# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
HEATHEN FORAY – The Passage
| 14.01.2011

Sıradanlığın dayanılmaz hafifliği.

Ömer Kuş

Folk metalin Avrupa’yı kasıp kavurduğu şu son zamanlarda farklı ülkelerden birçok grup peydahlanıp “Biz de Viking’iz, biz de paganız, bizim neyimiz eksik?” diyerekten eline baltayı, pardon gitarı aldığı gibi stüdyoya koşuyor.

Bu grup bolluğunda elmas değerinde albümler ve gruplar çıkabildiği gibi, masaya hiç yeni bir şey koymayan, folk metal dalgasına kapılıp ekmek yemeye çalışan gruplar da azımsanamayacak kadar fazla. Avusturya’nın bağrından kopup gelen HEATHEN FORAY bu iki grubun arasında bir yerde olmakla beraber, ikinci kategoriye daha yakın.

İsimlerini FALKENBACH’ın aynı adlı şarkısından mı almışlar bilmiyorum ama öyle olduğunu tahmin ediyorum. Vratyas Vakyas üstat (FALKENBACH’ın her şeyi) gibi epik olmaları için daha önlerinde çok yol var tabi gençlerin, ama çok da üstlerine gitmemek lazım zira incelemekte olduğumuz albüm “The Passage” 2009 yılında çıkmış ve grubun ilk albümü. Müzikal olarak da grup FALKENBACH’tan ziyade yoğun bir biçimde AMON AMARTH ve türevlerinden etkileniyor.

Metalstorm sitesinde 2009 yılının en iyi folk metal albümü adaylarında görüp bir hevesle dinlediğim bu albüm ilk başta beni gerçekten hayalkırıklığına uğrattı. Uzun zamandır yazmayı planladığım bu kritikte de grubu yerden yere vurup hıncımı alacaktım, manyağım ya. Ama biraz daha dinleyince aslında gruba öyle çok da sert girişmeye sebep olacak kadar kötü bir albüm olmadığına karar verdim. Albüm kötü değil, yalnızca… Tahmin edilebilir.

Dediğim gibi grup folk metal adı altında anılsa da sadece folk hissine sahip melodik death metal yapıyor. Keman, flüt, didgeridoo gibi enstrümanlara grubun müziğinde yer yok. Fakat gitar melodilerinde ve tabi ki şarkı sözlerinde bir paganlık, efendime söyleyeyim bir kafirlik var tabi. AMON AMARTH etkisi bariz şekilde hissediliyor. Vokaller Johan Hegg’i andırıyor, öncü gitar melodileri ve sıklıkla kullanılan çift kroslar da yine İsveçli viking devlerinin izlerini barındırıyor.

Gençler bazı şarkılarda başarılı, melodik ve akılda kalıcı rifler bulmuşlar. Ama bu durumu ne yazık ki albümün tümünde göremiyoruz. Baslar zaman zaman rahatça duyulabiliyor ama çok da ahım şahım işler yapmıyorlar tabi. Benim zevkime göre fazlaca mekanik, drum machine soundunu andıran davullar da çift kroslara sıklıkla başvuruyor. Bu açıdan da pek heyecan verici bir şey beklemeyin yani. Albümün puanının düşmesinin en büyük sebebi de bu zaten.

Albümdeki şarkıların bir kısmı ilk başlarda gayet eğlenceli gelebilse de, şarkılar hep aynı formülü izlediği ve grup güvenli sınırlarından dışarı hiç adım atmadığı için bu tür grupları/albümleri daha önce çokça dinlemiş kişiler için albüm çok çabuk bayabilme potansiyeline sahip. Fading Tree, Winterking, Wolkenbruch, Chants gibi öne çıkan, başarılı nakaratlara ve riflere sahip şarkılar durumu biraz kurtarsa da, oturup da albümü baştan sona dinlemek için yeterince cezbedici bir durum yok.

Ama daha önce de belirttiğim albüm kötü değil, grubun ilk albümü olduğunu da düşünerek kendilerine biraz daha şans vermemiz lazım. Gerçi yeni albümleri de 2010 yılında “Armored Bards” adıyla çıktı ve ilk iki şarkıyı dinleyip kapatmıştım bir iki ay önce. Belki de çok bir gelişme kaydetmeden ikinci albümü saldılar ortama, dinleyip görmek lazım.

AMON AMARTH benzeri Viking soslu melodik death metal arıyorsanız bu albüm sizi bir süreliğine oyalayabilir. Fakat çok şey beklemeyin, albüm eteğindekileri daha ilk dinlemede dökecek ve kısa bir süre sonra sıkılmanız pek olası. Bu tür bir müziğe açlığınız pek yoksa dinlemezseniz de birşey kaybetmezsiniz.

5,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.53/10, Toplam oy: 19)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2009
Şirket
Black Bards Entertainment
Kadro
Robert Schroll: Vokal
Jürgen Brüder: Gitar
Bernd S. Zahn: Gitar
Markus Wildinger: Bas
C. Michael Hofbauer: Davul
Şarkılar
1. Fading Tree
2. Northstar
3. Winterking
4. Fortress of Faith
5. Chants
6. Dragon’s Eyes
7. Ancient Secrets
8. Wolkenbruch
9. Theatre of Battle
10. Wilderness Lore
  Yorum alanı

“HEATHEN FORAY – The Passage” yazısına 32 yorum var

  1. Japon Viking beni benden aldı.

    Batuhan Bekmen

    @Ahmet Saraçoğlu, Image and video hosting by TinyPic

    Ahmet Saraçoğlu

    @Batuhan Bekmen, or, he said.

    Batuhan Bekmen

    @Ahmet Saraçoğlu, ahashfsdaf

    Burak Gür

    @Ahmet Saraçoğlu, onu da tatar akıncıdan sayın işte ne bileyim.

  2. dombili says:

    Kapak çok güzel gibi.

    Ömer Kuş

    @dombili, evet ondan bahsetmeyi unutmuşum. Kapak başarılı hakikaten.

    Kıvanç

    @dombili, kesinlike..

    Mustaine

    @dombili, Evet kapak güzel gibi fakat biraz Lord Of The Rings’ten de faydalanılmış gibi.

  3. Exorsexist says:

    matrix ceketi hala giyiliyor mu lan?

  4. sceptiquas says:

    şöyle albümü ya da grubu yerden yere vuran kritikler ne anlam ifade ediyo zor anlaması.

    Ahmet Saraçoğlu

    @sceptiquas, daha önce de biri sormuştu. albüm kritiği demek albüm övgüsü demek olmadığından, arada kötü albümler de yazılabiliyo. bi de şirketlerden promo alan bi site olduğumuzdan, bu daha da normal hale geliyo.

    Ömer Kuş

    @sceptiquas, o da lazım. Sürekli “süper albüm, hiper albüm, beni benden aldı” nereye kadar.

    Ertuna Yavuz

    @sceptiquas, biraz evet evet demek için okuyorsun kimi albüm kritiklerini, bu albümü mesela sevmeyen biri bu kritiği okuyup evet evet diye rahatlıyor olabilir. hele herkesin haksız bir şekilde el üstünde tuttuğu bir albümü eleştiren bir kritik yazıldığında o albümü sevmeyenleri evet evet evet (üç kez evet) diye de rahatlatabiliyor. ayrıca piyasaya yeni albüm çıkıyor her gün insanların kötü albümlerle vakit kaybetmesini de önlüyor bu kritikler.

    sceptiquas

    @Ertuna Yavuz, iyi albüm denenleri de gördük.. biz ne diyosak o diyosun yani..

    Ertuna Yavuz

    @sceptiquas, bazen herkesin sevdiği bir albüm oluyor ama ben küçümsüyorum mesela, sonra giriyorum bir metal sitesine (çoğunlukla m-a) kötü puanlı reviewları okuyup rahatlıyorum. bu alışkanlığımdan çıkarak yazdım. sen de bir brain drill kritiği yolla okuyalım tartışalım. hem bu sitedeki çoğunluğun kötülediği brain drill’i sevenler için de bir köşe yaratılmış olur. yani aynen bunun gibi.

    sceptiquas

    @Ertuna Yavuz, ne brain drillmiş ya, sokiyim brain drilla rahatladınız mı? çap darlığına noldu? brain drill’a bayılmıyorum ordaki çıkışı sebebiyle açıklamıştım. Hala burda yüceltilen çoğu albümü çükerticeğini savunurum o iki albümün de. o gruplarınızın metal piyasasında nasıl göründüğü de açık ayrıca. herşeyi dengiyle kıyaslamalı. bir de artık yorum yaparken burdakilerin yaş kitlesini de göze almalı bunu da farkettik ;)

    Batuhan Bekmen

    @sceptiquas, Yapılan yorumlara verdiğin cevaplar ve sinir/stres katsayın göz önünde bulundurulduğu zaman 13 yaşa yaklaşan kişi sen oluyorsun. Yaptığın 1 tane düzgün yorum görmedim şu sitede.

    Hayır bir insan yaptığı her yorumda mı kendiyle çelişir arkadaş, inanılmaz yahu. Bişey demeyeyim demeyeyim diyorum ama bi yere kadar.

    sceptiquas

    @Batuhan Bekmen, şu çıkışlara da hastayım birilerine bişey deme krizine sokmak da süper bi his, anlatılmaz yaşanır cinsten.

    Batuhan Bekmen

    @sceptiquas, Image and video hosting by TinyPic

    trailblazer

    @Batuhan Bekmen, [IMG]http://i56.tinypic.com/2wptn53.jpg[/IMG]

    Batuhan Bekmen

    @Ertuna Yavuz, Yine bi “iyi müzik/kötü müzik, iyi albüm/kötü albüm” tartışması başlamış. Ne güzel.

    sceptiquas

    hadi bakalım otoriteden(!) ayarı da yedik.

    sceptiquas

    çok zekice tespitler..

    Ugur

    Ekşi sözlük’te owencan, pasif agresif’te sceptiquas.Eminim sanal ortamdaki bu muhalif duruşunu gerçek hayatta da sergiliyordur.

    Avcı

    @Ugur, öyle deme kolay mı Owencan olmak.Adamın binlerce takip edeni var ekşi sözlükte. (:

    Ama evet bu sceptiquas arkadaşımız Brain Drill başlığından beri dikkatimi çekiyor.Ki Brain Drill’i zevkle dinleyen bir adamın sözlerine itibar edemem ben.

    Exorsexist

    @Ugur, ahah oh snap!

    sceptiquas

    @Ugur, çok zekice tespitler..

  5. Mardukcan Belphegorgil says:

    oyun kapağı gibim lan :)

  6. Sambalici says:

    genelde herhangi bir müziğe “kötü” demekten imtina ederim ama bunlar harbiden çok kötüymüş be.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.