# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
KURBAN – İnsanlar
| 13.04.2014

Dinlemekten aşınana ve en sonunda bozulana dek…

Yusuf GÜRKAN

Lise ikinci sınıfa gidiyordum. KURBAN grubunu daha yeni tanımaya başlamıştım. Onlar hakkında bildiğim tek şey “Sert” isminde bir albümleri olduğuydu ve o zamanlar müziği kasetlerden dinliyordum. (Kasetlerin popülaritesi bu kadar az değildi o zamanlar) “Sert” albümünü almak ise boynumun borcu olmuştu çünkü o zamanlar duyduğum en sert müzik KURBAN’ın yaptığı müzikti. Sert müzik dinlemeye şu an dinlediklerimin yanında pek de sert olmayan Türkçe rock ile başlamıştım.

Müzik markete gittiğimde tabii ki “Sert” albümünü sordum. “Şunların arasına bak” demişti görevli bayan. Orada bulduğum şey yine KURBAN’ın bir başka albümüydü, “İnsanlar”. Bu albümün çıkacağından haberdardım. Televizyonda izlediğim konserde Deniz Yılmaz anons etmişti sahneden. Bulduğum şey aradığım albüm olmasa da KURBAN ile alakalı olduğu için yeterince hoşnuttum. Kaseti ceketimin cebine koydum ve minibüse bindim. Eve yaklaştıkça içimdeki heyecan artıyordu. KURBAN’ın son albümü elimdeydi ve şu ana kadar alıp da beğenmediğim albüm pek olmamıştı. Kafamda iki düşünce vardı; ya albümü çok sevecek beğenecek ve sevinecektim ya da beğenmeyip giden 10 YTL’ye yanacaktım. (O zamanlar YTL kullanılıyordu)

Eve gelince heyecanla kasetçaların başına geçtim, albümün ambalajını çözdüm ve kaseti yerleştirip play tuşuna bastım. Ben KURBAN’ı dinlediğim en sert grup olduğu için seviyordum. Giren intro da yeterince sertti ve beni memnun etti. Peşinden gelen şarkılar “Yine” ve “Suç Bende” çok iyiydi. Kaseti defalarca hatta binlerce kez dinledim. Dinlemekten aşınana ve en sonunda bozulana dek… Hayatımızda bilgisayarın ve internetin daha çok yer almasıyla artık müziği PC’den dinler olmuştum. Albümün içinde bulunan KURBAN grubunun elemanlarının olduğu resmi koparıp duvarıma asmıştım. Kuzenim albümü birkaç kez dinlemek için ödünç almıştı ve dinlerken kasetin şeridi kopmuştu, o da çöpe atmıştı. Kuzenimin evine geçip durumu öğrenince çöpten kaseti alıp şeridi de bantla bağlamıştım. Bu yüzden “Uyut Beni” şarkısının ortalarında müzik gelip giderdi. Orası tam da bantın olduğu yerdi. (Evet kaset bantlamıştım kasetler o kadar değerliydi o zamanlar benim için. Mp3 indirmekten daha güzel bir duyguydu kaset dinlemek) Hala dinlerim bu albümü. Hayatımın albümlerindendir. Belki de benim gözümde KURBAN’ın yaptığı en güzel albümdür.

Müzikal özelliklerine gelecek olursak, dikkat ettiniz mi bilmiyorum, KURBAN yaptığı her albümde biraz daha sertleşti. Bu albüm de “Sert” albümünden daha sert. İlk albüm sert öğeler ve Anadolu öğeleri olan bir Türkçe rock albümüydü. İkinci albüm yer yer punk etkileşimlerinin de yer aldığı sıkı bir Hard Rock albümüydü. Yine yer yer Anadolu esintileriyle karşılaşıyorduk. Tabii bu esinti Cam Karaca ve Barış Manço cover’larının etkisiydi.  Hatta cover yaptığı için KURBAN’ın piyasa olmaya çalıştığını iddia edenler bile oldu. “İnsanlar” albümüneyse tarz olarak Hard ’n’ Heavy diyebiliriz. Yer yer Heavy Metal’e göz kırpan sıkı Hard Rock riflerine eşlik eden Burak’ın komplike davulları, uyumlu ve iyi düzeyde çalan elektro gitarlar, akılda kalıcı nakaratlar, KURBAN’ın o bildiğimiz çehresinden farklı bir yöne gidişi ve yavaş yavaş kendini bulması, iddialı sololar (özellikle “Ben” şarkısı), bu albümün belki de en öne çıkan özelliği olan zaman zaman kulak doyuran gitarlar arası mükemmele yakın paslaşmalar…

“İnsanlar” albümünde dikkatimi çeken diğer unsur ise bundan önceki albümlerdeki Anadolu esintisinin en aza indirgenmiş olması. Sadece “Sakın Söyleme” şarkısının giriş bölümüne serpiştirilmiş durumda. Bir diğer dikkatimi çeken şey ise albümde diğer iki albümden daha ciddi bir duruş olması. Bir önceki albümdeki “Yosma” ve “Hayvan” gibi eğlenceli şarkılar yok. Kurban’ın iki gitar kullandığı son albümdür. Bu albümden sonra Deniz Yılmaz gitarı bırakıp sadece vokal ile gruba eşlik ediyor. “Zor Güzel” albümdeki en sert şarkı olarak karşımıza çıkıyor. Hatta şarkının sonlarına doğru resmen birkaç tane Heavy Metal rifi duyuyoruz.“Uyut Beni” (sonundaki bas solosu iyi düşünülmüş), “Ağla”  ve “Yok”(eleştirel şarkı sözleriyle dikkat çekiyor, genel olarak insanlığa seslenilmiş), “Suç bende”… Her şarkı bir hit adayı. Albümde beni en çok etkileyense outro olarak düşünülmüş “Göç” isimli enstrümantal parça. Teknik itibariyle o kadar karmaşık olmasa da verdiği his gerçekten inanılmaz, her dinlediğimde bir kez daha derinden etkileniyorum. Albümdeki gizli favorim ise “A” ismindeki şarkı. Gerçekten Türkçe rock şarkı sözü konusunda ders verebilecek düzeyde. Belki de en sevdiğim Türkçe sözlü şarkıdır kendisi. “Ben” şarkısında ise Deniz Yılmaz kendini mi anlattı bilmiyorum ama bana kendimi anlatan ve bunu iyi bir şekilde yapan bir şarkı. Bence dinleyen herkes ya da albümün verdiği duyguyu alan herkes bunu hissedecektir.

Mutlaka dinlenmesi gereken bir albüm. Bu albüm bana sert müziğin kapılarını açtı ve bu müziği sevdirdi.  Belki de ömrümün sonuna dek dinleyeceğim.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.26/10, Toplam oy: 100)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2005
Şirket
Pasaj Müzik
Kadro
Deniz Yılmaz: Gitar, vokal
Özgür Kankaynar: Gitar, geri vokal
Kerem Tüzün: Bas gitar, geri vokal
Burak Gürpınar: Davul
Şarkılar
1. A Bir
2. Suç Bende
3. Yine
4. Uyut Beni
5. Cennet
6. Zor Güzel
7. A
8. Yok
9. İnsanlar
10. Sus
11. Sakın Söyleme
12. Ben
13. Ağla
14. Göç
  Yorum alanı

“KURBAN – İnsanlar” yazısına 25 yorum var

  1. Ş. Yıldırım says:

    Deniz Yılmaz’ın Dio için sarf ettiği sözlerden sonra soğuduğum ve bir daha da ne yaparsam yapayım asla aynı havada dinleyemediğim bir grup kurban. oysa ki, yosma, yine gibi şarkılarına hastaydım Kurban’ın. Dio’ya söylediklerinden sonra gruptan soğumamın sebebi o müthiş Dio sevgim değil. dio hayranı filan da değilim ama yine de bir müzisyenin, ikon haline gelmiş başak bir müzisyene, hele de sahne gibi özel bir mecrada gelişigüzel şekilde sövmesini hiç uygun bulmuyorum. sahnesine saygısı olmayan grubun neye saygısı olur ki kafasındayım ben hala… ”yine” çok güzel şarkıydı lakin o dio videosunu görmeyeydim iyiydi…

    Furkan Keskin

    @Ş. Yıldırım, Adamın Dio’yla bir derdi yok aslında. Malum konserde, malesef kafası aşırı güzelken, sembollerin kökeniyle alakalı epey derin bir mevzuyu, saçma sapan bir üslupla anlatmaya çalışıyor. Cidden büyük bir hata, ama Dio’yla bir derdi yok. Herifin derdi bambaşka. Ha ona da saygı duymayabilir insanlar zira herif illuminati falan diyor ama durum bu.

    Bu videodan sonra yok Kurban Dio’ya sövdü, yok Kurban metal camiasına sövdü diye bir sürü saçma sapan muhabbet döndü, Kurban müzikten aforoz edildi, Kurban’ın çıkacağı konserlerin FB etkinlik sayfalarını düşük IQ’lu TrOO metalciler istila etti falan. Cidden çok saçma.

    Ş. Yıldırım

    @Furkan Keskin, ben olayı sadece sahne adabına yakıştıramamıştım. o kadar insan sahneye izlemeye geliyor ve sahnedeki de karşılarına geçip oraya buraya laf atıyor filan mesela… hiç hoş olur muydu? neyse, ama meselenin Dio ile alakadar olmadığını söylediğin çok iyi oldu, bundan haberdar değildim açıkçası… gerçi haklısın, Deniz Yılmaz’ın sahnede kafasının aşırı güzel olduğu pek çok an var bu da onlardan biriymiş. öyle hemen benim yaptığım gibi bir kalemde silmemek gerekir, katılıyorum.

  2. Eric E. says:

    ucuncu sinif arak rifflerden olusan rock albumu gorunumlu yavsak pop muzik albumu…..

    mert salkım

    @Eric E., üzerime toprak atın

    Furkan Keskin

    @Eric E., http://troll.me/images/downvoting-roman/youre-wrong-dummy.jpg

    Eric E.

    @Furkan Keskin, ergenlik caglarim Haluk Levent ve Ayna dinleyip siki metalci gecinen yeni yetmelerin arasinda gectigi icin senin gibileri anlayabiliyorum (31 yasindayim). Paylastigin resme ise guldum aferim bunu twitterda kullanacagim izninle. Bu grubu cok seviyorsan Ayna, Athena ve Haluk Levent’te dinle bence onlarida seveceksin, hatta kesin 9-10 falan verirsin bence, hayatinda ve muzikal yolculugunda sana mutluluklar dilerim.

    Furkan Keskin

    @Eric E., abi ben yabancılı metal dinleyemediğim için bunları çok seviyorum galiba (6 aylığım) söylediğin grupları da araştıracağım çok sağol :))

    ya ya ya şa şa şa errric errric çok yaşa.

    Eric E.

    @Furkan Keskin, problem degil, herkez sevdigi muzigi dinlemeli bence bunda hicbir sorun yok. Sana bu grup hitap ediyorsa Ayna, Athena ve Haluk Levent’yi mutlaka seversin ve senin muzikal secimine saygi duyarim. Ama bundan sonra muzikle ilgili yorumlarina kucuk emrah/kucuk ibo dinleyenlere deger verdigim kadar deger veririm. Kusura bakma.

    Yaklasik 11 senedir amator/profosyonel olarak davul caliyorum, benik muzikal beklentilerim sende cok farkli olabilir.

    Basit bir ornek vereyim ilkokul ogrencisinin eline Turev-Integral kitabi verirsen anlamaz alir firlatir ama cin ali serisini ver cok sever en iyi kitap der 10 uzerinden 9.5 verir yalayip yutar.

    Birilerinin cin ali serisinden zevk almalarinda bence hicbir sorun yok sadece benim ayni fikirde olmami beklemedikleri ve benim gorusume saygi duyduklari surece.

    Eric adina takmissin Yurtdisinda yasiyor ve calisiyorum Eric burada insanlar benim adimi soyleyemedikleri icin Eric diyorlar bir tur nickname yani, ama istersen sen gercek adim olan Erman’i da kullanabilirsin. Bana hitap ederken.

    Tekrar hayatinda basarilar dilerim

    Furkan Keskin

    @Eric E., 31 yaşına kadar bu algı seviyesi ve bu değer yargı kabiliyetiyle geldiyseniz sizin için yapılacak pek fazla şey kalmamış Erman Bey. Siz anlayın veya anlamayın, söz konusu albüm, beğeniden bağımsız bir şekilde, kendi janrı içinde müzikal değeri yüksek bir eser. Sevmeyebilirsiniz, size hitap etmiyor olabilir ama altını doldurmadan, salt hakaret içeren sözlerle itin götüne sokup çıkartmaya da cüret edemezsiniz. Bu basit bir ahlâk meselesi.

    Muazzam metaforlarınız ve kimilerine göre türev-integral karmaşıklığındaki müziksel algı spektrumunuzla size selametler diliyorum.

    Eric E.

    @Furkan Keskin, album icin duzenlemeleri muazzam yazmissin baska bir arkadas produksyonu ovmus, soylecek cok soz yok aslinda sizinle degerlendirme kriterlerimiz cok farkli bu acikca belli. Siz sanirim TR kriterlerini kullaniyorsunuz ben evrensel kriterlerdeyim.

    Bu albumler ilgili buraya 3 sayfa kritik yazarim, nasil calinti rifflerle dolu oldugundan nasil ucuz oyunlarla suslenmis basit bir pop albumu olduguna kadar her sarki icin tek tek. Ama gerekli gormuyorum. Seni ikna etmek gibi bir derdimde yok zaten.

    Yukarida yazdigim tek cumle bu album icin yeterli bence cokta guzel ozetlemisim; “ucuncu sinif arak rifflerden olusan rock albumu gorunumlu yavsak pop muzik albumu…..”

    Bu yorumuda senin yazdiklarina cevap olarak yazmismamisim, kendi gorusumu yazmisim. Sen niye ustune alinip cevap verme geregi duydun?

    Sen cok sevmis olabilirsin hatta muazzam bulup 9-10 puanda verebilirsin. Hayatinin albumu yapabilirsin. Baskasinin ne dusundugu neden bu kadar onemli senin icin? Yoksa begenilerini baskalarimi belirliyor?

    suanda baktim album album 55 pasif agresif kullanicindan 6.2 gibi forum icin oldukca dusuk bir not almis, demekki benim gibi dusunen cok insan var. Ama cogunluk yorum yapmaya bile gerek gormemis, sadece notunu verip gecmis.

    Neyse bu muhabbetten cok sikildim, buraya baska birsey yazsanda okumayacagim ve cevapta vermeyecegim sana.

    Bir buyugun olarak sana son tavsiyem senden farkli goruslere saygi duymayi ogren….

  3. Her şarkısını çok sevdiğim, bence Türkçe Rock/metal sahnesinin en önemli bir kaç albümünden biri. Sözlerle, düzenlemelerle gerçekten muazzam bir müzik var ortada.

    Çok güzel anlatmışsın, eline sağlık. Puan konusunda da katılıyorum. Bence de 9. Sanırım Sahip albümüne de 9,5 veririm.

  4. Cattle Bilmemne says:

    Hoş grup lan aslında, niye dinlemiyorum ki ben bunları?

  5. onurtoptas says:

    “A” muhteşemdir. Parçanın sonundaki parçayla pek alakası olmayan deneysel/enstrümantal kısım ilk dinlediğimde aklımı almıştı. yıllardır almaya da devam ediyor.

    Dio’yla olan olayları hiç tasvip etmesem de bu adamlar türkçe rock’ta hep bir kaç adım öndelerdi yıllardır. Bence bunun sebebi enstrümanları diğer gruplara göre daha cesur kullanmaları.

    Neredeyse tüm türkçe sözlü rock grupları yıllar içinde arabesk/duygusal radyo-dostu ve müzikalitenin arka plana itilip vokalin ve catchy nakaratların öne çıktığı, sokaktaki alakasız adamın bile eşlik edebileceği basit parçalar yapmaya başladı Ama kurban’da belirli bir “sertlik” tutarlılığı 4 albümdür devam etti. bunda bence burak gürpınar’ın türkçe rock gruplarında pek duyamayacağınız boll cross’lu ve hızlı davullarının ve deniz yılmaz’ın zaman zaman metallica tonları/havası yakalayan ritm gitarının payı büyük(özellikle “sert” albümünde). Daha özenli yazılmış şarkı sözlerinin de yeri var ayrıca.

  6. atilla says:

    sağlam albümdür, benim favorim yine isimli parça! klibide sağlamdı :) ama çok sıkı başka parçalarda var tabi. beğenmeyenler olabilir ancak çamur atmaya gelmez bu albüm, üzerinize sıçrar sonra! kötü niyetli olmayın, alın dinleyin!

  7. mfeci says:

    Gerçekten Türkçe Rock/Metal’in en efsane albümleri arasındadır. Sanırım lise sondaydım çıktığında. Öyle çok dinlerdim ki o zamanlarda. A ve Cennet en sevdiklerimdir.

    Bir de dorian – yeniden hayata vardı o yıllardan. O da zirvelerdendir bana göre. Albüme puanım 9 benim de.

  8. OMustafar says:

    Bu albüm bir anlamda prodüksiyon dersi gibi bir albümdür benim için. Mix ve şarkı yazımı açısından bana katkısı çoktur. Özellikle “A”, “Uyut Beni”, “Sakın Söyleme”… Outro olan “Göç”te ise o ortalarda giren riff… Off… Çok ekstrem veya çok farklı bir hareket değil, fakat bende yarattığı o his cidden bambaşka.

  9. Mert says:

    Benim de en sevdiğim Kurban albümü, bence grubun en kendine has orjinal soundu burda. Bundan sonraki Sahip’te mesela sert yapcaz derken bu albümdeki kimyayı kaçırmışlardı. Bayadır da dinlemiyorum döndüreyim hemen.

  10. Jester says:

    Çok gariptir, genelde yerli grupların cover şarkılarını çok sevmem ama Kurban’ın coverları kendi bestelerinden daha eğlenceli ahah. Bu albümde hiç cover yoktu galiba, o yüzden o kadar eğlenceli bulmasam da başarısı ve özgünlüğü açısından sağlam albümdür.

  11. zafer says:

    Son albümü İnsanlar’ın çok altında kalmıştır.
    Türk rock tarihinin en iyi 5 albümü arasındadır bana göre.
    Fakat Deniz’in tutarsızlıkları ve sürekli eleman değişiklikleri grubun yükselişine sekte vurmaktadır.

    Baris

    @zafer, sürekli eleman değişikliği mi ? Adamlar bir defa eleman değiştiriyorlar o eleman da ilk albümde çalıyor. Yoksa Kurban Kadrosu kemikleşmiş bir kadrodur.

  12. Berk says:

    Ben de diğer herkes gibi şu Dio olayından pek hoşnut olmamıştım ama adamlar güzel müzik yapıyor be,valla.Günümüzdeki diğer ucuz pop sanatçılarının gerizekalı demeçlerine bakınca da Deniz gibi yetenekli birisinin sahnede kafayı bulup böyle saçmalamasına fazla aldırmamak gerek.Ha yaptığı doğru mu?Hiç değil tabii ki ama en azından Türkiye’de böyle müzik yapan az grup varken de elimizin tersiyle böyle grupları itmek Türk müziğini sekteye uğratır kanısındayım.Puan çok yerinde,cidden çok iyi albümdür.

  13. sefagn says:

    ooo üste baktımda yine bir dio tartışması çıkmış. bende bikaç kelam ediyim. bakın eğer adam o sözleri başka biri için söylese bu tepkinin çeyreği bile gelmezdi. ama arkadaş dio ya dokunmak metalcinin kutsalına dokunmaktır. ve herkes kutsalına dokunana söver ve hatta sövmekte hakkı da vardır, kurbanı sevsemde mesele bu, onunçin bu meselenin kolay kolay unutulamaması normal.

  14. nihat says:

    Yıl 2018 dinledikçe eski günleri hatırlıyorum. Geçmişte çok fazla dinlemediğim için şanslı hissediyorum kendimi. Muhtemelen benim için sonsuza kadar bir kült albüm olarak kalacaktır.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.