# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
SEPULCHRAL CURSE – Abhorrent Dimensions
| 15.11.2023

“Turku, Finland – Driving Tour 4K” eşliğinde delirmeceler.

Düzenli olarak ve çok fazla albüm incelemesi yazan bir insan olarak zaman zaman yaptığım bir şey var. Diyelim ki bugünkü gibi Finlandiyalı bir grubun yeni albümünü yazacağım…

Albümü Spotify’dan başlatıyorum, YouTube’dan o grubun bulunduğu şehirde bir araba turu videosu açıyorum ve albümü o video eşliğinde, grubun bu albümü yazdığı yerden görüntüler eşliğinde dinliyorum. Kimi türlerde etkili olmuyor ancak özellikle death metal ve black metal eşliğinde gündelik hayat izlemek ve o şehirde turlamak bayağı zevkli oluyor. Karşınızda sıradan bir gün, işine okuluna giden insanlar, kulağınızda katliam…

SEPULCHRAL CURSE’ün yeni albümü “Abhorrent Dimensions” için de bunu yaptım. Albümü başlattım ve “Turku, Finland – Driving Tour 4K” videosu eşliğinde Turku sokaklarında dolaşmaya başladım. Tahmin edileceği üzere epey donuk, düz, sürprizsiz bir şehir olan Turku’nun bu donukluğundan, düzlüğünden ve sürprizsizliğinden ilham alan SEPULCHRAL CURSE üyelerinin bu albümü bestelerkenki ruh hâlleri, kafa yapıları biraz daha iyi canlandı kafamda. “Böyle şehirde yaşıyorsan ya melankolik olur klavyeli Fin metali yaparsın ya da sıkıntıdan kendini sikemeyeceğin için başkalarını sikecek müzik yaparsın” diye düşündüm. Sonuçta sadece 200.000 nüfuslu bu şehirden çıkan en önemli gruplardan ikisi ARCHGOAT ve TORTURE KILLER’dı ve SEPULCHRAL CURSE de bu grupların yanına adını yazdırmak için aportta bekliyordu.

“Abhorrent Dimensions”a baktığımızda grubun “Only Ashes Remain”de yaptıklarını daha bir göze sokmalı, daha kanırtmalı şekilde yaptığını görüyoruz. Kükreyen vokallerden acımasız davullara, yardırmalı baslardan cayır cayır gitarlara dek SEPULCHRAL CURSE 37 dakika boyunca son derece zengin bir death metale imza atmış. Basların çok ön planda olması, gitarların arada çok lezzetli sololar atması ve daha bir çok ayrıntıyla albüm hakikaten pek çok açıdan dinleyiciyi tatmin edecek düzeyde iyi.

İlk görüşte grubun daha bodoslama, daha olaysız dağıtan bir havası var diye düşünüyorum. Ben “Only Ashes Remain”i dinlemeden önce, grup adı ve albüm kapağını görünce SEPULCHRAL CURSE’ün daha et kafalı, daha IQ’suz bir death metal yaptığını düşünmüştüm. Peki öyle miymiş, hayır. Hiç değilmiş hem de. SEPULCHRAL CURSE çok dinamik şarkılar yazabilecek potansiyelde, parçalarına bir dolu renk katabilecek yeterlilikte mis gibi bir grup. “Abhorrent Dimensions” da bu düşünceyi haklı çıkaracak düzeyde yeterli, mahir, etkili bir albüm.

Yazının başında yaptığım şeyi yapmanızı öneririm. Hem albüme bir klip görevi görüyor hem de atmosfer olarak albüm kafanızda daha bir oturuyor. “Abhorrent Dimensions”, çıktığı yerin sakin, düzenli, kurallı ve monoton yapısını kıran bir albüm ve SEPULCHRAL CURSE da bu istikrarını korursa son dönemde Finlandiya’dan çıkan en ciddiye alınası death/black metal gruplarından biri olarak haldır huldur kapıları zorluyor. “Only Ashes Remains”i sevdiyseniz ya da genel olarak kaliteli death metalle sevişiyorsanız, ön konsola dash cam’i takın, doğru Turku’ya doğru yol alın.

Yavaş alın, nereye alıyorsunuz acaba? Ben Antalya’dan şu an yola çıksam hiç durmadan 46 saat sürüyor. 4.120 kilometre ulan bu, boru mu? Yine de günün birinde gitsek ne güzel olurdu…

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.55/10, Toplam oy: 11)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
Transcending Obscurity Records
Kadro
Kari Kankaanpää: Vokal
Jaakko Riihimäki: Gitar
Aleksi Luukka: Gitar
Niilas Nissilä: Bas, geri vokal
Johannes Rantala: Davul
Şarkılar
1. Onward the Legions
2. The Serpents of Uncreation
3. Among the Wretched Columns
4. Graveyard Lanterns
5. Stagnant Waters
6. Burial of Souls
7. Through Abhorrent Dimensions
  Yorum alanı

“SEPULCHRAL CURSE – Abhorrent Dimensions” yazısına 2 yorum var

  1. ismail vilehand says:

    Benim için çok net yılın albümlerinden biri. “Only Ashes Remains”den daha çok beğendim. Hissiyat olarak “The Order Of Apollyon – Moriah” ve “Proscription – Conduit” albümlerinin daha melodiği gibi tınlıyor kafamda. Çıktığından beri deliler gibi dinliyorum.

  2. İsim (gerekli) says:

    İlk albümlerini de çok seven biri olarak, grubun üzerine koyarak gitmesi harika olmuş. Bence albümde bir sürü refesans var ama özellikle ilk parçada 03:31 ile başlayan bölümünü ‘misþyrming – algleymi’ nin herhangi bir yerine sıkıştırsak hiç sırıtmaz.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.