# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
PÉNITENCE ONIRIQUE – Nature Morte
| 19.11.2023

Yıl sonu listelerinde göreceğimizi düşündüğüm, parlak fikirlerle dolu nefis bir black metal albümü.

DEATHSPELL OMEGA başta olmak üzere birtakım başka vizyoner grupların bir anda coşmasıyla birlikte metal dünyasının “aga Fransız black metali de bir başka yalnız” moduna geçtiği o günleri hatırlıyorsunuz değil mi?

Seksenler ve doksanları çok büyük oranda sessiz geçiren, en azından dünya arenasına çıkmayı başaran bir grup üretemeyen Fransa’nın 2000’lerle birlikte bir anda Avrupa’nın en hızlı yükselen metal ülkesi hâline gelmesiyle gözler bir anda bu Jean-Michel’lere, François’lere, Olivier’lere, Valerien’lere çevrilmişti.

Yıllar ilerledikçe Fransa metalin her türünden iyi gruplar üretmeye devam etti ve üst düzey metal anlamında Avrupa’nın önde gelen ülkelerinden biri oldu, ancak tüm bu sürecin en önemli ve en gösterişli tarafı black metal kulvarından geldi. Her ne kadar son 6-7 yılda bu rüzgâr bir miktar azalsa ve black metalin parlayan yıldızı nişanesi Polonya’ya geçmiş olsa da Fransız grupların bu konudaki maharetleri de yadsınamaz bir gerçek olarak tarih kitaplarına kazındı.

Bugün ağırladığımız PÉNITENCE ONIRIQUE, Trabzonspor’un maçlarını oynadığı Şenol Güneş Spor Kompleksi’ni dahi dolduramayacak kadar az nüfusa sahip, sadece 38.500 kişinin yaşadığı küçük bir şehir olan Chartres’den bizleri selamlıyor. Grubun müziğine baktığımızda son derece coşkulu bir black metalle karşılaşıyoruz. Gitarların gayet etkin kullanıldığı, melodiden dozunda faydalanılan, ihtişamlı ve agresif bir black metal söz konusu.

PÉNITENCE ONIRIQUE bunu yapmak için çeşitli yollara başvuruyor. Mesela gitarları çok katmanlı şekilde kullanıyor. Albümün pek çok yerinde iki gitar birbirinden bağımsız görevler üstleniyor ve bu sayede dopdolu bir sound oluşuyor. Altyapı klavyeleriyle daha da dolgun hâle gelen sound, Metal-Archives’a göre daha önce hiçbir grupta çalmamış davulcu Iendar’ın müthiş performansıyla iyice agresif bir kimliğe bürünüyor. Vokalist Diviciacos da mükemmel bir vokal performansı sunduğu albümde, hayvan gibi kükreyen vokaller, daha yırtıcı vokaller bir arada kullanılmış ve bu sayede albüm daha dinamik bir hâl almış. Yırtıcı vokaller zaten black metalde alışık olduğumuz bir şey ancak daha derin, daha tok kükremeli vokal “Nature Morte”a harbiden çok şey katmış. Şarkısına göre vokalleri çeşitlendiren grup, “Je vois Satan tomber comme l’éclair”de bir ara clean vokalli bağırışlar bile kullanmış, çok da iyi olmuş.

Bu azgın, zepzengin (bu nasıl kelime), coşkun black metal ortamında grubun black metal kimliğinin dışına çıktığı ve daha da fazlasını yapabileceğini gösterdiği pek çok an da mevcut. Misal “Lama Sabachthani”de gördüğümüz tarzda olaylar, enstrümantal pasajlar ve diğer birtakım fikirler, “Nature Morte”un değerlenmesini sağlayan unsurlar arasında. Tüm bunlara bir de şarkıların Fransızca olması eklenince ortaya daha bir etkili, daha otantik, Fransa’nın o başta bahsettiğim çok etkili ve dominant zamanlarını hatırlatan bir iş çıkıyor, albümün keyfi daha da artıyor.

PÉNITENCE ONIRIQUE çok iyi bir grup ve “Nature Morte” da çok iyi bir albüm. Kendi adıma yılın değerli, hatta en değerli black metal işlerinden biri olduğunu, türü sevenlerce asla atlanmaması gerektiğini düşünüyorum. PÉNITENCE ONIRIQUE’in çok fazla iyi fikri var ve bu fikirleri müthiş şekilde uygulama fırsatı buldukları “Nature Morte” da 2023’ün en özel işlerinden biri olarak muhakkak ki birilerinin yıl sonu listesinde yer alacak, bu yıla değer katacak. Zekice bestelenmiş ve çatır çatır icra edilmiş yaratıcı, karakterli, taş gibi bir black metal albümü dinlemek isteyenler bu albümü kaçırırlarsa cidden üzülürler.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.00/10, Toplam oy: 15)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
Les Acteurs de l'Ombre Productions
Kadro
Bellovesos: Lead gitar
Diviciacos: Vokal, sözler
Vorace: Ritim gitar
Dimiourgos: Bas
Iendar: Davul
Şarkılar
1. Désir
2. Les mammonites
3. Nature morte
4. Lama Sabachthani
5. Je vois Satan tomber comme l'éclair
6. Pharmakos
7. Les indifferenciés
  Yorum alanı

“PÉNITENCE ONIRIQUE – Nature Morte” yazısına 6 yorum var

  1. deadhouse says:

    Şehrin fotoğraflarına baktım da masalsı bu şehirden black metal grubu olarak çıkmak nasıl bir kafa yapısı acaba. Derdiniz ne oğlum? Benim doğduğum yerde sokaktan kanalizasyon akıyordu haftada en az bir cinayet işleniyordu. Sefalet, yıkım gördük. Size ne oluyor amk.

    pepega

    @deadhouse, Aynı ifadelerini farklı yıllarda başka albüm kritiklerinde de gördüm. Bunları ciddi mi yazıyorsun? Yoksa bir kaç yılda bir tekrarladığın şaka mı?

  2. taylan says:

    çok iyi albüm

  3. Noumena says:

    Bu senenin en güzel sürprizlerinden biri oldu bu albüm. Beklentimi aşması ise tarifsiz bir mutluluk sebebi. Bir önceki albüm Vestige’deki o shoegaze havaları gitmiş; oturaklı black vokalleri, tam yerinde melodiklik, müzikle birebir uyumlu lirikler gelmiş. Bence nokta atışı bir karar. Mutlaka dinlenmeli. Benim için yılın albümlerinden.

  4. SileJack says:

    Ben bu albüme bayıldım. Çok acayip bir şeymiş. Yıl sonu listemde zirvelere oynayacak. Dinlemeyen çok şey kaçırır.

  5. Black Heart Rebellion says:

    Çok iyi albüm. Gaerea’nın son albümünden beri en beğendiğim black metal albümü oldu.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.