# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
HUMANOID – Remembering Universe
| 21.11.2011

Güzel kafalardan minimal yaklaşımlar.

Kanada’nın sıradışı gruplarından AUGURY’yi dinleyenler haricinde pek az kişi tarafından bilindiğini gözlemlediğim bir grup var bu kez.

AUGURY gitaristi Mathieu Marcotte’in enstrümantal progresif/ambient/space rock projesi HUMANOID, Kanada metal sahnesinin en yetenekli birkaç müzisyenini bünyesinde barındıran ve tıpkı uzun tanımında olduğu gibi tam anlamıyla sindirmek için zaman isteyen bir oluşum.

2008′de çıkan”Remembering Universe”, grubun ilk ve şimdilik tek albümü. Albümdeki kadroya bakarsak, 4 telli perdesiz basta Dominic “Forest” Lapointe’yi (eski-AUGURY, eski-QUO VADIS); 8 telli basıyla ChaotH’u (UNEXPECT) ve davulda da Tommy McKinnon’ı (eski-NEURAXIS) duyuyoruz. Bu tarz üstün müzisyenleri görüp de çılgın bir metal saldırısı düşünüyorsanız, avcunuzun tadına bakmanız hayli olası.

HUMANOID, çok iyi bir klasik/akustik gitar kullanımının üstüne serpiştirilen tuhaf kompozisyonlar, ambient tatlar ve öne çıkma çabası gütmeyen iyi müzisyenlik olarak özetlenebilecek, dikkat edilmezse fon müziğine dönüşebilme ihtimali dahilinde, her yönden kavrayabilmek için dikkat gerektiren bir müzik sunuyor. Her şarkı alttan alttan verilen melodilerle dolu olmasına rağmen, albümü “melodik”, “ambient” veya “X” diye herhangi tek bir kelimeyle özetlemek pek mümkün değil. PINK FLOYD-vari acayip tatlar almanız da mümkün, daha modern tatlar da.

“Remembering Universe”ü dinlerken açıkçası aklım çıkmıyor veya kendimi başka bir boyutta hissetmiyorum. Ancak, dediğim gibi albümü dinlemek için oturmuşsanız, farklı tatlar almanız gayet mümkün. Lâkin bu farklı tat almada bir başka unsur devreye giriyor, o da albümü nasıl bir kafayla dinlediğiniz. Eğer biraz güzel kafayla dinlerseniz, “Remembering Universe”ün size normalden fazlasını verme ihtimali daha yüksek. Neden bahsettiğimi sayfadaki şarkılardan anlayabileceğinizi umuyorum.

Fazlasıyla minimal ve öne çıkmaktan ziyade geride kalmayı amaçlayan bir çalışma olduğundan, satır satır yazmaktansa birkaç dakikasını dinleyip anlamanın daha kolay olduğu aşikâr bir iş; bu nedenle kritiği kısa tutmayı seçiyorum. Metal konusunda yarman isimler tarafından yaratılmış ve metalle hiç alâkası olmayan bu albümü, her zaman olmasa da işe yarayacağı anlarda dinlemeyi düşünebilirsiniz.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.33/10, Toplam oy: 12)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2008
Şirket
Panoptic
Kadro
Mathieu Marcotte: Gitar
Dominic "Forest" Lapointe: 4 telli perdesiz bas
ChaotH: 8 telli bas
Tommy McKinnon: Davul, perkküsyon
Şarkılar
1. The Quest Begins
2. Passages Part.1 (Eidetic Memory)
3. Passages Part.2 (Leaving)
4. Consciousness of the Universe
5. Navigating Toward an Unknown Region
6. Unearth Treasures
7. Lunar Nostalgia
8. Passages Part.3 (Exoplanet)
9. Passages Part.4 (Forms)
10. Visions Made of Glass
11. Fragment
  Yorum alanı

“HUMANOID – Remembering Universe” yazısına 2 yorum var

  1. desqpio says:

    augury’den mütevellit duymuştum grubu ben de ancak pek dinleyememiştim. sayfadaki şarkılara kulak verince tam vize/final haftası albümü gibi geldi. insanı dışarıdaki curcunaya karşı kapayıp bir şeylere yoğunlaştırma nanesinde pek etkili olacağını düşünüyorum. sonuçlarla karşınızda olacağım.

  2. Çok hoş bir albüm gibi duruyor. Çok merak ettim.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.