# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
HECATONCHEIR – Nightmare Utopia
| 12.04.2024

Bataklığa yeni sürüklenmiş taze ruhlar.

Erhan Yiğit

Geçen yılın banalliğinden ve kabızlığından aylar geçtikçe 2024’ün bize vereceği şeyleri yavaş yavaş görmeye başlıyoruz. Çoğunluk tarafından yetersiz bir metal yılı olarak kabul edilen 2023, deprem yılı olarak da hafızalara kazınırken yoğun bir seçim süreciyle de özellikle ülkemizde yaşayan insanların stres düzeyini de artırarak içimizde yaşamaya dair tüm sevinci ve tüm umutları da sömürerek oturup insan gibi müzik dinlememize bile engel olmuştu (en azından kendi adıma 2023 böyle bir seneydi) fakat Hecatoncheir, Vitriol, Brodequin, Job for a Cowboy gibi grupların daha 2024’ün yarısına dahi gelmeden biz Death metal severleri coşkulardan coşkulara sürükleyecek albümler yayınlaması bu senenin sandığımızdan dahi iyi olacağını düşündürtmeye başladı bile.

Bugün Slovakyalı felaket elçisi HECATONCHEIR’in ilk uzunçaları “Nightmare Utopia” hakkında konuşacağız. Hatırlarsak bundan 3 yıl evvel, belediye başkanlığına adaylığını koysa masayı ortadan ikiye yaracak kadar sevdiğim, çok sevgili OUR PLACE OF WORSHIP IS SILENCE’ın çamur girdabı albümü “Disavowed, and Left Hopeless” piyasaya çıkmıştı ve benim gibi bu tarz Death metal albümlerine tapanlara ilaç gibi gelmişti adeta. “Disavowed, and Left Hopeless”ın balçık Death metalde kendisinden sonra geleceklere ilham olacak kadar başarılı bir yapıt olacağını kendi kendime düşündüğüm şu dönemlerde karşılaştığım ‘’Nightmare Utopia’’ ise ilhamını direkt olarak OUR PLACE’den ve selefi olan diğer aşağılık oluşumlardan alan bir albüm.

Kaosun ve şiddetin yarım saat boyunca cirit attığı ‘’Nightmare Utopia’’da son teknoloji prodüksiyon sayesinde bütün enstrümanlar onca vahşete ve karmaşaya rağmen çok rahat duyuluyor ve bu da albümden alınan keyfin iki ile çarpılmasını sağlıyor. Vitriol’un son ürünününden bahsettiğim yazıda da söylediğim üzere eğer bir albüm sırtını sağlam bir miks işçiliğine dayıyorsa o albüm için yolun yarısı tamamlanmıştır. İşte bu albümde de bu yol yarıya kadar tamamlanmış ve bal gibi, yağ gibi bir zemin üstüne hayvan oğlu hayvan rifler ve davullar yazılmış.

‘’Nightmare Utopia’’nın OUR PLACE izinden gittiğini söyledim fakat istisnai olarak bu albümde farklı tatlar almak da mümkün elbette. Örneğin albümün geneline etki etmiş olan bir Doom metal havası var ve doğal olarak şarkılar içerisinde bol bol vites düşürmeler, gerektiği yerde clean gitar kullanmalar da mevcut. Bu da adını Balçık ve Çamur Death metal koyduğumuz bu tür içerisinde kaostan nevri dönmüş, nerede olduğunu unutmuş dinleyicinin sık sık nefes almasına, albümü kolayca sindirebilmesine olanak tanıyor.

Death metalin her türlü alt türünde her yıl sayısız albüm dinleme lüksümüz bulunuyor ama OUR PLACE OF WORSHIP IS SILENCE, HIEROPHANT, PORTAL, VERMIN WOMB, HEXIS ve HECATONCHEIR ayarında şeyleri bulmak her zaman mümkün olmayabiliyor. O yüzden ‘’Nightmare Utopia’’ya bence hak ettiğinden biraz daha fazla değer vermek gerekiyor. Dinleyin, dinletin.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (4.13/10, Toplam oy: 8)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2024
Şirket
Total Dissonance Worship
Kadro
Andrej Lencsès: Vokal, bas
Matej Takàč: Gitar, vokal
Alexander Turcěk: Davul
Şarkılar
1. Nightmare Utopia (I: The Falsebound Kingdom)
2. Nightmare Utopia (II: Him in the Gulf)
3. Sefirot of Understanding
4. The Growning Horror
5. Madness of the Stars
6. The Watcher, The Witness
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.