# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VREID – V
| 31.03.2011

V for Vreid.

Ömer Kuş

Norveç black metalinin sınırlarını esneterek değişik türleri bu müziğe çok iyi yediren ve her albümüyle diskografisine kaliteli bir eser daha ekleyen VREID, 2011 yılı albüm çılgınlığında gözden kaçmaması gereken bir çalışmayla karşımızda.

Bilenler vardır elbet, fakat bilmeyenler için söyleyeyim. VREID, şahane bir folk/black metal grubu olan WINDIR’in küllerinden doğdu (siteye bir WINDIR kritiği de kazandırmak lazım bu arada). Grubun kurucusu olan Valfar bir gün ailesinin yaşadığı köye yürürken kar fırtınasına yakalanmış ve donarak can vermişti. Valfar’ın müzikal mirasını bozmak istemeyen grubun geri kalan üyeleri de VREID’i kurdu.

Grup WINDIR’in folk/black metalini takip etmekten ziyade, Norveç black metali, thrash metal ve rock’n rollu bir potada eritme yoluna gitti. “V”, grubun beşinci albümü ve yarattıkları bu soundun yine ustaca icra edildiği, soğuk black metal riflerinden akustik pasajlara, duygulu sololardan gaz melodilere, black metal çığlıklarından temiz vokallere, blast beat’lere kadar geniş bir yelpazenin profesyonelce müziğe yedirildiği bir albüm.

Albümü ilk dinlediğimde yüzümü ilk güldüren şey prodüksiyon oldu. VREID’in son iki albümündeki prodüksiyona hastaydım, bu albümde de durum değişmemiş. Adamların gitar tonuna bitiyorum arkadaş, en vasat rifi çalsan yine de zevk alır kafa sallarım yani. Tabi şimdi grup vasat rifler yazıyor da prodüksiyon sayesinde iyi gözüküyor gibi anlaşılmasın, içiniz rahat olsun o konuda.

Albümde boş şarkı yok diyebilirim. Tremolo rifler, thrash metalden fırlama gaz rifler, ruhunuzu okşayan sololar, ince ince işlenmiş melodiler, her şey yerli yerinde. Baslar rahatlıkla duyulabiliyor ve özellikle müziğin yavaşladığı kısımlarda iyice ön plana çıkıyorlar.

Davullar da tempo değişimlerine ayak uydurmakla kalmayıp, bol bol küçük, sevimli oyunlar oynayarak (ne diyorum lan ben) ilgimizi canlı tutmayı başarıyor. Vokal departmanında Sture her zamanki gibi sağlam. Tane tane yaptığı başarılı scream vokalinin yanında bu kez daha fazla kullandığı temiz vokalleri mükemmel olmasa da en azından sırıtmayacak kadar iyi.

Albümün en büyük artılarından biri farklı etkilenimleri eşşeğin bir tarafına su kaçırmadan gayet dengeli ve ustaca birleştirip baştan sona dinlemesi keyifli, adeta su gibi akıp giden bir yapı içermesi. Tempo değişimleri, akustik/distortion geçişleri başarıyla icra ediliyor, on dakikayı aşan The Others and The Look gibi şarkılar bile sıkılmanıza izin vermiyor.

VREID, Norveç black metali denince akla gelen grupların çoğundan farklı bir kulvarda, kendi çizdiği yolda sağlam adımlarla ilerlemeye devam ediyor. “V”, grubun istikrarlı diskografisinde başarılı bir parça daha olarak yerini aldı. Saf black metalden başkasını sevmiyor ya da black metal vokallerine katlanamıyorsanız bu grup size göre değil. Ama bu iki grubun dışında kalanlara kesinlikle denemelerini önereceğim, 2011’in iyi metal albümlerinden biri “V”.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.38/10, Toplam oy: 34)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2011
Şirket
Indie Recordings
Kadro
Sture Dingsøyr: Vokal, gitar
Stian “Strom” Bakketeig: Gitar
Jarle “Hváll” Kvåle: Bas
Jørn “Steingrim” Holen: Davul
Şarkılar
1. Arche
2. The Blood Eagle
3. Wolverine Bastards
4. The Sound of the River
5. Fire on the Mountain
6. The Others and the Look
7. Slave
8. Welcome to the Asylum
9. Then We Die
  Yorum alanı

“VREID – V” yazısına 6 yorum var

  1. kantele says:

    Tek bir dinlemeyle yorum yapmak doğru değil belki ama ben çok beğenmedim. Kritikte değinildiği gibi değişik tatlar biraraya getirilmiş ama bazen bu formül işe yaramayabiliyor. Yani barbunya reçeli gibi bişey olmuş. Kim bu erol egemen ya? Bi dön dedim ya!

  2. kantele says:

    İkinci dinlemeden sonraki yorumum: Yok yok albüm gerçekten iyi. Yalnız brütal vokal olmamış pek, sırf bu yüzden albümü black metal kategorisinde değerlendirmek de saçma gibi geldi bana.

  3. Ya bu black metalin sentezleri ne kadar müthiş oluyormuş ! Enslaved’den sonra bu grupta hasta etti beni kendine ! Folk etkisi , yer yer thrashy riffler , süper bir vokal , duygu yüklü melodi ve sololar.. Çok iyi bir albüm.

  4. ozan akis says:

    uzun süre dinledikten sonra diyebilirim ki muhteşemler, “pure black metalci abiler” pek beğenmeyebilirler ama gerçekten güzel bir harman yapmış adamlar.

  5. MuratT says:

    Ya bu albümü beğenmeyenleri anlamıyorum; albümün genel gitar tonları bence çok iyi, vokal sounda iyi oturmuş, rahatsız etmiyor. Neredeyse tüm parçalara yayılmış bir melodi zenginliği var ve hiçbir parça sıkmıyor.
    Beğenmeyen beğenmez ama albüm kesinlikle kötü bir yorum haketmiyor.
    Çok rahat 10/10.

  6. patognomonic says:

    Albüm gerçekten güzel ama vokaller beni hiç sarmadi.hem de hiç..
    başka bir vokalistle hersey cok daha farklı olabilirdi benim için

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.