# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ONMYOUZA – Garyo Tensei
| 06.03.2014

Youkai Heavy Metal!

Rashid ALESGEROV

Japonların en sevdiğim yönü hangi tür olursa olsun eğer onu icra edeceklerse ona kendilerinden bir şeyler katmasıdır. ONMYOUZA ise bunu 1999 yılından itibaren metal müzikte muazzam bir şekilde yapmış ve yampaya da devam eden ender gruplardan (ayriyetten en sevdiğim gruptur kendileri). Tür olarak ise heavy metal ile Japon folk müziği karışımı bir müzik yapıyorlar. “Iron Maiden”ın Japon versiyonu da diyebilirisiniz.

Grup, şarkı temalarını da göz önünde bulundurarak kendilerine “youkai (iblis, ruh ve buna benzer bir anlam veriyor) heavy metal grubu” tanımını yapıyor. Ancak albümlerin tamamı bu tarz üzerinde gitmiyor. Bazı şarkılar tam ballad havasındayken hemen ardından sizi müthiş gaz parçalarla veya thrash öğelerinin havada uçuştuğu bir şarkıyla da karşılayabilirler. Grupta iki vokalin olması ise işleri daha da güzelleştiriyor. Heavy metalde kadın vokale az rastlanır. Bir de bu kadın vokali Japonlara has ince sesle düşünün. İlk başta size itici gelebilir ama Kuroneko’nun sesini duyduğunuz vakit bence o ön yargılarınız anında yok olacaktır. Onu destekleyen Matatabi’nin sert vokalleri ile birlikte her şarkıda bizi bekleyen fazlasıyla güzel melodi ve soloları da ekledik mi ortaya harika işlerin çıkmaması elde değil.

Şarkı sözlerinin tamamı Japon mitolojisi ile ilgili ve kültürlerine ne denli bağlı olduklarının bir ispatı da konserlere bile kimonolar (özellikle “Heian” döneminin kimonoları) ile çıkmaları. Canlı performanslarının albüm kayıtlarından kat kat üstün olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim. Ayriyetten konser zamanı her şarkıya uygun bir teatral hava yaratılıyor. Bu denli Japon medeniyetini benimseyen gruplara Japonya’da kısaca Angura Kei grubu denir (bunu bir tarz olarak algılayabiliriz). Grupta görev dağılımına gelirsek şarkılarının büyük bir kısmını grubun lideri, bas gitaristi ve vokalisti olan Matatabi besteliyor ve yazıyor.

Not: Grup üyelerinin bir-birileriyle sıkı bağları var. Matatabi (bas/vokal) ve Maneki (gitar) kardeşler. Karukan (gitar) ise Maneki’nin çocukluk arkadaşı. Kuroneko ise Matatabi’yle ONMYOUZA’dan önce başka bir grupta birlikte çalışmış. Yalnızca Tora (davul) bir arkadaşlarının tavsiye üzerine gruba dahil edilmiş.

2005 yılında çıkan “Garyo Tensei”, grubun 6. albümü ve grubun dünya çapında ünlünmesinde büyük pay sahibi. Şübhesiz ki, bunun asıl sebebi “Kouga Ninpou Chou” şarkısı. Basilisk animesinin açılışı için yazılan bu şarkı sayesinde dünya çapında tanınmaya başlayan grup, aynı yılda çıkan “Garyo Tensei” albümüyle birlikte ilk Avrupa ve Amerika turlarına çıkmaya başlamıştı. Albüme bir anlamda karma albümde diyebiliriz. Nedeni ise her türden şarkının bir arada olması. Hüzünlendirici şarkıdan tutunda en gaz parçaya kadar hepsini bu albümde bulabilirsiniz. Albümde bizi ilk olarak “Kami No Furumeki” adlı hard rock/heavy metal karışımı çift vokalli ve tam açılış parçası niteliğinde, herkesin eşlik edebileceği bir parçayla karşılıyorlar. Devamında ise biraz daha sakin “Ryu no kumo wo erugotoshi” şarkısı giriyor ki, solosuna özellikle dikkat edilmelidir. Albümün öne çıkan parçalarına gelirsek; “Kouga Ninpou Chou”, “Gekka”, “Mizuchi no Miko”, “Kumikyoku Yoshitsune – Akkihougan” gibi grup tarihinin bile en önemli parçalarını es geçmemek gerekir.

“Kouga Ninpou Chou” grubun belkide gelmiş geçmiş en güzel şarkılarının başında gelen bir şarkı. Birbirine düşman iki ailenin çocuklarının aşkından bahseder. Baştaki flüt sesinden tutun da sondaki soloya kadar her şeyiyle şaheser niteliğinde bir şarkı. İlave olarak Matatabi’nin vokal anlamında esas değil de daha çok geri vokal olarak girdiği ender şarkılardandır.

Albüm ilk 4 şarkıda normal bir havada ilerlerken 5. şarkıyla birlikde keskin virajlar başlar. Mesela “Gekka” gibi sizi ağlatacak dereceli bir şarkının devamında “Mizuchi no Miko” gibi grup tarihinin en gaz parçalarından birini dinlemeye başlıyorsunuz. Vokal kısmında Kuroneko önderliğinde ilerleyen şarkıda Maneki ve Karuka’nın sololarda yine döktürüyor. Tora’nın davula abanması ve nakaratlarda Matatabi’nin de dahil olmasıyla müthiş bir hava alıyor. Canlı performansını izlemeniz sağlığınıza zararlıdır.

Son olarak, Basilisk isimli animeye, beni hayatımın grubuyla tanıştırdığı için ne kadar teşekkür etsem azdır. Tavsiyem ise albümü dinledikden sonra internetten albümdeki tüm şarkıların canlı performanslarını dinleyin. Çünkü adamların canlı performansları albüm kayıtlarına 5 basar güzellikte.
Not: Albümdeki şarkıların tamamı 2005′te çıkan “Syugyoku Enbu” isimli DVD’de bulunmakta.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.82/10, Toplam oy: 34)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2005
Şirket
King Records
Kadro
Matatabi: Bas gitar, vokal
Kuroneko: Vokal
Maneki: Gitar
Karukan: Gitar
Tora: Davul
Şarkılar
1. Kami No Furumeki (靂)
2. Ryu no kumo wo erugotoshi (龍の雲を得る如し)
3. Samayoeru (彷徨える)
4. Kouga Ninpou chou (甲賀忍法帖)
5. Shiranui (不知火)
6. Oni Koroshi (鬼ころし)
7. Gekka (月花)
8. Mizuchi no Miko (蛟龍の巫女)
9. Kumikyoku 'Yoshitsune' ~Akki Hougan (組曲「義経」~悪忌判官)
10. Kumikyoku 'Yoshitsune' ~Muma Enjou (組曲「義経」~夢魔炎上)
11. Kumikyoku 'Yoshitsune' ~Raise Kaikou (組曲「義経」~来世邂逅)
12. Waga Shikabane wo Koete yuke (我が屍を越えてゆけ)
  Yorum alanı

“ONMYOUZA – Garyo Tensei” yazısına 17 yorum var

  1. Story to Tell says:

    abi bu sitenin gardı nasıl düştü bir anda aman allahım inanamıyorum. resmen yeraltı metal gruplarının tanıtım sitesi oldu. dünya üzerinde 10 15 kişinin bildiği öyle pek bir ahım şahım olmayan grupların habire kritiği yapılıyor.
    olum ben bu siteyi çok seviyorum lan! allah rızası için toparlayın biraz kendinizi gözünüzü seveyim.
    saygılarımla ve sitemlerimle…

    Seyfullah

    @Story to Tell, Aslında sürekli bilinen grupların kritiği yapılacağına bazen böyle farklı ve pek bilinmeyen grupların da kritiğinin yapılması gerekli bence.

    Cattle Bilmemne

    @Seyfullah, Bir yandan da bir Sodom’un, ne bileyim bir At The Gates’in falan sadece bir kritikleri var. Dengeyi iyi tutturamadık bence. Evet underground’da önemli tabi, kendi adıma konuşmak gerekirse adını bile bilmediğim grupların kritiklerini görmekten sıkıldım lakin. (Sözüm bu kritiğe değil, Onmyouza’yı biliyorum her ne kadar sevmesem de)Sonuçta metale yeni başlamış insanlar da giriyor siteye, en azından kalburüstü grupların da kritikleri olmalı bana kalırsa.

    Story to Tell

    @Cattle Bilmemne, hah işte benim söylemek istediğim de tam olarak buydu

    Seyfullah

    @Cattle Bilmemne, Aslında ben orda bilinen grupların kritiklerinin yanında bazen bu grup gibi iyi veya kötü olsun daha underground grupların da kritiklerinin yapılması gerektiğini söylemek istemiştim yoksa tabiki ben de Sodom’un ve daha birçok tanınmış grubun kritiklerinin de yazılmasını isterim.

    OnurOnur

    @Cattle Bilmemne, Bence çok yanlış düşünüyorsunuz. Birincisi, site yazarlarının sayısız kritiği var(misal Ahmet Saraçoğlu’nun yüzlerce kritiği var. Yanlış duymadık, yüzlerce) Bu insanlar zaten hayatlarının bilmem kaç saatini buna ayırmışlar. Sitenin günlük rutininden (haber, yorum kabulü vs vs) bahsetmedik bile, ve elbetteki bu isimler birer insan:D herkesin işinin gücünün olduğunu söylemeye gerek yok. Çok önemli grupların bazı albümleri yer almayabilir bu sebepten, madem öyle takipçiler yazmalı bunları, ki bu konudada site zaten eşsiz, konuk katılımı oldukça yüksek.

    İkinciside, “10 15kişinin bildiği” bir grubu çok seviyorsun misal, “ulan yazayımda insanlarada ulaştırayım” diyorsun, sitede bunu çok yeraltı ve değersiz görüp kabul etmiyor.
    pasifagresif iyiki böyle değil:)

    Cattle Bilmemne

    @OnurOnur, O da doğru tabii, neyse bu hafta sonu ben de süpriz bir kritik yazıp söylediğimin arkasında durayım en iyisi. :)

  2. blackwinterday says:

    “Not: Grup üyelerinin bir-birileriyle sıkı bağları var. Matatabi (bas/vokal) ve Maneki (gitar) kardeşler. Karukan (gitar) ise Maneki’nin çocukluk arkadaşı. Kuroneko ise Matatabi’yle ONMYOUZA’dan önce…”

    Maneki ile Karukan da sevişiyorlar diye devam etse negzel olacaktı^^

    Bir de ‘bir-birileriyle’ nedir ya?

  3. Osman says:

    Evet, bu arada 4 oy var ortalama 1. 10 verdim 2.80 oldu :P

    Japonlu grupları sevmeyen ölsün zaten. Zikeyum ben onlaru.

    blackwinterday

    @Osman, ben işyerinden 8, evden 10 verdim (evde daha çok beğendim :P) yine de 5′i geçmedi ortalama. Bizim millette bir japon nefreti var ama çözemedim.

  4. blackwinterday says:

    Yalnız X-Japan’ı da seven biri olarak ben bu grubu tuttum.

  5. baha says:

    japonlar daha çok new age, electronic, RIO-avantgarde prog türlerinde oldukça yetkindir hatta bu türlerde inanılmaz grupları mevcut ama heavy metal’de o kadar iyi değiller maalesef.

  6. sefagn says:

    tamam iyi hoş grupta 8,5 not ne demek aga biraz abartılı bir not olmuş bu zaten millette bu nota tepkisini okur puanı ile göstermiş

    sefagn

    @sefagn, ha bide burdaki sözüm sırf bu kritiğe değildir bizim siteye kritik yazan arkadaşlarımızın bazen önüne gelene 9-10 puanı yapıştırma gibi bir huyları oluyor. mesela bi bakıyorsun adam 9,5 puan yazmış nota okur puanı ise 6 ha demek ki kritiği yazan arkadaş sevdiği grubu biraz kayırmış diyorsun orda :)

    Jester

    @sefagn, Millet iradesini sandıkta göstermiş diyorsun yani (ehe mehe).

  7. Durakonis says:

    Bu grubu birkaç sene önce keşfetmiş, albümlerini bir iki hafta dinlemiştim. Yani güzel ve etkili, hatta bazı melodiler hala aklımda. Ama kalıcı olmadı bende. Yazıyı da beğendim, eline sağlık.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.