# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ALKALOID – The Malkuth Grimoire
| 12.03.2015

el-Kali.

Münzner’e saygı duyduğumu ve teknik death metal alemi için önemli bir kişilik olduğunu, Grossman’in ise gerçekten kaliteli bir davulcu olduğunu daha önce “Beyond The Wall Of Sleep” kritiğinde belirtmiştim. Zaten yapışık ikiz gibiler sağ olsunlar, biri bir yere gitti mi, diğerini peşinde sürüklüyor. OBSCURA’dan birlikte ayrılıp yanlarına, hali hazırda OBSCURA’da bas çalan Linus Klausenitzer kişisini, OBSCURA’nın gitar teknisyenliğini yapan ve 2012’den beri ABORTED elemanı olan Danny Tunker’ı ve şahsen beni en çok heyecanlandıran, kulu köpeği olduğum DARK FORTRESS’in vokali Morean’ı alıp yepyeni bir grup kurdular. Peki kadrodaki kişilerin kendi müzikal anlayışlarını bu albümün genelinde hissedecek miyiz? Şimdi zaten oraya geliyoruz.

İlk olarak yayınladıkları “Carbon Phrases” şarkısını dinlediğimde beklentiyi çok yükselttim. Grubun kendi açıklamasında da belirttiği gibi tek bir türe sığamayacak bir müzik tanımına oldukça uyuyordu şarkı. Albümün devamının da buna yakın olmasını bekliyordum. Aynen öyle çıktı, albüm tam anlamıyla tek bir türe sığmayacak bir müzik içeriyordu. Gelgelelim dinlediğimden hoşlandım mı? Çok üzülerek söylüyorum ki hayır. Bunu hayatının arka planında sürekli deneysel, avangart müzikler dönen bir kişi olarak ben söylüyorsam, bir yerlerde sorun vardır. Bunun sebeplerine gelecek olursam, birincisi ve en önemlisi albümün uzunluğu; Tamam, kendinizi sınırlamamışsınız, içinizden geleni güzel güzel yazmışsınız ama kadrodaki bütün elemanların maharetlerinden istifade etmek için bu kadar uzun albüm yapmanıza gerek yoktu. Albümdeki şarkıların kimler tarafından yazıldığını, grup elemanlarının geçmişinden biraz haberdarsanız daha ilk saniyesinden anlayabiliyorsunuz. Örneğin; “Alter Magnitudes”un ilk saniyelerinden hemen Münzner imzalı olduğu anlaşılıyor. Ekstrem progresif metal için 73 dakika çok uzun bir süre, asıl iş bunu 40 dakikada yapmak bence. Bunca uzun albüme odaklanmak gerçekten çok zor, tabi bir de bu uzunluğun sebebinin üç hayvan gitaristin atacağı sololar için yer açılması, şarkının heykeline hususi farklı tatlar sıkıştırılmaya çalışılması ve bu sırada bodosluktan da taviz vermemeye çalışılması olduğunu bilmek gerçekten dinlemeyi daha da zorlaştırıyor. Bunca kaliteli müzisyenlerden bu kadar dağınık bir müzik hiç beklemezdim. Albümde bir tane şarkı yok ki başladığı gibi bitsin, tavrını baştan belli edip, gidişattan azıcık fikir versin. Progresiflik bence bu değil, bu olmamalı. Şarkısının yapısındaki radikal değişimleri yedirme işleminde ortaya çıkıyor müzisyenin mahareti ve bu albümde hiç de öyle insanın aklını alacak cinsten kısımlar yok. Tabi hiç yok dediysem, bunca enstrüman kabiliyeti yüksek insanın bir araya geldiği bir albümde elbette “oha” dedirtecek yerler oluyor. Örneğin; C-Value Enigma şarkısı, bayağı bayağı dinlerken terletiyor.

En çok beni irrite eden ise, müzikteki samimiyetsizlik durumu, bu albümde bir şeyler bana yapmacık geliyor. Albümle ilgili en büyük rahatsızlığım tam olarak bu. Gerekirse üç dört dakika sweep picking dinlemeye de razıyım ama o samimiyetsizlik beni benden alıyor. Bir türlü ısınamıyorum. Müzikteki samimiyet durumu da maalesef pek açıklanabilir bir mevzu değil. Nasıl desem, sanki bu adamlar bir araya toplanıp ellerindeki riffleri ortaya dökmüş de, bunu şuraya bunu buraya yerleştirelim diye karar alıp üzerlerine solo yazmışlar gibi. Çok fazla yerdiğimin farkındayım albümü, promosunu dinleyip kritiklediğim ilk albüm hakkında “süper bir şey geliyor arkadaşlar bedenlerinizi hazırlayın” demek isterdim gerçekten, fakat birçok kişi için iki üç şarkısına bakılıp sonra sonsuza kadar unutulacak bir çalışma olduğunu düşünüyorum. OBSCURA hiç dağılmamalıydı ya, ben orada çok seviyordum Münzner & Grossman ikilisini. Bu albümde ise benim için elle tutulur iki şarkı var; “Funeral for a Continent” ve “Carbon Phrases”.

Her şeyden önce müziğin bir meramı olmalı, sonra bu, notalarla aktarılmalı, dinleyiciye sunulmalı. Önceden hazırlanmış binlerce notaya söz yazılıp, dinleyici belirli bir hisse zorla sürüklenmeye çalışılırsa, sonucun böyle samimiyetsiz bir albüm olması gayet doğal.

6/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.92/10, Toplam oy: 25)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2015
Şirket
El Emeği Göz Nuru Plakçılık
Kadro
Hannes Grossmann: Davul
Christian Muenzer: Gitar
Florian Magnus Maier: Vokal, gitar
Danny Tunker: Gitar
Linus Klausenitzer: Bas gitar
Şarkılar
01. Carbon Phrases
02. From a Hadron Machinist
03. Cthulhu
04. Alter Magnitudes
05. Orgonism
06. Dyson Sphere – I.Mining the Oorth Cloud
07. Dyson Sphere – II.Assembly
08. Dyson Sphere – III.Kardashev 2.1-The God Oven
09. Dyson Sphere – IV.Sol Omega
10. The Malkuth Grimoire
11. C-Value Enigma
12. Funeral For a Continent
  Yorum alanı

“ALKALOID – The Malkuth Grimoire” yazısına 14 yorum var

  1. 74-76 says:

    evet bravo bende aynı şeyleri düşünüyorum. albume giremiyosun ama bu zorluğundan değil ergen metal gibi yormasından kaynaklı.

  2. GLaDOS says:

    Şöyle bir düşünüyorum, benim gerçekten sevdiğim alman metal grubu yok. Albümlere baktığında teknik, prodüksiyon, verilmiş emek, kalite her şey yerinde ama ruh yok sanki. Yani arabası var güzel mi güzel ama malesef ruhu yok mu diyim, ne diyim…

    Bunca yıllık, en büyük metal ülkelerinden biri olmasına rağmen Almanya’dan Mastodon, Gojira veya Meshuggah seviyesinde çıkmış özgün bir şeylerden bahsedebilir miyiz? Varsa bana hatırlatın. Alman death veya black metali diyince bile özgün bir grup gelmiyo benim aklıma. Kaliteli çok grup var orası ayrı, önceden yapılmış şeyleri çok iyi yapan gruplar.

    Sabah sabah niye taktıysam ben buna. Diyebilirsin ki, zaten dünyada toplasan gerçekten özgün müzik yapan kaç tane metal grubu var. Doğru, başka bir ülke söz konusu olsa bu kadar zorlamam. Lakin bahsettiğimiz ülke 80′lerde bu müziğin gelişimine önemli katkısı olan, büyük metal müzik endüstrilerinin merkezi bir yer.

    Cattle Bilmemne

    @GLaDOS, Halloween önceden yapılmış bir şeyi çok iyi yapan bir grup değildi en basitinden. :) Bunun yanında Kreator, Sodom ikilisi black metale en azından bir Venom kadar ilham kaynağı olmuş çok çok iyi gruplar. Endüstriyel Rock/metal söz konusu olduğunda bir Rammstein gerçeği var yada, olmayan bir şeyi ortaya koymadılarsa da hemen her türe en iyi kategorisinden bir iki grup soktular.

    saw you drown

    @GLaDOS, elit metalci mode off

    Doğru kardeş doğru, haklısın. Accept kim, Sodom kim, Kreator kim. Mastodon ve Gojira dünyanın en özgün 2 grubu zaten.

    Ruh yok yorumun ise, tam bir facia.

    GLaDOS

    @saw you drown, 2 yorumdaki örneklere ben de katılıyorum tabii. Sorun örneklerin hep 80 lerden olması. Zaten son cümlemde ben de almanya nın 80 lerdeki katkısına değindim. Yapmayın, söylediğiniz grupları bende biliyorum tabiki. Sodom benim için en özel gruplardan biridir.

    Gojira, meshuggah diyince hemen entel damgası yemişim ama aklıma popüler örnek diye onlar gelmiş sabah. Yoksa mastodon dışındaki ikisini çokta sevmem. Entel görünmeye çalışsam isis derdim :)

    B U R Z U M

    @GLaDOS, endstille – verführer

    GLaDOS

    @B U R Z U M, Marduk’la ilgili orda burda rastlıyodum Endstille diye ama hiç merak edip dinlemedim. Teşekkürler, bir ara bakıyım tavsiye ediyosan. Şimdi baktım da içimdeki militarist hayran kaldı kapaklarına.

    B U R Z U M

    @GLaDOS, benim için en iyi albümleri verführer. Bastan sona diskografilerine hakimim. Bunun dışında navigator albumleride harikadir şiddetle tavsiye ederim. Geri kalan diger albumleri de cok iyidir, hic bos yok ama bu dedigim 2 album fena. Umarim begenirsin.

    markusulf

    @GLaDOS, Bethlehem,Lacrima profundere(eski tarzı) der susarım arkadaş…hele empyrium diye bir grup çıkarmış olmaları bile almanya ya başlıca saygı duyulma nedeni…bence :)

  3. saw you drown says:

    “Her şeyden önce müziğin bir meramı olmalı”

    Çok çok doğru.

  4. 74-76 says:

    yapmaa beee alman metalini ezme geçme düşün altında yatan binlerce adamı…

  5. 74-76 says:

    alman metal gurubu denince doğu alman kadın gülle takımını düşünmüyon de mi?

  6. Nordic Lord says:

    Almanlar Thrash metalde ve viking/black/folk/pagan metalde çok iyiler Destruction, Kreator, sodom, Falkenbach, Menhir vs….

  7. deatheist says:

    yayınlanan ilk şarkıyı baya sevmiştim ve grubunun yapacağı diğer işleri de bi hayli merak etmiştim.. ama sonrasında yayınlanan diğer şarkının şevkimi kırdığını söylesem yalan olmaz doğrusu (şarkı buram buram morbid angel kokuyor).. bu kritiği de okuyunca iyice beklentilerim düştü.. yine de albümü merak etmiyorum değilim.. göriciizz..

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.