# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VLTIMAS – Epic
| 17.03.2024

Muhtemelen yılın şu ana kadarki ilk büyük hayal kırıklığı ve bu kadar usta ismin elinden çıkmış olmasına rağmen kısa sürede unutulacak bir albüm.

Aslında yazıya böyle bir başlık atınca inceleme metni olarak sadece “Evet.” yazıp 10 üstünden 4 veya 5’i yapıştırabilirdim, ama elbette ki neden böyle düşündüğümü açıklamam gerekiyor.

VLTIMAS’ın ilk albümü “Something Wicked Marches In”, bu değerli adamların tecrübe ve yeteneklerini yansıtmayı başardıkları, belki de sürpriz denebilecek düzeyde etkileyici bir albümdü. David Vincent neden David Vincent olduğunu gösteriyor, Mounier ustalığını konuşturuyor, Blasphemer ortamların en iyi black/death metal rifi yazan adamlarından biri olduğunu bir kez daha kanıtlıyordu.

Aslında bu albüm çıkmadan önce yayınlanan single’lar büyük aranda başarılıydı ve albüme dair herhangi bir tehlike çanı çaldırmıyorlardı. O yüzden ben de albüm çıkar çıkmaz sıfır endişeyle ve sadece heyecan ve merakla “Epic”i başlattım. Şarkılar ilerledikçe ortaya çıkan bir numaralı şey “Epic”in “Something Wicked Marches In” kadar çarpıcı bir albüm olmadığıydı.

Olabilir, gruplar illaki her yeni albümlerinde bir öncekini geçemeyebilirler. Ne var ki olay sadece bunun sınırlı kalmıyordu. “Epic”te bildiğin vasat şarkılar da vardı ve single’ların yanına eklenen birkaç iyi şarkıyı çıkarınca, albümün geneli asla tatmin edici değildi.

Albümü üç kez dinledikten sonra sitedeki albüm haberinin altına “Bilemedim” yazdım, ama aslında bal gibi de biliyordum. Bu albüm olmamıştı ve bu durum üç dinlemede anlaşılacak kadar barizdi. Sonrasında bir kez daha, bazı şarkıları atlamak zorunda kalarak dinledim ama ı-ıh. Olmadı. Bu kez yapamamışlardı. Kafamdan 6 verilir mi yoksa anca 5 mi diye düşünmeye başladım.

Sonra bende mi bir gariplik var diye internetteki yorumlara baktım. BANGERTV albüme 6/10, AMG ise 4/10 vermiş ve hayal kırıklığı olduğunu yazmıştı. Maalesef haklılardı.

Gelelim “Epic”in neden sıkıcı ve ortalama bir albüm olduğuna.

Esasında Blasphemer yine aralara taş gibi rifler döşemeyi ihmal etmemiş. Özellikle black metal akorlarından beslenen yırtıcı rif yazımı hakikaten çok iyi ve albümün daha da aşağılara gitmemesini sağlayan başlıca unsur. Ancak ne kadar iyi rifler yazsa da özellikle David Vincent’in “sert heavy metal” denebilecek, yer yer clean vokalli bağırışlara kaçan vokalinin altında ancak bir yere kadar öne çıkabiliyorlar. Sert heavy metal vokalinde kötü bir şey yok, ama VLTIMAS’a ne kadar yakıştığı epey kallavi bir soru işareti.

Bestelere baktığımda, mesela “Mephisto Manifesto” gibi bir şarkıyı nasıl bir düşünceyle albüme koyduklarını anlamakta güçlük çekiyorum. Kesinlikle çok sıkıcı bir şarkı. Hele ki şarkı adını 1638 kere tekrarlarken acaba “aga bu baya sıkıcı oldu” diyen bir kişi bile çıkmadı mı acaba? Sadece o sikik şarkı da değil. Bazı şarkılarda uzun uzun dümdüz tremolo devam eden, akılda kalıcı veya karakteristik bir şey ortaya koyamayan, açıkçası Blasphemer’a yakıştıramadığım türde rifler var. Vokallerin durumu da eklenince elle tutulur şeylerin sayısı giderek azalıyor. “The Satanist” öncesi BEHEMOTH’vari başlayan ve enteresan yerlere gidebilecekmiş izlenimi veren “Nature’s Fangs” bile son 30 saniyesindeki komik bas vokallerle insanı kendinden soğutuyor. BEHEMOTH demişken, albüm kapağının bir BEHEMOTH tişörtü olduğunu da belirtmeden geçmeyeyim. Üstündeki logoyu değiştirip tişörte basın, alın size BEHEMOTH tişörtü.

Kısacası “Epic” net bir hayal kırıklığı. Albümün adını “Epic (Fail)” yapmayı gerektirecek kadar büyük bir rezillik değil, ama cidden ağızlarda çok kekremsi bir tat bırakan, abuk subuk fikirler içeren vasat oğlu vasat bir albüm. Keşke 4-5 şarkılık bir EP olarak çıksaydı, canımızı bu kadar sıkmasaydı.

Son olarak BEHEMOTH’un götüme benzeyen “Bartzabel” rezilliğinden ve bu “Mephisto Manifesto” skandalından sonra bir black/death metal grubundan daha yavaş tempolu bol tekrarlı şarkı duyarsam Pasifagresif’in ana sayfasında manşette duran kritik ile sağdaki haberler arasındaki boş kısma kusacağım harbiden.

5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.45/10, Toplam oy: 20)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2024
Şirket
Season of Mist
Kadro
David Vincent: Vokal
Rune "Blasphemer" Eriksen: Gitar
Ype TVS: Bas
Flo Mounier: Davul

Konuk:
João Duarte: Gitar
Şarkılar
1. Volens Discordant
2. Epic
3. Miserere
4. Exercitus Irae
5. Mephisto Manifesto
6. Scorcher
7. Invictus
8. Nature's Fangs
9. Spoils of War
  Yorum alanı

“VLTIMAS – Epic” yazısına 6 yorum var

  1. ismail vilehand says:

    Ben baya beğendim bu albümü. Hatta negatif önyargı ile dinlemeye başlayıp kusur aradım ama bulamadım. Aktı gitti.

    Yeteri kadar death metal olmaması sorun yarattı muhtemelen. Müzikten hiç anlamadığım için de albümdeki genel problemi göremedim/çözemedim. Bu sefer de böyle olsun.

  2. emre says:

    Bence çok iyi bir albüm, sürekli dinliyorum cumadan beri. Belki de hiç bir beklentim olmadığı için bu kadar beğendim. Bütünlüğü olan bir albüm, dinlerken karanlık ve soğuk bir atmosfer yaratıyor.

  3. Emir says:

    Elbette teknik sıkıntıları olan bir albüm ve ilkiyle kıyaslayınca bariz farklılıkları var, ama ben albümün şahsen bu ölçüde bir hayal kırıklığı olduğunu düşünmüyorum. Albümü çok beğendim.

    İlk albümden bariz farkı death metal agresifliğinin düşürülmesi ve daha ağır-orta tempoda karanlık tonlu şarkıların kullanılması. Bu bence anlaşılabilir, çünkü ilk albümün izinden gitselerdi tarzları gereği çok benzer bir şey yapma ihtimalleri yüksekti. Epey net bir sound’u var çünkü grubun, bestelerinin birbirine benzeme ya da aynı gelme ihtimali her daim yüksek buradan bakınca. Öte yandan “Something Wicked Marches In” gerçekten çok sevdiğim bir albüm olsa da “EPIC”, bir albüm olarak çok daha akıcı olmuş beste açısından, en azından benim için. “EPIC”i üst üste dinleyebildiğim kadar ilk albümü başa sarıp sarıp dinleyemem. Albüme genel olarak hakim olan karanlık tonu da çok sevdim.

    “Invictus”, “Miserere”, “Spoils of War”, “Scorcher” ve “Epic” çok iyi parçalar. Geri kalanları da bu şarkıların arasında bir şekilde akıyor.

    Benden bu albüme 8 rahat gider.

    ismail vilehand

    @Emir, ben de bu albümün ilk albümden daha iyi ve daha fazla üst üste dinlenebilir olduğunu düşünüyorum. İlk albüm daha çok “Bir takım ünlü adamlardan kâfi miktarda güzel bir death metal albümü.” gibiydi. Bu albümde daha fazla ayırt edici unsur var.

    Albümün sevilmeme sebebi bence yeteri kadar death metal olmaması ve David Vincent’ın vokal tarzı. Yoksa beste yapısı ve akıcılık olarak çok net ilk albümün üzerinde.

    Emir

    @ismail vilehand, “İlk albüm daha çok “Bir takım ünlü adamlardan kâfi miktarda güzel bir death metal albümü.” gibiydi. Bu albümde daha fazla ayırt edici unsur var.” – Katılıyorum buna kesinlikle. Bu albümde daha karakteristik bir grup havası aldım ben de.

    David Vincent’ın eleştirilmesindeki bir diğer sebep de bana kalırsa albümde biraz “Illud Divinum Insanus” havalarını çağrıştıran nidalar kullanması yer yer. İlk albümde o kadar yoktu, ama “EPIC”de bunun dozunu biraz arttırmış. Özellikle de “Mephisto Manifesto”da bu baya hissediliyor.

    Bu arada pek değinen görmedim ama ben intro ve hemen sonrasında gelen “Epic” şarkısını dinlediğim anda baya baya “Furnaces of Palingenesia” döneminin DsO’sundan havalar aldım.

  4. Seyfettin Dursun says:

    Ben albümü bayağı sevdim açıkçası. Besteler, gitar numaraları, vokaller ve kütür kütür sound benim beklentilerimi fazlasıyla karşıladı. Hiç de “hadi şundan da para kazanalım” gibi bir hava da almadım ki ilk albümde bu tavır daha baskındı sanki. En az 8-8,5 puan çalışır benden.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.