# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
GORDIAN KNOT – Emergent
| 27.01.2013

“Dağılsalar dağılmasalar ne olur.”

Levent MUKAN

CYNIC içerisinden çıkan pek çok güzel şey var malumunuz. Bu şeylerin tek kötü yanı az olmaları, ama CYNIC geri döndüğüne göre bu konuda da artık şikâyet etmemize gerek yok.  Ancak CYNIC uyuyorken geçen süreçte üyeleri armut toplamadılar tabii.

CYNIC elemanlarından Paul Masvidal ile Focus’a kadar lead gitarları çalmış olan Jason Gobel, yine o sıradaki (ve halen “Re-Traced” ile “The Portal Tapes” dışındaki bütün CYNIC albümlerinde basları çalmış olduğundan stüdyo üyesi diyebileceğimiz) bas gitaristleri Sean Malone adlı yüce insan önderliğinde, yanlarına YES, GENESIS, KING CRIMSON gibi gaddar progresif rock gruplarıyla çalmış olan davulcu Bill Bruford’u da alarak GORDIAN KNOT’u kurdular. Grup kendi adını taşıyan ilk albümünün ardından “Emergent”ta Bruford’un davulda yerini Sean Reinert’ın almasıyla (Bruford konuk müzisyen olarak gözüküyor gene de) 2002 yılında şu an incelenmekte olan “Emergent”ı çıkardı ve şu an, dağılmamış olsa da, en azından bu dönem içerisinde bir şey çıkarmayacakları bariz ve aradan 11 sene geçmiş olduğundan bundan sonra da çıkaracakları maalesef şüpheli.

Denilecek ki davulcuyu hadi geç, kalan üyeler CYNIC zaten. Dağılsalar dağılmasalar ne olur. Bunu diyen insanlar haklıdırlar, ancak Sean Malone’u tanımamaktadırlar. Sean Malone CYNIC’in basçısı ve hakkında sadece CYNIC dinlemiş birinin tek diyebileceği korkunç iyi bas çalıyor olduğu. Sorun şu ki Malone CYNIC’te aslında hiçbir şey yapmıyor diyebiliriz. Çünkü adam korkunç bas çalmasının yanında yaptığı müziğe çok başka şeyler katabiliyor. Zaten CYNIC için rahatlıkla diğer metal gruplarından farklı olduğu söylenebilecekken Malone diğer CYNIC elemanları arasında dahi sırıtacak kadar değişik bir herif. Kısacası işin başında Masvidal olsaydı evet, CYNIC benzerliğinden bahsedebilirdik ama Malone olduğunda iş bambaşka boyutlara giriyor (geliyor da olabilir, başka boyutlar söz konusu ama).

Aslında Malone değişik değil, sadece CYNIC için öyle. Belki de bu yüzden çok öne çıkan bir isim olmuyor/olmadı (hâlihazırdaki ünü dışında tabi) CYNIC içerisinde. Müzik anlamında dünya çapında bir bas virtüözü olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim ve abartmıyorum. Oldukça ender bulunan solo albümünde de bu durum rahatlıkla görülebiliyor (duyulabiliyor). Davul için Mangini neyse, bas için de Malone o kısacası, hatta Malone da tıpkı Mangini gibi hoca aynı zamanda. CYNIC’te sadece bas çalan Malone GORDIAN KNOT’ta lider konumunda, Masvidal sakin sakin gitarını tıngırdatıyor yani. O nedenle GORDIAN KNOT’tan albüm gelmemesi, üzücü. Malone’un sadece basla idare etmeyip chapman stick tabir edilen deli işi aleti de kullanıyor olduğunu belirtmemiz gerekiyor bu noktada.

Albümün genelinde apayrı bir hava olsa da olsa olsa progresif rock denilebilecek bir “sertlik” söz konusu. Öne çıkan şarkılar şunlardır diye girmeye başlarsam bütün albümü saymam gerekir, o nedenle “A Shaman’s Whisper” deyip geçiyorum.

Çok daha kaliteli bir inceleme hak etse de aslında söylenecek çok fazla şeyin olmadığı, dinlenmesi gereken albümlerden “Emergent”.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.14/10, Toplam oy: 28)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2003
Şirket
Sensory
Kadro
Jason Gobel: Gitar
Steve Hackett: Gitar
Sean Malone: Bas, chapman stick, gitar, klavye, ebow, vokal
Sean Reinert: Davul
Bill Bruford: Perküsyon, davul
Paul Masvidal: Gitar
Jim Matheos: Gitar
Sonia Lynn: Konuk vokal
Şarkılar
1. Arsis
2. Muttersprache
3. A Shaman’s Whisper
4. Fischer’s Gambit
5. Grace (live)
6. Some Brighter Thing
7. The Brook the Ocean
8. Singing Deep Mountain
  Yorum alanı

“GORDIAN KNOT – Emergent” yazısına 2 yorum var

  1. A Shaman’s whisper der susarım.. Harikulade bir albüm. Sean Malone’un adınında bu denli az telaffuz edilmesi şaşırtıyor beni. http://www.youtube.com/watch?v=_kmoOCWm_1I

  2. Zen says:

    Gordian Knot’u Cynic elemanlarının boş durmaması olarak değerlendirme girişimi pek olmamış.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.