# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
AETERNAM – Moongod
| 20.02.2013

Altın tepside sunulan kalp.

Ömer Kuş

2010 yılında çıkardıkları “Disciples of the Unseen” albümüyle genel olarak övgü dolu yorumlar alan Kanadalı grup AETERNAM, geçtiğimiz yıl ikinci albümleri “Moongod”ı piyasaya sürdü. Müziklerine Arap ve Ortadoğu ezgilerini başarıyla entegre etmesini bilen grubun, özellikle biz Türk dinleyicilere daha çekici gelebilecek bir müzik yaptığını düşünüyorum.

“Moongod” grubun ilk albümde bıraktığı yerden devam ediyor. Faslı gitarist/vokalist Ashraf Loudiy eski kültürlere ve dinlere olan ilgisini hem şarkı sözlerinde hem de bulduğu melodilerde açıkça gösteriyor. İslam öncesi Arap dinlerinden tutun Maya tanrılarına, Hinduizm’e kadar geniş bir yelpaze sunuyor bize albüm.

Klavye bu kez gerçekten ayarında ve yerli yerinde kullanılmış, tekinsiz bir atmosfer yaratmada önemli rol oynuyor. Ashraf Kukulkan uğruna verilen kurbanlardan ve yapılan ayinlerden bahsederken siz de bütün bunları kafanızda canlandırabilirsiniz rahatlıkla. Ben albümü bu açıdan çok başarılı buldum şahsen.

Tıpkı ilk albümde olduğu gibi yine yardıray death metal rifleri ile Arap ezgilerini çok güzel harmanlamış grup. Her şarkıda ilginizi çekecek, “hmm burayı da iyi düşünmüşler”, “vay babam o nasıl oynak melodi öyle” dedirtecek rifler, melodiler, sololar duymanız gayet mümkün. Prodüksiyon cillop kalitede denebilir, çatır çutur beyninize vuruyor her enstrüman. İlk albüme oranla gelişme gösteren konulardan biri de temiz vokallerin kullanımı. Bu vokalleri gerçekleştiren kişi kim bilmiyorum ama müziğe gerçekten uyan bir sesi var kendisinin. Özellikle tamamen yerel enstrümanlarla kotarılmış olan “Iram of the Pillars” şarkısında sizi alıp bir Arap çölündeki kumların ortasına bırakıveriyor grup.

Orta tempolu sayılabilecek Moongod, Cosmogony gibi şarkıların yanında adeta Doğu’dan gelen bir death metal saldırısı şeklinde vuku bulan Invading Jerusalem ve Xibalba gibi hızlı şarkılar çok iyi dengelenmiş. Temponun sürekli aynı kalmaması albümün dinlenebilirliğini arttırıyor. Grup elemanlarının hepsi enstrümanlarında yetenekli ve derslerini iyi çalışmışlar.

Bir iki yerde çok alakasız geçişler olması dışında şarkı yazımında da grubun başarılı olduğunu söylemek mümkün. Bayat olmadan akılda kalıcı olmayı başaran, hatta bazen bütün gün dilinizden düşmeyen nakaratları bile güzelce entegre etmişler bu sert müziğe.

Daha önce de dediğim gibi, grup Türkiye’de kabul görmeye oldukça müsait bir müzik yapıyor bence. Şu ana kadar daha fazla tanınmamış olmaları garip. NILE size fazla sert ve kaotik mi geliyor? ORPHANED LAND fazla progresif ve “hafif” mi kaçıyor? O zaman AETERNAM tam aradığınız şey olabilir. Death metal ile Ortadoğu müziğinin çok ayarında birleştirildiği bir albüm olan “Moongod”ı bu türden hoşlanabilecek herkese şiddetle tavsiye ediyorum.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.79/10, Toplam oy: 29)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2012
Şirket
Galy Records
Kadro
Ashraf Loudiy: Vokal, gitar
Alexandre Loignon: Gitar
Maxime Boucher: Bas, vokal
Antoine Guertin: Davul, perküsyon, vokal
Şarkılar
1. Moongod
2. Invading Jerusalem
3. Cosmogony
4. Iram of the Pillars
5. Rise of Arabia
6. Xibalba
7. Descent of Gods
8. Idol of the Sun
9. Hubal, Profaner of Light
  Yorum alanı

“AETERNAM – Moongod” yazısına 9 yorum var

  1. DrAQA says:

    Arapçaya ve arap ezgilerine ayrı bir merakım olduğu için bu grupla karşılaşmıştım. Hakikaten çok iyi şarkıları var.
    8/10

  2. oh yes! says:

    Arkan – Salam albümü bu tarz albümler arasında en başarılılarındandı. Aeternam sevenler Arkan’a da bi bakmalı

  3. komedi_komedi says:

    çok sağlam adamlar ya, zaten son 10 yılın kehanetleri bölümünde yorum yazmıştım kendileri ile ilgili isteyen okuyabilir,

    bu adamların bir sonraki albümünü çok merak etmeye başladım, keşke aynı güzellikte 20 albümü olsada dinlesek denilesi bir grup, nile ve orphaned land baydı artık yeni trend Aeternam.

  4. MetaLchesH says:

    Eline sağlık dostum. Uzun süredir yazmayı düşündüğüm ama bir türlü fırsat bulamadığım bir kritikti bu. Benim yazabileceğim şeylere çok yakın şeyler yazmışsın.

    Albümdeki konsept genel olarak Hubal üstüne kurulmuş.
    Hubal = Moongod. Yani Sümerlerden beri varolduğuna inanılan ve islamiyete kadar çeşitli isimlerle evrimler geçiren ve günümüzde İslam aleminin tanrısı Allah.

    Aeternam, Hubal’ın Allah olduğuna inanıyor. Nette araştırırsanız dediklerimi destekler şeyler bulabilirsiniz.

    Bu arada clean vokalleri de Ashraf (Eşref) yapıyor. Albüm çıkmadan önce yayınlanan stüdyo videolarında bunu görebilirsiniz.

    Ve son olarak, bu albümle ilgili olarak bunaltı’da albümün bulunduğu postun altında albümle ilgili bilgiler vermiştim. İsteyen aşağıdaki linkten okuyabilir.

    http://www.bunalti.com/?p=240971

  5. patognomonic says:

    Dogu ezgileri varsa ben de varim lan..iyi bir orkestrasyondan sonra metal muzigin basina gelen en iyi sey

    patognomonic

    @patognomonic, valla albümü o kadar begendim ki, grubun bendeki bu mükemmel imajı, olur da bozulur diye ,diğer albümü dinlemeye korkuyorum ya..ama küçük bir araştırma sonucunda anladigim sey, ilk albumun de bu albüm gibi hayvan oldugu..yani yorumlar hep o yönde.

    Bi de o sololar yok mu o sololar…o sololari çalan ellerinizden öperim. .

  6. Korhan Tok says:

    Tam ayarında ya. Invading Jerusalem filan ne güzel şeyler bunlar.

  7. patognomonic says:

    Kendinize bir iyilik yapip Rise of Arabia nin solosunu dinleyin

  8. Anubis says:

    10/10 Dinlemekten bıkamıyorum

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.