# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
KVELERTAK – Meir
| 24.04.2013

Daha fazla.

10 senedir albüm incelemesi yazan bir insan olarak, bu zaman içerisinde kendimde gözlediğim ve zaman içerisinde değiştirmeye çalıştığım ancak gerek bu müziğe karşı duyduğum heyecanın dozunu zaman zaman iyi ayarlayamamam, gerek de zaman içerisinde çok sayıda dış faktörün bu müzik içine girmiş olması sebebiyle henüz tam anlamıyla değiştiremediğim başlıca şey, sevdiğim bir grubun yeni albümüne dair kafamda oluşan ilk intibayı hızlı şekilde benimsemeden, albüme gereken ilgiyi gösterme ve nihai kararımı vermeden önce albümü gereken miktarda dinleme konusundaki aceleciliğimdir.

Nice albümler var ki ilk dinlemelerde beğenmeyip sonradan secde ettiğim; ne gruplar var ki ilk duyuşta çok bir şey bulamayıp sonradan sunaklar inşa edip uğurlarında kurbanlar verdiğim.

KVELERTAK, ilk dinlediğim andan itibaren farklı olduklarını hissettiğim, çok hızlı şekilde benimsediğim, kısacası beni ilk andan yakalamış, dakika bir gol bir bir grup benim için. Müziklerinin heyecanı, enerjisi, farklı tarzları hiç çorba yapmadan bir potada eritmesi, çiğliği, vahşiliği, eğlenceliliği… Kısacası, benim için her anlamda çok sevilesi ve kucaklanası bir müzik yapıyordu grup.

Kvelertak”ı yüzlerce kez dinlemiş ve her notasını hatmetmiş bir insanın, bir de gruba ve albüme dair bu kadar fazla söz dolaşırken, ilk albümü çok yükseklere koymaması, toz kondurmaması, kısacası –kaçınılmaz şekilde- sonra çıkacak KVELERTAK albümleri için bir eşik, bir norm olarak almaması düşünülemezdi elbet. Bazı grupların bazı albümleri vardır; dinleriz ve deriz ki: “Tamam abi, bu grubun da bundan sonra çıkacak her çalışmasının kıyaslanacağı albüm budur.” Gerçekten de öyledir; bazı gruplar, kariyerleri adına öyle önemli bir albüm çıkarırlar ki, o albümün iyiliği onları kariyerleri boyunca izler, peşlerini bırakmaz. Grup bilir ki, yaptıkları yapacakları her albüm, hep “o” albümle kıyaslanacak, her incelemede, her yorumda mutlaka bir “güzel albüm ama bir xxx değil” hissiyatı olacak.

KVELERTAK ile “Kvelertak” arasındaki olay da bunun gibiydi. Albüm son yıllarda metal dünyasını en hızlı şekilde sarsan çalışmalardan biri oldu, grup ikinci albümünü çıkarmış olsa bile hâlâ daha olmaya devam ediyor.

Tüm bunların ışığında, KVELERTAK ne yaptı? Yeni albümünün haberini verdiği açıklamada, ikinci albümün ilk albümün “götünü sikeceği, hem de bunu sert bir biçimde yapacağını” söyledi. Evet, grup aynen bunu dedi. On binlerce hayran kazanmalarını sağlayan, turlanmadık yer bırakmadıkları, her yerde milletin “Kvelertaaaaaaaaak!!!” diye yırtınmasını sağlayan ilk albümden böylesine üstün bir albümle geleceklerini iddia ediyorlardı.

Ve “Meir” çıktı. Hem de Norveç’in en çok satan albümü olarak çıktı.

İlk 3-4 dinlemedeki düşüncem, albümün “Kvelertak”ın gerisinde olduğuydu. İyi veya kötü diye bir şey diyemiyordum. Hayal kırıklığı da yoktu. Tek bildiğim, ilk albümün “Meir”den daha iyi olduğuydu. Grup çok sofistike bir müzik yapmıyordu; her şey ortadaydı. O yüzden ilk izlenim her neyse, doğru olma ihtimali de yüksekti. Zira KVELERTAK’ın öyle eklektik, içine girilmesi, sindirilmesi gereken, detayların zamanla kendini gösterdiği bir müziği yoktu.

Mu acaba?

Peki bu yazıyı yazarkenki düşüncelerim neler? Satın aldığım günden beri albümü en az 100 kez dinlemiş biri olarak (ciddiyim, günde ortalama 3-4 kez) hissettiklerim neler? Şu an “Meir”in ilk albümden daha iyi olduğunu düşünüyor değilim. Ama kötü olduğunu da düşünmüyorum. Emin olduğum tek şey, “Kvelertak” ile “Meir”in kesin bir fikre varılmayacak düzeyde kaliteli albümler oldukları ve ancak “bence” diye başlayan cümleler eşliğinde kıyaslanabilecekleri. İlk yayınlanan single Bruane Brenn’i ilk dinlemede hissettiğim hayal kırıklığı, albümü dinlemeden önce sağda solda gördüğüm “KVELERTAK uzun şarkı yapmasın”ların tedirginliği, şu an yerini rahatlamaya, memnuniyete, keyfe bıraktı. İlk albümde yer alan ve “Meir”deki bazı şarkılardan daha iyi olan şarkılar var mı? Var. Peki “Meir”de olup da ilk albümdeki bazı şarkılardan daha iyi olan şarkılar var mı? Var. Kısacası bu iki albüm, tıpkı GHOST durumunda olduğu gibi, farklı kitlelerce grubun en iyi albümü olarak gösterilecek; ta ki bir sonraki KVELERTAK albümü çıkana dek. Aynı şey GHOST için de geçerli tabii.

Albümün adı “Meir”, yani “daha fazla”. Bu basit isim aslında albümün tam bir özeti. KVELERTAK’ı çok derin düşünmemek lâzım aslında. Onları farklı kılan, özel yapan asıl şey, grubun daha ilk albümünün ilk şarkısının ilk kelimesinin “Kvelertaaaaak!” olmasıydı. Adamlar aslında çok zengin, dopdolu bir şeyi, çok basit, çok çiğ, çok kastırmasız ve kasıntısız şekilde sunuyorlar. O yüzden ilk albümden daha iyi olduğunu düşündükleri ikinci albümlerine sadece “daha fazla” adını seçmiş olmaları, tam da KVELERTAK gibi, aslında altında türlü şenlikler, curcunalar, nümayişler barındıran bir basitliği yücelten bir yaklaşımın ürünü.

Cayır cayır gitarlar, çok duyulur ve nefis kullanılmış bir bas, ilk albümün ötesine geçen bir davul kullanımı, Erlend’in gırtlak parçalayan çığlıkları; kısacası “Meir”de olumsuz olarak nitelendirdiğim neredeyse hiçbir şey yok. Müziğin genelinde beklediğimden daha az bir Amerikancılık, beklediğimin üzerinde bir bodosluk, beklediğim düzeyde bir coşku ve son olarak da “daha fazla” tecrübe, “daha fazla” olgunluk, daha büyük işler yapabileceklerine dair “daha fazla” işaret var.

KVELERTAK için sadece iyi şeyler diliyorum. Çok büyümelerini, Türkiye de dâhil her yerde çalmalarını bekliyorum. Her albümde bambaşka coşkular yaşatmalarını, klipler çekmelerini, DVD’ler yayınlamalarını, kısacası “daha fazla” KVELERTAK istiyorum. Black metalmiş, rock n roll’muş, hardcore punk’mış; her ne iseler, o şeyi harika yapıyorlar. Umarım müzik dinlediğim süre boyunca ortalarda olurlar.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.99/10, Toplam oy: 80)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2013
Şirket
Roadrunner
Kadro
Erlend Hjelvik: Vokal
Maciek Ofstad: Gitar
Bjarte Lund Rolland: Gitar
Vidar Landa: Gitar
Kjetil Gjermundrød: Davul
Marvin Nygaard: Bas
Şarkılar
1. Åpenbaring
2. Spring fra livet
3. Trepan
4. Bruane brenn
5. Evig vandrar
6. Snilepisk
7. Månelyst
8. Nekrokosmos
9. Undertro
10. Tordenbrak
11. Kvelertak
  Yorum alanı

“KVELERTAK – Meir” yazısına 31 yorum var

  1. B U R Z U M says:

    ilk albüm ile meir arasında seçim yapamıyorum…hangi albüm daha iyi sorusu bence küçük çocuklara sorulan ‘anneni mi daha çok seviyorsun babanı mı?’ sorusu ile eşdeğer…cidden 2 albümünde bende bıraktığı etki ‘kusursuz’ … şu albümün şurası daha ei diyemiyorum la resmen…vay aq…

  2. Bir ben mi sevemedim bu adamlari anlamadim ki.

    MARDUK

    @Ertuğrul Bircan Çopur, yalnız değilsin, ben de :D

    Baybora

    @Ertuğrul Bircan Çopur, Ben de. İlk albümleri fena değil en azından ama bu yeni hiç ama hiç sarmadı.

    aliihsan balı

    @Ertuğrul Bircan Çopur, Valla ben de pek sevemedim şu ana dek.. İlk albümü 1.5 kere dinledim ı-ıh. İkinci albüme daha bakamadım. Ama ben de soğuğum bunlara evet. Zamana bıraktım. Zorlamayacağım kendimi..

  3. Ufuk Sönmez says:

    valla ilk albümü dinlemedim ama bu albüm baya güzel olmuş, benim puanım 8,5 olurdu heralde. alcest, kevelertak, ghost gibi grupların böyle basit, sade ama ruhlu müzik yapmaları çok hoşuma gidiyo açıkçası. kritik de aktı okurken, elinize sağlık saraçoğlu ahmet usta. saraçoğlu ahmet usta’dan müzik tarifleri.

  4. Itachi says:

    iyi-kötü değil de, ilk albümün vuruculuğu mu yoksa bu albümün olgunluğu mu diye sorsalar ilk albümü tercih ederim. sırf mjod, bloodtorst ve sjohyenar bile süründürüyor adamı. bu albümde de ilk 3 şarkıyı ve uzun şarkıları çok beğendim. kısa şarkılar pek açmadı beni.

  5. Exorsexist says:

    s/t albumlerini fazla dinlemedim. buna ragmen meir’i daha eğlenilebilir buldum. daha punk rock ağırlıklı geldi bana.

  6. barış says:

    ilk albüm her türlü daha zengin ve eğlenceli bence. meir’i 1-2 dinlemeden sonra hemen ilk albümü dinleyip panzehir yaptım..

  7. Rajeesh says:

    bu albümü ilk dinledğimde bende aynı şekilde ilk albümün kat kat daha iyi olduğunu düşünüp hemen ilk albümü tekrar dinlemeye koşmuştum

    fakat şimdi dinledikçe 2 albüm arasında ayrım falan yapamıyorum hepsi iyi oha falan diyip kendime duvardan duvara vurup çoşuyorum

  8. Osman says:

    Daha fazla, daha iyi. Debutlarındanda 3 şarkıda albümün özeti çıkıyordu. Kvelertak bu albümde hem punk rock, hem black metal, hem de psychedelic rock’ın her yönünü müziğine çok güzel yedirmiş. Her şarkıda farklı tatlar var, ama en önemlisi ruh var. Bu seneden dinlediğim en iyi albüm.

  9. Mert says:

    İlk albüm beni pek açmamıştı, kısmet bu sefere artık.

  10. Beleg says:

    Abi nası mübarek ülkeler var ki böyle albümler satış zımbırtılarında 1 numaraya çekiliyor. Ghost ve isveç, kvelertak ve norveç, adamsınız lan!
    Albüme gelecek olursam önceki albümden daha olgun fakat kvelertak olmanın gereklerinden uzaklaşmadan oluşturulmuş en katmanlı müzik böyle olur sanırım. Gerçekten kvelertak dinlemek nefis bir şey. Tarzları o kadar kendilerine özgü ki, yaptıkları şeyden o denli keyif alıyorlar ve sizi de ayağa kalkıp onlara eşlik ederek manyakça zevk almanızı istedikleri o kadar belli ki müziğinin her anıyla metal camiası içinden kendini göstermeyi başarıyor. Geleceğin grupları tartışılırken de denmişti zaten grubun alıp yürüyeceği. Kritiğe yüzde 90 katılıyor fakat net bir şekilde meir’i kvelertak’a tercih ettiğimi (20. dinleyişim falan gerçi ama değişmez bence) belirtirken grubun adını olabildiğince çok yerde duymayı arzuluyorum. Valla aferin lan.

  11. devilsadvocate says:

    ilk albümleri kendi adıma gojira “the way of all flesh” ile birlikte son 10 yılda metal müziğin başına gelen en güzel iki taze meyveden biri.

    grubun korkunç yeteneğini yansıtan trepan gibi hayvani güzel şarkılar barındırsa da ben o ilk albümdeki inanılmaz besteleri ve emeği bulamadım. albüm yapım süreci sanırım ya biraz aceleye gelmiş ya da kesintiye uğramış gibi geldi bana. gojira’nın son albümünü dinlerken ki hislerle dinledim, dinliyorum açıkçası.

    albüm bence de ilk albümden bağımsız düşünülürse gayet sıkı. ama olmuyor işte, fazla yukarıdan giriş yaptı zibidiler:) umarım benim de ileride beklediğim ortalığı yakıp yıkacak milyonlar satacak dev albümlerini ardı ardına yaparlar.

  12. Korhan Tok says:

    İlk albümü 3-4 kere dinleyip kaldırdım rafa. Bunu daha dinlemedim bile, indirdim mi onu da hatırlamıyorum. Sonuç: Ben Kvelertak’a ısınamıyorum agalar. Hata bendeyse el birliğiyle düzeltelim.

  13. 4-5 kere dinledim, çok ortalama buldum. Daha dinlerim ama artık sever miyim bilmiyorum. Meh.

  14. ismail vilehand says:

    bence Kvelertak son yıllarda müziğin başına gelmiş en iyi şeylerden biri. bu albüm ise 2013′ün en iyilerinden. sevmeyen çok var, normal buluyorum bunu. günümüzün metal müzik anlayışına komple ters bir müzik yapıyorlar. işin içine yüksek dozda rock ‘n’ roll ve hardcore punk katıldığı zaman günümüzün teknik ve melodik müziğine alışmış kulaklar olayı algılayamayıp direk error veriyor. bunun sonucu beğenilmemesi kesinlikle normal zaten. bu algıya kapılmayan herkes Kvelertak seviyordur zaten. ki ilgi, alaka, satış rakamları da bunu gösteriyor.

    şurası şöyle burası böyle diyemeyeceğim, çünkü albüm mükemmel. daha iyisini yapma ihtimallerine karşın 9.5/10 veriyorum.

  15. bathory says:

    ilk albümlerini çok sevmiştim yeni albümlerini henüz sindiremedim güzel albüm fakat ilk albümden daha mı iyi bilemedim

  16. Berk says:

    Albüm çok iyi ama bana mı öyle geliyor yoksa cidden öyle mi?Solo gitarın sesi bana biraz kısık gibi geldi çok güzel melodiler,sololar var ama kulağıma tam oturmuyor biraz kısık,alttan geliyor gibi sanki?Yoksa grubun özelliği falan mı? :D

  17. crowkiller says:

    http://www.youtube.com/watch?v=LeksEMcnePw

    şöyle birşey yapmış adamlar bir konserde

  18. Beorn says:

    İlk Kvelertak albümünü çok sevmiştim ama bu albüm bence çok çok kötü. Verdiğim para acıdım.

  19. satanic says:

    Kritik güzel olmuş hele ki ilk paragraftaki 9 satırlık cümle harika :) ama bu adamları nedense sevemedim ben.Tamam punk müziğin metalin içine girmesiyle güzel şeyler ortaya çıkıyor ama beni heyecanlandırmıyor kvelertak.

  20. Trepan’ın nakaratı. <3

    B U R Z U M

    @Ahmet Saraçoğlu, miskin miskin uzanıyordum senin yuzunden simdi odama gidip binicem albumun ustune vurucam kirbaci. Yorumunu okudugumdan beri kafamda donuyor parca. Zalımsın sayın saraçoğlu:)

    Ahmet Saraçoğlu

    @B U R Z U M, ahah ben de bunu okuyunca bir kez daha açtım. İçinden çıkılmaz bir sarmala doğru gidiyoruz.

    B U R Z U M

    @Ahmet Saraçoğlu, bende direk trepandan basladim sayende:) dolapta bi tane bira kalmis onuda actim simdi. Ciddi anlamda siteye girmesem, senin yorumu okumasam bunlarin hic biri olmicakti:) neyse keyifli dinlemeler abi:)

    Ahmet Saraçoğlu

    @B U R Z U M, afiyet olsun, sağ ol sana.

  21. Rashid says:

    Hardcore Punk/Rock’n'Roll müziğini hiç sevmeyen biriyim. Özellikle hardcore punk’ın bodoslama şarkı yazımını ve vokal tınısına katlanamayan bir insanım. Ancak, şu albüme tapmamak elde değil. Şarkı yazımını filan her şeyi boş verdim. Şarkılar o kadar gaz ki. Baya sakin-sakin odamda oturmuştum. Åpenbaring şarkısı başladığı andan itibaren odanı ters düz etmemek için kendimi zor tuttum. Fazlaca albüm dinlemiş biriyim ama böyle saf gaz veren albüm sayısı bence bir kaç tane vardır ve ya yoktur.

  22. firat tale says:

    son yillarin en iyi albumu desem biraz abartmis mi olurum acaba? bu kadar gaz, turden ture atlamak bazilarina fazla gelebilir, ya cok sevilecek ya da sevilmeyecek gruplardan biri, ama en azindan bir 3-5 kere dinleyip karar vermek gerekir diye dusunuyorum.

  23. crowkiller says:

    sizce bu grup neden metal archives’e kabul edilmiyor?

  24. owlbos says:

    @crowkiller, Hardcore(-Punk) grubu olarak katagorize ediliyor bence.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.