarkılar
1 - Kannon 1
2 - Kannon 2
3 - Kannon 3
  Yorum alanı

“SUNN O))) – Kannon” yazısına 11 yorum var

  1. Sikth says:

    Başıma bir iş gelmeyecekse ve yorumum sığ kabul görülüp öküz addedilmeyeceksem ben bu grubun bir black metal albümüne 1 buçuk dakikalık intro olabilecek şeyleri uzatıp uzatıp tıpkı youtube’daki 5dk’lık bir şarkının zamanının ağırlaştırılarak 3 saate çekilmiş videolarındaki şarkılar gibi bir şarkı hali aldığını ve bu gibi şarkılar yaptığını düşünüyorum.
    Tabi, sadece bu 33 dakikalık kannon’ları dinleyerek bu yargıya vardım grubun takipçisi değilim ama sitede çok sevildiğinin farkında olarak biraz temkinli yazdım.

    Dinlediğim ilk kannon’da ne zaman sadete gelinecek diye beklerken 11 dakikayı bir intro gibi dinlediğimi farkettim mesel ve sonrasında kanım değişmedi.

    Sacrifist

    @Sikth, +1 Evet abi ya bayıklığın bayıklığı.Sevenlere bişey diyemem tabiki zevk meselesi.

    markusulf

    @Sikth, Bende oldum olası sevemedim şu grubu ve yaptığı müziği..ama dediğin gibi seveni dinleyeni çok eh vardır bir bildikleri :)

    gXnn

    @Sikth, bu zırvalığa kaç puan vermilmiş diye bakmaya geldim. yüksek olduğunu tahmin ediyordum. girer girmez ilk yorumun benimle aynı olması ayrı hosuma gitti tabi. şu ambient kafalarına çok girmek istiyorum hiç beceremiyorum.keşke girebilsem. sevenleresaygım var ama bana göre de bu müziği yapmak için müzisyen olmaya gerek yok.sunn o özelinde söylüyorum.

  2. Ş. Yıldırım says:

    Evde otururken, dur lan müzik dinleyeyim diye açılırsa çok sığ gelebilir. Uygun anı bulmak gerekiyor. Ben kısa olduğu için ard arda iki kere dinliyorum.

    Sikth

    @Ş. Yıldırım, Evde oturup müzik dinleme isteği gösterirken dinlenmesi sığ gelecek olan bir müzik tarzı var da ben mi bilmiyorum. Kaldı ki, çoğumuz genelde evde oturarak müzik dinliyoruz.Kısmi süreli de olsa evde ayakta dururkek , yatakta uzanırken , mutfakta yemek yaparken de müzik dinliyoruz ve sonuç olarak dur lan bir müzik dinleyelim diyoruz.
    Kastın gecenin 3 ünde gelen depresyonların varoluş felsefesine ya da sorgusuna girilen anlarda bu müziği dinlemekse onu da evde oturur halde yapıyorum çoğunlukla.

    Mesela Swans’ın albümlerini genelde ders başına oturup da dinlediğim anlar çoğunluktadır ama hiç birine üstte yaptığım yorumu hakettirmem. Neden bu müzikle ilgisiz bir şekilde Swans’ı örnek gösteriyorum çünkü her zaman dinlenemeyecek ve en koyu dinleyicisi tarafından bile hazmedilmek açısından zaman tanınan bir müzikal anlayışa sahip albümleri mevcut.
    Bunları ifade etme nedenim de ; albüme yaptığım yakıştırmayı sığ olarak kabul etmekte kullandığın kriterin (ki bunda sorun yok) de doğrusu bana çok sığ gelen bir yorumlama şekli olduğu.

    Ş. Yıldırım

    @Sikth, evde oturken dinleme olayına takmana çok şaşırdım :) elbette ben de amuda kalkıp dinlemiyorum, bu tarz grupları dinlemenin farklı zamanlarda çok farklı anlamlar içerebileceğini söylemeye çalıştım. Aslında sana katılıyordum, evet her şey intro gibi ilerliyor. Mesela sunn o)))nun çoğu albümünü yazı yazarken dinledim. Ayrıca uygun anda dinlendiğinde de müthiş bir şey olduğunu düşündüğümü de yazmadım. Çünkü Olağanüstü bir şey değil bence de, sadece çapı belli bir gruptan ekşın beklemeye hacet yok demeye çalıştım. Uygun anda giderlidir gözümde

    Sikth

    @Ş. Yıldırım, Evet sanırım evde otururken dinleme olayına biraz fazla taktığım konusunda haklısın.Bütün yorumu biraz bu olaya endeksli olarak yazmış olmamın yanı sıra kastettiğin şeyi emin ol çok iyi anlamdım ama ben de gündelik yaşamımda müzik dinlemeye biraz abartılı bir vakit ve odağımda tuttuğumdan kriter olarak sığ bulma sebebinin yanlış ve yerinde olmadığını vurgulamak istemiştim.
    Ama bu yazdıklarına biraz atarlı yazmış olduğum kusurunu da kabul etmemi gerektiriyor.

  3. bahadır says:

    benim zamanım değerli ben almayayım.

  4. crowkiller says:

    sun o))) ı yeni dinleyemeye başlayanlar için uygun albüm bu değil,şu
    http://www.pasifagresif.com/2013/12/sunn-o-black-one/

    ben bu albümü çok sevmedim zira önceki leş karanlık atmosferden ziyade ayin atmosferi var bu albümde

  5. deadhouse says:

    PA’daki iki Sunn O))) kritiğine baktım. Yorumlar hep olumsuz. İnsan bir şeyi sevmiyor diye o şeye bok atmamalı bence. Hele hele o tarzda müzik yapan grup sayısı bir elin parmaklarını geçmiyorsa. Sabbath’dan beri 50 yıldır binlerce Drone metal grubu var olmuş da Sunn O))) bunların arasında en kötüsüymüş gibi yorumlar. Hayatın boyunca Sunn O))) tarzında müzik yapan kaç grup dinledin diye sorsalar 0 diyecek. Bana göre değil dersin eyvallah o ayrı konu, ama bok gibi bir müzik grubu/albümü/türü demen için o müzik türünden onlarca albüm dinlemiş olman lazım.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.