# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
SHINING – VII: Född Förlorare
| 07.08.2012

Bi’ yerde, hani bir gün olur da…

Bazen sonunu en başından bilsen de, manevi dünyanı çoktan buharlaştırıp/reddedip en sevdiğin şeylerin anısını yok etmeye çalışsan da Shining diye bir şey, anandan babandan (sana göre çüş, bana göre çikolata), işte ondan bundan önce yersiz bir yerlere, müzikal zevkinin göbeğine çöreklenmiş olabilir. Şu an yaşadığın şehri düşün. Düşün bak eğlenceli olacak. Buraya iradenle gelmiş olabilirsin, burada doğup büyümüş olabilirsin, ya da buraya her sabah yüzüne o ilk avuç suyu vurup aynaya şükranla ya da lanetle bakıyor olabilirsin. Sabahlara kadar etli butlu küfürlerle arkadaşlarınla varlık felsefesinin anasını ağlatıyor da olabilirsin, saygı duyarım. Ama bil ki sen bu acıları tatmadan önce, bu duyduğun notalarla kafayı yemeden (çok parantezli yazılara gıcık olmadan) çok önce, kızdığın her ne ise, daha o şey var olmadan önce, birileri çoktan o acıları gani gani çekip o felsefeleri çoktaaan parçaladı bebişim, senin kadar bildiğimi farz et bir şeyleri. Bir kere Halmstad Mahalle Muhtarlığı’ndan ikametgâh alman gerektiğini düşün yahu. Pek eğlenceli bir sebeple Nüfus Müdürlüğü’nde sıramatikten aldığın 665 numaralı fiş gelince duyduğun çocukça öfkeyi düşün. Herkes senden daha önce olgunlaştı, senden daha önce adam oldu, sen hesap yaparken onlar kâr ediyordu. Yaa, yaa. Dost acı söyler tosunum.

Bak şimdi bilmişlik taslamak gibi oluyor evet, kusruma bakma. Hepimizin o çok sevdiği İskandinav diyarlarından okumuş, gün görmüş bir adam demiş ki, “Ne yaparsan yap, hangi seçeneği seçersen seç, pişman olacaksın”. Al sana güzel tercümesinden bir alıntı: “Dünyanın salaklıklarına gül geç, pişman olursun; gözyaşı dök, yine pişman olursun; dünyanın salaklıklarına gül geç ya da gözyaşı dök, pişman olursun; dünyanın salaklıklarına ister gül geç ister gözyaşı dök, pişman olursun. Bir kadına (erkeğe) inan, pişman olursun, inanma, yine pişman olursun; bir kadına (erkeğe) inan ya da inanma pişman olursun; bir kadına (erkeğe) ister inan ister inanma, pişman olursun. Kendini as, pişman olursun; kendini asma, yine pişman olursun; kendini as ya da asma pişman olursun; kendini ister as ister asma pişman olursun.” (Søren Kierkegaard – Either/Or). Alıntısı bile çokça tekrar eden bayık bir rif gibi değil mi? Özet geçiyorum babasızlar ya da babası tatsızlar için: acı tekerrürden ibarettir, ister as ister at kendini, pişman olursun. [/aforizma].

Anlayacağın, yeni bir Shining albümünü dinlemek, Google’da aramasını yapmak bile başlı başına bir pişmanlık. İsveç’in Halmstad kasabasından bir aklı az bebe Född Förlorare (“Biz Doğarken Ölmüşüz Nazlı Yarim”) isimli bir albüm yaptı. Egzoz dumanıyla rengi değişmiş binaları resmedip Burhan Çaçanesque nağmelerle şehirden, modernlikten ve sevdiğin kızı götüren o tikicandan tiksindi. Kapağına Knut Hamsun’un “Açlık” kitabının renk paletiyle öyle şekil bir poz koydu ki dellenesin iyice topunun entelliğinden. Ondan sonracığıma Peter Huss denen terbiyesizin eline gitarı verip olmadık emprovizasyonlar yapmasına izin verdi (hatırlıyor musun, ders/mesai/o günkü aylaklığın bitmişti, sen onun orada olduğunu basbayağı bilirken “cool”luğundan taviz vermeyip görmemiş gibi bıdık bıdık yürüyüp gitmiştin de, hani o da o elemanın boynuna sarılıvermişti, hah emprovizasyoninştaygen o uykusuz bırakan doğallık oluyor işte).

Ben dâhil pek çok kıza göz kırpan “Tillsammans Är Vi Allt” eminim ki hiç olmadık yerlerinizi gıdıklamıştır/gıdıklayacaktır. Onu sözler değil hemoglobin daha güzel açıklayabilir:

“I Nattens Timma (“Yavrum geç oldu haydi yat artık”)” var bir de. Progresif Rock veya Progresif Metalimsi (aynı zamanda Pasifagresif’te çok-karıştırdılar-bu-meseleyi-yahu olarak bilinen tür) yapısı ile doyumsuz bir acı girdabına sürüklüyor insanı. Bu parça İsveçli Landberk grubuna ait aynı isimli şarkının cover çalışması oluyor. Yani bizim Kurtalan Ekspres’in daha bunalım olanı. İngilizcem fena olmadığı için size anlam odaklı bir tercümesini sunayım:

“Gel bana, gel, sağalmak bilmeyen yaram,
Vur bana, çökeyim dizlerim üzerine.
Zehrini zerk et masum bedenime,
Uçup gitsin tüm dertlerim bir anda.

Bensiz, sen bir hiçsin, bir hiçsin (popom selam eder semaya).
Sensiz ben de bir hiçim hani (aynen toprağa indragandi icabında).
Ama biz birlikte var ya, hani var ya…

Acıt canımı, acıt beni dermansız yaram,
Hürriyetim feda olsun, gel al canımı,
Umudumu, hayalimi… sensiz ben neyleyim karam.
Ko gitsin hepsi, sensiz ne yapayım bu hayatı.

Ne huzur kaldı ne neş’e,
Lanet olsun böyle ömre,
Bulaşıkları da yıka accık,
Aşkın mahveyledi bre ..cık”

Neyse edebiyat güzel de bir yere kadar. Azizim, bu albüm Shining olmanın gerektirdiği çoğu yükümlülükleri gayet yerine getiren bir çalışma. “O zili kıssalar keşke” dememi buralardan duymuş olmaları hayaline inanıp kendimi tatlı tatlı kandırarak davula “bizimlesin” diyorum Ivana Sert aksanıyla. Soloseverleri tatmin edecek miktarda malzeme barındıran gitar emekçiliği kulak dolduruyor (klişe sizin dostunuzdur, arkadaşınızdır).

Bu da ana rahmine düştüğünüz günün şık bir RTÜKsel özeti:

“Anamın beni rahmine kabul ettiği anın ta dıııt
Babamın da o buruşuk dııııt dııııt dııııt

Neyse hadi doğmuş bulunmuşum eyvallah da, ben o günden bu günün tarihçesine dıııt

Böyle hayatın, soluduğum havanın, dağın taşın ta dıtını dıt dıt.”

Ben bu tarz albümleri bir hayli sade, müzik eleştirmenliğine yaraşır şekilde kulağımla ve naçizane birikimimden ziyade; onyüzbinmilyon yıllık sıkıntılarımla her gün biraz daha yok oluşumun soundtrack’i olarak sabaha karşı salgıladığım terle vücuda gelen ruhsal yankılar şeklinde dinlediğim için, sizlere gitaristlerin bilmem ne parçasındaki bilmem kaçıncı saniyesindeki atraksiyonunu aksettiremedim. Shining’in bundan önceki albümünü bu kadar sevmemiştim amma, sevince de ölçüsüz, engelsiz, hesapsız, dengesiz ve binpişman sevdiğim için kusruma bakmayın. Shining pis veriyor zulmünü, insanın canı çorba çekiyor.

Ne demiştik başta, …Azrail bana güler.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.11/10, Toplam oy: 80)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2011
Şirket
Spinefarm Records
Kadro
Niklas Kvarforth: Vokal
Andreas Larsen: Bas
Richard Schill: Davul
Peter Huss: Gitar
Fredric Gråby: Gitar
Şarkılar
1. Förtvivlan, Min Arvedel
2. Tiden Läker Inga Sår
3. Människa O'Avskyvärda Människa
4. Tillsammans Är Vi Allt
5. I Nattens Timma (Landberk cover'ı)
6. FFF
  Yorum alanı

“SHINING – VII: Född Förlorare” yazısına 22 yorum var

  1. b says:

    dayanamadım bir defa dinledim o yetti ve zulüm bir defa verildi beynime ve bunun devamının geleceğine inanıyorum.:) giriş şarkısı çok fena. bu albüm üzerine eğileceğim. kapak ve yazı çok hoşuma gitti. grubun yarattığı hissi çok iyi açıklamışsın zaten başkası da yazmasın. 9

  2. Elven Archer says:

    asosyal müziği

  3. TAAKE says:

    Müthiş bir albüm.Bu shining gittikçe geliştiriyor kendini,kritik de sağlam olmuş ha

  4. M says:

    canım çorba çekti.

  5. northern darkness says:

    abi cidden uzun zamandır okuduğum en kötü yorum. üslup denen şeyin ziyadesiyle farkındayım ama yazdığın konudan ziyade odak noktan sürekli bir “ben ben, yine ben” minvalinde sayıklamalara dönüşüyorsa orada bir duracaksın..

    ki “bu yazıya mı özel acaba, hemen atlamayayım” diye, yazan kişinin diğer yorumlarına baktım, orada da dinlediğim bir albüm olduğu için “darkthrone-circle the wagons”u açtım ama aynı şekilde albüm hakkında bilgiden ziyade katı bir “bitirdim olayı” konferansı gördüm.

    olayı yorumdan ziyade kişi bazına çektiğim için kusura bakılmasın ama harbiden bu derece benmerkezcil sanrılarla hiç edilmiş yetersiz bir yorum görmek canımı sıktı şu sitede. albüm hakkında konuşma isteğim anında söndü helal olsun.

    noise

    İlk okuduğumda sürekli “yorum” kelimesini kullandığınız için (yazı dememenizin de bir gayesi vardır elbet) “asosyal müziği” yorumuna laf atıyorsunuz sandım ama sanırım Güzide Arslaner’e gitmiş tüm laflar..

    Müzik üzerine yazarken illa müzikten anlamanız gerekmez. En azından Türkiye’de işler böyle yürüyor. Türkçe’ye az biraz hakim olan, dinlediği şeyin hissettirdiklerini yazıya dökebilen herkes herhangi bir albüm hakkında yazabilir. Daha akedemik çerçevede ya da bahsettiğiniz gibi daha bilgilendirici yazılar yazmak zorunlu olmadığı gibi herkesin harcı da değildir.

    Eğlenceli ve akıcı bir yazı. Hayatın sertliği üstüne binen depresif bir müziği hafif alaycılıkla aktarmak da en temizi zaten.

    Rotten Angel

    @northern darkness, bu tip kritikleri bende okumuyorum açıkçası. resimlere ve en sonda verilen puana bakıp geçiyorum. ben albüm hakkında bilgi almak için okurum, yoksa albüm kime ne hissettirmiş beni alakadar etmez.

    ama tabi illa okuyanı vardır. isteyen istediği gibi yazar.

  6. Çok güzel bir yazı olmuş. Gözümü kırpmadan okudum. Eline sağlık.

  7. Neant et Rien says:

    shining, ren djavla angest adlı parçasının üzerine hiç çıkamayacak kanımca.

  8. saw you drown says:

    10/5.5

  9. B U R Z U M says:

    müzikal olarak fazlası ile doyurucu bir albüm ama kendi açımdan shining halmstad albümünden sonra yaptığı albümlerde depresiflikten uzaklaşmaya başladı…bu albümdeki ilk 2 şarkı tribe sokuyor tamam ama diğer şarkılar sadece düşündüyor…kesinlikle halmstad ve III-angst albümlerindeki dünyadan soyutlama gibi özelliği yok malesef…başta dediğim gibi müzikal açıdan kulaklar bayram ediyor…

    violence

    @B U R Z U M, Shining depresiflikten uzaklaşmıyor, biz duyarsızlaşıyoruz.

    sertaç

    @violence, muhteşem bır yorum olmus aynen katılıyorum

    Misantropisk

    @violence, guzel tespit

  10. patognomonic says:

    sitede kritigini gorunce cok sevindigim albumun kritiginin boyle sekilden sekile girilerek yazildigini gorunce uzuldum.Albumu sadece bir kez bastan sona dinleyip birakmistim,ancak verilen notun sevabina tekrardan bi bakcam.saygilar

  11. Kaan says:

    Müzik ruhtur.Albüme 7 Yoruma 10 puan!

  12. Baybora says:

    Bu herifleri yeni keşfettiğime inanamıyorum,sanat eseri gibi resmen. Tillsammans Är Vi Allt’i ard arda kaç kere dinlediğimi hatırlamıyorum ve hala dinliyorum.

  13. b says:

    son albümün kritiğini de bekliyorum.

  14. fuckinexistence says:

    ‘förtvivlan,min arvedel’ hasta ruhlara derin bir armağan niteliğinde.

  15. Misantropisk says:

    Guzide abla R.Darkness hakkinda da bir kritik lutfen. Albumun bir ayagi cukurda artik. Nerelerdesin.

  16. neant et rien says:

    artık şu albümün yeni albüme de bir kritik harbiden.

  17. Alondate says:

    Su ana kadar dinledigim tek shining albumu. Baya da seviyorum. Ozellikle konuk vokalli Tilsammans Ar Vi Allt efsane bir sarki bence. Vokali yapan eleman cok aci cekmis belli. Klibi de guzel. Niklas her ne kadar disardan denyo biri gibi gorunse de yapiyor bu isi. Su cok ovulen halmstada falan da girmem lazim artik bu sene

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.