# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VADER – Tibi Et Igni
| 30.06.2014

48.

Polonya.

Avrupa’nın alışılmış metal ülkelerini bir kenara ayırırsak, özellikle son 15 yıldır Fransa ile birlikte Avrupa’nın önde gelen metal/rock ülkelerinden biri. Her türden pek çok grup, bu müziğe katkıda bulunmak için adeta birbiriyle yarışıyor. Her ne kadar ülkenin en büyük 3 grubu gayet sert sularda yüzen VADER, BEHEMOTH ve DECAPITATED olsa da, black metalinden progresif rock’ına, thrash metalinden post-rock’ına, Polonya müzik konusunda gerçekten de yetenekli bir ülke.

Bugün, bu mahşerin üç atlısının en yaşlı, en deneyimli olanını, VADER’ı konuşacağız.

Kariyerinde 30 yılı geride bırakan ve bir an olsun tavrından ödün vermeyen VADER, zaman içinde çok da değiştirmediği müzikal yaklaşımı sayesinde, ilk duyuştan hemen kendini belli eden bir grup. SLAYER etkilenimlerini elden bırakmamalarına rağmen, kendilerine özgü melodi anlayışları ve tarama rif tutkuları nedeniyle özgün bir tını yaratmayı ta en baştan başaran VADER, özellikle 2000′lerde çıkan albümlerinde, tınısında ufak değişiklikler yaparak sıradanlaşmamayı bildi.

Death metalin tanımı niteliğindeki gruplardan biri olan VADER, “Welcome to the Morbid Reich”tan 3 yıl sonra, alevler içindeki yeni albümü “Tibi Et Igni”yi sundu. Albüm klasik, yırtıcı VADER olarak açılıyor ve zaman zaman farklı tatlara doğru yelken açsa da, yine her şeyiyle VADER olarak kalan bir profil çiziyor.

Öncelikle söylemem gereken şu ki, VADER, temel yaklaşımı gereği, sıkıcılaşmaya, kendini tekrara yatkın, şarkılarında farklı kişilikler bulmaya pek elverişli olmayan bir müzik yapıyor. Belli kalıpları var ve bunların dışına çıkmaları, VADER olgusunun bozulması anlamına geliyor. Tıpkı SLAYER gibi, onlar da türleri içerisindeki özgürlüklerden tam anlamıyla yararlanma şansına sahip değiller, ancak daha önemlisi, buna gerek duymuyorlar.

İşte VADER’ın güzel tarafı da burada başlıyor. Grubun tınısını, karakteristik özelliklerini seviyorsanız, sizi nasıl bir albümün beklediğini az çok kestirebiliyorsunuz, ancak VADER’ı 30 yıl sonra bile tehditkâr kılan özellik olarak, grubun her seferinde farklı birtakım şeylerle albümü ilginçleştirmeyi başaracağını da biliyorsunuz. 48 yaşındaki Peter, yılların deneyimi oluşu itibariyle, death metalin farklı özelliklerini müziğine katarak VADER’ın kendi yarattığı tınının bir karikatürü olmasına izin vermiyor.

Dediğim gibi, VADER kendini tekrara, tutan formülü devam ettirmeye çok yatkın bir müzik yapıyor olmasına rağmen, hem çağı yakalamayı başarmış oluşları, hem de yaptıkları şeyi çok iyi yaptıkları için, her daim heyecan verici olmayı sürdürüyorlar.

İlk dört şarkıda bildiğimiz VADER sularında yol alan “Tibi Et Igni”, Hexenkassel ile birlikte, stacatto manyağı, farklı, taze bir yöne doğru kayıyor. Bu şarkı albümü daha ilk dinlemede favori şarkılarımdan biri oldu. Taramalı melodik gitarlar ile dur kalklı gitarların çok iyi bir uyumuna sahne olan şarkı, muhakkak ki konserlerin de gözdesi olacaktır. Diğer bir hayvanlık, 7 dakikaya yaklaşan süresiyle ciddi anlamda kemik kıran The Eye of the Abyss. VADER bu staccato rif işini çok süper kotarıyor ve ortaya gazdan geberten bir katliam çıkarıyor.

“Tibi Et Igni” ile ilgili bahsedilmesi gereken en önemli konulardan biri de, grupla birlikte ilk albümünü yapan İngiliz davulcu James Stewart. Gruba 20 yaşındayken girerek pek çok kişiyi şaşırtan Stewart, “Tibi Et Igni”de efsane bir death metal davulculuğu sergiliyor. Müthiş bir twin pedal hakimiyeti var ve “bodos çalayım etkileyici gözükür” şeklinde düşünmeksizin, gayet yaratıcı ve müziği yükselten bir performans sunuyor. Cidden çok başarılı.

VADER, yakından takip etmeyen için “VADER işte” olarak kestirip atılabilecek bir müzik yapıyor olabilir. Ancak grubu uzun zamandır yakından takip edenler için VADER, death metalin simgelerinden biri ve türün Avrupa’daki en önemli oluşumlarından olmayı da en başından beri sürdürüyor. Ben VADER’la yaklaşık 15 yıl önce, “Litany” çıkmadan önce tanışmıştım ve her ne kadar arada aklımı başımdan almayan albümler de çıkardılarsa da, genel olarak VADER’ın groove’unu, eziciliğini her zaman sevdim, takdir ettim. Benzer duyguları şu anda da yaşıyor olmak gayet güzel bir duygu.

Zira VADER, tınısını değiştirmeden, özünden ödün vermeden taze kalma, kendi olmayı sürdürürerek yenilenme konularında yıllardır ders veren bir grup. Yeni nesiller BEHEMOTH ve DECAPITATED ile coşarken VADER “biz yeni nesli sallamayız, bildiğimizi okuruz” diye düşünerek 2000′lere kadar olan müziğini bire bir devam ettirseydi, şimdiye gerçekten de “VADER işte” olurdu. Ancak onlar bunu yapmadılar; yaşları ilerlemesine rağmen daha teknik, daha deneysel, daha aç, daha tehditkâr, daha tutkulu oldular.

Sırf bu azmi için bile, Peter cidden büyük adam. Şu albümdeki şarkıları dinleyin ve bu besteleri yapanın, bu gitarları çalanın, bu vokalleri haykıranın 48 yaşında olduğunu, bu 48 yaşındaki adamın, yazacağı şarkıları çalabilmesi için kendinden 25 yaş küçük bir genci davulcu olarak gruba aldığını, yine bu 48 yaşındaki adamın 30 yıldır dur durak bilmeksizin dünyanın her yerinde konserler verdiğini, bir kez daha hatırlayın.

İşte böyle böyle VADER olunuyor; tırnaklarla kazıya kazıya, ısıra ısıra, kopara kopara.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.76/10, Toplam oy: 66)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2014
Şirket
Nuclear Blast
Kadro
Peter: Gitar, vokal
James Stewart: Davul
Hal: Bas
Spider: Gitar
Şarkılar
1. Go to Hell
2. Where Angels Weep
3. Armada on Fire
4. Triumph of Death
5. Hexenkessel
6. Abandon All Hope
7. Worms of Eden
8. The Eye of the Abyss
9. The Light Reaper
10. The End
  Yorum alanı

“VADER – Tibi Et Igni” yazısına 6 yorum var

  1. Görkem Şahin says:

    Çok beğendim albümü, hatta Litany den beri en beğendiğim çalışmaları oldu.

  2. Her gitaristin solosunu sevmeyen biri olarak; tereyağı gibi solo döşüyolar ya hani Ultimate Incantation’dan beridir, en sevdiğim tarafı o işte. James uzun yıllar kalırsa güzel olur.

  3. necati says:

    vader dan bir süredir uzak kalmıştım. bu albümle yeniden grubu ne kadar sevdiğimi hatırladım. çok iyi albüm olmuş, yeni davulcuları da çok iyi iş çıkarmış cidden.

  4. Çok fazla Vader dinlediğimi söyleyemem, sorulduğunda güzel gruptur gaz gruptur der geçerim, Peter abimizi de severim. Yalnız şu grup yıllardan beridir patladı patlayacak ama bir türlü patlayamadı intibası bırakıyor bende. Litany olsun, WttMR olsun, Impression… olsun hep zamanında çıktığında çok konuşulup deli gibi dinlenen albümler olmuş ama genel olarak hiçbir zaman, en azından bir popülarite açısından Behemoth kadar büyüyememiş olması üzüyor beni Vader’ın, hani şaşırıyorum da; bodossa bodos, melodikse melodik, tekniikse teknik, coverlarına kadar her şeyine özen gösteren bir grup, elemanları hep üstün yetenekli insanlar oldu dahası (Bilhassa davulcuları) bu grubun, Peter’ın güçlü bir frontman oluşunu gözardı bile etsek tuhaf bir durum bu, dahası Nuclear Blast gibi bir label’ın üyesi şu adamlar, diyeceğim şudur ki; etme eyleme kader, siktir git Behemoth’la falan uğraş, şu adamların günahı nedir?

    Sör Saraçoğlu’nun da ellerine sağlık, güzel grup, biraz kısa ama hoş kiritik.

  5. Beleg says:

    Ne bekleyeceğimi bildiğim grupları seviyorum genel olarak death metal camiasında. Vader bu heyecanını kaybetmediği sürece müziğinde ufak ufak değişimler yaparak beni her zaman bir sonraki albümlerini dinlemeye ikna edecek bir grup. Tibi Et Igni’yi de gayet keyifle dinledim ve dinlemeye devam edicem. Favori şarkım kesinlikle The Eye of the Abyss ayrıca, dinlemeye doyamıyorum resmen.
    Kritiğe de tamamen katılıyorum, Vader tam olması gerektiği gibi bir death metal grubu ve bulundukları yeri sonuna kadar da hak ediyorlar. Eline sağlık abi, enfes yazı olmuş.

  6. crowkiller says:

    Welcome To The Morbid Reich’i aşamadılar bence bu albümle, bence en iyi albümleri o, eski oldscool albümlerinin yeri ayrı tabi de Welcome To… albümü cidden vahşet bir şey, bi ara kritiğini yazayım diyorum da üşengeçlik önüme geçiyor

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.