# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MY DYING BRIDE – Turn Loose the Swans
| 08.03.2011

Sarsıcı bir yoğunluk gösterisi.

Sert olduğu kadar ağır ağır ilerleyen riflerle örüldüğünde cızırtılı gitar tonlarının felaket tınısıyla yüklü duygusal dokunuşlarının müzik bilgisinin ve bestekarlığın ötesine yükselişi. Boşluklarla yüklü, mağaramsı, yankılı ve esrarlı davul vuruşlarının çağlar ötesine geçen tabiatı. Mistik, anlaşılmaz, tüyler ürpertici, ince nota vuruşları.

Atmosferik, sisli, müphem tını. Mesafeli, hayat söndürücü, boğucu, buzumsu klavye notaları; dingin bir kasvetin içine gömülüp giden ağırbaşlı klavye notaları. Bitip tükenmek bilmeyen ayinleri andırırcasına kıvranarak giden uzun dakikalı besteler. Kalıplara sığdırarak anlatılamayacak bir sihir.

Müzisyenin parmakları altında içli içli kıvranan tellerin cızırtıları, cızırtıların ruhsuz ve meyus iniltileri, iniltilerin üzerine kurulmuş davul vuruşlarının sertliği, sertliğin gaddar düşmanı duygulu keman vızıltıları, vızıltıların iyimser hissiyatını bastıran o amansızca bedbaht vokaller. Gösterişli, klişe, aşina ve tahmin edilebilir şeylerin ellere yapışan rahatsız ediciliği değil, müziğin samimiyetsiz samimiyeti, gerçekçiliği, doğallığı, yalınlığı ve yalıtılmışlığı. Tanrının katedrallerine başkaldıran, karanlık ve uğursuz aşkların muhteşem sanatsallıkta dizelerini bir bir okurken kendi kendini harap eden bir erkek sesi. Gizemli siyahi hikâyeleri aşıp geçen huzursuz homurtuların romantik şâiranelikle anlattığı dâhiyane lirikler. Müzisyenin kendinin bile nereden geldiğini bilmediği bir yetenekle yazdığı sihirli notalardan oluşan bir sihir.

Uzunluklarla, tempolarla, perdelerle, tınılarla, frekanslarla anlatılmayı imkasız kalan bir sihir, trilyonlarca notanın arasına bir yere ağırkanlılıkla gömülmüş bir sihir, hiçbir müziği anlatmanın gereği kalmadığını bize anlatan bir sihir, kalıpları didikleye didikleye geçirilen uzun yıllardan sonra nihayet müziğin aslında kalıp değil sihir olduğunu hatırlatan bir sihir, ama unutulunca müziğin yine kalıp sanıldığı sonra yeniden bulunduğunda sihir olduğu yine hatırlanan bir sihir, elli sekiz dakika on üç saniye süren bir sihir, aslında müzik sihir olduğu için hiçbir müzik üzerine yazı yazmanın gerekli olmadığı gerçeğini ortaya koyan bir sihir, aynı kalıplarda binlerce şarkı varken yalnız birkaçının tepeye çıkmasını sağlayan yalnız sihir olabileceğini ve başka bir şey olamayacağını anlatan bir sihir.

Sanatın kadim simgesi olan kuğunun serbest bırakılmasıyla iç geçiren bir sihir.

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.59/10, Toplam oy: 93)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
MCMXCII
Şirket
Peaceville
Kadro
Aaron Stainthorpe: Vokal
Andy Craihan: Gitar
Calvin Robertshaw: Gitar
Ade Jackson: Bas
Martin Powell: Klavye, keman
Rick Miah: Davul
Şarkılar
1. Sear Me MCMXCII
2. Your River
3. The Songless Bird
4. The Snow in My Hands
5. The Crown of Sympathy
6. Turn Loose The Swans
7. Black God
  Yorum alanı

“MY DYING BRIDE – Turn Loose the Swans” yazısına 19 yorum var

  1. Ugur says:

    İlk gördüğümden beri kapaktaki şeyin ne olduğunu anlamak için kıvranıyorum.Biri açıklasın rica ediyorum.Kurşun mu, çivi mi, bıçak mı nedir bu beyler?

    Ahmet Saraçoğlu

    @Ugur, yukardan yağan/dökülen sular, taşlar gibi bir şey gibi geldi bana, ki neredeyse ilk kez inceliyorum kapağı. (MDB’ın sadece 2-3 şarkısını dinlemiş bi insanım)

    Ertuna Yavuz

    @Ugur, siyah renkli bakire meryem heykeli. şu beyaz heykelli fotoya doğru karşıdan baktığını düşün ama kafa kısmını çıkararak:

    http://farm4.static.flickr.com/3658/3306523890_389a7cd5d7_z.jpg

    albüm kapağında en yukarıda eller birleşiyor, çizgi şeklinde, sonra sağa sola inip gövdenin yanına geliyorlar; gövdenin üzerindeki kuşak da yatay çizgi şeklinde görülüyor. yani karnı ve göğsü görünüyor sadece, bu kısımları da harap etmişler deliklerle çiziklerle fln. yukarıdaki beyaz kıvıl kıvıl şeyler de mum. eritmiş dökmüşler.

    Ugur

    @Ertuna Yavuz, teşekkür ettim.yalnız meryem heykeli hayatta aklıma gelmezdi.

    Ubeydullah İndiroğlu

    @Ertuna Yavuz, doğrudur.Zor’daki röportajlarında Aaron kendisi anlatmıştı,aynen böyle yapmış.

  2. nordson says:

    “life-changer” albüm kategorisindedir bence.
    9,99/10

  3. summopeople says:

    thergothon kritiğinden beri takip ediyorumda ertuna her kritiğinde kendini biraz daha geliştiriyor yine çok güzel bir kritiğe imza atmış.devamını bekliyorum..

    Ertuna Yavuz

    @summopeople, efendim teşekkürler. hedefimiz hizmettir.

  4. Mardukcan Belphegorgil says:

    Her metalcinin dinleyebildiği bir grup değil. Sanırım benzersizler. İyi bildiğimi söyleyemem ama tam sanat yaptıklarını ve kendilerine has bir atmosferleri olduğunu söyleyebilirim.

  5. ruh says:

    keşke biraz da “daha evvel dinlememiş” insanlar için albüm ve şarkıların genel konseptinden bahsedeydiniz. bla bla bla bla sihir. hepimiz sezen cumhur önal değiliz ki.

  6. pacerized says:

    Yapıldığı tarihi de göz önünde bulundurursak mihenk taşı albümlerden. Aynı türde müzik yapan gruplardan bir şekilde öndedir MDB. Tür genel olarak bayıcı olsa da şarkılara bakıldığında çok kaliteli işler çıktığı da görülür. Aha bu albüm de bu türe damgasını vurmuştur ve MDB’ın zirvesidir. Hiç dinlemeyen biri bununla başlarsa, sonraki adımlarda hayal kırıklığına uğraması muhtemeldir. Kötü şarkıyı geçtim, kötü bir an bile barındırmaz. Belki de şansa, kusursuz bir yapıt olarak raf görmüştür.

  7. Hamit Güneğer says:

    http://www.eksisozluk.com/show.asp?id=21421037

    Şöyle birşey yazaraktan katılmışlığım vardır bu albüme verilen nota. Ertuna kardeşim haklı beyler, 10/10,nokta.

  8. kantele says:

    ctrl+f. solo. sonuç bulunamadı. albümde gitar solosu yok mu?

    Ubeydullah İndiroğlu

    @kantele, MDB şarkılarında pek solo olduğu görülmemiştir. Çift gitar partisyonu abanırlar ama solo attıkları şarkıları sayılıdır.

  9. nepenthe says:

    Hayatımd dinlediğim en iyi doom metal albümü. Ben de bu albümün My Dying Bride’ ın zirvesi olduğunu düşünüyorum. Albümün müzikalitesi çok yüksek. Solo olmaması teknik bir albüm olmadığı anlamına gelmez. Sürekli değişen parça yapıları, kemanın ölçülü kullanımı ve Rick Miah’ ın çok başarılı bulduğum davul performansı, Aaron ‘un brütal, clean vokal geçişleri ile beraber albüme derinlik kazandırıyor. Gerçek bir başyapıt.

  10. northern says:

    mdb’nin son albüm incelemesi beni döndü dolaştırdı bu albüme getirdi. abi bu albüm mdb’nin en iyi albümü ya, kusursuz işlerden birisi. o çiğ gitarlar, sapık ötesi davul, az biraz gotik hava, bir şey anlaşılmayan sözler hehe. klasik kısaca.

  11. Cryosleep says:

    Yıprandım, mahvoldum, kederlendim, bittim, öldüm.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.