# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
FIT FOR AN AUTOPSY – Absolute Hope Absolute Hell
| 08.10.2015

Taş gibi deathcore.

Deathcore konusunda belli bir sıkıntım olduğu, yazdığım kritikleri takip edenler tarafından az çok bilinir. Günümüzde giderek yokuş aşağı giden bir profil çizen bu alt tür, elbette ki değerli ve önem teşkil eden albümler de yarattı. Türün en revaçta olduğu dönemlerde Kanada’da yaşayan bir insan olduğumdan, türün 2000′lerin ortalarında adını duyuran belli başlı pek çok ismini canlı izleme ve türe karşı verilen reaksiyonu birebir gözlemleme şansı buldum. DESPISED ICON’ı grubun o sıradaki davulcusu Alex Pelletier’in babasıyla birlikte izlemişliğim var.

Deathcore, çeşitli unsurları nedeniyle kendini epeyce sınırlayan bir tür olarak, “ölü doğdu” demeyeyim ama, kalıcı olmadığı belli bir yaklaşıma sahipti. Bu konuları fazla deşmek istemiyorum, hepimizin malumu. Deathcore içerisinde de hem çok iyi, hem de çok kötü albümler çıktı. Dönemsel bir akım olduğundan, tür içindeki grupların çok çok çok büyük bir kısmı bu anlık heyecan dâhilinde, yaptıkları müziğe çok da bir şey katma amacı gütmeden, olanı tekrarlayıp tutan formülün ekmeğini yemeye çalıştılar.

2013 yılında türün önemli işlerinden biri olarak görülen aşırı agresif “Hellbound”u çıkaran ABD’li grup FIT FOR AN AUTOPSY, dev bir prodüksiyon deneyimi olan Will Putney’i de içeren 3′lü gitar saldırısı ile tür içerisindeki ilginç gruplardan biri olarak dikkat çekmeyi başarmıştı.Tek gitarlı deathcore grupları bile olduğu düşünüldüğünde, FIT FOR AN AUTOPSY’nin 3 gitarla ne yaptığı düşünülebilir, ancak grup özellikle bu albümde buna neden ihtiyaç duyduğunu net şekilde göstermiş.

“Absolute Hell Absolute Hope”, grubun kısa süre önce çıkardığı ve “Hellbound”un önüne geçtiği, deathcore’a gerçekten de bir şeyler kattığını kabak gibi hissettirdiği bir çalışma. Dinlediğim en iyi deathcore albümlerinden biri olmasının yanında, grubun türü genişletmek adına bir çaba içine girdiği de açıkça görünüyor. Öncelikle albüm kendini “biz deathcore yapıyoruz ve bu türün sınırları zamanında çizildi” şeklinde görmeyerek maça birkaç sıfır önde başlamış. Albümde çok net post-rock etkileşimleri dahi var ve bunlar müziğe çok iyi yedirilmiş. Aşırı sert şarkılar ve atmosfer basan melodik veya damar parçalar iç içe geçmiş; bu durum albümün dinlenirliğini ve ömrünü çok fazla uzatmış.

ION DISSONANCE’ın dezonant ve armoni düşmanı özelliklerini anımsatan fikirlerden, deathcore’un olmazsa olmazı breakdown’lara, teknik dozu yüksek THE RED CHORD’vari riflerden boğaz ağlatan vokallere, türe dair her şey burada var. Güzel olansa, tüm bunların akıllıca yazılmış ve uygulanmış oluşu. Albümü dinlerken, suni, şablonuna uygun, standart bir şey dinlediğinizi hissetmiyorsunuz. Canlı prodüksiyonun yanında, bunu asıl sağlayan şey elbette ki bestelerin iyi yapılmış oluşu.

Ancak “Absolute Hope Absolute Hell”in asıl özelliği, albümde çok ama çok net bir GOJIRA etkisinin oluşu. Grup GOJIRA’nın şahsına münhasır pek çok şeyden faydalanmakta sakınca görmemiş. Tarama gitarlar, clean gitarlı damar bölümler veya davul kullanımı gibi teknik unsurların ötesinde, FIT FOR AN AUTOPSY asıl olarak GOJIRA’nın yoğun atmosferinden faydalanmış. İyi de etmiş. Bu sayede müzik çok daha nefes alır bir hal almış.

“Deathcore’u anca bu tarz bir yan etkilenme kurtarırdı” yahut “GOJIRA’dan etkilenince tabii ki ortaya güzel bir şey çıkar” demiyorum tabii. Lâkin ortada net kanıtlar var ve çıkan sonucun olumlu oluşu da her şeyi anlamlı kılıyor.

Tür adına dinlediğim en iyi albümlerden biri olan “Absolute Hope Absolute Hell”, deathcore seven herkesin ve deathcore’a mesafeli duran ancak türün iyi albümlerini duyma konusunda hevesli dinleyicilerin mutlaka duymasını salık verdiğim gayet iyi bir albüm.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.60/10, Toplam oy: 42)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2015
Şirket
Black Market Activities
Kadro
Joe Badolato: Vokal
Will Putney: Gitar
Patrick Sheridan: Gitar
Tim Howley: Gitar
Shane Slade: Bas
Josean Orta: davul
Şarkılar
01. Absolute Hope Absolute Hell
02. Wither
03. Saltwound
04. Murder In The First
05. Storm Drains
06. Ghosts In The River
07. Mask Maker
08. Hollow Shell
09. Out To Sea
10. False Positive
11. Swing the Axe
  Yorum alanı

“FIT FOR AN AUTOPSY – Absolute Hope Absolute Hell” yazısına 7 yorum var

  1. saw you drown says:

    Fena müzik yapmıyorlar sanki. Sıradan bir deathcore grubunu benzemiyor.

  2. Koralp says:

    Hellbound albümüne giriş şarkısının başındaki müthiş vokal performansından albüm sonuna kadar hasta olmuştum. Bu albümde Hellbound’un da üstüne çıkarak harika iş çıkarmışlar. Deathcore adına yapılabilecek en iyi işlerden biri, ben 7,5 puanı biraz düşük gördüm 8-8,5 puanı hak ediyor bu albüm. Kritik de çok güzel olmuş ellerine sağlık.

  3. MetaLchesH says:

    Bugün albümü baştan sonra bir çırpıda dinledim. Bana göre bu albüm Deathcore türü içinde kendine özel bir yer edindi.

    Albüm bazı noktalarda kimi zaman sıkıcı bir hava seyretse de, müzikal açıdan çok önemli işler barındırıyor.

    Kesinlikle tekdüze bir albüm değil ve Ahmet’in kritikte de bahsettiği üzere müzikal anlamda birçok önemli gruptan ödünç alınmış olan unsurlar albümde çok iyi yedirilmiş.

    Albümün 10 üzerinden 8 puanı rahat alacağını düşünüyorum.

    Tüm Deathcore ve Extreme Metal dinleyicilerinin severek dinleyeceği bir albüm.

    Tavsiyedir.

  4. ismail vilehand says:

    komşular çok şikayetçi. iki gündür bu albüm eşliğinde evi yerle bir ediyorum.

  5. psylocke says:

    ghosts in the river sarkısında -Every soul has a price in gold u derken “gold” kısmında duvara bodoslama girmek istiyorum…. ve sonra yeniden…ve sonra yeniden…

  6. ismail vilehand says:

    Storm Drains şarkısı baya eski tarz karanlık amerikan death metali tınıları içeriyor. dinlerken aklımı kaybediyorum.

  7. killyourselfchuck says:

    bu adamlar bana death-core’u sevdirdi. ilk şarkıdan itibaren aklınızı kaybettiriyor albüm.

    notum: 8

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.