# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ELUVEITIE – Slania
| 14.06.2009

Davulları ve vokalin epik bir havadan ziyade oldukça yırtıcı bir teknikle kullanılmasını dikkate aldığımızda, Eluveitie’nin aslında folk etkileşimli melodik death metal icra ettiğini söylemek yersiz bir ifade olmayacaktır.

Metal müzikte netleşmesi gerekip gerekmediği en çok tartışma konusu yaratan olgulardan biri, türlerin sınırları. Çoğu kişi ne dinlendiği sorulduğunda zorluk yaşar, sonrasında ya birkaç grup adı söyleme ya da genel bir tür adını belirtmeyle yetinir. Eluveitie bu konuda aslında çoğu folk metal severin yaşadığı durumu yani “olduğu gibi kabullenme”yi yaşatıyor. İsviçreli grubun müziği, hurdy gurdy (gaydaya benzer sese sahip yaylı bir enstrüman), gayda, flüt ve neredeyse Haggard’la yarışabilecek çeşitlilikte daha pek çok enstrüman içeriyor.

Önceki albümlerinde olduğu gibi, hem İrlandaca hem de İngilizce şarkı sözü kullanmışlar; bu da, enstrüman kullanımı yanında dil yolu ile de etnik tat alma arzusundaki dinleyicileri memnun eden bir tercih olmuş. Türdeşleri Mägo de Oz ve Tuatha de Danann’dan farklı olarak, folk öğeleri müziğin geneline yaymaktansa, belirli bölümlerde ön plana çıkararak dinleyiciyi sıkmadan daha ılımlı bir iş sergiledikleri söylenebilir. Buna rağmen folk metal yapma iddiasında olan bir grubun küresel piyasada yeni yeni yerleşmeye başlayan söz konusu türde bir albümle varoluşlarını sürdürmek için daha iddialı melodilerle ve de daha akılda kalıcı işlerle karşımıza çıkması gerekirdi. İsviçre gibi kendi halinde ve az nüfuslu bir ülkede ekstrem müzik yapılıyorsa; bunu birilerine ulaştırmak, piyasalarından bahsettirmek hatrına, o müzisyenliğin manevi anlamda daha çok ses çıkarması zaruri.

Davulları ve vokalin epik bir havadan ziyade oldukça yırtıcı bir teknikle kullanılmasını dikkate aldığımızda, Eluveitie’nin aslında folk etkileşimli melodik death metal icra ettiğini söylemek yersiz bir ifade olmayacaktır. Tabii ki death metalin yerleşik ekollerinden birine dahil edemeyeceğimiz grup, özellikle “Inis Mona” parçasıyla Kelt müziği ve kültüründen etkileşimlerini çok net bir şekilde ortaya koyuyor. Albümle ilgili en büyük sorun, oldukça gelişmiş ve farklı melodik yapılara rahatlıkla yerleştirilebilecek ezgilerin parçalarda bir nebze havada kalmış olması ve bunun da albümdeki hit parça sayısının sınırlı kalmasıyla sonuçlanması. İnsanı alıp götürmeyi büyük ölçüde başaran flüt soloları ne yazık ki dinleyicinin yetkin gitar tonu beklentisini örtmek amacıyla bir koz olarak kullanılmış. Davullar ise yapıyı desteklemekten ziyade fazlaca tutarlı kullanılmış ve o plastik tadı veren drum machine duygusunu aşamamış.

“Helvetialı” (“Helvetia”, Alp Dağları’nda milattan önceki dönemlerde yaşamış olan kadim uygarlık) anlamına gelen grup adı, keşfedilmeyi bekleyen tarihi ilişkilerin ip uçlarını, müzik gibi eşsiz bir araçla bizlere sunma niyetindeki grubun en çekici özelliği. Pagan / folk metal dinlememiş olanlar için uygun bir başlangıç olmasa da, eğlenceli havasıyla yine de hoş bir deneyim olacaktır.

6/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.88/10, Toplam oy: 69)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2008
Şirket
Nuclear Blast
Şarkılar
1. Samon
2. Primordial Breath
3. Inis Mona
4. Gray Sublime Archon
5. Anagantios
6. Bloodstained Ground
7. The Somber Lay
8. Slania's Song
9. Giamonios
10. Tarvos
  Yorum alanı

“ELUVEITIE – Slania” yazısına 20 yorum var

  1. duraganyolcu says:

    Albümü henüz dinlemedim. Şarkıların hepsini dinleyeceğim youtube’dan. Ancak şu Inis Mona’nın verdiği hazzın bana boyut kapısı(gate) açtıracak denli yüksek olduğunu söyleyebilirim. Hatta öyle dolduruyor ki, intihar etmeye kalksam, birileri çıksa gelse “abi bak, allahaşkına bi dur ve şu güzelliği, şu mükemmel müziği dinle. Böyle güzellikler varken gel, intihar etme. Hatta hadi gel konserine gidip dinleyelim bu grubu” dese bırak intihardan vazgeçmeyi bana 90 yıllık yaşam gazı vermiş olur.

  2. duraganyolcu says:

    saatler günleri, günler ayları, aylar yılları, yıllar asırları kovalarken bu albümün dinlediğim en iyi folk metal albümü olduğu kanısına vardım. şu ana kadar en iyisi bu. aksini iddia eden varsa hodri meydan!

  3. b says:

    Skyclad’in herhangi bir albümü bu çalışmayı yerle bir eder. Dinlemesi çok zor bu albümü. Gitarlar çok baskın ve yüksek kaydedilmiş. Bir süreden sonra şarkılar çok yoruyor sound yoruyor birşey anlamayabiliyorsunuz. Arkadaş yalnız çok iyi analiz etmiş albümü tebrik etmek lazım, dediğim gibi Skyclad bu işin babasıdır.

  4. aliihsan balı says:

    10 üzeri 6 bence bu albüm için bi hayli az gibi. ne biliyim en azından bi 7.5-8 puanı var gibi.

  5. duraganyolcu says:

    Bence 10 üzeri 9 EN AZ. Büyük yazdım etkili olsun diye bak o derece.

  6. aliihsan balı says:

    inis mona çok dehşet be. ben büyük yazmadım şarkı zaten etkili. :)

  7. Ömer Kuş says:

    duraganyolcu, 2. postuna cevap olarak yukardaki alfabeden “P” yi tıkla ve Pagan Reign kritiğini oku diyorum :) Yok abi ötesi yok! Şu anda kar yağıyor ve bu albümü dinleyip ürperiyorum biliyor musun?

  8. duraganyolcu says:

    Çoktan okumuştum kritiği. Dediğin gibi triplere girmek için birebir grup. Türün kendisi de öyle aslında.

  9. duraganyolcu says:

    Slania, grubun kurucusu Chrigel’in gördüğü 2500 yıllık bir mezartaşında yazan, bir kıza ait isimmiş. Ne güzel lan. Slania’s song’un  da bu kız için yazıldığı gün gibi ortada. Mezartaşının resmini çok aradım lakin bulamadım.

  10. heat says:

    bu arada son album taş olmuş taaş…ona da bi kritik yakışır

  11. Sambalici says:

    güzide sert girmiş albüme, folkluğu tartışılır da çok sağlam bir melodik death metal albümü bence, boş şarkı yok. ecnebilerin “no filler all killer” dediğinden.

  12. sertaç says:

    inis mona hoş güzel bencede ama başı özellikle manau diye bir hip hop grubundan fena arak…

    Ahmet Saraçoğlu

    @sertaç, O melodi eski bi Kelt şarkısından, 50 tane grup var aynı melodiyi kullanan.

    sertaç

    @Ahmet Saraçoğlu, doğrudur ben tek o grupta duydum zaten parçada keltler hakkındaydı ..

  13. Kıvanç says:

    Sırf Inis Mona için 9′u çaktım.

  14. illuminati says:

    Eluveitie yeni folk metal kralları olarak nitelendirenini bile gördüğüm bir grup. Bence bu çok abartılı, gaza gelinerek söylenmiş bir cümle. Unirock’a gelecekler diye yeni yeni göz attığım bu gruba başlama albümüm bu. İlk şarkı ara ara sırıtsa da çok etkileyici bir parça. İkincisi, Inis Mona, orijinal olmayan bir gayda melodisinin üzerine fena olmayan bir parça yapmış. Gray Sublime Archon vasat bir parça. Anagantios pek de vakit ayırmadığım bir geçiş parçası. Bloodstained Ground çok kötü. Sanki inadıma nefret ettiğim blast beat+kötü scream vokal+(güya) melodik rif formülüne dayalı bir parça. Bu da zaten melodic death metalden nefret etme sebebimdir. Geri kalanlar arasında öne çıkan Slania’s Song farklı bir havası olan iyi sayılabilecek bir parça.
    Ama genelde zaten bence berbat olan melodic death metale biraz folk metal etkileri katılarak dinlenebilir hale getirmiş bir albümden fazla bir şey değil.
    Sadece ‘dinlenebilir.’
    3/10

  15. blackroseimmortal says:

    öncelikle eluveitie aşırı modern bir folk metal grubu… modern folk metal, bi kere direk bende bir önyargı oluşturdu bu tanım… neyse gelelim albüme, dark tranquillitty’nin character dönemine benzer bir “riffing” görüyoruz, üstüne yırtıcı vokaller ve eğlenceli, halaylık “folk” enstrümanları (davul zurna vs)… albümü folk enstrümansız değerlendirsek, aşırı modern, enterasan olmayan, sıradan “chracter’ımsı” melodeath riffleri görüyoruz… bu biraz çekilir olsa da, davuldur zurnadır, harbiden hiç çekilmiyor kardeşim… bu kadar modern bi albüme çağ dışı enstrümanlar (bence) hiç uymuyor… albümün en iyi şarkısı olarak gösterilen inis mona ise, @illuminati’nin de dediği gibi “orijinal olmayan bir gayda melodisinin üzerine fena olmayan bir parça”… ki bence bu parçanın orijinal olmayan tek tarafı bu değil, şarkının büyük bir kısmı, in flames’in only for the weak şarkısında duyduğumuz, kesik kesik çalınan riff’in birebir kopyası gibi… zaten çoğu melodik metaldan haz etmeyen ben, bu albümü @illuminati’nin aksine “dinlenemez” buluyorum… folk metal olarak her zaman ulver olsun, primordial olsun, agalloch olsun, daha “güçlü” folk metali tercih ederim… ne yazık ki bu albümü, hem folk metal hem de melodic death metal açısında “dinlenemez” buluyorum…
    2/10

    Ahmet Saraçoğlu

    @blackroseimmortal, folk metal albümünün altına “çağ dışı enstrümanlar” yazmanın fail’liğini geçtim, eluveitie ile ulver’i bir şekilde kıyaslanabilecek kıvama getirmen de takdire şayan olmuş.

    bir de neden hep sevmediğin ve çok kötü bulduğun albüm kritiklerinin altına yorum yazıp düşük not verdiğini ve olumsuz düşüncelerini tüm dünyayla paylaştığını merak ediyorum.

    blackroseimmortal

    @Ahmet Saraçoğlu, folk metalde tabii çağdışı enstrümanlar olacak, ama bu kadar aşırı modern sound’a (bak yukarda bence demişim) olmuyor… elevuite’yi ulver’la kıyaslayan kim, ulver primordial tarzı folk metali severim de yazıyor orda, bu arada ben bu sitedeki bütün albümlerin altına yorum yazıp not vermek istiyorum, sadece beğenmediklerime daha uzun yazıyorum, beğendiklerime ne uzun yazcam zaten beğendiğim albümler bana göre kusuru olmayan albümler…

  16. illuminati says:

    o değil de gitarist hakikaten çok vasat. yani daha vasatını gördüm mü hatırlamıyorum, koca bir albüm boyunca yaptığı rifflerin (riff bile denemez gerçi pek) hiçbiri mi etkileyici olmaz? gerçekten şu albüme ciddi ciddi 8-9 verenleri gördükçe ‘ben mi yanlış şeyi indirdim?’ diye düşünmedim değil. gayda melodileri hariç etkileyici bir öğe ”bence” yok.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.