# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
AYREON – 01011001
| 12.10.2010

Arjen.

Arjen Anthony Lucassen. Beyninin içinde oradan oraya savrulan sayısız fikri toparlayıp müziğe döktüğünde “The Human Equation” adlı şaheseri ortaya çıkaran adam. Progresif dünyasının demir yumruklarından biri.

Ayreon gibi bir grubu ilk dinlediğiniz zaman, ne gibi şeylerin sizi karşılayacağından başkaları vasıtasıyla haberdar olsanız bile, o ilk dinleme anında mutlaka şaşırırsınız. Kimileri şaşırmakla kalmaz büyülenir. Haklı olarak.

Ayreon müziğini müthiş bir mühendislik ve sentezleme zekasıyla yaratılmış muazzam bir binaya benzetiyorum. Arjen yarattığı bu binayı kağıda döküp, geri kalanını diğer uzmanlara bırakmakla kalmıyor, binanın inşaatında özel bir işçi olarak da yerini alıyor. Binanın temeli buram buram “teknoloji” kokuyor. Bu temel, merak etmekten asla vazgeçmeyeceğimiz ve aklımızın almadığı binlerce olayın gerçekleştiği uzayı, uzay ortamını hatırlatıyor. Hatırlatmakla kalmıyor, doğrudan sürüklüyor. Temelin inşaasında üç ana element rol oynuyor: Klavye, elektronik öğeler ve gitar. Ancak binanın asıl güzelliği, asıl heybetini ortaya çıkaranlar, altyapının üstüne kurulan kolonlar, katlar ve katların içindeki odalardır. Onları da birbirinden tapılası insanların yaptığı vokaller, çift vokal ve enstürman oyunları, folk ve senfonik öğelerle örülmüş tatlı melodiler oluşturuyor. Daha da ayrıntıya indiğimizde Pink Floydvari bir sound’un izlerine rastlamamız mümkün.

Bütün bunları bir araya getirmek düşünüldüğü zaman işin içinden çıkamama olasılığının gücü her tarafı saracaktır. Ayreon bu zamana kadar bunun altından kalkmayı ve yalnızca “işi kotarmayı” bırakın, “The Human Equation” gibi eşsiz bir albüm yapmayı başardı. “The Human Equation”dan sonra Ayreon’un kalitesiz bir iş çıkarmayacağından adım gibi emindim, ve işte “01011001″ albümüyle haklılığım ortaya çıktı.
“01011001″, “The Human Equation”la eşdeğer tutulacak bir albüm değil. Yalnız çok “olağan” bir şeyi belirteyim, şaheser albüm yaptıktan sonra aynı grubun çıkardığı herhangi bir albüm, çok büyük ihtimalle aynı seviyeyi yakalayamaz.

Bu albümü dinlerken bir saniye bile Ayreon dinlediğinizden şüphe etmeyeceksiniz. Yukarıda bahsettiğim bina sapasağlam duruyor. “01011001″de iki parça dışında her parça elektronik öğelerle açılıyor ve sonrasında farklı şekilde yönleniyor. Arjen’in bu albümde de en başarılı olduğu konulardan birisi, her tarafından teknoloji akan müziği hem yerel hem de klasik bir orkestrada bulabileceğimiz enstürmanlarla beslemek. Genelde folk müziğe odaklı melodiler bulunuyor. Daha da güzel kısmı, aynı parçada hem bu enstürmanların, hem de klavye ve elektronik öğelerin daha çok parladığı bölümlere ayrı ayrı rastlamamız. Hatta bu güzelliğin üzerine şarkıları çeşitli vokal tanrılarının zaman zaman 3, 4 farklı tonda seslendirdiğini düşünün. Albümün konusunun da bilim kurguyla ilgilenenlerin ilgisini çekeceğini ekleyerek taşı gediğine oturtmuş olayım.

Ha bir dakika, size daha vokal kadrosundan bahsetmedim. Albümdeki vokallerden “BAZILARI” için sizi şöyle alayım:
Jorn Lande
Hansi Kursch (Blind Guardian)
Daniel Gildenlöw (Pain Of Salvation)
Anneke van Giersbergen
Tom S. Englund (Evergrey)
Jonas Renske (Katatonia)
Simone Simons (Epica’nın tanrıçası)
Floor Jansen (After Forever)

Evet.

Şaşırdığınızı belli eden birtakım sesler çıkarmayı bırakın ve Arjen gibi bir sentez ustasının bu gibi vokal üstadlarını parçalarda nasıl değerlendireceğini düşünün. Düşünmeyi bırakıp dinlediğinizde bu vokallerin, parçalarda “tam olması gerektiği yerde” bulunduğunu ve bu düzenlemelerde Arjen’i eleştirecek tek bir nokta bile bulamayacağınız farkedeceksiniz.

Aynı parçada farklı isimleri dinlemekle kalmıyor, o isimlerin bazılarını farklı parçalarda farklı isimlerle söylerken buluyoruz. Şöyle anlatayım; örneğin Jorn Lande, Jonas Ranske, Anneke Van Giersbergen ve Daniel Gildenlöw’ü aynı parçada duydunuz (ki evet var öyle bir parça), bu isimlerden bazıları başka parçalarda başka isimlerle karşınıza tekrar çıkıyor. Her isme tek tek değinsem sabaha kadar süreceğinden dolayı bu isimlerden sadece (ve özellikle) Jorn Lande’ye değinmek istiyorum. Arjen tüm vokalleri söylemeleri gereken yerlere oturtmuş ama sesinin ve yorumunun gücünden dolayı, Jorn parçaya girdiği anda dikkat kesiliyorsunuz. Jorn’un sesine ve sesini kullanışına tekrardan hayran kalmamak elde değil.

Ayreon’un gitar odaklı bir grup olmadığını, gitarın temeldeki etkenlerden biri olsa da çok öne çıkmadığını anlamak zor olmaz. Bu albüm için konuşursam, zaten böyle bir vokal kadrosu karşısında “lülülülü” bir gitar solosuyla öne çıkmaya çalışan eller kırılır, bilekler bükülür. Yanlış anlaşılmasın, albümün geneli için konuşuyorum. Gitar hiç öne çıkmasın demiyorum. Arjen gitarın öne çıkması gerektiği zamanları, albüme konuk olan iki gitaristin şık soloları (Micheal Romeo ve Lori Linstruth) ile halletmiş.

Arjen Anthony Lucassen. Hollanda metal camiasının en ünlü figürlerinden biri. Bu adamın Ayreon adını verdiği projesinde kötü iş çıkarma olasılığı çok, çok düşük.

duraganyolcu

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.81/10, Toplam oy: 43)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
200(8)
Şirket
InsideOut
Kadro
Vokaller - Forever:
Hansi Kürsch (Blind Guardian)
Daniel Gildenlöw (Pain of Salvation)
Thomas Englund (Evergrey)
Jonas Renkse (Katatonia)
Jørn Lande (ex-Masterplan, Ark)
Anneke van Giersbergen (ex-The Gathering, Agua de Annique)
Steve Lee (Gotthard)
Bob Catley (Magnum)
Floor Jansen (After Forever)
Magali Luyten (Virus IV)

Vokaller - Man:
Simone Simons (Epica)
Phideaux Xavier
Wudstik
Marjan Welman (Elister)
Liselotte Hegt (Dial)
Arjen Anthony Lucassen
Ty Tabor (King's X)

Tüm enstrümanlar:Arjen Anthony Lucassen

Konuklar:

Gitar:
Lori Linstruth (Stream of Passion)
Michael Romeo (Symphony X)

Klavye:
Derek Sherinian (ex-Dream Theater, Planet X)
Thomas Bodin (The Flower Kings)
Joost van den Broek (After Forever, ex-Sun Caged)

Davul:
Ed Warby (Gorefest)

Diğer:
Flüt - Jeroen Goossens (Flairck)
Keman - Ben Mathot (Dis)
Çello - David Faber
Şarkılar
Disk 1
1. Age of Shadows
2. Comatose
3. Liquid Eternity
4. Connect the Dots
5. Beneath the Waves (Beneath the Waves - Face the Facts - But a Memory... - World Without Walls - Reality Bleeds)
6. Newborn Race (The Incentive - The Vision - The Procedure - Another Life - Newborn Race - The Conclusion)
7. Ride the Comet
8. Web of Lies
Disk 2
1. The Fifth Extinction (Glimmer of Hope - World of Tomorrow Dreams - Collision Course - From the Ashes - Glimmer of Hope (Reprise))
2. Waking Dreams
3. The Truth is in Here
4. Unnatural Selection
5. River of Time
6. E=MC2
7. The Sixth Extinction (Echoes on the Wind - Radioactive Grave - 2085 - To the Planet of Red - Spirit on the Wind - Complete the Circle)
  Yorum alanı

“AYREON – 01011001” yazısına 9 yorum var

  1. Ahmet Saraçoğlu says:

    alışamadım bu albüme. THE ile kıyaslamadığımda bile tam olarak şahane olmuş diyemiyorum nedense.

    nordson

    @Ahmet Saraçoğlu, THE zamanında epey merak uyandırıcı birşeylerin geldiğini albümün 2-3 ay öncesinden ufaktan göstermeye başlamışlardı. o yüzden etkisi epey büyük oldu. bu aynı şablonu kullanan 2. albüm olduğundan bende de aynı merak dalgasını doğurmamıştı. yoksa vokalistlerin en güçlü olduğu albüm bana kalırsa.

    in the electric castle’ı koymuyorum bunların yanına, o apayrı bişi, bir milestone :)

  2. Aeonian_Lich says:

    Vay anasına 200 yılında çıkmış :D

    Fena albüm değil ama bende de kalıcı olmadı. birkaç dinlemeden sonra bir daha elim gitmedi açıkçası.

    duraganyolcu

    @Aeonian_Lich, kolayca içine girememiştim ben de ama alışınca şahane geliyor.

  3. kantele says:

    The Human Equation fena değildi de bu albüm tam çorba olmuş. Böyle şarkılar başlarken aha da manyak bişey geliyo, kopacak birazdan diyosun ama olmuyor öyle bişey maalesef.

  4. Süleyman Turan says:

    heralde bu albümün hastası olan bir ben varım. giriş parçası uzun ve mükemmel. seveni yok mu başka?!

    Cemre

    @Süleyman Turan, ben de seviyorum mesela
    hele Anneke’nin “forever is but a dream” kısımları falan oldukça hoş bence

  5. Nate says:

    Bu kadar iyi bir kadrodan bu albüm vasat bence.Comatose pek bir iyi.Liquid Eternity,Age of Shadows ve Newborn Race diğer iyi şarkılar kanımca.
    Puan 6.5/10

  6. RocKhan says:

    Çok geç bulduğum bir grup, bence de en iyi albümleri The Human Equation, fakat bu albümdeki özellikle 3 parçayı The Human…… albümünden daha fazla dinliyorum, 1.Liquid Eternity 2.Beneath The Waves (bu çok fena) 3.The Sixth Extinction, ikinci verdiğim parça müzikal olarak basit ama müthiş bir atmosferi var ve insanı içine çekiyor, karanlık ya da loş bir ortamda dinlenilmesi tavsiye.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.