# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DAN SWANÖ – Moontower
| 31.05.2010

İşte benim Zeki Müren.

Dan Swanö. Metal dünyasının durmak bilmeyen müzisyeni. Durmuyor arkadaş. Hakikaten durmuyor. Müzisyen veya yapımcı olarak yer aldığı proje sayısı gerçekten de korkutucu boyutlarda bir insan. Aynı gün içerisinde yedi farklı proje başlatabilen, her türlü enstrümanı yeterli şekilde çalabilen, yer aldığı her projeye bir şekilde kendinden bir şeyler katabilen bir insan.

Bu yazıyı kısa tutma niyetindeyim, zira albüm… Neyse devam edelim, niyesi görülür az sonra.

Sadece şirket kaktırması sonucunda saçma sapan bir şekilde çıkarılan Dan Swanö’lü son EDGE OF SANITY albümü “Infernal”ın ardından gruptan ayırlan Swanö, kendi ayakları üstünde durmaya başladığı bu ilk ve tek ürününü 1999′da çıkarmıştı.

Öncelikle albümdeki müzisyenlerden bahsetmek istiyorum. Gitarlarda ve davullarda ve baslarda ve klavyelerde ve vokallerde Dan Swanö son derece iyi bir performans sergiliyor.

Biraz da prodüksiyondan söz edelim. Dan Swanö’nün evinde kaydedilen albümde, tüm kayıtlardan sorumlu olan Dan Swanö, gayet başarılı bir iş çıkarmış.

Bunu da hallettikten sonra, albüm kapağına değinmek istiyorum. Gayet güzel ve akılda kalıcı bu kapakta, Dan Swanö’nün gözü, bir hayli iyi bir performans sergilemiş.

Şimdi olaya girelim. “Moontower” için şöyle diyor Swanö: “RUSH yetmişlerde death metal çalsaydı, herhalde böyle bir şey olurdu.” Katılmamak elde değil. Özellikle klavye tonlarıyla sağlanan yetmişler sound’u ve bu şekilde yakalanan progresif rock atmosferi, “Moontower”ın muhtemelen duyduğunuz her şeyden farklı bir hava barındırmasını sağlıyor. Distortion’ları çıkarılsa gayet progresif rock olabilecek rifler, Swanö’nün her türlü vokalde devleştiği performansıyla birleşince, ortaya çok özgün bir müzik çıkıyor.

İçeriğine indiğimizde, Swanö’nün yeteneklerini bize birer birer döktüğü şarkılarla karşılaşıyoruz. “Moontower”ın en güzel tarafı, bir solo proje olmasına rağmen içinde en ufak bir kendini gösterme veya ego tatmini barındırmaması. Tüm albüm boyunca, sadece birbirinden güzel şarkılar dinliyor, Swanö’nün müzikâl birikimine bire bir tanık oluyorsunuz. Müzisyenlik namına hiçbir eksiği olmayan albümde, Swanö’den en ufak bir öne çıkış, en ufak bir “Bak nası çalıcam şimdi iyi dinle” görmüyorsunuz. Hafız oturmuş, bestelerini yapmış, sonra da belli ki kayıt masası başında keyfine göre şarkılar üzerinde oynadıkça oynamış. Sonuçta da ortaya, üstadın bu müziği ne kadar iyi bildiğini gösterircesine, bir an bile sırıtmayan, şahane bir albüm çıkmış.

Dediğim gibi bu sefer çok uzatmak niyetinde değilim. Zira bu albüm ne bir amaç için yapılmış, ne bir kendini ispat çabası barındırıyor, ne şarkı sözlerinde bir konuya dair eleştirel bir hedef barındırıyor, ne de hayran ve basından gelen yorumlardan etkilenerek yapılmış bir müzik barındırıyor. “Moontower” Dan Swanö’nün bundan on küsür yıl önceki saf yaratısını, içindeki müzikâl birikimini ve dehasını, en katıksız haliyle sunduğu, yüzde yüz samimi, yüzde yüz “gerçek” bir albüm.

Dinleyin.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.66/10, Toplam oy: 128)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1999
Şirket
Black Mark
Kadro
Dan Swanö: Her şey
Şarkılar
1. Sun of the Night
2. Patchworks
3. Uncreation
4. Add Reality
5. Creating Illusions
6. The Big Sleep
7. Encounterparts
8. In Empty Phrases
  Yorum alanı

“DAN SWANÖ – Moontower” yazısına 32 yorum var

  1. Rauf says:

    Ahmet kardeş ellerine sağlık güzel olmuş.Konuyla alaksı yok biliyorum da ama ben acilen entombed-left hand path albümünü bulmam lazım,ama hiçbiyerde rok.sende sağlam link varsa bana yardımcı olabilrmisin?

    Ahmet Saraçoğlu

    @Rauf, pek öyle link insanı değilim, bilemeyeceğim.

    Batuhan Bekmen

    @Rauf, http://lmgtfy.com/?q=entombed+left+hand+path+download

    Rauf

    @Batuhan Bekmen, DOSTUM MÜTHİŞSİN YA.ÇOK TEŞEKKÜR EDRİM

  2. Rauf says:

    HADİ YA…PEKİ Bİ SİTE TAVSİYE EDEBİLİRMİSİN?

    heat

    @Rauf, rapidshare aramaları için general search,rapid4me veya filecrop kullanabilirsin raufcum, left hand path da neymiş alayını bulursun bunlardan:)

    Rauf

    @heat, eyewallah kardeş

    Rauf

    @Ugur, sorun değil adamım rusçam var:d

  3. Sambalici says:

    “Sun of the Night” gibi başka şarkı yok, gerçi Moontower gibi başka albüm yok.

    Hayvansın Swanö.

  4. havitetty says:

    Bu albümü hep duyup duyup dinlememiştim niyeyse. Uncreation ne muhteşem bir şarkı, bu ne muhteşem bir albümmüş ulan. Senelerdir dinlemedim diye kafamı duvarlara vurmak istiyorum şu an.

    heat

    @havitetty, benim yazıcaklarımın tamamen aynısını yzmışsın. şaşırdım birden “noluyoruz lan!” diye:). müthiş carptı bu albüm beni. bi de bu kadar mükemmel bi albümü niye sürekli sağda solda görmüyoruz yahu. adam tek başına başyapıt koymuş ortaya. açın gözünüzü de moontower dinleyin lan. bastım 10 u. müthiş. şahane.

  5. Ömer Kuş says:

    Tek şey der kaçarım. UUUUU ANKIRİYEYŞAN!

    havitetty

    @Ömer Kuş, Bunu bu kadar güzel söyleyen bir adam da olamaz ama ya, başka kim söylese komik gelirdi de, Swanö söyleyince pek beğendim nedense. Adamın vokali bambaşka. Bir biraz öncesinde gelen REPÇIAĞR çığlığı da çok güzel.

  6. Berker İlhan says:

    Nothing ! Nothing can tear us apart !!!

  7. Ugur says:

    Brutal vokal kullanılıp da bu kadar şeker olabilen tek albüm sanırsam.Belki Synestesia’nın albümlerini de sayabiliriz ama Dan Swanö’nün hayvanlığı bambaşka.

  8. Berca B. says:

    Açıkça söyleyeyim. Hayatımda dinlediğim en güzel albümlerden biri. Yıllardır bıkmadım, bıkamadım.

  9. Ahmet Saraçoğlu says:

    Bu albümü sevenler, aynı yıl çıkan ve sadece bi EP çıkaran Odyssey’i de sevebilirler. Bunda gitarlar hariç her şey Swanö’nün. Özellikle aşağıdaki şarkının hastasıyım.

    havitetty

    @Ahmet Saraçoğlu, EP’nin kapağı 90′ların tırto deniz savaşı oyunlarına benziyor ama şarkı cidden güzelmiş.

  10. Berca B. says:

    Kefilim. Hakikaten aynı keyfi veriyor.

  11. Ahmet Saraçoğlu says:

    Moontower albümündeki klavye tonuyla düzeyli bir birliktelik kurmak istiyorum.

  12. hiç says:

    site açıldığında gözüm aynı albüm kapağındaki gibi kocaman açıldı.yıllardır bıkmadan,usanmadan aynı zevkle dinlediğim albümü görmek iyiydi.ciddi anlamda ruhsal depremler yaşatan bir albüm bana bu.uncreation yıllarca kafamın bir taraflarında çaldı durdu.mükemmel insan Swanö,bize yaşattığın hezeyanlar için teşekkürler.bide diyorlarki deprem önceden bilinemiyor.basbayağı da biliniyor işte,adam albümü bağıra bağıra çıkardı..

  13. Mr Shred says:

    SO VARİy FRACAĞYIL İNSAAĞYD!

  14. anonim says:

    Ben buraya ne yazsam bu albumu de, bu adami da yeterince yuceltemem. Bu kritik yazilali 3 sene olmus benim elim yeni klavyeye gidiyor. Buyuksun Dan.

  15. Ş. Yıldırım says:

    bu nasıl albümdür?? bağımlı etti resmen…

  16. WARA WARA says:

    Mükemmel.

  17. Ouz says:

    Çok çok iyi albüm. Benzeri kalitede bir şeyler var mı bilmiyorum.

  18. Salata says:

    İlk şarkı hakkında söyleyecek bir şey bulamıyorum. Böyle bir ihtişam, atmosfer ve karakter yok. Bugün ortalarda olan çoğu gruba ders niteliğinde bir bestecilik ve müzisyenlik. Bu adamların zamanında koyduğu çıtaya hiçbir modern grup ulaşamıyor gözümde.

    Salata

    @Salata, UGGHHHH ANKRİEYŞINN……. YORUMSUZ…..

  19. Salata says:

    BU ALBÜMÜ HATIRLAYALIM……..

  20. Berca B. says:

    Lan neyse ki bu albümü döviz anamızı sikmeye başlamadan ebay’den almışım. 14-15 tl’ye shipping dahil Amerika’dan albüm getirtiyorduk ulan, şimdi düşünmesi bile insanı ürpertiyor. Nereden nereye……

  21. Cryosleep says:

    Bu albüm insanı klavyeye başlatır. Öyle müthiş bir şey.

    eatthegun

    @Cryosleep, Abi tam Sun of the Night’ın ortasındaki groovy riffi çok seviyorum demeye geliyodum. Yok böyle tesadüf milyon tane albüm içinden buna denk geldi hahahah.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.