# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
FINNTROLL – Blodsvept EP
| 02.03.2013

Aperatif.

Bugünkü konuklarımız Kuzey’den, Finlandiya’nın başkentinden geliyorlar. Folk metali son derece özgün şekilde icra eden FINNTROLL, altıncı albümü “Blodsvept”i kısa bir süre sonra çıkaracak. Lâkin Finlandiya’nın bu sevimli canavarları, Mart sonu çıkacak albümün öncesinde, aynı isimli bir de EP yayınladı. Bu tarz durumlarda albümler genelde single ile desteklenir, ama grup elindeki fazla materyali paylaşmak istemiş olacak ki, “Blodsvept”i önce EP olarak sunmayı uygun görmüş.

Peki ne var bu EP’de? Öncelikle yeni albümden iki şarkı var. Bunlardan az sonra bahsedeceğim. Onların dışında, “Nattfödd” albümünden, albümle aynı addaki şarkının ve Det Iskalla Trollblodet’in Wacken 2006 performansları, grubun 1998’de yazdığı enfes şarkısı Rivfader’in demosu ve PET SHOP BOYS cover’ı Can You Forgive Her yer alıyor.

İlk bahsetmek istediğim, EP’deki cover tercihi. PET SHOP BOYS’un akıllara zarar klipli bu 20 yıllık şarkısı, FINNTROLL’ün elinde gayet güzel bir şey olmuş. Zaten eğlenceli tarafını yıllardır sergileyen grup, Can You Forgive Her’ü tam olarak kendine uyarlamış ve başarılı bir cover çıkmış. CHILDREN OF BODOM’un geyik ve şaşırtıcı cover tercihlerine alışık olduğumuzdan, FINNTROLL’ün bu tür bir şarkıyı cover’lamaswına da şaşırmadım açıkçası. Zaten böyle özgün bir tınıya veanlayışa sahip grupların metal dışındaki türlerden cover yapması bence daha anlamlı ve “işe yarar” bir tercih.

Canlı performanslar ve Rivfader’dan bahsetmeye gerek görmüyorum, zaten yıllardır bildiğimiz şarkılar.

Asıl bahsedilecek kısma gelelim. Yeni albüme adını veren Blodsvept ve När Jättar Marschera. Bir önceki albüm “Nifelvind”i düşününce, grup albümden iki adet şarkıya klip çekmişti. Bunlar, oynak ve şen bir şarkı olan Under Bergets Rot ve son derece karanlık ve yırtıcı Solsagan’dı. Bu EP’de yayınlanan iki şarkıya bakınca, Blodsvept tıpkı Under Bergets Rot gibi daha pozitif hisler barındıran, daha cümbüşlü nümayişli bir çalışma. Çok basit bir rif üstüne kurulu, dümdüz devam eden, ilk dinlemeden anlaşılabilecek türde, kolay bir şarkı.

Diğer seçim När Jättar Marschera ise, tıpkı bir önceki albümdeki ikinci klip tercihi Solsagan gibi, biraz daha kompleks, tam bir FINNTROLL şarkısı olarak niteleyebileceğim ve Blodsvept’e oranla daha çok sevdiğim bir şarkı. “Devler Yürüdüğünde” gibi bir anlamı olan isminin hakkını veren kütür kütür basları ve klavye melodisiyle, yeni albümün genel havasını özetlediğini umduğum bir parça.

“Blodsvept” EP’sine bir puan veresim yok, zira ortada EP’den ziyade maxi single denebilecek türde bir ürün var, Yeni albüm öncesi, “Bakın böyle bir şeyler gelecek” deme amacıyla çıkarılmış ve muhtemelen yakınlarda bir de kliple desteklenecek olan albüm promosyonunun bir parçası niteliğindeki bir çalışma.

Not vermeyeyim, “Nifelvind”e benzer türde bir şeyler geleceğinin habercisi bir EP diyeyim yeter.

Albümün okur notu: 12345678910 (7.75/10, Toplam oy: 8)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2013
Şirket
Century Media
Kadro
Tundra: Bas
Beast Dominator: Davul
Skrymer: Gitar
Trollhorn: Klavye, gitar
Routa: Gitar
Vreth: Vokal
Virta: Klavye
Şarkılar
1. Blodsvept
2. När Jättar Marschera
3. Nattfödd (live at Wacken 2006)
4. Det Iskalla Trollblodet (live at Wacken 2006)
5. Can You Forgive Her
6. Rivfader (demo)
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.