# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MOONSORROW – Vides Luku – Havitetty
| 17.03.2009

Adamlar öylesine güçlü bir atmosfer yaratıyorlar ki, herhangi bir Moonsorrow albümünü açayım da şöyle bir fonda çalsın diye düşünürseniz, verilenin ancak küçük bir kısmını alabilirsiniz.

Kaçın lan sahibi geldi!

Konu günümüz Pagan metali olduğunda, Moonsorrow için bu ifadeyi kullanmak abartıya kaçmayacaktır sanırım. Finlandiya’nın on iki yıldır müzik yapan bu güzel grubu, beşinci albümleriyle geri döndü. Kendileri için “biz Pagan Metal ya da epik Heathen Metal olabiliriz, ama asla Folk Metal ya da Viking Metal değiliz” ifadesini kullanan grup, her ne olursa olsun, ne sıfatla anılırsa anılsın, ortaya hep başarılı işler çıkartıyor. “Chapter Five – Ravaged”da da durum farklı değil elbet dememiz gerekir; aslında. Ama burada durum biraz farklı.

Bu farklılık müzikalite bazında değil elbet. Adamlar öylesine güçlü bir atmosfer yaratıyorlar ki, herhangi bir Moonsorrow albümünü açayım da şöyle bir fonda çalsın diye düşünürseniz, verilenin ancak küçük bir kısmını alabilirsiniz. Bu yüzden de Moonsorrow, yarım saatte bir albüm kritiği yazabilen motora bağlamış fast food müzik yorumcuları için biraz “uğraştırıcı” bir grup demek mümkün. Bu uğraştırıcılığın tavan yaptığı albüm de işte şu an karşımızda olan “V – Havitetty”. Biri 30.10, diğeri ise 26.19 süreye sahip iki devasa parçadan oluşan albüm, belli ki tüketim çılgını dinleyiciler için biraz “fazla” gelebilir. Albümü başka hiçbir işle uğraşmadan, odaklanmış bir şekilde, hatta kulaklık takarak dinlemediğiniz takdirde, sanırım onuncu dinlemeden sonra bile “ben bu albüme ısınamadım yahu” diye düşünmeniz olası. Ama eğer dediğimi yapar ve dinleyiciye adeta sinematik bir tablo sunan bu albümü gerçek anlamda sindirmeye çalışırsanız, eminim hiç ummadığınız şeyler bulacaksınız.

Eski çağ Avrupa’sının kıyılarındaki yapısız, insansız, yemyeşil bakir çayırları, Kuzey Buz Denizi’nin soğuk ama huzurlu sularını notalara döken grup, her baba yiğidin harcı olmayan bu uzun şarkı yazma işini öylesine güzel kotarmış ki, dinlerken hayran olmamak, coşku olsun, hüzün olsun, herhangi bir duyguya kapılmamak mümkün değil.

Şarkıların adları Jaasta Syntynyt / Varjojen Virta (Born of Fire / Stream of Shadows) ve Tuleen Ajettu Maa (A Land Driven To Fire). Hak verirsiniz ki yarımşar saat süren bu şarkıları dakika saniye vererek açıklama yoluna gitmeyeceğim. Sadece ilk şarkının geçmiş Moonsorrow albümlerine göre kimi değişik anlar barındırdığını, ikinci parçanın ise daha geleneksel Moonsorrow müziğine yakın olduğunu söylemem yeterli olacaktır. İlk parça ikincisine oranla daha epik ve daha zor algılanan bir yapıt, zira sadece sözlerin ve distortion’ın girmesi bile yaklaşık yedi dakika sürüyor, verse diyebileceğimiz ilk ritim vokal kısmı da ta sekizinci dakika sonlarında başlıyor. İkinci parçada ise farklı folklorik tınılar, daha değişken ama kolay dinlenen bir yapı ve denenen değişik şeyler görebiliyoruz, ki buna bir blast beat de dahil.

Grubu hiç bilmeyenler için bu albüm başlama albümü olmalı mı pek emin değilim. Eğer grubu tanımak isterseniz, sindirmesi ve öğrenmesi daha kolay şarkıların yer aldığı önceki albümlerden başlamanızı öneririm. “Verisakeet” veya “Kivenkantaja” kanımca en uygunları. Enslaved’in benzersiz epikliğini ve Falkenbach’ın skaldic tatlarını içinde barındıran bu hem buz gibi, hem de sıcacık olabilmeyi başaran yapıtı, destansı şeyleri sevenler başta olmak üzere, dinlediği şeyi anlamaya çalışarak ve hakkını vererek dinlemeyi tercih eden herkese öneririm.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.82/10, Toplam oy: 95)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2007
Şirket
Spikefarm
Şarkılar
01. Jäästä Syntynyt / Varjojen Virta
02. Tuleen Ajettu Maa
  Yorum alanı

“MOONSORROW – Vides Luku – Havitetty” yazısına 12 yorum var

  1. duraganyolcu says:

    ‘müthiş’ kelimesi albümü güzelcene özetler.

  2. Blakkheim says:

    Yorum yapan, oy veren ne kadar az ya. “Efsane” “aşmış” “ebeynamı” gibi tüm sıfatları nidaları hakeden bir albüm resmen.
    Bide Tuulen Ajettu Maa’nın blastbeat bölümü nedir ya, 5dir sarıp sarıp dinliyorum gece gece.

  3. Ahmet Saraçoğlu says:

    Sabaha karşı 3-4 sularında Blakkheim’in coşması. :)

    Blakkheim

    @Ahmet Saraçoğlu, ya kaç gündür böle oluyo anlamadım bende bu işi. Gece gece nerde gaz roket şarkı var onları dinleyesim geliyor, arpam mı fazla nedir bi çözemedim xD
    Şimdi de die apokalyptischen reiter den yardırıyorum, allah sonumu hayır etsin.

  4. havitetty says:

    Bunun kritiği varmış ya lan sitede. Aferin Blakkheim, arada bir güzel işlere yarıyosun böyle.

    Sen gel nick’ini bu albümün adı seç, ondan sonra kritiği olduğunun farkında olma. Benimki de büyük eşeklikmiş.

    Cidden efsanevi bir albüm bence bu. Genel olarak da değeri bilinmeyen (amma kastım demin beri ne yazsam diye. Underrated lan işte.) bir iş oldu niyeyse, Moonsorrow deyince herkes eski daha folk işlerini daha çok seviyor. Bence şimdiye kadar yaptıkları en iyi iş bu albüm, en iyi şarkı da Tuleen Ajettu Maa’dır açık ara.

    Crimson bile dahil bu albümdekiler kadar kendini böylesine rahat dinleten “çok uzun şarkı” yok bana. Bütün gün dinlesem yine sıkılmam, ki bütün gün dinlemişliğim vardır eheh.

    Son on yılın en iyi metal albümleri listesi yaptıydık bir ara burda, oraya da yazmıştım, yine olsun yine yazarım. 10 numero albüm lan.

  5. ali ihsan balı says:

    Moonsorrow un yaptığı en derin, en yogun albüm.zaten verisakeet le beraber black metal öğelerini çok iyi kullanmaya başladılar ve kendi içlerinde çok başarılı bir müzikal devrim yaparak alemin en orjinal gruplarından biri oldular. yeni aşbümlerini hevesle bekliyorum..

  6. sertaç says:

    Uzun bir albüm sayılabılır sanırım ama ben bıttıgınde bır daha dınlemek ıcın vakıt yaratıyorum kendıme tek kelımeyle muhtesem

  7. Dnz says:

    Geç olsa da bir yorum yazayım :)

    Jäästä Syntynyt / Varjojen Virta

    Aşmak, bitirmek; epeydir böyle düşünüyorum.

    Dnz

    @Dnz, Jäästä Syntynyt bir de bu buzlar içinde doğmuş demek, Born in Ice yani, düzeltelim, güzel Fincemiz falan.

  8. cotard delusion says:

    Bence Moonsorrow’un en iyi albümü budur. Sadece iki şarkı ama dolu dolu iki şarkı. Sıfır kopukluk. Pek fazla yorum yazmam ama gaza geliyorum bazı geceler.

    Tuleen Ajettu Maa’nın sonunda albümün devleşerek bitmesini birkaç yıl sonra tekrar dinlemek yine ve yine inanılmaz oldu amk.

  9. Twat says:

    Tuleen Ajettu Maa’nın son birkaç dakikalık kapanışındaki gibi insanı epiklikten kendinden geçirme ve hüzünlendirme arasında bocalatan müzikleri bir başka seviyorum.<3

    Bana göre en zor ısınılan Moonsorrow albümüydü ama artık baştan sona güzel ve tek dakikasının bile fazla olmadığını düşünüyorum. Bir tek prodüksüyondan emin değilim o da illa ki elden geçirilebilir bir zaman. Onun dışında müzikal olarak tam bir köşetaşı.

  10. Pontus Euxinus says:

    Sen ne destansı bir albümsün lan. Aklıma geldi yine bir Moonsorrow diskografisi yapmam lazım bir ara.

    Albümler arası geçen zaman açıldı. Fazla geciktirmezler inşallah yeni albümü. Bir umut haber var mı diye arıyorum ama yok. :(

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.